Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

12.05.2009.

Hamza Alić najbolji pojedinac

Atletičari Zenice i atletičarke Glasinca iz Sokoca  najuspješniji su učesnici Ekipnog prvenstva Bosne i Hercegovine za senioire i seniorke, održanog u Tuzli. U konkurenciji atletičara pobjednička ekipa AK Zenica osvojila je  49 bodova, drugo mjesto pripalo je AK Borac iz Banja Luke sa 46, a treće mjesto AK Sarajevo sa 39 bodova.


Kod atletičarki AK Glasinac osvojio je 49 bodova, ispred AK Sloboda Tehnograd iz Tuzle sa 44 i AK Borac sa 43 boda. Najbolji pojedinačni  rezultat takmičenja postigao je reprezentativac BiH u bacanju kugle - Hamza Alić (AK Zenica) hicem 20,00 m.


Plasmani ekipa:
muškarci: 
1. Zenica                      49
2. Borac                       46
3. Sarajevo                   39
4. Sloboda-Tehnograd    29
5. Glasinac                   27

žene:
1. Glasinac                   49
2. Sloboda-Tehnograd    44
3. Borac                       43
4. Doboj                       31

12.05.2009.

Safet Sušić želi preuzeti PSG!

Najbolji bosanskohercegovački nogometaš svih vremena Safet Sušić kandidat je za novog trenera Paris Saint-Germainea. Legendarni nogometaš u PSG-u bi trebalo da zamijeni Paula Le Guena kome ugovor ističe krajem sezone. Nekadašnji nogometaš Sarajeva branio je boje PSG-a od 1982. do 1991. godine. U intervjuu francuskom dnevniku ' Aujourd'hui Sport' 54-godišnji Sušić je izjavio da bi volio da sjedne na klupu jednog od najvećih francuskih klubova.

 

- Slobodan sam, a u PSG-u sam igrao deset godina. Imam ogromno iskustvo i zainteresiran sam, izjavio je Sušić

 

Trenersku karijeru Sušić je započeo 1994. godine u Cannesu, a potom je vodio turske klubove - Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragucu, Rizespor i Ankaraspor. Jednu sezonu proveo je i u Al Hilalu iz Rijada.

12.05.2009.

Igrali s Leotarom, mislili na Tuzlu

Slavija je u subotu protiv Leotara pružila jednu od najslabijih igara ovog proljeća te je sretno i spretno upisala tri boda (2:1) pogocima iz penala. Za lošu partiju trener Zoran Erbez ima opravdanje u činjenici da su njegovi igrači već u mislima bili u Tuzli, gdje će sutra sa Slobodom odigrati prvi meč finala Kupa BiH.


- Potpuno se slažem da je ovo bila najlošija utakmica moga tima u drugom dijelu sezone. Međutim, kada odigramo loše, a pobijedimo, onda mora biti mjesta zadovoljstvu. Jasno je da su igrači već u mislima bili na Tušnju - rekao je Erbez.

12.05.2009.

Mogu li Tuzlaci do trofeja u sedmom pokušaju?

U svom sedmom finalu jednog kup-takmičenja, nogometaši tuzlanske Slobode pokušat će osvojiti prvi trofej u 90 godina postojanja kluba. Naime, "crveno - crni" su igrali jedno nekadašnje finale Kupa Maršala Tita i pet finala Kupa BiH, ali niti jednom pehar namijenjen pobjedniku nije završio u Rudarskoj 2.

 

- Silnom želim trofej Kupa BiH, ali u dvomeču sa Slavijom neće biti nimalo lako. Klub iz Istočnog Sarajeva slavi vijek postojanja, mi 90 godina. I jedni i drugi vrijedan jubilej žele okruniti sa trofejom. Mislim sam da će se pitanje pobjednika rješavati u revanš susretu, a naša je želja da u prvom susretu ostvarimo pobjedu bez primljenog pogodka - kaže trener Sakib Malkočević.

 

U momčadi neće biti Almira Bekića koji ima tri žuta kartona, dok su svi ostali nogometaši zdravi i spremni za prvu utakmicu.

