Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

17.06.2009.

Lucia Kimani suspendovana na tri mjeseca!

Disciplinska komisija Atletskog kluba Borac iz Banja Luke, jučer je kaznila atletičarku Luciu Kimani i reprezentativku BiH sa tri mjeseca zabrane nastupa, kako za njen matični klub, tako i za reprezentaciju BiH, na domaćim i međunrodnim takmičenjima. Podsjetimo, Kimani se oglušila o pozivu kluba za učešće na državnom prvenstvu BiH u atletici koje je nedavno održano u Tuzli.

 

- Ovo je najblaža muguća kazna, koja se može izreći. Razočarala je rukovodstvo kluba svojim bahatim ponašanjem, a i djecu koja treniraju u Borcu. Uzimajući u obzir činjenicu da Kimani nije nastupala za naš klub 7. juna, prošle godine, smatram da je kazna preblaga. S obzirom da njena suspenzija ističe 15. augusta, imat će pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu u atletici koje počinje tog datuma - kazao je Nebojša Matijević, sekretar atletskog kluba Borac.

 

Kako ističe Matijević, za razliku od Atletskog saveza BiH i Olimpijskog komiteta BiH, Borac je ispunio sve svoje obaveze prema Kimani.

 

 - U prošloj godini za ovu atletičarku izdvojili smo više finansijskih sredstava nego što smo planirali. Dobila je mnogo više novca za nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu, gdje je osvojila 42. mjesto, nego atletičar Hamza Alić koji je osvojio 17. mjesto. Kimani ima pravo žalbe na ovu odluku, ali mislim da je odluka pravosnažna, jer su oba atletska saveza stala uz nas - završava Matijević.

 

Siniša Martčetić, trener i suprug bh. atletičarke iznenađen je i razočaran ovim dešavanjima.

 

- Mi u posljednjih nekoliko mjeseci imamo slabu komunikacija sa Atletskim klubom Borac. Atletski savez BiH trebao bi biti uz Luciu, ali nažalost nije. Ona je među najboljim atletičarkama koje BiH ima. Čudne stvari se dešavaju u zadnje vrijeme, tako da imam osjećaj kako pojedinci žele da je otjeraju iz ove zemlje. Moja supruga i ja smo od prošle godine snosili sve troškove putovanja, priprema, od Borca nismo dobili skoro ništa, a tako ni od atletskih saveza... Naša dnevnica na međunarodnim takmičenjima bila je od pet do deset konvertibilnih maraka. Putovali smo i po 1.500 kilometara vlastitim automobilom, plaćali gorivo, sve za reprezentaciju BiH, a vidite šta nam se dešava - istakao je Martčetić.

 

                                   Crnogorac: Poštujemo odluku

 

- Mi u Olimpijskom komitetu bi željeli da Kimani nastupi za reprezentaciju BiH na Mediteranskim igrama u Peskari, ali naše ruke su vezane. Moramo ispoštovati odluku Atletskog saveza BiH, iako mislimo da je ona prestroga. U saopštenju koje nam je posalao Borac, stoji da Kimani već duži period nije nastupala za klub, međutim, išla je nastupati na nekim vanklupskim takmičenjima - kazao je za "San" Branislav Crnogorac, predsjednik Komisije za vrhunski sport Olimpijskog komiteta BiH.