Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

17.06.2009.

"Studenti" u petoj jakosnoj grupi

Iako se špekuliralo da bi na osnovu novog formata Lige evropskih prvaka za rukometaše naš prvak Bosna SO mogao igrati i kvalifikacije, to se ipak neće desiti. Naime, na najnovijoj klupskoj rang-listi sarajevski tim nalazi se na 18. mjestu najboljih timova Evrope, čime je stekao pravo direktnog plasmana u elitno takmičenje.


"Studenti" se tako nalaze u petoj jakosnoj grupi, zajedno s prvakom Švicarske Amicitijom iz Ciriha, rumunskom Konstancom te prvakom Švedske Alingsasom, i sa ovim timovima sasvim sigurno neće igrati naredne sezone.


Kao što je poznato, vodstvo Evropske rukometne federacije (EHF) donijelo je odluku o novom formatu rukometne Lige prvaka, pa će od naredne sezone, umjesto 32, učestvovati 24 ekipe, i to u četiri grupe od po šest ekipa.


Na kraju ovog takmičenja igrat će se Final Four, čiji je prvi domaćin Keln. Bosna SO će tako imati priliku u periodu od septembra 2009. do marta 2010. odigrati deset utakmica s najjačim evropskim ekipama, pet u Sarajevu i pet u gostima.


Inače, prvu jakosnu grupu čine Sijudad Real, Kil, Vesprem i Čehovski Medvedi. U drugoj su Monpelje, Zagreb CO, KIF Kolding i Gorenje, a u trećoj Barcelona, HSV Hamburg, Pik Seged i Šamberi. Četvrtu čine Kopenhagen, Valjadolid, Rajn-Nekar Leven te pobjednik turnira u Španiji, na kojem će igrati Ademar Leon, Celje, Šafhauzen i Lemgo. Četiri tima u posljednju, šestu skupinu ući će iz kvalifikacija.


Žrijeb grupa Lige prvaka bit će obavljen 24. juna u Beču.

 

17.06.2009.

Jugić-Salkić na korak do glavnog turnira

Naša najbolja teniserka Mervana Jugić-Salkić pobijedila je u drugom kolu kvalifikacija Wimbledona drugu nositeljicu, naturaliziranu Amerikanku Varvaru Lepchenko (6:2, 6:3) te tako došla na korak do ulaska u glavni turnir.

 

Na putu do glavnog turnira našoj najboljoj teniserki ostala je još samo jedna prepreka. U trećem kolu kvalifikacija Mervana će igrati protiv češke teniserke Klare Zakopalove i ukoliko pobjedi ponovit će svoj najveći uspjeh iz 2004. godine, kada se također uspjela plasirati u glavni turnir. Zakopalova je u 2. kolu kvalifikacija bila ubjedljiva protiv Japanke Tomoko Yonemura (6:1, 6:1)

 

U današnjem duelu protiv 2. nositeljice kvalifikacija Varvare Lepchenko, naša teniserka pružila je doista partiju koja ohrabruje. Iako je prije početka meča već bila prežaljena Mervana je sjajnom igrom iznenadila favoritkinju i na kraju bez većih problema trijumfovala. Podatak o samo pet izgubljenih gemova u meču dovoljno govori o nadmoći naše teniserke.

17.06.2009.

Muhamed Subašić prvo pojačanje

Dojučerašnji prvotimac Laktaša Muhamed Subašić je prvo pojačanje banjalučkog Borca. Ovaj 19-godišnji fudbaler, koji igra na poziciji lijevog beka, pojavit će se na prozivci koju će 20. juna obaviti šef stručnog štaba Velimir Stojnić.


- On je imao zapaženu sezonu u Laktašima, a kako ćemo se u budućnosti bazirati na igrače iz našeg regiona, koji će biti nosioci igre Borca, Subašić je bio logičan izbor - kaže direktor Damir Špica.


On dodaje da, osim Miroslava Rikanovića, još niko nije napustio Borac, ali napominje da će, vjerovatno, otići i Nikola Kolarov. Ugovore su produžili Milan Stupar, Bojan Petrić i golman Dragan Starčević.

17.06.2009.

Lucia Kimani suspendovana na tri mjeseca!

Disciplinska komisija Atletskog kluba Borac iz Banja Luke, jučer je kaznila atletičarku Luciu Kimani i reprezentativku BiH sa tri mjeseca zabrane nastupa, kako za njen matični klub, tako i za reprezentaciju BiH, na domaćim i međunrodnim takmičenjima. Podsjetimo, Kimani se oglušila o pozivu kluba za učešće na državnom prvenstvu BiH u atletici koje je nedavno održano u Tuzli.

 

- Ovo je najblaža muguća kazna, koja se može izreći. Razočarala je rukovodstvo kluba svojim bahatim ponašanjem, a i djecu koja treniraju u Borcu. Uzimajući u obzir činjenicu da Kimani nije nastupala za naš klub 7. juna, prošle godine, smatram da je kazna preblaga. S obzirom da njena suspenzija ističe 15. augusta, imat će pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u atletici koje počinje tog datuma - kazao je Nebojša Matijević, sekretar atletskog kluba Borac.