 

                                               Ulaznice 10 KM

 

I ako je prošle sedmice u službenoj obavijesti NS BiH prva finalna utakmica Kupa BiH između Slobode i Slavije, koja se u Tuzli igra u srijedu 13. maja, bila zakazana za 17.30 sati, došlo je do izmjene, kako bi se termin uskladio sa programskom šemom BHT-a, koja će direktno prenositi utakmicu.

Tako će utakmica na Tušnju početi ipak u 17 sati. Ulaznice po cijeni od 10 KM, mogu se kupiti već od danas u klupskim prostorijama.

 

 

12.05.2009.

Evropski Borac upisao bodove i u Posušju

Tradicije postoje da se ruše, a ovog proljeća Borac ih je srušio mnogo. Nepobjediva Sloboda, Laktaši, Modriča Maksima do ove polusezone platili su ceh, a ništa bolje nije prošlo ni Posušje, iz kojeg se Borac nikada nije vraćao s manje od tri gola u mreži.

 

Kaznena ekspedicija Vlade Jagodića, sigurnim trijumfom u Posušju i četvrtom uzastopnom pobjedom u šampionatu (gol razlika 9:0), došla je korak do ostvarenja sna, fudbalske Evrope. Nešto zahvaljujući drugim rezultatima, ali najviše gledajući samo u svoje dvorište, došli su u poziciju da sami odlučuju o sebi.

 

Tri boda, već ranije upisana kod otpisanog Posušja, osvojena su, ali rezultat možda i ne pokazuje pravo stanje stvari na terenu. Nije bilo lako, ali na muci se poznaju junaci. Dva pogotka Dejana Raševića, te jedan Miodraga Babića doprinijeli su da Borčev brod mirno uplovi u luku zvanu završnica utakmice, ali, kao po običaju, mnogo toga trebalo je i moralo biti mnogo ranije odlučeno. Šta su sve Rašević, Kajkut, Deket, Puzigaća i Kremenović promašivali, za nevjerovanje je. Kao po starom fudbalskom pravilu, kazna je lako mogla da uslijedi. Igrao se 75. minut, Borac je imao mršavih 0:1, a Vranjković i Stipić iz izglednih prilika, umjesto gola, pogodili su stative. Ko zna šta bi bilo da su te lopte pronašle put do mreže. Ovako, evropska nada, i to vrlo realna, živjeće u Banjoj Luci još najmanje dvije nedjelje. Već u subotu igra se novi derbi, jer stiže Slavija, finalista Kupa BiH. 

 

- Obistinila su se moja predviđanja, da neće biti nimalo laka utakmica. Stvorili smo mnogo stoodstotnih šansi, a kasnije se smo doveli u situaciju da strijepimo za krajnji rezultat. Međutim, na kraju su naši rezervisti odlučili pobjednika, pokazavši još jednom da Borac u ovom trenutku ima šta nema niko, 25 podjednako dobrih igrača. Ovaj trijumf arhivirali smo onog trenutka kada smo sjeli u autobus za Banju Luku. Okrećemo se Slaviji. Ne prijetimo nikome, ali nema razloga ni da se plašimo bilo koga, pogotovo pred našom publikom, koja je još jednom pokazala da s pravom nosi epitet najbolje u BiH - poručio je Vlado Jagodić, kormilar banjolučkog premijerligaša. 

12.05.2009.

Bosnić na klupi Švedske u-16 selekcije

Nakon godine dana koju je proveo kao pomoćni trener u švedskoj D1 ekipi Sodertalje Kings, Sarajlija Vedran Bosnić dobio je poziv od Košarkaškog savez Švedske da preuzme U-16 selekciju.

 

Kako javlja portal Eurobasket.com, Vedran Bosnić će sa Janom Johansonom voditi mlade košarkaše Švedske. Bosnić je karijeru završio prošle godine. U BiH ostavio je traga igrajući za Sloboda Ditu, Bosnu i Grude, a u bogatoj internacionalnoj karijeri nastupao je i u litvanskom Lietuvos Rytasu, te u Mađarskoj, Poljskoj, Portugalu i Švedskoj.

