Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

28.08.2008.

Problemi za Borac : Đorić i Studen mogu samo u Kupu igrati

Fudbaleri Zlatko Đorić i Nenad Studen, koji su nedavno iz Laktaša prešli u redove Borca, barem za sada, nemaju pravo nastupa za tim sa Gradskog stadiona. Prema članu 58. Pravilnika o statusu igrača, oni ne mogu igrati u ovoj jesenjoj sezoni za "crveno-plave" u Prvenstvu, jer su već nastupali za Laktaše, ali mogu u kup takmičenju. Jedina nada za njih jeste Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH koji je mjerodovan za promjenu ovog člana koji bi se samim tim prilagodio postojećem pravilniku FIFA i UEFA. Da li će se to desiti biće poznato 1. septembra, kada će biti održana sjednica fudbalske vlade sa sjedištem u Sarajevu.

 

- Iznenađeni smo da Nenad Studen i Zlatko Đorić ne mogu nastupiti za naš tim, jer smo na njih najozbiljnije računali u nastavku Prvenstva. Nadamo se da će članovi Izvršnog odbora glasati za promjenu postojećeg pravilnika kako bi oni mogli nositi dres Borca - izjavio je Milorad Janjetović, predsjednik banjolučkog premijerligaša.

 

Munib Ušanović, generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH, potvrdio je za "Fokus" da je dao nalog Komisiji za propise da napravi odgovarajući prijedlog za naredu sjednicu Izvršnog odbora.

 

- Tačno je da sam zatražio od Komisije za propise da pripremi adekvatan prijedlog za narednu sjednicu fudbalske vlade BiH. Ovo je prvi put da se desio ovakav slučaj i sada je sve u rukama članova Izvršnog odbora koji su jedini mjerdovani za promjenu postojećeg člana 58. Pravilnika o statusu igrača - naglasio je Ušanović.

 

Veljko Kukobat, predsjednik Komisije za status igrača FSBiH, rekao ja da za sada Zlatko Đorić i Nenad Studen za Borac mogu igrati samo kup utakmice.

 

- U stavu dva člana 58. piše da jedan igrač u toku jesenje sezone ne može igrati za dva kluba u istom rangu takmičenja. Studen i Đorić već su nastupili za Laktaše i po tome oni u ovom trenutku ne mogu nastupiti za Banjolučlane u Prvenstvu, već samo na kup utakmicama. Jedino IO FSBiH može da promijeni taj član ili da ga stavi van snage. Ako se to desi, onda nam preostaje da ovjerimo registraciju pomenutih igrača - istakao je Kukobat.