Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

19.06.2009.

BiH s rekordnim brojem sportista

Na ovogodišnjim Mediteranskim igrama, koje će biti održane u italijanskoj Peskari, od 25. juna do 5. jula, BiH će predstavljati 86 sportista, što je rekordan broj učesnika iz naše zemlje do sada.

 

Osim sportista, u delegaciji BiH biće još 42 trenera i zvaničnika strukovnih saveza i OK BiH, pa će delegacija ukupno brojati 128 članova. U takmičarskoj konkurenciji naši sportisti nastupiće u 14 kategorija. Reprezentativci BiH pokušat će osvojiti medalje u sljedećim sportovima: streljaštvo, plivanje, rvanje, rukomet, dizanje tegova, stoni tenis, tenis, boks, boćanje, odbojka, atletika, biciklizam, džudo i karate. Prema riječima Branislava Crnogorca, šefa bh. misije, na ovogodišnjim Mediteranskim igrama od takmičara iz BiH se očekuje da ponove i, ako je moguće, poprave rezultate ostvarene u španskoj Almeriji.

 

- U Španiji smo prošle godine osvojili sedam medalja, od čega je jedna bila zlatna. Ove godine u Peskaru idemo u znatno većem broju i sa znatno boljom formom. S obzirom na to, očekujem od našeg tima bolji plasman i više madalja koje će opravdati naš rad i naše planove. Prisjećajući se prethodnih igara i nastupa zlatne Arnele Odžaković, nadam se da će ona i na ovim igrama zajedno sa drugim našim takmičarkama opravdati očekivanja", rekao je Crnogorac.

 

Olimpijski komitet BiH je pred Mediteranske igre odredio normu koju sportisti treba da ispune za nastup i koja je nezavisna od norme za Olimpijske igre. Na osnovu rezultata koji ispunjavaju normu, Komisija za vrhunski sport Olimpijskog komiteta BiH, na čelu sa Branislavom Crnogorcem, odredila je takmičare za Peskaru.

 

- Ljudi u Olimpijskom komitetu tražili su način i metod po kojem bi naši najbolji sportisti dobili priliku da nastupe na MI. Računajući na to, odredili smo normu prema kojoj smo izvršili izbor sportista. Pod tim podrazumijevamo nastupe i rezultate na međunarodnoj i domaćoj sceni, te rezultate ostvarene zadnjih nekoliko godina", objasnio je Crnogorac.

 

Računajući na rezultate ostvarene prije četiri godine u Španiji i rezultate ostvarene na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu, najviše se očekuje od Nedžada Fazlije, iskusnog člana streljačke reprezentacija, te od Kemala i Harisa Tajića, koji nastupaju za rvačku selekciju. Pored njih, bh. stručni tim očekuje da naše karate reprezentacije da osvoji medalje u ekipnoj ili pojedninačnoj konkurenciji. Također, smatraju da boćarski, bokserski, džudo i rukometni tim imaju velike šanse za odličja u Peskari.

 

- Najviše očekujemo od Fazlije, koji svojim iskustvom i ranijim rezultatima može osvojiti odličje. Dalje, u svim borilačkim sportovima možemo igrati ulogu jakog konkurenta za jednu od medalja. Braća Tajić imaju dobre rezultate na rvačkim turnirima, karatistkinje Arnela Odžaković i Mirsada Suljkanović također. Bokseri Memnun Hadžić i Darko Kučuk, sudeći po ovogodišnjoj formi, imaju izgledne šanse da osvoje odličja kao i Larisa Cerić, balkanska juniorska prvakinja u džudu. Također, i od atletičara očekujemo dobar nastup", izjavio je Crnogorac.

 

Larisa Cerić, dvostruka juniorska džudo prvakinja Balkana, smatra da će njen rezultat na Mediteranskim igrama poprilično ovisiti od volje žrijeba.

 

- Mnogo toga zavisi od žrijeba i protivnice u prvom kolu. Ukoliko budem imala sreće na tom planu, onda se mogu nadati dobrom plasmanu. U svakom slučaju, radujem se svom prvom nastupu na ovako velikom i značajnom takmičenju, na kojem ću s ponosom predstavljati Bosnu i Hercegovinu", izjavila je Cerićeva.

 

Prva grupa bh. delegacije, koju čine članovi streljačkog, plivačkog, rukometnog i tima dizača tegova u Peskaru će otputovati 24. juna. Drugu grupu koja u Italiju putuje 25. juna čine stonoteniserske, bokserske, boćarske i odbojkaške ekipe. Zadnja grupa u kojoj se nalaze atletske, biciklističke, džudo i karate selekcije na Mediteranske igre odlazi 28. juna.

 

Kučuk očekuje medalju

 

Darko Kučuk, bokserski reprezentativac BiH, izrazio je želju da ponovi uspjeh svog trenera Almedina Fetahovića, prvog osvajača zlatne medalje za BiH na Mediteranskim igrama u Monpeljeu 1993. godine.

 

- Želja mi je da napravim rezultat kao naš terener. Kada bi to učinio bilo ko od nas, ja bih bio prezadovoljan, jer to je ujedno madalja za BiH. Učinit ćemo sve što je potrebno za dobar rezultat", rekao je Kučuk.

 

Bez Kimanijeve

 

Lusija Kimani, jedna od najboljih bh. atletičarki, definitivno neće putovati na Mediteranske igre. Odlazak Lusije Kimani je stopiran zbog tromjesečne suspenzije koju joj je izrekao Atletski klub Borac. OK BiH je pokušao isposlovati ukidanje suspenzije, ali to nije urodilo plodom.