12.05.2009.

Trivun ima pare, a Ušanović iskustvo

U NSBiH vla­da za­ti­šje pred bu­ru. Ula­zi­mo u sa­mu za­vršni­cu izbo­ra no­vog ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra. Ju­čer su pred čla­no­ve Iz­vršnog odbo­ra NS BiH sje­li kan­di­da­ti za gla­vnog ope­ra­tiv­ca na­še ku­će fu­dba­la. Če­tvo­ri­ca su pro­šla; Mu­nib Uša­no­vić, Ismet Ov­či­na, Ris­to Tri­vun i Fu­ad Čol­pa, a mjes­ta ima sa­mo za je­dnog. Kan­di­da­ti su pred ša­ro­li­kim druš­tvom iz no­go­me­tne vla­de go­vo­ri­li o smjer­ni­ca­ma, po­te­zi­ma, akci­ja­ma, pla­no­vi­ma Sa­ve­za u "ka­da oni bu­du na po­zi­ci­ji".

 

- Me­ni se do­pa­lo izla­ga­nje Čol­pe - pri­znao je no­vi­na­ri­ma Bo­gdan Čeko, do­pred­sje­dnik Sa­ve­za.

 

                                   Ov­či­na čvrsto odlu­čio

 

Čol­pa je na prvom kon­kur­su slo­vio kao aut­saj­der. Ra­di se o pra­vni­ku i spor­tskom ra­dni­ku, ko­ji ima no­go­me­tnog is­kus­tva. Na­vo­dno je i Tri­vun za­do­bio sta­no­vi­te sim­pa­ti­je, a "ne­ga­ti­vne po­ene" do­bio je jer je iznio na­mje­ru da or­ga­ni­zi­ra ra­dnu za­je­dni­cu sli­čnu onoj u Aus­tra­li­ji, gdje je on ži­vio ne­ko vri­je­me. Ina­če, Tri­vun je biv­ši fu­dbal­ski su­di­ja. Oni ko­ji ga bo­lje po­zna­ju, tvrde da se ra­di o izu­ze­tno spre­tnom spor­tskom ra­dni­ku. Na­vo­dno mu je pre­dnost i što je fi­nan­sij­ski ne­ovi­san. Ov­či­na je odus­tao od kan­di­da­tu­re pri­li­kom prvog na­tje­ča­ja, ali je sa­da čvrsto ri­je­šio da ide do kra­ja. Uvje­ren je da u star­tu ima gla­so­ve iz sva tri na­ro­da. Ima iza se­be spor­tskog is­kus­tva, za nje­ga tvrde da je ka­dar bez mrlje.

 

Čet­vrti je kan­di­dat Mu­nib Uša­no­vić, aktu­el­ni se­kre­tar. On ima naj­vi­še is­kus­tva, jer je de­se­tak go­di­na u fo­te­lji gla­vnog ope­ra­tiv­ca u Sa­ve­zu. Iako nje­gov odla­zak tra­ži i oče­ku­je ja­vnost, na­vi­ja­či, čel­ni­ci FI­FA i UEFA, Uša­no­vić je uvje­ren da, ka­ko sam pri­zna­je «u sva­ko do­ba da­na i no­ći mo­že sa­ku­pi­ti de­se­tak gla­so­va». Ne­dos­ta­ju mu još dva, a ta dva su klju­čni lju­di. «San» sa­zna­je da su pro­tiv Uša­no­vi­ća, Su­lej­man Čola­ko­vić, pred­sje­dnik i Bo­gdan Čeko, do­pred­sje­dnik NSBiH.

 

Oni, pre­ma ono­me što smo ču­li na­kon ju­če­raš­njeg sas­tan­ka, že­le sli­je­di­ti upu­te «pri­ja­te­lja» iz FI­FA i UEFA -e.

