Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

20.05.2009.

Zrinjski bi dobio 7,1 milion eura!

Ako se, kojim slučajem, Zrinjski plasira u Ligu prvaka, od Evropske fudbalske asocijacije dobit će nagradu u iznosu od 7,1 milion eura. Toliko, naime, iznosi premija svakom klubu za učešće u elitnom klupskom takmičenju. Mostarski klub je kao prvak Bosne i Hercegovine već osigurao premiju u iznosu od 200.000 eura, kao i dodatnih 130.000 za direktan nastup u drugom pretkolu Lige prvaka.


Ako prođe prvog rivala, račun Zrinjskog bit će bogatiji za još 130.000. Ta misija ne čini se nemogućom uz malo sreće u žrijebu, budući da pored jačih ekipa, poput beogradskog Partizana, zagrebačkog Dinama, bjeloruskog BATE Borisova ili švedskog Kalmara, naš prvak u drugom pretkolu za protivnika može dobiti i nešto slabije timove, kao što su slovenski Maribor, finski Inter Turku, litvanski Ekranas, islandski Hafnarfjordur ili latvijski Ventspils.


Ako, pak, prođe u četvrto pretkolo, dobit će dodatnih čak 2,1 milion eura.  Ukoliko bi Mostarci izgubili u toj fazi takmičenja, dobili bi 2,56 miliona eura i dodatni milion za plasman u Evropsku ligu, a ako bi postigli nemoguće i plasirali se u Ligu prvaka, UEFA bi im izbrisala sve dotadašnje nagrade i uručila im fiksnih 7,1 milion eura. Što se tiče novoformirane Evropske lige, u koju idu Sarajevo, Sloboda i Slavija, tu će biti nagrađivan samo plasman u posljednje 4. kolo kvalifikacija (90.000 eura), a klubovi koji uđu u grupnu fazu dobit će po milion eura.


Prema odluci UEFA-e, klubovi koji se bore za plasman u Ligi prvaka TV prava mogu prodati samo za prva tri kola kvalifikacija, a od tada njima raspolaže UEFA, koja na kraju sezone klubovima dijeli profit. Sve pobrojane nagrade bit će isplaćivane na kraju naredne sezone.