Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

22.06.2009.

Mara i Raza rekle zbogom košarci

Legendarne košarkašice tuzlanskog Jedinstva Aide, Mara Lakić-Brčaninović i Razija Mujanović zvanično su se oprostile od košarke, u subotu na revijalnoj utakmici upriličenoj u čast zlatnoj generaciji tuzlanskih košarkašica, koje su se 1989. godine popele na krov Evrope. Prije Mare i Raze, zbogom košarci rekle su Vesna Pođanin, Jadranka Savić, Dragana Jevtić, Smilja Rađenović, Zorica Dragičević, Stojanka Došić i Naida Hot-Sušić. Jedinu mrlju na veličanstvenom oproštaju zlatne generacije Jedinstva Aide, zbog propusta organizatora ili nekog drugog, izazvali su premijer TK mr. Enes Mujić i ministar u Vijeću ministara Safet Halilović, kojima je pripala čast da legendarnoj Mari i još legendarnijoj Razi, uruče priznanja i cvijeće. Svjesno ili ne, zaobiđen je Božo Kuret, tadašnji predsjednik Jedinstva Aide i dr. Mirsad Džonlagić, član FIBA boarda. Istine radi, treba reći kako do subote premijer Mujić, a i ministar Halilović, nikada do tada nisu uživo gledali "tuzlanske globroterke" koje su žarire i palile Starim kontinentom.

 

Ipak, pripala im je čast da prisustvuju ovoj svečanosti.Popriličan gaf imao je i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, koji je rekao, kako je Tuzla grad košarke, a sigurni smo da se ne sjeća kada je posljednji put bio na košarkaškoj utakmici, niti na turniru koji se organizira u čast Mirze Delibašića, Ismeta Berberovića i Ante Ramljaka. Dok se obraćao publici bilo je povika "Hoćemo stadion", "Jasmine gdje si na finalu Kupa BiH", međutim, Imamović je na kraju istakao da iz Tuzle dolaze Mirza Delibašić i Razija Mujanović, najbolji sportisti svih vremena. Nakon oproštaja zlatne generacije više nego evidentno je da Tuzla napokon mora dobiti ulicu evropskih prvakinja.

 

Ne treba zaboraviti kako se upravo legendarna Razija Mujanović, još uvijek spori sa općinskim službama za stan koji je dobila od Jedinstva Aide zahvaljujući košarkaškim uspjesima. Kada je riječ o samoj utakmici s dvije trice Mara Lakić, je kao nekada digla Mejdan na noge. Stojanka Došić bila je najrastrčanija, dok je na škrge disala Zorica Dragičević.

 

- Pred ovaj meč imala sam jedan trening. Bilo je to dan ranije na mojoj vikendici uz vino i roštilj - kaže kroz smijeh Zorica.Tvorac šampionki Mihajlo Miki Vuković, kaže, kako se i ranije trebao obilježavati vrhunski rezultat izvojevan u Firenci 1989. godine.

 

- Našu titulu poredim sa titulom Bosne. I dok oni svake godine obilježavaju svoj vrijedan jubilej, mi smo se večeras prvi put sjetili našeg uspjeha. Nadam se da ovo neće biti i posljednji - kazao je Vuković, stručni savjetnik u Pamesi iz Valensije.

 

Mara, Vesna, Jadranka, Dragana, Smilja, Zorica, Coja, Naida, Raza, Miki, Dugi... ponovo su nas vratile u vremena bratstva i jedinstva, kada su Šećo, Ćiro, Lija, Suljo... bili šesti igrač evropskog prvaka. Nažalost od evropskog prvaka gotovo da nije ostalo ni ime, a ništa bolje nije prošao niti generalni sponzor Fabrika obuće "Aida", čiji su radnici prije 10-ak dana noć proveli na ulici moleći Vladu TK za jednokratnu novčanu pomoć kako bi preživjeli. Surova bosanska stvarnost u Tuzli - gradu košarke! Na kraju su se svi razišli sa porukom: Da se ne zaboravi!

 

                                               Incko: Želim biti kao vi

 

Oproštaju zlatne generacije u Mejdanu prisustvovao je Valentin Incko, Visoki predstavnik EU u našoj zemlji. Nije se libio da u nekoliko navrata siđe s tribina kako bi se rukovao i fotografisao sa košarkašicama. - Želim da u svom poslu budem evorpski prvak kao i vi, kazao je Incko, dok je publika u skandirala: Incko, Incko... Kasnije je Visoki predstavnik na koktelu zajedno sa Spomenkom Mičić, potpredsjednicom FBiH prvi probao rođendandansku tortu Jedinstva Aide.