Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

09.05.2009.

Rasadnik talenata

Zajedničko za većinu njih je da nisu dio reprezentacije BiH, piše, između ostalog, norveški norskefans.com. U tekstu se naglašava kako je naša zemlja jedan od najvećih rasadnika nogometnih talenta u Evropi. Očigledno je da je naša zemlja jedan od najvećih rasadnika talenata, ali, kao što napisaše kolege, mnogi od njih ne igraju za BiH, a u Savezu sa mnogima nisu ni obavljeni razgovori. Sjetimo se samo slučaja Zlatan Ibrahimović…


Igrač Liverpoola, Nikola Sarić rođeni je Sarajlija, a igra za Dansku. Član AGF Aarhusa 17-godišnji Sanel Kapidžić nedavno je odbio da nastupa za dansku reprezentaciju, jer se nada da će dobiti poziv u nacionalni tim BiH. Sa druge strane, igrači poput Marko Marina, Nevena i Danijela Subotića imaju svoje razloge zašto ne žele igrati za zemlju u kojoj su rođeni. Isti je slučaj i sa Sarajlijom Dariom Vujičevićem iz Twentea, koji ističe da će igrati za Hrvatsku.


Riznica igrača


Medunjanin, Begović, Jakupović, Borković i Kučuković su nastavak ove priče koji iz raznih motiva nisu stali pod zastavu Bosne i Hercegovine i izgubljeni su za reprezentaciju naše zemlje. U Evropi postoji veliki broj igrača u dobi od 15 do 20 godina koji bi mogli biti jaka okosnica budućeg bh. tima.


Želja postoji


Tako norveški sportski portal piše o našim igračima iz Njemačke poput Emira Bajrića, Milka Trišića, Nedima Hasanbegovića i Demira Tumbula. Svi su bosanskog porijekla, kao i kapiten U-19 tima Stuttgarta Ermin Bičakčić, koji je igrao za mlađe selekcije Njemačke. Želja svih njih je, ipak, da jednog dana igraju za matičnu zemlju - Bosnu i Hercegovinu. U pomlatku Stuttgarta su još Haris Mešić i Adnan Harbig, a da li u NS/FS BiH to znaju?


Top-timovi Bundeslige


Igrači kao što su Dino Bišanović i Ajdin Mejinović (FC Koln), Denis Pozder (Duisburg), Aldin Rizvanović (Eintracht Frankfurt), Morise Fikić (Hansa Rostock), Alberto Marić (Nürnberg) i Dženan Durak (Freiburg), Zlatko Muhović, Zlatan Alomerović i Admir Terzić (Alemannia) niz je kojim se nastavlja arsenal našeg fudbalskog blaga…


U Werderu je Dino Fazlić, u Herthi kapiten U-19 tima Damir Čorić. U Bochum igra Armin Pašagić, koji ima naše i švedsko državljanstvo, te nekoliko godina mlađi Demir Mustić, dok je u Bayeru iz Leverkuzena Adis Omerbašić. Munhen 1860 ima Dušana Jevtića, također iz BiH, dok Koblenz čak trojicu mladih Bosanaca - Denija Alagića, Sanela Rahića i Eldina Hadžića.


Veliki talent je Armin Bjelak iz St. Paulija, a isto toliko obećava i Edis Fazlija golgeter Weiss Oberhausena. U Karlsruheu je Marcel Avdić, a Damir Kurtović i Sadama Mehović u Ahlenu. Zajedničko navedenim igračima je da su dio njemačkih top klubova prve i druge Bundeslige i da je pred njima sjajna budućnost.


Kolonija u Švicarskoj


Švicarski Grasshopers ima bosanski trio. Braću Izeta, Seada Hajrovića i Harisa Seferovića, dok su Mirs Mehidić, Nedim Sačirović i Ibrahima Samardžić članovi Lausanne i Luzerna. Sead Hajrović i Haris Sefarović igraju za mladu selekciju Švicarske


U Austriji je kolonija naših igrača još brojnija. Tu su Elvis Policija (LASK Linz), Elmir Hrustanbegović (Mattersburg), Mihret Topčagić (Admira Wacker), Haris Bukva (Kärnten) i dvojac iz Rapida - Arvedin Terzić i Šemsudin Mehić. Kenad Kodro, sin Mehe Kodre, bivšeg selektora našeg A tima koketira sa španskom federacijom, a svoje mjesto pod suncem u Francuskoj pronašli su Sanjin Prcić (Sochaux) te Dino Jusić (Grenoble). Anes Mravac igra u Malmeu (Švedska) i kapetan je U-19 selekcije Švedske.


Hitno reagovati!


Slična je situacija i u Italiji. Milan Đurić (Cesena) bi mogao uskoro postati italijanski državljanin, dok Fiorentina želi Harisu Vignoziju također uručiti pasoš. Armin Ćerimagić je u pomlatku Intera. Za ovoga mladića mnogi kažu da će biti čudo od igrača
.