 

- Vi­di­te, ni­ko na­ma ni­je na­re­dio da mo­ra­mo iza­bra­ti no­vog se­kre­ta­ra, ali ne­ke na­go­vje­šta­je smo do­bi­li. Oni že­le no­ve lju­de. Ja znam da odla­zak je­dnog čo­vi­je­ka ni­šta bi­tno ne­će pro­mi­je­ni­ti, ali ne mo­že­mo prko­si­ti FI­FA -i i UEFA - i, a is­to­vre­me­no od njih tra­ži­ti po­moć - bio je ne­što kon­kre­tni­ji Čeko.

 

                                   Mar­ja­nac za Mu­ni­ba

 

Da­kle, on i Čola­ko­vić će u Bi­ha­ću za­go­va­ra­ti smje­nu Uša­no­vi­ća. Sa­zna­je­mo da ni Čeko, ni Čola­ko­vić u svo­jim ba­za­ma ne­ma­ju po­dršku. Na­vo­dno je Uša­no­vić u me­đu­vre­me­nu do­bio po­dršku ne­kih nje­go­vih dos­ko­raš­njih pro­ti­vni­ka. Pri­ča se ka­ko je Živ­ko Mar­ja­nac, ko­ji je re­do­vi­to bio pro­tiv Uša­no­vi­ća, sa­da spre­man iz «prin­ci­pi­jel­nih ra­zlo­ga» da­ti svoj glas Uša­no­vi­ću.

 

U Bi­ha­ću na sje­dni­ci Iz­vršnog odbo­ra (15. ma­ja) oče­ku­je se pra­vi rat za gla­so­ve. Ni­ti je­dna re­gi­ja, ni­ti je­dan kan­ton, ni­su vi­še je­dno­gla­sni. Član­stvo je po­di­je­lje­no, pa su de­le­ga­ti za­tra­ži­li da se Pred­sje­dniš­tvo NS BiH izja­sni o kan­di­da­tu. I tu nas­ta­je pra­vi kur­šlus. Sva tro­ji­ca čla­no­va Pred­sje­dniš­tva svje­sna su vru­ćeg krom­pi­ra ko­ji im je gur­nut u ru­ke. Svje­sni su da će us­kra­ći­va­njem po­drške Uša­no­vi­ću, ući u rat sa Mi­ro­sla­vom Ći­rom Bla­že­vi­ćem, ko­ji se mje­se­ci­ma ener­gi­čno bo­ri za Uša­no­vi­ća. Sa­mo se­le­ktor zna za­što mu je tre­nu­tno Uša­no­vić va­žni­ji od vlas­ti­tog si­na Mi­re.

 

- Izbor se­kre­ta­ra ne smi­je na­ru­ši­ti atmo­sfe­ru oko re­pre­zen­ta­ci­je. Od us­pje­ha re­pre­zen­ta­ci­je ovi­si bu­du­ćnost Sa­ve­za. Mi či­ni­mo sve, i či­nit će­mo i ubu­du­će, da se­le­ktor Bla­že­vić ima op­ti­mal­ne uslo­ve za pri­pre­me uoči odlu­ču­ju­ćih kva­li­fi­ka­cij­skih uta­kmi­ca - na­gla­sio je Čeko uz pre­po­zna­tlji­vi os­mjeh, pro­češ­ljao brko­ve i na­pus­tio no­vi­nar­ski stol.

 

                                   Du­pli ugo­vor?

 

