Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

24.04.2009.

Vesna Bajkuša : Da su mi nudili vilu nikada ne bih igrala za drugu zemlju

Bivša reprezentativka Jugoslavije i BiH Vesna Bajkuša prihvatila je da vodi žensku seniorsku reprezentaciju BiH kada to niko nije htio. Sredinom decembra prošle godine naslijedila je selektora Zorana Mikeša koji je odstupio s te pozicije nakon što je 20-ak reprezentativki kazalo kako neće nositi bh. dres u kvalifikacijama za ostanak u A-diviziji. Iako je bila suočena s ogromnim problemima, Bajkuši nije palo na pamet da odbije ponudu jer bi neučestovanjem u kvalifikacijama bh. tim bio vraćen u C-dviziju i kažnjen velikom sumom novca. Ona ističe kako je najvažnija ljubav prema domovini, te da ne razumije kako neko može odbiti da igra za svoju državu.

 

- Meni su 1993. otvoreno nudili da igram za Srbiju i Hrvatsku. Bez razmišljanja sam to odbila. Čak su mi u Italiji ponudili da se udam na šest mjeseci kako bih dobila njihove papire. Ni to nisam prihvatila. Da su mi nudili vilu nikad ne bih igrala za drugu zemlju, osim one u kojoj sam rođena - istakla je na početku razgovora za „San Sport“ Vesna Bajkuša.

 

                        Raza platila pripreme

 

Bajkuša je u svojoj bogatoj košarkaškoj karijeri sa reprezentacijom Jugoslavije osvojila tri srebrene medalje. Prva je bila 1988. na Olimpijadi u Seulu, dvije godine kasnije bila je druga na Svjetskom prvenstvu u Maleziji, da bi 1991. osvojila odličje istog sjaja na Evropskom prvenstvu u Tel Avivu.

 

- U reprezentaciji bivše države sam bila pet godina, od 1987. do početka rata. Kad se BiH osamostalila, naravno, obukla sam dres svoje reprezentacije - prisjeća se ova nekada vrsna košarkašica.

 

I sa bh. timom je osvojila je zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Francuskoj 1993. godine. Tada je reprezentaciju sačinjavalo svega devet igračica.

 

- Sjećam se da smo Razija Mujanović i ja tada bile u Italiji, te da smo se putem telefona dogovarale kako da skupimo tim koji će se takmičiti na Mediteranskim. Počele smo zivkati naše igračice koje su bile po cijeloj Evropi, od Mare Lakić koja je bila u Švicarskoj, do Time Džebo koja je došla iz Tuzle u jeku rata. Kratke pripreme nam je platila Raza, a vodio nas je Sulejman Begović. I u tim nevjerovatnim okolnostima smo osvojile prvo mjesto. To nikada neću zaboraviti - kaže Bajkuša, te dodaje:

 

                        Dresovi sa ljiljanima

 

- Jedna talijanska firma nam je poklonila svu sportsku opremu da bi bile u istom na MI. Imali smo dresove sa ljiljanima i znam da su me svi zezali i zvali Ljiljana. Od dvije torbe koliko sam vratila u Italiju, za uspomenu mi je ostao samo jedan dres.

 

Prema njenim riječima, najljepše uspomene su joj sa Olimpijskih igara u Seulu.

 

- To je doživljaj koji se ne može riječima opisati i ne znam šta bih dala da mogu opet otići na Olimpijadu. Sama činjica da je tu krema svjetskog sporta i da ste vi među njima daje jedan poseban osjećaj. S nama su tada bili Boba Živojinović, Goran Ivanišević i legendarni Dražen Petrović kojem smo se svi neizmjerno divili. U avionu sam prvi put pričala s pokojnim Petrovićem i to je bilo ostvarenje jednog velikog sna. I dan-danas sam veliki njegov poštovalac - kazala je Bajkuša koja je s reprezentacijama osvojila sve što se moglo osvojiti

 

                        Tito i danas zakletva

 

- I ja sam, kao i mnogi sportisti koji su imali tu sreću da grade karijeru u bivšoj državi, veliki jugonostalgičar. Oko vrata nosim lančić sa privjeskom Josipa Broza Tita u čije vrijeme je sve bilo drugačije. Da bogdo nije bilo nesretnog rata i svih loših dešavanja, vjerujem da bi bilo još većih uspjeha.

 

                        Novinarka zaslužna za karijeru

 

Na prvi trening Vesna Bajkuša otišla je 1983. godine u tadašnju KK Bosna, na nagovor drugarice iz razreda Dubravke Miljanović.

 

- U Bosni sam bila na dva treninga i nisu prepoznali moj talenat. Nakon toga me novinarka Ljerka Bojić odvela na trening Željezničara gdje sam sa 15 godina već bila u prvom timu. Plavi dres nosila sam do 1992. godine, nakon čega sam otišla u Italiju. Prestala sam aktivno igrati 2004. godine u Draversima - priča Bajkuša koja je pored Italije, igrala i u Mađarskoj i kratko u Španiji, a sada je koordinator u Želji.

 

                        Hostesa na ZOI u Sarajevu

 

- Malo ko zna da sam ja na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu bila hostesa. Imala sam 16 godina i nosila sam tablu s natpisom Djevičanskih ostrva. I danas imam taj kostim i propusnicu koju čuvam kao najljepšu uspomenu na taj period.

 

                        Engleski, talijanski, mađarski...

 

- Sport mi je dosta toga dobrog donio u životu. Obišla sam skoro cijeli svijet i to je neprocjenjivo bogatsvo. Naučila sam perfektno engleski i talijanski jezik, čak sam savladala i napolitanski dijalekt. Mađarski, također, dobro govorim. Nakon zavrešene igračke karijere sada nastojim da budem još bolji trener. Svaki dan učim nešto novo, a u tome mi svesrdno pomaže moja prijateljica Nataša Bašović kao i njen muž Sabahudin.

 

                                               Nebriga države

 

Poznato je da vrhunski sportisti iz Federacije BiH još uvijek ne primaju penzije koje im slijede po zakonu.

 

- Osvojili smo tolike medalje, ali niko na to ne obraća pažnju. U manjem bh. entitetu su nagradili svoje sportiste, a da ne govorim o zemljama u okruženju. Pisali smo i predstavnicima vlasti da nas prime kako bi razgovarali o tom problemu i nećemo odustati dok se ne izborimo za ono što nam pripada.

 

                                   Matea Tavić najtalentovanija

 

- U ovom momentu najtalentovanija košarkašica BiH je Matea Tavić koja sa nepunih 17 godina igra za seniorsku reprezentaciju. Odmah poslije nje je Marina Džinić (1992.). Toj djeci treba posvetiti posebnu pažnju i priuštiti normalne uslove za rad kako bi izrasle u vrhunske košarkašice.