Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

13.06.2009.

Kao da je prvi put

Treći angažman Ivice Barbarića u Širokom Brijegu, kaže ovaj Mostarac, zapravo je novi početak suradnje dvije strane. U prvom je odveo Širokobriježane do naslova i najuspješnije europske kampanje, a u drugom se zadržao jako kratko, u trećem bi trebao vratiti Široki u vrh bh. nogometa, no to nije čitav izazov.


Barbarića, sada i pomoćnika u reprezentaciji, čeka obiman posao, kao i u oba prethodna dolaska na Pecaru. Nije mu novo od poprilično izmijenjenog kadra stvara novu ekipu s kojom Uprava želi ponovno na vrh premierligaške tabele, po mogućnosti i prolazak prve europske prepreke, nisu novi ljudi kojima će odgovarati, ni Liga koju jako dobro zna nije nova, ni drukčija. Pa ipak, Barbarić želi napraviti rez i krenuti od novog početka.

 

- Da vam pravo kažem, bilo je i dobrih i manje dobrih trenutaka, ali ne želim se opterećivati onim što je bilo. Bitno je da znam gdje dolazim i što će biti. Elan i motiv takvi su kao da dolazim prvi put u Široki. 


Minula sezona zaboravljena


Pod ovime što će biti, popularni Barba cilja na samo jedno – rezultate koji su u minuloj sezoni izostali.


- Samo je teren mjerodavan. Čeka nas veliki obim posla, imamo samo petnaestak dana do prve utakmice.


Zanimljivo je bilo čuti što novi/stari trener misli o protekloj sezoni momčadi s Pecare, odnosno da li će loši rezultati, tek šesto mjesto, na njegova leđa svaliti veći pritisak...


- Ne mislim da postoji takav dodatni pritisak. Situaciju treba sagledati realno, nema razloga da osjećam pritisak radi toga. Klub i dalje ima odlične uvjete i infrastrukturu i normalno je da se opet traži maksimum, ali i tu treba biti objektivan s obzirom na ono s čime raspolažete.


Spominjanje Barbarića na Pecari odmah zaziva uspomene najuspješnije europske sezone Širokog – pobjeda nad Teutom i Zetom i očekivanim ispadanjem od Basela, te osvajanje naslova prvaka BiH. Ekipa koja je ostvarila te rezultate nekako je nezasluženo ostala po strani. Barbarić ne želi povlačiti paralele.

 

- Takve poredbe su nezahvalne, nisam opterećen ničim, bitan je motiv. U Širokom uvijek postoji taj određeni pritisak, i to je dobro, ali treba ga znati kontrolirati. Prije svega treba uklopiti nove igrače u ekipu.


Nada se ostanku Wagnera


Na priču o igračima smo čekali. Dosta ih je iz slabog prošlosezonskog rezultata izvuklo zaključak da nije bilo kvalitete, neki su prstom upirali i na bivšeg stratega Ivana Katalinića. Barbarić bez puno pompe priča o kadru koji treba odvesti do rezultata.


- Ima tu igrača... Dolazi nam nekoliko novih. Brazilski napadač Tiago iz Konavla ima jako dobre preporuke, no on naravno dolazi na probu, baš i kao dva Argentinca od kojih je jedan napadač, a drugi veznjak. Povratnika Renata već poznajem, naravno i Šilić je tu, kao i Wagner od kojeg ovih dana očekujemo odgovor da li će ostati. Nadam se da će hoće. Što se tiče Bazine, on je veliki igrač i karakter, ali u ovom momentu još ne znamo da li će nam se priključiti. Ja osobno to očekujem, ali vidjet ćemo.


Pripreme počinju nadolazećeg ponedjeljka i već tada neke bi stvari oko kadra trebale biti jasnije, Što se tiče Barbarića, on, kao što se da zaključiti iz priloženog, sve već ima u glavi.


U Europu bez puno pompe


Bliži se ždrijeb 1. pretkola Europske lige (22. lipnja), ali i prva utakmica (2. srpnja). Na Pecari su već i prije službenog povratka Barbarića istakli kako im Europa nije prioritet, a nekako u sličnom tonu nadovezao se i novi/stari strateg.


- Ima tu klubova iz liga koji su već u natjecateljskoj formi, što bi za nas svakako bio hendikep. Tu je i aspekt dužine puta. Međutim ja bi samo poželio protivnika kojeg možemo proći, po mogućnosti najlakšeg mogućeg.


Austrija traži zamjenu za Bazinu


Još jedan mogući dokaz i dalje službeno nepotvrđenog povratka Marija Bazine u Široki Brijeg dolazi sa Internet portala croatiantimes.com koji tvrdi kako njegov klub, bečka Austrija, već traži zamjenu. Bazininu po svemu sudeći posljednju sezonu u Austriji spomenuti portal ocijenio kao prosječnu, a igrao je u 33 od 36 kola austrijske Bundeslige i postigao 9 golova, što ga je učinilo trećim strijelcem momčadi.