Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

15.06.2009.

Edin Bavčić : San je postao stvarnost, zaigrat ću Euroligu

Bivši kapiten Bosne, 210 centimetara visoki Edin Bavčić, koji je proteklu sezonu počeo u Turskoj (Kepez), a završio u Njemačkoj (Keln), potpisao je ugovor za najbolji slovenski klub, Union Olimpiju iz Ljubljane. Jurij Zdovc, nekadašnji trener ''studenata'', uvijek je cijenio Bavčića, koga odlično poznaje jer ga je jednu sezonu trenirao. Bavčić je zadovoljan dogovorom sa ''zmajčekima'' koji su, osim njega, doveli i Dušana Đorđevića, nekadašnjeg organizatora igre Bosne.

 

- Vrlo sam sretan što sam u Olimpiji - rekao je Bavčić i nastavio:

 

- Kada mi je menadžer Miško Ražnatović rekao da ima nekoliko opcija za mene, te pomenuo Olimpiju, odmah sam sve ostale zaboravio. Samo mi je Olimpija bila u glavi. Jednostavno, jer se radi o velikom klubu koji igra NLB i što je još važnije, Euroligu. Prvim put u karijeru imat ću priliku da igram to najjače evropsko klupsko takmičenje i vrlo sam uzbuđen zbog toga.

 

Da li vas je Bosna zvala?

 

- Bio sam u klubu, razgovara sam direktorom, čuo sam se i sa predsjednikom. Međutim, nije bilo nekih konkretnih razgovora. Vidim da Bosna pravi dobar tim za narednu sezonu i to je zaista lijepo. Ostanak trenera Vlade Vukoičića je prava stvar. On je pravi trener koji će Bosni donijeti puno dobrih stvari. Dobro je što će ostati Suad Šehović, koji je pravi igrač, što je i pokazao u prošloj, ali i pretprošloj sezoni.

 

Koliko ste zadovoljni sezonom u Njemačkoj?

 

- Meni je u Kelnu bilo super. Doveo me je Draško Prodanović, naš trener. On je kasnije smijenjen, a umjesto njega došao je Zoran Kukić, također, naš trener, nesuđeni bh. košarkaški reprezentativac. Uspjeli smo sačuvati opstanak u Bundesligi. Iako je bilo teško, ekipa je dala maksimum i Keln će i naredne sezone igrati u elitnom rangu. U Kelnu je bilo zaista sjajno. S obzirom da govorim njemački jezik, brzo sam se snašao, pa je sve nekako bilo lakše.

 

Kakav je kvalitet njemačke košarke?

 

- Prijatno sam iznenađen zanimanjem javnosti. Kvalitet košarke nije na nekom visokom nivou, ali je posjeta u dvoranama zaista fenomenalna. Atmosfera je kao na NBA utakmicama. Puno je američkih košarkaša. Napravi se pravi spektakl.

 

S obzirom da ste na NBA draftu izabrani od strane Filadelfije, da li ste imali ponudu za Ljetnu ligu?

 

- Do sada sam tri puta išao u Ameriku, gdje sam igrao Ljetnu ligu za Filadelfiju. Mislim da je to sasvim dovoljno. Imao sam i sada ponudu, ali nisam želio da idem. Nema potrebe. U Filadelfiji znaju šta mogu, a šta ne mogu. Ukoliko i kada procjene da mogu igrati u NBA ligi, onda možemo razgovarati.

 

                                    Felix Štrum je počeo kao košarkaš

 

Edin Bavčić je u Kelnu imao priliku upoznati našeg proslavljenog boksera Adnana Ćatića.

 

- Bio sam jedne prilike u našem džematu, gdje se okupljaju Bošnjaci iz Kelna, kada je došao i Ćatić. On je fenomenalan sportista, veliki Bosanac i Hercegovac koji jako voli svoju zemlju. Razgovarali smo, oduševio me je. On je vrlo popularan u Njemačkoj, a zanimljivo je da je prvo trenirao košarku, a onda se prebacio na boks - rekao je Bavčić.