 

Kako ističe Matijević, za razliku od Atletskog saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH, Borac je ispunio sve svoje obaveze prema Kimani.

 

 - U prošloj godini za ovu atletičarku izdvojili smo više finansijskih sredstava nego što smo planirali. Dobila je mnogo više novca za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je osvojila 42. mjesto, nego atletičar Hamza Alić koji je osvojio 17. mjesto. Kimani ima pravo žalbe na ovu odluku, ali mislim da je odluka pravosnažna, jer su oba atletska saveza stala uz nas - završava Matijević.

 

Siniša Martčetić, trener i suprug bh. atletičarke iznenađen je i razočaran ovim dešavanjima.

 

- Mi u posljednjih nekoliko mjeseci imamo slabu komunikacija sa Atletskim klubom Borac. Atletski savez BiH trebao bi biti uz Luciu, ali nažalost nije. Ona je među najboljim atletičarkama koje BiH ima. Čudne stvari se dešavaju u zadnje vrijeme, tako da imam osjećaj kako pojedinci žele da je otjeraju iz ove zemlje. Moja supruga i ja smo od prošle godine snosili sve troškove putovanja, priprema, od Borca nismo dobili skoro ništa, a tako ni od atletskih saveza... Naša dnevnica na međunarodnim takmičenjima bila je od pet do deset konvertibilnih maraka. Putovali smo i po 1.500 kilometara vlastitim automobilom, plaćali gorivo, sve za reprezentaciju BiH, a vidite šta nam se dešava - istakao je Martčetić.

 

                                   Crnogorac: Poštujemo odluku

 

- Mi u Olimpijskom komitetu bi željeli da Kimani nastupi za reprezentaciju BiH na Mediteranskim igrama u Peskari, ali naše ruke su vezane. Moramo ispoštovati odluku Atletskog saveza BiH, iako mislimo da je ona prestroga. U saopštenju koje nam je posalao Borac, stoji da Kimani već duži period nije nastupala za klub, međutim, išla je nastupati na nekim vanklupskim takmičenjima - kazao je za "San" Branislav Crnogorac, predsjednik Komisije za vrhunski sport Olimpijskog komiteta BiH.

 

17.06.2009.

Bevab ne može u Verder

Je­dan od naj­ve­ćih bh. fu­dbal­skih ta­le­na­ta i ka­det­ski re­pre­zen­ta­ti­vac BiH, ve­znjak Di­no Be­vab, na­re­dne se­zo­ne tre­bao bi pre­ći u re­do­ve nje­ma­čkog Ver­de­ra iz Bre­me­na. Ovaj mla­dić, član ško­le fu­dba­la «Bu­ba­ma­ra» iz Sa­ra­je­va, već je tre­bao bi­ti u Bre­me­nu, ali...

 

- Di­no je ovih da­na tre­bao oti­ći u kamp Ver­de­ra, gdje je tre­bao tre­ni­ra­ti odre­đe­no vri­je­me. Me­đu­tim, u nje­ma­čkoj am­ba­sa­di do­šlo je od odre­đe­nih kom­pli­ka­ci­ja, pa će on mo­ra­ti sa­če­ka­ti slje­de­ću se­zo­nu za even­tu­la­ni odla­zak u Nje­ma­čku - pot­vrdio nam je Pre­drag Pa­šić, di­re­ktor ŠF «Bu­ba­ma­ra».

 

17.06.2009.

Rahimić poklonio auto djeci s posebnim potrebama

Od kada je u novembru prošle godine osnovano Udruženje građana djece sa posebnim potrebama u Živinicama, sve je više humanista koji pomažu štićenicima tog Udruženja. Smješteni su u prostorijama Dječijeg obdaništa u Živinicama, gdje se okupljaju svakog četvrtka. Predsjednica ovog Udruženja Suada Omić ističe da djeca nisu zaboravljena, da ih se mnogi sjete prilikom značajnijih praznika, a uz Novu godinu dobiju i paketiće.

 

- Dobili smo kompjutere, kolica za djecu koja se ne mogu kretati, imamo defektologe koji volonterski rade s djecom, a ovih dana stigla nam je donacija od poznatog nogometaša Elvira Rahimića. On je na naš račun uplatio novce za kupovinu novog automobila Dačije, a mi smo kola već rezervisali i uplatili, tako kada on dođe u Živinice auto će biti spremno za preuzimanje. Djeca će biti sretna kada vide našeg poznatog fudbalera, koji nam je poklonio novi auto - kaže Osmićeva.

 

Humani gest našeg nogometnog reprezentativca i fudbalera CSKA iz Moskve Elvira Rahimić, za svaku je pohvalu, a on je i do sada ispoljavao slične gestove i pomagao onima kojima je to bilo najpotrebnije.

