Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

06.05.2009.

Bosna će titulu braniti u Ilijašu, Vogošći, Lukavici...?

Da li će Košarkaški klub Bosna ASA BH Telecom, iako jedan od sportskih simbola Sarajeva, odlučujuće mečeve u odbrani naslova prvaka BiH igrati u Lukavici, Vogošći, možda Ilijašu...?


Ako rukovodstvo Centra Skenderija ne povuče ultimatum, u kojem traži da svi korisnici usluga do petka isplate dugovanja, odgovor će, ma koliko apsurdan, biti potvrdan.


Gdje protiv Igokee


- Ne bježimo od obaveza, ali u ovom momentu ne možemo odmah isplatiti cijeli dug. Spremni smo za početak platiti dio, nadam se da ćemo u razgovoru s ljudima iz Skenderije pronaći obostrano prihvatljivo rješenje - pokušava uzavrelu atmosferu smiriti Admir Bukva, direktor KK Bosna.


Ipak, postavlja se pitanje da li je ovaj ultimatum mogao sačekati i zašto je "tempiran" uoči sedam dana tokom kojih Bosnu očekuju tri ključna susreta, uključujući i onaj u utorak protiv Igokee, valjda u Skenderiji?


I to nije slučaj samo s bivšim prvakom Evrope, nego i s mnogim drugim kolektivima, njih čak 28 iz odbojke, rukometa, košarke... školama sporta, koji će biti protjerani na ulicu ako do petka ne isplate dugove! Potezom rukovodstva Centra Skenderija pogođenim se našlo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, koje se ograđuje od, kako navode u saopćenju, koje je potpisao ministar Emir Hadžihafizbegović, "neprincipijelnog prozivanja Ministarstva od strane direktora Centra Skenderija Suada Džinde". Također, navodi se da je ugovor o unajmljivanju sportskih dvorana Skenderije za potrebe treninga i odigravanja utakmica sportskih klubova i škola sporta u 2008. godini, koji je potpisan sa Centrom Skenderija, bio izraz dobre volje i težnje Ministarstva da se pokuša još više unaprijediti rad klubova.


- Naše finansijske obaveze prema tom ugovoru ispunjene su 82 posto. Ovih dana će biti uplaćena tranša od 40.000 KM i preostat će obaveza od 53.550,45 KM, koju ćemo uskoro izmiriti. Znači, naše obaveze prema ugovoru će biti u potpunosti ispunjene - naglasio je Hadžihafizbegović.


"Budžetski menadžeri"


Dodano je da je Ministarstvo snosilo dio troškova trenažnog procesa i utakmica u Skenderiji u prošloj godini, da će i dalje podržavati sportiste, ali da bi to trebala raditi i Skenderija.


- Nismo očekivali reketaški udar gospodina Džinde, posebno što je Centar Skenderija pod direktnom nadležnosti Ministarstva privrede KS i što nije naša obaveza da finansiramo rad Centra. Mi smo svjesni da je u današnjim uslovima teško poslovati, ali smo također svjesni da je vrijeme "budžetskih menadžera" prošlo. Tema o kojoj će se Ministarstvo posebno očitovati je rad Doma mladih pri Centru Skenderija - stoji u saopćenju.


Stoni tenis već izbačen


Sekretar Stonoteniskog saveza BiH Sead Pašić kaže da je ovaj sport praktično već izbačen iz Skenderije, iako su sarajevski klubovi (Bosna, Bosnnam, Aladža, Željezničar...) među vodećima u BiH.


- Stonoteniseri mogu trenirati u Skenderiji, ali bez loptica, jer u mraku mogu samo mahati reketima! Jeste apsurd, ali je tako. Skenderija ne dozvoljava rasvjetu za vrijeme treninga, pa se klubovi snalaze po školskim salama - kaže Pašić.