Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

31.05.2009.

U Uzbekistan po pobjedu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, sastavljena uglavnom od igrača iz Premijer lige, danas će rano ujutro sa Sarajevskog aerodroma poletjeti za Istanbul, odakle će, nakon šestosatnog čekanja, nastaviti put za Taškent, gdje će u ponedjeljak, od 16.05 sati (po našem vremenu), odigrati prijateljsku utakmicu protiv selekcije Uzbekistana.


Nervozni Ćiro


Miroslav Blažević izašao je jučer pred novinare vrlo nervozan, ali zbog TV kamera nije posegnuo za cigaretom. Informacije koje svakodnevno dobiva iz Uzbekistanu obližnjeg Irana, od svog nekadašnjeg saradnika Luke Radmana, ne čine mu se dobrim.


- Samo slušam kako imaju čudesne igrače i da je nogomet u Uzbekistanu u velikoj ekspanziji. Oni pretendiraju da postanu nova nogometna velesila. Imaju izrazito velike potencijale. Grade infrastrukturu i, sudeći prema ovome što rade, vidi se da, poput nas, imaju velike ambicije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo - istakao je Ćiro.


I pored gore navedenog, Blažević je našao razloga za optimizam. Treninzi sa pozvanim igračima donijeli su mu osmijeh na lice.


Bez mnogo vremena

 

- Dobio sam novu potvrdu da na ovom podneblju uspijevaju rijetko talentirani igrači. Ne bih govorio o pojedinačnim kvalitetima, ali je zaista uživanje gledati ih kako rade i bore se za mjesto u ekipi. Siguran sam da ću moći napraviti formaciju koja će se moći oduprijeti tim goropadnim Uzbekistancima, koji su nas izabrali kao glavni test uoči meča sa Japanom - rekao je Ćiro.


Nakon toga, Blažević je rekao Barbariću da izdiktira sastav koji će započeti utakmicu u Uzbekistanu. Na golu je Supić. Spahić je centralni stoper, a pored njega bit će Vasilić i Prodanović. Na desnom boku je Jahić, a na lijevom Kuduzović. U veznom redu igrat će Čolić, Đurić i Jovanović, a napadači su Škoro i Hadžić.


- Za sada je to jedanaestorka koja bi trebala početi utakmicu u Taškentu. Nisam imao mnogo vremena za taktičko uigravanje ekipe u ovih nekoliko dana. Od igrača ću tražiti maksimalno zalaganje i borbenost, što će nam, vjerujem, donijeti dobar rezultat - kaže Blažević.


Bez Sredojevića i Lugušića


I stručni štab bit će desetkovan u Uzbekistanu. Blažević će uz sebe imati samo pomoćnika Ivicu Barbarića.


- Borčeta Sredojevića sam oslobodio puta u Uzbekistan, jer mu je supruga operirana i treba da bude uz nju. Lugušić će nam se priključiti uoči utakmice sa selekcijom novinara - rekao je Blažević.


Barbarić: Cilj je pobjeda


Blaževićev pomoćnik Ivica Barbarić istakao je da svaka utakmica ima svoje specifičnosti, ali da je cilj uvijek isti - pobjeda.


- Vjerujem u ove igrače, koji se prvi put nalaze u ovom sastavu u reprezentativnom kadru. Na njima se vidi da su svjesni prilike da se nametnu šefu i pokažu svoje kvalitete. Na njima je da pruže ono što od njih očekujemo i da dokažu da imaju zrelosti, sposobnosti i kvaliteta da dovedu selektora u dilemu prilikom izbora - smatra Barbarić.


Trening na Ilidži


Reprezentacija je jučer poslije podne na igralištu Igmana na Ilidži obavila posljednji trening uoči polaska u Uzbekistan. Putnicima za Taškent pridružio se i Edin Džeko, koji je trenirao nakon nekoliko dana odmora u Splitu. Volfsburgov topnik bit će u reprezentativnom kadru za mečeve sa selekcijom novinara i Omanom.


Dvojica internacionalaca


Kako piše na internet-stranici Uzbekistanskog saveza, selektor Mirđalal Kasimov okupio je 24 izabranika za utakmicu sa BiH. Protiv Ćirinih izabranika neće igrati prva zvijezda Maksim Šackih, napadač ukrajinskog Dinama iz Kijeva. Na popisu su samo dvojica internacionalaca, Marat Bikmojev, koji igra za ruski Spartak Naljčik, te Šahbaz Jerkinov, član iranskog Pasa. Ostatak tima čine igrači četiri domaća kluba, Pahtakora i Bunjodkora iz Taškenta, Nasafa iz Karšija i Nefčija Fargone.