Iako se ne­da­vno na sje­dni­ci u Te­sli­ću raz­go­va­ra­lo o spor­nom ugo­vo­ru sa "Sport Fi­ve-om", či­ni se da je još je­dan ugo­vor spo­ran. Na­vo­dno su po­koj­ni Mi­lan Je­lić i Iljo Do­min­ko­vić po­tpi­sa­li još je­dan ugo­vor, za ko­ji ni­ko u Sa­ve­zu ni­je znao. Ispos­ta­vi li se da je ta in­for­ma­ci­ja ta­čna, te da taj ugo­vor bu­de va­li­dan, Sa­ve­zu pri­je­ti de­fi­ni­ti­vni ban­krot. To­tal­ni fi­jas­ko ne mo­že spri­je­či­ti čak i da pos­ta­ne­mo svjet­ski prva­ci na­re­dne go­di­ne, ma­da nam ni­je ja­sno ka­ko smo sa ova­kvom vla­da­ju­ćom gar­ni­tu­rom u Sa­ve­zu uop­šte u utrci za ba­raž. Ka­da je u pi­ta­nju «dru­gi spor­ni» ugo­vor, Čeko sli­je­že ra­me­ni­ma, tvrdi da ne zna da li ima ili ne­ma tog ugo­vo­ra. Uša­no­vić je ka­te­go­ri­čan.

 

- Ni­ti je­dan ni­je spo­ran. Ovaj aktu­el­ni sa "Sport Fi­ve-om" je naj­bo­lji do sa­da. Za dru­gi ne znam, a si­gur­no je da ga ja ni­sam ni po­tpi­sao - po­ru­čio je Uša­no­vić.

 

                                   Tu­fe­kčić i Če­vra

 

Iako su se pri­ja­vi­li, na kon­kur­snoj ko­mi­si­ji ni­su pro­šli, iz­vje­sni Mir­ko Tu­fe­kčić i Men­sur Če­vra. Na­vo­dno, zbog ne­po­tpu­ne do­ku­men­ta­ci­je, prem­da Tu­fe­kčić ima dva za­vrše­na fa­kul­te­ta. I Če­vri­na je bio­gra­fi­ja bo­ga­ta, ali i nje­mu «fa­li» ne­ki do­ku­ment, sa­zna­li smo od čel­ni­ka Sa­ve­za. Sa­zna­je­mo da su mo­gu­će i žal­be, što bi do­da­tno ote­ža­lo izbor ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra.

 

                                   Ru­ča­li gdje i Va­len­tin In­cko

 

Slu­čaj­no ili ne, čel­ni­ci Sa­ve­za su na­kon in­ter­vjua sa kan­di­da­ti­ma za se­kre­ta­ra, ru­ča­li u res­to­ra­nu "Du­bro­vnik". U su­sje­dnoj sa­li, do no­go­me­tnih po­sla­ni­ka, bio je vi­so­ki pred­sta­vnik Va­len­tin In­cko. Na­kon ru­čka, In­cko je sko­ro "trče­ći" pro­šao po­red lju­di iz no­go­me­tne vla­de, iako su po­je­din­ci pri­pre­mi­li fo­to­apa­ra­te. I dok su čla­no­vi Iz­vršnog odbo­ra ta­ma­ni­li ri­blje spe­ci­ja­li­te­te, vi­no, pršut i sir, ra­dna za­je­dni­ca je ru­ča­la po­li, pi­tu, ju­gort i sve to za­či­ni­la so­kom "na raz­ga­đa­nje". Ne­što bo­lji obrok je pri­mje­ćen u kan­ce­la­ri­ji Sa­le­ma Pro­li­ća i Dže­ma­la Čali­je. Su­dij­ski «bos­so­vi», dok smo otva­ra­li vra­ta nji­ho­vog «of­fi­cea», čis­ti­li su spe­ci­ja­li­te­te sa ro­šti­lja.

 

12.05.2009.

Titule Mirzi Dizdareviću i Majdi Prole

Član Stonoteniskog kluba Mladost iz Zenice Mirza Dizdarević i članica STK Kreka iz Tuzle Majda Prole pobjednici su Prvog prvenstva Bosne i Hercegovine za mlađe seniore i seniorke (U21), održanog u Tuzli. Na prvenstvu su učestvovala po 32 mlađa seniora i seniorke, koji su žrijebom bili razvrstani u osam grupa.


 U finalnom meču kod seniora Mirza Dizdarević bio je bolji od Armina Aličića (STK Vogošća)  sa 4:1. Treće mjesto su podilelili Elvis Mujić (STK Spin)  i Edin Konjić (STK Bosna). Kod mlađih seniorki Majda Prole je  nakon neizvjesne i  dramatične borbe savladala je Belmu Bušatlić (STK Bugojno) sa 4:3. Treće  mjesto su podijelile Lejla Ahmić (STK Željezničar)  i Sanja Milojica (STK Prijedor). 


