Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

14.05.2009.

Šećer me silno želio otjerati s Tušnja, a Papeta i Piksija je bilo najteže izmasirati

Vjernost Slobodi i "crveno - crnoj" boji kod legendarnog fiziotarapeuta Slobode Samida Sabitovića, datira još od 1970. godine. Njegove "zlatne ruke" ispratile su generacije i generacije nogometaša. Počeo je s generacijom Fahrudina Avdičevića, Omera Jusića, Mesuda Nalića, Mome Radovića… U penziju je otišao masirajući Tarika Okanovića, Adnana Sarajlića, Samira Kuduzovića. U međuvremenu bio je fiziotarapeut mlade i A-reprezentacije SFRJ, te reprezentacije BiH.

 

- Moja ljubav prema nogometu nikada nije bila upitna. Dok sam išao u Medicinsku školu igrao sam za Rudar iz Bukinja. Potom sam u Beogradu završio Višu fiziotarapeutsku školu, pa sam se latio posla za koji sam se školovao - kaže Samid Sabitović.

 

                                               Zdravo za zdravo

 

Atomski nogomet koji se igrao u Tuzli sedamdesetih godina ostali su u njegovom neizbrisivom sjećanju. Jedna pjesma kaže; Huka, Meske, Lica - gostima je trica, i Šećer za još dva!

 

- Pomenuta generacija je najbolja Slobodina svih vremena. No, za mene je Fuad Mulahasanović, jedan i jedini. S pravom mogu reći kako je Lica najbolji nogometaš Slobode svih vremena, a pokazao se i kao veliki čovjek po okončanju igračke karijere.

 

Ipak, nisu svi zadržali fer i korektne odnose sa Sabitovićem. Danas s nekima legendarni fiziotarapeut razmijeni samo - zdravo za zdravo.

 

- Iako, sam u Slobodi proveo svoj cijeli radni vijek, od kluba nisam dobio ništa. Jedva su mi 2004. godine uplatili neophodan novac kako bih mogao otići u penziju. U ta vremena sportski direktor, Dževad Šećerbegović, pošto - poto me je htio otjerati sa Tušnja. Zajedno sa njim bio je Jasmin Divanefendić i tadašnji trener Nihad Mujezinović, te predsjednik Enver Bijedić. Optuživali su me da sam u oridinaciji na stadionu Tušanj trošio mjesečno po 2.000 KM. Kasnije sam razgovarao s predsjednikom Bijedićem, koji mi je rekao kako sam bio žrtva lažnih priča.

 

Samid Sabitović tvrdi kako se danas mnogo više cijene podobni od sposobnih. Smatra kako je Sloboda zaslužila reprezentativni stadion na kojem bi se svake godine igrale evropske utakmice.

 

- U predizbornoj kampanji mnogi su pričali o gradnji stadiona, a mi ćemo evropske utakmice ponovo igrati van svog grada. Moram reći kako aktuelni načelnik Jasmin Imamović, forsira samo svoje ljude. Po Imamovićevom mišljenju, Slobodi je samo valjao Šećerbegović i niko više. E, sigurno nije tako - kaže on.

 

                                               Radio u Dubaiu

 

U karijeri je imao ponudu da napusti Tuzlu. Međutim, ubilježio je samo jednu godinu odsustva i to 1988. godine kada je radio u Dubaiu.

 

- Mogao sam s Mićom Duvančićem, otići u Hajduk. Nisam jer sam uvijek nesebično volio grad i klub. Imao sam sreću da je moj sin Jasenko ostvario impozantnu karijeru, tako da sam na neki način imao finansijsku sigurnost. Zbog toga ne žalim što sam ostao u Tuzli i Slobodi.

 

Kruna njegove karijere dogodila se 1990. godine na Mundijalu u Italiji. Bio je član stručnog štaba koji je s reprezentacijom SFRJ osvojio peto mjesto na svijetu.

 

- Imali smo strašnu generaciju, koja je u četvrtfinalu izbačena od Argentine. Nikad ne mogu zaboraviti te trenutke i izvrsnu atmosferu u reprezentaciju koju smo napravili mi Bosanci. Sjećam se da su Safet Sušić i Dragan Stojković, kada je masaža u pitanju, bili najzahtjevniji. Ipak, moj kolega Raki Aranđelović i ja, smo sve držali pod kontrolom - kaže Sabitović, koji je prethodno "stažirao" u mladoj reprezentaciji SFRJ.

 

Po sticanju nezavisnosti BiH postao je član prvog stručnog štaba zajedno sa Fuadom Muzurovićem i rahmetli Mustafom Hukićem. Otišao je iz reprezentacije BiH zbog poniženja.

 

- U životu sam poštovao sva zanimanja i sve ljude. No, u reprezentaciji BiH nisam mogao prihvatiti ponižavajuću odluku direktora Ahmeda Pašalića. On je donio odluku po kojoj je ekonom dobijao 30 odsto od premije, a fiziotarapeuti 20 odsto. Takvo šta nisam mogao prihvatiti, ali jeste Radomir Čosović, kojeg sam lično naučio da napravi cedevitu i limunadu, te sve ostalo.

 

                                               Raos, Selimović, Mešanović...

 

Iako, mu je u opisu poslova bila povjerena briga o nogometašima Slobode, u njegovoj oridinaciji bili su atletičari, košarkaši, rukometaši… Bio je u Sloboda Diti kada je u legendarnoj majstorici u Zadru sa ljubljanskim Slovanom izboren plasman u Prvu ligu SFRJ.

 

- Uz mene je stasalo nekoliko izvrsnih fiziotarapeuta. Sadašnji moj saradnik Emil Šepić, je angažovan u mladoj reprezentaciji BiH. Nikada nisam imao problema sa sportistima, jer smo se međusobno uvažavali i pazili. Imao sam pedagoški pristup prema njima i zbog toga me glava nikada nije zabolila. U Slobodi sam imao najbolju saradnju sa predsjednicima Antom Raosom i Muhibijom Selimovićem - kaže Sabitović, koji na koncu konstatira kako je Sloboda s dolaskom Enesa Mešanovića na poziciju sportskog direktora napokon - stala na noge, ali da je za još kvalitetnije rezultate nophodna jača podrška grada.

 

                                                           Jasenko Sabitović

 

Samidov sin Jasenko prošao je sve ketegorije tuzlanske Slobode. Početkom rata Sabitović se skrasio u Karlovcu, potom u Kranjčevićevoj, a tri godine je igrao za mladu reprezentaciju naših zapadnih susjeda, zbog čega nikada nije zaigrao za reprezentaciju BiH. Jasenko je nakon Hrvatske u Južnoj Koreji ostvario impozantnu karijeru, a trenutnu igra za Karlovac.

 

                                                           Rade i Samid

 

S četiri decenije vjernosti Samid Sabitović, nije rekorder u Slobodi. Pola vijeka u Slobodi je Rade Tešić, tuzlanski obućar koji je u svojoj karijeri zašio preko 50.000 lopti. Tešić kaže kako su njemu svi nogometaši podjednako dragi, ali da je Fuadu Mulahasanoviću Lici dao nadimak doktor.

 

- To što je on radio na terenu je za doktorat. Sjećam se i kada je u Slobodu došao Dževad Šećerbegović, pa mnogi, mnogo drugi... Sa svima sam bio i ostao u korektnim odnosima - kaže Rade Tešić.