Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

08.06.2009.

Sokolovi ostvarili evropske snove

Fudbaleri Slavije krunisali su sjajnu sezonu titulama vicešampiona i osvajača Kupa BiH, čime su ostvarili istorijski uspjeh kluba. Put do ostvarenja timskog sna nije bilo nimalo lagan. Još prije nešto više od deset godina uprava ''plavih'' napravila je plan koji se godinama sprovodio u djelo. Jedan od aktera svih ovih godina jeste šef Stručnog štaba premijerligaša iz Istočnog Sarajeva, Zoran Erbez. Kada se pravio evropski plan, on je bio prvotimac Slavije.

 

- Nema sumnje da je ovo istorijski uspjeh Slavije. Priča o izlasku na evropsku scenu počela je još 1998. godine kada sam bio prvotimac svog kluba i kada smo nastupali u Drugoj ligi Republike Srpske. Iz godine u godinu koračali smo stepenicu više. Osvojili smo titule prvaka Republike Srpske, dva puta bili smo osvajači Kupa Republike Srpske, te zabilježili nastupe u Intertoto kupu. Ove godine konačno su se posložile sve kockice, pa smo sezonu završili na drugom mjestu prvenstvene tabele, a na kraju nam je pripao i pobjednički pehar u Kupu BiH. Naravno, sve ovo ne bi se desilo da iza fudbalera i Stručnog štaba nije stajala agilna uprava, s predsjednikom Draganom Kulinom na čelu, i cijela armija vjernih navijača. Mislim da smo im se u protekloj sezoni odužili na najljepši način - kaže strateg Slavije, Zoran Erbez.

 

Kada su ''sokolovi'' prošlog ljeta počeli pripreme za novi šampionat dobili su zadaću da se na kraju izbore za izlazak na međunarodnu secenu

 

- Cilj sezone bio je da se plasiramo u jedan od evropskih kupova kroz Prvenstvo ili Kup BiH. Na kraju se desilo da smo učešće u Ligi Evrope izborili na oba fronta. Dobro smo otvorili sezonu i do kraja jesenjeg dijela vodili smo sa Zrinjskim mrtvu trku za vodeću poziciju. Osvojili smo laskavu titulu jesenjeg viceprvaka i stvorili realne pretpostavke da u proljećnom dijelu ostanemo u vrhu. Zimus nas je napustio Aleksandar Kosorić, te drugi strijelac ekipe, Zoran Kokot, ali smo angažovali adekvatna pojačanja, odradili kvalitetne pripreme u Antaliji i u proljećni dio šampionata ušli s mnogo samopouzdanja i vjere u sopstveni kvalitet. Rekao bih da smo sve ključne utakmice u Prvenstvu uspješno apsolvirali. Kada god je to bilo potrebno, igrači su izvukli maksimum i pobjedom sačuvali sigurnu prednost ispred pratioca. Na kraju smo zasluženo osvojili drugo mejsto - smatra Erbez.

On ne krije da je strategija uspjeha bila kolektivna snaga. Mnogi nevjernici zamjerali su mu što je u pripremnom periodu od ukupno 13 utakmica slavio samo jednom.

 

- Više puta sam naglašavao, kako u periodu ljetnih priprema, tako i zimskih, da nam je rezultat u tim utakmicama bio u drugom planu. Moja zamisao bila je da svi igrači dobiju maksimalnu minutažu i to se na kraju isplatilo. Slavija nije tim pojedinaca, već jakog kolektiva. Iz svega toga izrodilo se da smo dobili snagu iz vlastitih omladinskih pogona. Tu prije svega mislim na mlade Nemanju Šešliju, Ognjena Todorovića, golmana Stefana Tomovića, Milana Milinkovića i Đorđa Lackanovića, koji će u budućnosti predstavljati okosnicu našeg tima - sa ponosom ističe kormilar ''plavih'' iz Istočnog Sarajeva.

 

Zbog učešća u Ligi Evrope ove godine ljetna pauza trajaće kraće od uobičajenog. Prvo okupljanje zakazano je za 18. juna, a nakon toga slijedi formiranje tima za nove izazove. Odlazak iz Slavije najavio je samo rumunski internacionalac Kristian Valentin Muskalu.

 

- Svi ostali igrači izrazili su želju da ostanu u Slaviji, što me posebno raduje. Nadam se da će uprava kluba i fudbaleri kojima ističe ugovor postići dogovor i uz dva-tri pojačanja ne bi trebalo da imamo epizodnu ulogu u Evropi - rekao je Erbez.

 

Među onima čiji status za narednu sezonu nije riješen jeste upravo i trofejni stručnjak.

 

- Na tu temu još nismo razgovarali. Bilo bi mi zadovoljstvo da ostanem dio tima - kratko je prokometarisao Zoran Erbez.