Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

25.05.2009.

Džeko: Zastavom sam želio svima pokazati koliko mi znači BiH

Dan poslije, jedva smo ga dobili.


- Šta ću, telefon mi ne prestaje zvoniti. Da se javljam, trebalo bi mi nekoliko dana da se ispričam sa svima koji žele razgovarati sa mnom. Sada to, zaista, ne mogu - objasnio nam je jučer Edin Džeko.


Kada smo pričali, tek je bio ustao. Trebalo je povratiti snagu od slavlja.


- Bilo je ludo, treba doživjeti ovakve trenutke. Nakon utakmice, u koloni kabrioleta obilazili smo grad pa otišli na glavni trg, gdje su nas čekali navijači. Bilo ih je na desetine hiljada. Poslije slavlja, otišli smo u hotel sa Predsjedništvom kluba, a onda smo nastavili u jednom od restorana. Ne smijem ni reći kada sam zaspao... Malo se više popilo, a manje pojelo - kaže Džeko.


Spontana reakcija


Jutro poslije pobjede, kakav je osjećaj biti prvak Njemačke?


- Mislim da je suvišno bilo šta reći. Nevjerovatno je. Šta god da napravim u budućnosti, taj će mi dan ostati u pamćenju kao jedan od najsretnijih u karijeri - govori naš reprezentativni napadač.


Odmah nakon meča, Edin Džeko priuštio nam je najljepšu moguću scenu. Radovao se tituli ogrnut u zastavu BiH, što je do sada malo koji naš fudbaler u inozemstvu učinio. Većinom smo to navikli gledati kada je riječ o Brazilcima ili Argentincima.


- Bila je to spontana i logična reakcija. S ponosom sam uzeo zastavu želeći da svima pokažem iz koje zemlje dolazim i koliko mi ona znači. Nadam se da ću zastavu BiH pronijeti i terenima u drugim zemljama - govori Džeko.


S razlogom je iscrpljen. Osim što je poslije nje dugo slavio, prije utakmice je imao veliku nervozu.


- Ne mogu reći da je nije bilo. Kada sam ujutro ustao, osjećao sam se veoma čudno, kao nikada do tada. Tako smo blizu titule, a porazom od Verdera mogli smo izgubiti sve što smo uradili tokom sezone. Ipak je bilo dobro, odigrali smo najbolje što znamo. Šokirali smo cijelu Njemačku. Niko ovo nije očekivao pa čak ni mi sami - kaže Džeko.


Danas u Sarajevu


Naš napadač postigao je 26 golova, što je obično dovoljno za titulu prvog strijelca lige. Ipak, klupski kolega Grafite zabio je dva više. Edin je ostao drugi na listi golgetera Bundeslige.


- Ne mogu reći da nisam razočaran. Naravno da jesam malo, ali ipak, mislim da je najvažnije da smo postali prvaci. Vjerujem da će biti još prilika da postanem najbolji strijelac lige. Ako ne ove, onda neke druge. S druge strane, sretan sam što sam u tandemu sa Grafiteom oborio dosadašnji rekord Bundeslige - govori Džeko.


Slijedi odmor od klupskih, ali ne i od reprezentativnih obaveza, jer nas očekuju pripremne utakmice. Šta je prvo na redu?


- Danas dolazim u Sarajevo, a onda ćemo vidjeti.


Roditelji, sestra, tetka...


Zajedno sa Džekom i Misimovićem, Volfsburgovu titulu slavila je i kolonija naših ljudi u Njemačkoj, baš kao i Džekini roditelji, sestra, tetka... i dio njegove najbliže porodice.


- Bosanci i Hercegovci bili su na svakom koraku, slavili su poput nas. Sigurno je da nam je njihova podrška pomogla u ovom pohodu - kaže Džeko. 


Ne znam šta ću dalje, tek se završilo


Jedno od pitanje koje će nadlijetati Evropu ovog ljeta je - gdje će Džeko?


- Sezona je tek završena. U narednim sedmicama možda će se znati nešto više. Za sada mogu reći da je sve otvoreno - kaže Džeko.


Prema njemačkkm medijima, Volfsburg je našem napadaču ponudio dva miliona eura godišnje, za pola miliona eura više nego do sada, ali to znači da Džeko treba potpisati novi ugovor.


- Mediji pišu svašta, ne treba se obazirati na to. Vidjet ćemo šta će biti, još je rano za sve - tvrdi Džeko.

 

Misimović: Ovi osjećaji ne mogu se prenijeti u riječi


Ako je u subotu u susretu protiv Verdera i bilo nervoze, razbio ju je Zvjezdan Misimović. Zabio je prvi gol za 1:0, a ostalo je za novog njemačkog prvaka bila rutina - još četiri pogotka za 5:1 i ovjeru Volfsburgove titule. Zvjezdan je u finišu sezone pomalo pao u sjenu ubojitog napadačkog dvojca Džeko i Grafite, ali da nije bilo njegovih asistencija, čak 20, ko zna da li bi Volfsburg napravio i upola manji uspjeh. 


Obično hladan kao led, Misimović je morao popustiti pred navalom uzburkalih šampionskih emocija. Čak je i zapalio cigaretu.


- Sjajan je osjećaj. Presretan sam, teško da ove osjećaje mogu prenijeti u riječi. Uoči meča protiv Verdera bilo je mnogo pritiska, ali ne mogu reći da sam bio nervozan. Da nismo mogli zabiti gol, možda bi vremenom postajalo drugačije, ali smo, srećom, brzo riješili utakmicu - kaže Misimović.

 

Zvjezdan je, uz Džeku i Grafitea, bio najjači adut Volfsburga u pohodu na "salataru", ali Misimović ističe značaj cijelog tima.


- Mislim da je presudilo to što imamo sjajnu i kompaktnu ekipu u kojoj svako ima zasluge za uspjeh. Mi smo i privatno veoma dobri prijatelji i savršeno se razumijemo. Zato nam je i posao na terenu olakšan - tvrdi Misimović.


Žao mi je zbog Magata


Također, Zvjezdan je velike zasluge pripisao treneru Feliksu Magatu (Felix Magath).


- Pod njegovom palicom, mnogi igrači doživjeli su procvat. On snosi velike zasluge za to što su neki od nas postali zvijezde. Mnogi fudbaleri došli su u Volfsburg iz druge lige, ali su na kraju postali vrlo dobri igrači koji mogu nastupati za najveće klubove. Veoma mi je žao što Magat odlazi, naročito zbog svega što smo postigli - govori Misimović.


Njemačke medije, a i nas, najviše zanima to da li će Misimović ostati u Volfsburgu.


- To ćemo još vidjeti. Imam ugovor do 2012. godine. U Volfsburgu se osjećam sjajno, porodica mi je sretna, ali se u fudbalu sve vrlo brzo može promijeniti - rekao je Misimović.


Kako se i nagađalo, trener Volfsburga u sljedećoj sezoni bit će Armin Veh. Novi njemački prvak potvrdio je da će angažirati ovog stručnjaka, koji je prije dvije godine sa Štutgartom osvojio titulu državnog šampiona.


Kao što je poznato, trener Volfsburga Feliks Magat (Felix Magath) vodit će sljedeće sezone Šalke.


Čast mi je što sam promovirao BiH


Kao i Džeko, Zvjezdan je nosio zastavu BiH, ali i znojnik koji mu je stigao iz Sarajeva od Udruženja "Omladinski klub".


- Nimalo nisam oklijevao da ga stavim na ruku. Čast mi je što sam imao priliku da na ovaj način promoviram BiH - kaže Misimović.