Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

11.06.2009.

Ambiciozan početak prelaznog roka u BH rukometu

Da naši muški rukometni klubovi, iako je sezona praktično tek završena, ne sjede skrštenih ruku, govori i podatak da će banjalučki Borac dobiti dva velika pojačanja. Riječ je o Aleksandru Međedoviću, bivšem, i Faruku Halilbegoviću, sadašnjem reprezentativcu BiH.

 

Banjalučani su već doveli prvo pojačanje za narednu sezonu. Međedović, rukometaš koji igra na poziciji lijevog krila, tako će poslije četiri sezone provedene u norveškom prvoligašu Haugalandu ponovo obući "crveno-plavi" dres. Rođen je 1981. godine u Prištini, a u Banjaluku je stigao 1992. Već naredne godine počeo je da trenira u mlađim selekcijama Borca zajedno sa Srđanom Trivundžom, Bojanom Ljubišićem, Milanom Torbicom... Od 1998. do 2005. godine bio je standardan član najbolje postave Banjalučana.

 

- Vratio sam se kući i zaista sam srećan zbog toga. Lako sam pronašao zajednički jezik sa čelnicima kluba, ambicije su nam se poklopile i u Borcu ću ostati narednih godinu dana, a možda i duže. Drago mi je što Borac staje na svoje noge i učiniću sve da opravdam povjerenje ljudi koji su me doveli", izjavio je Međedović.

 

I direktor Borca Boris Đogo zadovoljan je obavljenim poslom:

 

- Međedović je odličan rukometaš i biće pravo pojačanje za nas. On je dijete ovog kluba i siguran sam da će njegov povratak biti uspješan."

 

Kako saznajemo, veoma blizu Borca je i Faruk Halilbegović, najbolji rukometaš Bosna Preventa iz Visokog. Reprezentativac BiH nema ništa protiv da zaigra u našem najtrofejnijem sportskom kolektivu i kako sada stvari stoje, Borac će u narednoj sezoni biti jači za odličnog lijevog beka. Pregovori su ušli u završnu fazu, a zvanična potvrda transfera Halilbegovića u Borac očekuje se vrlo brzo. Redove vicešampiona BiH za sada su napustili Aleksandar Škorić i Milovan Pavlović, a na izlaznim vratima je i mladi Vladimir Vranješ, koji je izrazio želju da promijeni sredinu, jer nije zadovoljan minutažom kod trenera Draška Budiše. Ostanak iskusnog Igora Pijetlovića sve je izvjesniji, a "crveno-plavi" dres naredne sezone nosiće najvjerovatnije i Bojan Unčanin.

 

Osim "trgovine" kada su u pitanju igrači i na trenerskim pozicijama moglo bi doći do izvjesnih promjena. Naredne sezone na klupi sarajevske Bosne SO i novog premijeligaša zeničkog Čelika mogla bi sjediti dva velika rukometna imena bivše Jugoslavije, a potom Hrvatske. Riječ je u Banjalučanima Irfanu Smajlagiću (Bosna SO) i Zlatanu Saračeviću (Čelik), koji su 1996. godine sa Hrvatskom osvojili olimpijsko zlato.

 

Ni u jednom od ova dva kluba ne kriju da pregovaraju sa ovim velikim imenima ne samo balkanskog, nego i svjetskog rukometa. No, hoće li i doći do realizacije njihove saradnje još nije definitivno potvrđeno.

 

- Ne mogu vam sto posto potvrditi da će Saračević zaista doći na klupu Čelika. Međutim, istina je da s njim, ali i još dvojicom trenera, pregovaramo o preuzimanju ekipe. Vrijedno radimo na tome i vidjećemo kako će se ti razgovori završiti. Saračevićev dolazak značio bi puno za zenički rukomet, ali rukovodstvo kluba će u narednom periodu imati još nekoliko sastanaka poslije kojih će situacija biti jasnija. Razmišljamo i o igračkom kadru, jer nekim rukometašima ističu ugovori, ali nam je prioritet imenovanje trenera. Tek onda ćemo se okrenuti sastavljanju tima za Premijer ligu", kaže Meho Merdanović, sportski direktor RK Čelik.

 

Kada je u pitanju dolazak Smajlagića na klupu šampiona BiH, prema riječima obje strane takav rasplet je veoma izvjestan. Međutim, i dalje nije potvrđeno da je potpuni dogovor postignut.

 

- Nije tajna da želimo za novog trenera dovesti Irfana Smajlagića. Poklapaju nam se neke vizije i planovi za budućnost, ali još nismo postigli definitivan dogovor. O igračkom kadru ćemo detaljnije tek kada imenujemo šefa stručnog štaba, jer njegovo mišljenje će se najviše pitati. Važno je da smo nedavno usvojili novi budžet kluba za nastupajuću sezonu i odredili ambicije kluba u budućnosti. Ukliko Smajlagić dođe, s njim bi potpisali saradnju na duži period", kaže Nermin Salman, predsjednik UO RK Bosna Sunce osiguranja.