Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

15.05.2009.

Vrbas pod reflektorima

Noćna slalom staza u kanjonu Tijesno na rijeci Vrbas zvanično je predstavljena u srijedu naveče, a povod pravljenja atraktivne staze je Svjetsko prvenstvo u raftingu koje će biti održano od 17. do 24. maja u Banjaluci i Foči. Osvijetljeno je više od 800 metara staze, a postavljeno je 60 stubova za rasvjetna tijela. Osim staze, koja je jedinstvena u Evropi po tome što je u potpunosti osvijetljena i što se nalazi uz magistralni put, postavljene su tribine za 500 gledalaca, platforme za sudije i TV ekipe, kao i plutajuće platforme na startu za čamce. Tu su pristupi za start i cilj, te liftovi za izvlačenje čamaca.

 

- Prijatno sam iznenađen. Ovo djeluje nestvarno. S nestrpljenjem očekujem 17. maj i mislim da će od tada kanjon Vrbasa, Banjaluka i RS biti centar svijeta. Takmičenje će prenositi veliki broj televizija i uvjeren sam da će ovakva slika o RS i Banjaluci privući turiste i ne vjerujem da će iko više proći blizu Banjaluke da ne svrati da vidi ovo. To je velika šansa RS i uvjeren sam da ćemo to znati iskoristiti, rekao je Proko Dragosavljević, ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS.

 

Oduševljenje nije krio ni Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Organizacionog odbora SP.

 

- Znao sam otprilike kako će da izgleda staza, ali nisam pretpostavio da će biti ovako dobro. Na projektu je radio veliki broj ljudi, bilo je naporno, teško i opasno, nailazili su na različite probleme, međutim, kad se ovakav posao završi, onda nikome nije žao što je uložen veliki trud. Ovo je nešto što će biti atrakcija za sve koji dolaze ovdje i za učesnike SP. Siguran sam da će ovo biti snažan impuls za razvoj turizma i raftinga u Banjaluci i RS.

 

Aleksandar Pastir, direktor SP, rekao je da je izgradnja noćne slalom staze ostvarenje sna i dodao:

 

- Ovo je vrh svjetskog raftinga i mislim da smo postali model za druge ljude i države i da će Banjaluka biti centar svijeta."

 

Reprezentacije, učesnice SP, već su počele s treninzima na noćnoj stazi, gdje će trke slaloma biti vožene 23. maja. U BiH će nastupiti 55 muških i ženskih timova, a do sada ih je stiglo oko 50 odsto. Juče su došle selekcije Kanade i Novog Zelanda, te ženski tim Venecuele.