17.06.2009.

Smailagićev zadatak je stvaranje evropske Bosne

Kao što smo objavili još prije nekoliko dana, za novog trenera Bosne Sunce osiguranja postavljen je Irfan Smailagić, koji će tu funkciju obavljati u naredne tri godine. Tako će sarajevski tim nakon sezone za pamćenje, u kojoj je osvojio duplu krunu i igrao četvrtfinale Kupa pobjednika kupova, u narednu ući mnogo jači te će sasvim sigurno i iz evropske perspektive izgledati mnogo renomiraniji.


Smailagić je veliko rukometno ime, kao igrač izabran je za najbolje desno krilo svih vremena, olimpijski je prvak, bio je trener u stručnom štabu vjerovatno najslavnije hrvatske rukometne reprezentacije te bivši selektor Egipta, s kojim je postao prvak Afrike. Sve su to činjenice koje ugled Bosne podižu na viši nivo.


- Nekolicini članova Upravnog odbora je dugogodišnja želja bila dovođenje jednog velikog zvučnog trenerskog imena. Dovođenjem Irfana Smailagića ta nam se želja ostvarila. S Irfanom smo u kontaktu već tri godine, prije godinu i po Bosna je bila gost reprezentacije Egipta, koju je on vodio na pripremama u Poreču... Sve ove godine držali smo u životu mogućnost njegovog angažmana, a kada smo nedavno usvojili budžet od skoro milion eura, koji je u Evropi daleko ispod prosjeka, ali u našim uslovima vrlo ozbiljan, otvorio se prostor za dovođenje Smailagića. To smo, na naše zadovoljstvo, i uspjeli - govori čelni čovjek Bosne Nermin Salman.


On ističe da Smailagićev zadatak neće biti samo stvaranje tima koji će nastaviti dominaciju na domaćem terenu nego i ozbiljnog evropskog kluba.


- Sa Smailagićem smo dogovorili saradnju na tri godine. Smatramo da je to period dovoljan da od Bosne napravimo značajan evropski klub. Irfan će imati odriješene ruke i kada su u pitanju igrači, ali i sve ostalo. Već smo stupili u kontakt s nekoliko mladih i za sada anonimnih igrača koje je Smailagić snimio kao perspektivne - dodaje Salman.


                                               Juniori viceprvaci


Juniori Bosne Sunce osiguranja osvojili su drugo mjesto na državnom prvenstvu za kategorije mlađe od 19 godina, nakon što su u finalu poraženi od Zrinjskog sa 22:35 (15:17). To je najbolji rezultat Bosne SO od osnivanja njihove škole rukometa.

 

 

17.06.2009.

Reprezentaciji najbolje da se priprema u Zenici

Predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Nikica Petrović i predsjednik OKK Čelik Džafer Dautbegović potpisali su danas Ugovor o međusobnim obavezama u organizaciji priprema i utakmica košarkaške reprezentacije BiH u baražu za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

 

- Prosudili smo da je u ovom trenutku najbolje za bh. košarku ali i Zenicu da se reprezentacija ovdje priprema i u Gradskoj areni igra utakmice baraža protiv Belgije i Portugala. Elementi ugovora su dobri za KSBiH i Čelik i nadamo se da će iz Zenice krenuti povratak košarkaške reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo, izjavio je Petrović. 

 

Selektor Mensur Bajramović početak priprema zakazao je za 5. jula.

17.06.2009.

Purić pred potpisom za Slovan iz Libereca

Dario Purić napustit će ovog ljeta gotovo sigurno Čelik i potpisat će za češki Slovan iz Libereca. Trener Zeničana Ivo Ištuk potvrdio nam je da traži zamjenu za veznog igrača, dok nam se Purić javio iz roditeljskog doma u Modriči.


- Da li je transfer gotov ili ne, zaista ne znam, jer sve ide preko Čelika i mog menadžera. Niko mi nije javio da je postignut definitivan dogovor. U Zenicu dolazim na sastanak na poziv direktora Mujezinovića. Možda ću nakon toga nešto više znati - kazao nam je Purić i dodao da će se 22. juna javiti Ištuku na prozivci na Bilinom polju.


On je nedavno bio na sedmodnevnoj probi u Slovanu, a ako potpiše ugovor, bit će četvrti nogometaš koji je sa Bilinog polja u protekle dvije godine otišao u češku ligu. Prije njega, Avdija Vršajević je prešao u Spartu, odakle je posuđen slovačkom Tatran Prešovu, a Ajdin Mahmutović i Admir Ljevaković u Teplice, s kojom su ove sezone osvojili Kup Češke.


Čelik su već napustili golman Bojan Tripić (vratio se u Modriču) i Samir Duro, koji je prešao u Šibenik. U hrvatskom prvoligašu saigrač bi mu mogao biti i Mladen Jurčević, koji danas putuje tamo na pregovore. Stoper Almir Hasanović je otišao na probu u Jordan.