Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

18.05.2009.

U navijačkom stampedu bilo stotinjak huligana

Trojica huligana uhapšena su zbog napada na policajce za vrijeme incidenta nakon utakmice Borca i Slavije (1:1) u subotu navečer u Banjoj Luci. Banjalučani Davor Bokan (rođen 1982. godine), Andrej Sloven (1986.) i Srđan Nihić (1985.) lišeni su slobode i protiv njih je podnesena krivična prijava zbog napada na policajce. Njih trojica su, zajedno sa još stotinjak navijača Borca, utrčali u teren nakon meča s namjerom da tuku sudije, a na meti su im se našli i igrači Slavije te policija i redari.


Petorica povrijeđenih

 

U navijačkom stampedu izudarane su i sudije, ali i igrači Slavije. Najviše je stradao Goran Simić, kome su izbijena dva zuba. U banjalučkoj Hitnoj pomoći dobili smo informaciju o pet lakše povrijeđenih osoba, među kojima su i dvojica policajca. Svi su, nakon što im je ukazana pomoć, pušteni na kućno liječenje.


Neredi su nastavljeni i nakon utakmice na ulicama Banje Luke. Izgrednici su palili javne toalete po gradu, prevrtali kontejnere za smeće, remetili javni red i mir, zbog čega je, na pozive građana, policija, također, intervenirala više puta.


Policija podbacila


Treba reći i da su osiguranje i policija, prema našoj procjeni, podbacili u ovom slučaju, jer ih je bilo malo, pogotovo s obzirom na to kakva su ranija, loša iskustva sa huliganima među navijačima Borca. U Centru službe bezbjednosti Banja Luka pravdaju se da je gužvu izazvalo dvadesetak gostujućih navijača kada su sa sjeverne tribine uspjeli isprovocirati prolaznike pored stadiona, koji su se pokušali fizički obračunati sa njima. Policija je pokušala smiriti tu situaciju zbog čega su istočna i zapadna tribina, praktično, ostale bez osiguranja.


Pilav: Linča smo se spasili bijegom


Sudija Elmir Pilav iz Sarajeva i njegovi pomoćnici Anto Sučić iz Novog Travnika i Elmir Trako iz Viteza dobili su porciju batina od razularene gomile.


- Bilo je teško voditi ovu utakmicu. Igrači obje ekipe bili su nervozni. Iako sam pokazao tri crvena i deset žutih kartona, ništa nije naslućivalo na to da ćemo biti izloženi takvom linču nakon utakmice. Huligani su u stampedu udarali i moje pomoćnike, a i mene, a pravi linč uspjeli smo izbjeći bijegom u svlačionicu - opisao nam je stravične događaje u Banjoj Luci glavni sudija Pilav.


Kulina: Krivo je loše osiguranje


I dok iz Borca sipaju drvlje i kamenje po sudiji Pilavu apostrofirajući ga kao direktnog krivca za sve ono što se dešavalo na utakmici, u taboru Slavije kažu da je za sve krivo loše osiguranje.


- Nije Pilav sudio ni za Borac ni za Slaviju nego za nekoga trećeg, ali ne mislim da je on krivac za incident. Više je to plod loše organizacije - kaže predsjednik Slavije Dragan Kulina.


S druge strane, komesar Borca za sigurnost Aco Milošević ističe da je kompletna organizacija urađena prema propisima.


- Borac je preduzeo sve mjere i radnje predviđene Zakonom o sportu. Angažirali smo redarsku službu, vatrogasnu jedinicu i Hitnu pomoć te, uz saglasnost CSB-a Banja Luka, prema planu osiguranja, dovoljan broj policajaca. Mislim da i Nogometni savez BiH snosi dio odgovornosti, jer Savez procjenjuje stepen rizika određene utakmice, a ova je bila označena kao obična - tvrdi Milošević.


Identificiran napadač


Na snimku BHT 1, koji je emitiran u subotu, lijepo se vidi da jedan od pomoćnih sudija dobiva jak udarac od navijača, ali na njegovu sreću, uspijeva da se dočepa tunela i svlačionice.


- Na osnovnu snimke, policija je već identificirala počinioca i podnijela prijavu protiv njega. Riječ je osobi koja već ima podeblji dosje, a ovo mu nije prvi prekršaj ovakve vrste - kaže naš izvor iz CSB-a Banja Luka.