Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

08.05.2009.

Talenti u kandžama administracije

Još su tri kola ostala u Premijer ligi. Zrinjski je, izvjesno je, novi prvak, a Posušje seli u niži rang. Za pozicije koje vode u Evropu, bore se još Sloboda, Sarajevo i Slavija. Bez šansi nisu Borac i Široki. Ova dva tima čekaju kiks trija «SSS». Vjerovatno će svi pretendenti za Evropu dobiti licence, iako je Sloboda «domaći» teren za evropske nastupe prijavila Bilino polje.

 

I bilo bi sve potaman da nije jedne «male sitnice», a velike brige čelnicima Saveza i ovdašnjih premijerligaša. Ne zna se ko će, osim Posušja, ispasti. Orašje, Velež, Travnik i Modriča, nisu prebrinuli sve brige. Istina, Orašje i Velež su u najtežoj poziciji. Doduše, i Mostarci i «Labudovi» mogu opstati, ali moraju dobiti sve utakmice do kraja. A, to je, priznat ćete, čak i u bosanskoj, koja slovi kao najgora liga na svijetu, vrlo teško. Za opstanak valja nešto osvojiti, nešto kupiti, plus stimulirati suparnike svojih protivnika... . Kladioničari su uvjereni da će Orašje ispasti, što ne znači da će Rođeni izvisiti. Ne vjerujemo da će ovog vikenda stvari biti jasnije. Moguće da će se još više zakomplicirati. Sve do posljednje sekunde prvenstva.

 

Dakle, čeka nas horor završnica u Premijer ligi. Šta je sa reprezentativnim fudbalom? Naizgled sve je sjajno i bajno. Nije baš tako. Miroslav Blažević je sretan što Savez ispunjava njegove želje; dobio je atraktivne i željene suparnike (Selekciju novinara, Oman, Austriju) prije završnih borbi u kvalifikacijama. Objektivno, Ćiro može dobiti sva tri suparnika, ali je bolje da izgubi sve utakmice, a da dobije Armeniju. Potom i Tursku. Blažević, makar sat kuca, još uvijek ne izlazi sa imenima kandidata za meč u Omanu. Selektor je zauzet borbom oko sekretara. Grozničavo se bori za Muniba Ušanovića. Prkosi «revizorima» iz UEFA i FIFA koji NSBiH drže pod sankcijama, upravo što se mjesecima oteže, odugovlači, zavlači.., sa (re)izborom sekretara. Ćiro želi starog, a UEFA i FIFA novog sekretara. Iako je sutrašnja sjednica (petak) Izvršnog odbora u Tesliću zakazana samo sa jednom tačkom - da se skine veo sa ugovora o tv pravima, čini se da će u prvi plan iskočiti kampanja za sekretara. Krajnji rok za izbor je 15. maj, a vremena je sve manje. U Tesliću je moguće očekivati podjelu na one za i protiv Ušanovića. Moguće da će to otvoriti nove frontove. I tako se jedni bore za spas svojih klubova, drugi žele da znaju koliko ćemo para dobiti od ugovora sa Sport FIVE, mnoge zanima i cifra koja nas sljeduje ako odemo u Afriku... . Niko se neće počešati za Mahira Hadžirešića, niti za Bojana Bodula, super talentovane nogometaše, koji žele igrati za BiH. Jednako koliko i njih žele druge reprezentacije. Na žalost, oni nisu u fokusu zanimanja čelnika Saveza. Čak ni selektor nema vremena misliti na njih, jer mu je Ušanović prioritet. Na nogometnoj bh. sceni je kao u pravoj balkanskoj krčmi. Ne zna se ko pije, a ko plaća. Još da stvar bude gora, dijele se pare, koje nisu ni zarađene. Daj Bože da izađe na dobro...