Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

12.06.2009.

Zlatan Bajramović : Za dvojicu sinova nije mi trebao brak

Jedan od najvećih nogometaša koje je naša zemlja iznjedrila posljednjih godina je Zlatan Bajramović. Njegovo porijeklo je iz Viteza, rođen je i odrastao u Njemačkoj i na najljepši način demonstrirao svoju ljubav prema BiH.  Kada je prije četiri godine obukao dres njemačkog "Schalkea 04", posvjedočio je šta se sve može postići uz talent, naporan rad i veliku volju. Treba imati na umu da zvjezdani status u to vrijeme nisu uživali Edin Džeko niti Vedad Ibišević, ali smo zato u Njemačkoj imali Zlatana, o kojem je govorio evropski nogometni svijet. Doći u redove kluba koji je jurišao na titulu prvaka Bundeslige, velika je stvar. Zlatan je uspio. Međutim, uslijedila je serija povreda, zbog čega je naš igrač morao promijeniti klub i odsustvovati s terena. Vraćao se nekoliko puta, ali povreda nožnog palca zadavala mu je stalne probleme.


                                               Nesretne povrede


- Imao sam nekoliko nesretnih povreda. Za neke sam sâm kriv, kao naprimjer za posljednju. Četiri ili pet sedmica nakon povrede pod jakim bolovima sam igrao za svoj tadašnji klub "Schalke". Trebalo je da pauziram, ali jednostavno nisam mogao ostaviti svoju ekipu. Želio sam im pomoći. Takav sam karakter. Ne štedim se, gledam cijelu ekipu, a premalo sebe. To u nekim situacijama i nije dobro - kaže nam Zlatan.


Njemački "Bild" prije nekoliko sedmica objavio je tekst kojim mu predviđa kraj karijere. Nasreću, nije tako.


- Iskreno, ne mogu reći da sam dobro, ali ne mogu reći ni da sam loše. Doktor mi je jučer rekao da mogu početi trčati. Vidjet ću kakva će situacija biti u cipelama za trčanje, koje se u ovakvim situacijama nose. Nadam se da će biti manje bolova i da će stvari krenuti nabolje. Priče da završavam karijeru nisu tačne. Neko ih je izmislio. Niko ne može imati takvu vrstu informacija od izvora kao što su moji ljekari, koji imaju stvarni uvid u moje zdravstveno stanje. Svi su bili svjedoci na koji način sam se vratio na teren u utakmici koju je BiH igrala protiv Belgije. Najvažnije mi je bilo što sam ponovo obukao državni dres i postigao gol za svoju zemlju. Veoma sam iskren i prema samom sebi. U posljednjoj operaciji koju sam imao izvađena mi je metalna pločica iz nožnog prsta. Čovjek je svjestan da se nakon četiri operacije svašta može desiti, ali o okončanju karijere ne mislim još nikako - govori Zlatan.


U vrijeme dok smo razgovarali bio je u Njemačkoj, sa djevojkom Željkom s kojom ima dvogodišnjeg sina Lionela. Spremali su se za put u Bosnu. Nekoliko dana odmora će provesti u Vitezu, a potom posjetiti i Sarajevo. Zlatan posjeduje nevjerovatnu vedrinu. Dobar je sagovornik za nogometne teme, ali i one iz domena privatnog života. Objasnio nam je zbog čega nikada nije otišao pred matičara.


- Mnogi me pitaju to. Imam petogodišnjeg sina Luisa iz prethodne veze, a sa Željkom dvogodišnjeg Lionela, i još nikada nisam bio u braku. Nije stvar u tome da ne želim stati pred matičara, već jednostavno u papiru ne vidim ništa posebno. Ako sam s nekom osobom, onda joj se posvećujem u potpunosti. Mislim da se u posljednje vrijeme mnogo vodi računa o papiru, a nepotrebno, jer veza, ako treba da se završi, ona će se završiti, bila formalizirana ili ne. Međutim, jednog dana planiram i to uraditi - vjenčati se - iskren je Zlatan.


Smatra da je muškarcu teško do kraja shvatiti ženu, ali da on ima sreću, jer je sa Željkom otkrio pravu ljubav.


                                   Razgovor s Papcem


- Svaka žena je posebna. Svoju djevojku veoma dobro razumijem, kao i ona mene. Važno je da pokazujemo međusobni respekt, da se volimo i da tu ljubav svakodnevno jedno prema drugom pokazujemo.


Sinovi su, kaže, temperamentom različiti.


- Mlađi je stidljiv, naročito u društvu koje ne poznaje, dok je stariji vrlo komunikativan i neposredan. I sâm sam bio takav i, zapravo, u obojici u mnogo čemu vidim sebe.


Bivši kapiten naše nogometne reprezentacije u dobrim je odnosima sa svim kolegama. Sa Kenanom Hasagićem, Sašom Papcem i Mirsadom Bešlijom zna se dugi niz godina, igrali su zajedno i u mladoj selekciji, pa se ponekad, kaže, i pogledima razumiju.


Sa Sašom je razgovarao o odbijanju da ponovo igra u Reprezentaciji.


- Svaki od nas ima svoje mišljenje. U tom trenutku, kada smo se na svoj način borili za promjene u nogometu, shvatio sam da je ono što je napravljeno zapravo maksimum. Nasilu se neki ljudi ne mogu promijenti, niti se stvari u našoj zemlji u narednih deset godina tek tako mogu mijenjati. Saša je bitan igrač. Njegovo iskustvo je veliko i za to me boli što nije s nama, jer bismo bili mnogo jači. Kao čovjeka veoma ga cijenim, kao što poštujem i odluku da ne igra, jer ona u sebi sadrži i jednu istinu - kaže Bajramović. 


I dalje će nositi dres "Eintrachta" iz Frankfurta. Međutim, ne bi, kaže, smetalo ni da zaigra u "Željezničaru" ili "Sarajevu", samo da ostane zdrav i da što prije zaliječi povrede.