U konkurenciji muških parova prvo mjesto su osvojili Almir Divović (STK Bosna)  i Armin Aličić (STK Vogošća), kod ženskih prova Belma Bušatlić i Arijana Brčić (STK Bugojno), dok su Majda Prole (STK Kreka) i Mirza Dizdarević (STK Mladost) bili najbolji u konkurenciji mješovitih parova.


Organizator takmičenja bio je STK Kreka - Tuzla.

 

12.05.2009.

Bosna i Igokea za prvu poziciju Lige osam

Da i nisu u prvom dijelu Lige 8 poraženi u Aleksandrovcu (53:69), košarkaši Bosne ASA BH Telecoma ne bi imali veći motiv od onog danas, kada će u dvorani "Mirza Delibašić" (19 sati) protiv Igokee Partizan odigrati najvažniji meč na domaćoj sceni ove sezone. Ko pobijedi u duelu 14. posljednjeg kola između aktuelnog prvaka i viceprvaka BiH, osigurat će prvo mjesto, a tako i plasman u regionalnu NLB ligu i prednost domaćeg terena u plej-ofu.


- Ovo je neka vrsta finala koji sve odlučuje i u kojem smo mi ipak u najboljoj poziciji. Postoji pritisak, ali sam siguran da ćemo, uz želju da dokažemo da vrijedimo mnogo više nego u prvom meču, sve to pretvoriti u pozitivan naboj. Nisam siguran da i u Igokeinoj igri neće biti pritiska, jer oni u slučaju poraza, vjerovatno, padaju tek na treće mjesto. Mi, i u najlošijoj varijanti, ne možemo niže od drugog - ističe Bosnin trener Vlada Vukoičić koji, međutim, ne krije da je pobjeda jedini izbor. - Moramo biti spremni na veliku borbu. Igokea je kvalitetan sastav, s deset gotovo ravnopravnih igrača, koji su s novim trenerom puno toga taktički promijenili - dodaje Vukoičić.


Bosni će nedostajati nedavno operirani Emir Zimić, koji bi, kaže Vukoičić, dobro došao u duelima s neugodnim Igokeinim centrom Amalom Mekaskilom (McCaskill).


Ruso: Pritisak na domaćinu


Trener Igokee Partizan nada se da će njegovi košarkaši večeras u Sarajevu odigrati kao i prije nekoliko sedmica u Aleksandrovcu, kada su "Studentima" nanijeli jedan od njihova ukupno dva poraza u Ligi 8 (69:53).


- Bosna je podjednako kvalitetna na svim pozicijama, ali će biti pod većim pritiskom zbog domaćeg terena i u tome je naša šansa da pobjedom osiguramo prvo mjesto i NLB ligu. Ključno je da odigramo jaku odbranu te da se svaki pojedinac podredi kolektivu - izjavio je Ruso.


Igokea će nastupiti u najjačem sastavu, izuzimajući centra Dimitrija Matića, koji već nekoliko kola pauzira zbog povrede.


Tabela

Parovi 14. kola (12. maj): TUZLA: Sloboda Dita - Borac Nektar (19 sati), BILEĆA: Hercegovac - Zrinjski HTM (19), SARAJEVO: Bosna ASA BH Telecom - Igokea Partizan (19), ŠIROKI BRIJEG: Široki Eronet - SL IAT Leotar (20).

1. Bosna           13    11     2    1134:939            24
2. Igokea          13    10     3    1052:949            23
3. Široki            13    10     3    1122:1041          23
4. Sloboda        13     7      6    1065:1028          20
5. Borac           13     5      8      959:1010          18
6. Zrinjski          13     4      9      997:1018          17
7. Leotar           13     3    10      892: 990           16
8. Hercegovac   13     2    11      865: 996           15