Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

27.06.2009.

Mahir Karić – sa Grbavice u Slaviju iz Praga

Sa svojih 15 godina je zaigrao za U-17 reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kao mlad igrač na sebe je navukao pažnju skauta Mainza, Freiburga, Schalkea, Leverkusena. Veliki korak u karijeri napravio je potpisavši za Slaviju iz Praga i to sa 17 godina, kako kaže ostaje žal što neće zaigrati za Željezničar ali ne krije da bi se jednog dana volio vratiti na svoju Grbavicu.


Kada čitamo ove rečenice pomislili bi da se radi o iskusnom igraču koji je promijenio nekoliko evropskih klubova ali ne, njegova karijera tek počinje, njegovo ime je Mahir Karić rođen je 5.3. 1992. i već sada slovi za najtalentovanijeg igrača koji je ikada igrao u dresu Željezničara. Na Grbavicu je došao sa svojih 6 godina…


- Nogomet sam u Želji počeo trenirati od svoje šeste godine, tada su mi dali loptu i rekli mi, ona će ti biti sve u životu, kaže Mahir Karić na početku našeg razgovora.


Na dobrom ste putu da tako i bude?


- Ja se iskreno nadam da hoće, do sada sam napravio veliki napredak, ne vidim razlog zašto i dalje ne bi bilo tako.


Kažu da ste veliki talenat kakav još nije potekao sa Grbavice?


- Takve riječi i pohvale svakom gode, pogotovo ako znamo kakvi su igrači do sada potekli sa Grbavice, Džeko, Jahić, Štilić i ostali, na meni je da se dokažem i da budem još bolji od njih.


Kakvi su bili vaši prvi početci?


- Pa kroz sve selekcije od pionirske do juniorske bilo je i uspona i padova, sve to treba proći. Ne morate posjedovati samo talenat da bi uspjeli, morate imati strpljenja, radom se sve može postići. Trenirao sam na šljaci neko vrijeme u teškim uslovima a snagu mi je davala pomisao da će mi se to kroz određeno vrijeme vratit duplo.


Sa 15 godina debitovali ste za U-17 reprezentaciju Bosne i Hercegovine?


- Moram reći da sam i u Željezničaru kao mlađi često nastupao sa starijim igračima od mene, tako sam i dobio poziv za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. U Holandiji smo igrali kvalifikacioni turnir za plasman na evropsko prvenstvo, bili smo zaista blizu ali kao što se sjećate, sudije nisu dozvolile da se jedna Bosna i Hercegovina plasira na evropsko prvenstvo, nažalost.


Da li ste imali ponudu da potpišete profesionalni ugovor za Željezničar?


- Da, dok sam još imao 15 godina nudili su mi potpis ugovora ali eto nisam potpisao, dobio sam ispisnicu i karijeru ću nastaviti van naše zemlje.


Je li vam žao što nećete zaigrati za Željezničar?


- Naravno da mi je žao, u Želji sam ponikao, na Grbavici napravio prve nogometne korake a onda kad sve to saberete i oduzmete mora vam biti žao ali Željo je u mom srcu i nije isključeno da se nekada vratim na Grbavicu. Neki će reći da sam samouvjeren ali moram reći da sam u protekloj sezoni zaigrao za Željezničar, uvjeren sam da bi i igrao značajnu ulogu.


Je li vam nova uprava ponudila ostanak?


- Moram prije svega reći da je i ona stara uprava bila jako korektna prema meni, zaista nemam riječi, hvala im na tome, Razgovarao sam i sa Osimom, pitao me je da ostanem, međutim sve je već bilo završeno.


Ipak ste debitovali za prvi tim Željezničara?


- Da, drago mi je da sam debitovao pa barem i u prijateljskoj utakmici protiv sarajevskog tima Pofalićki, tada sam namjestio gol, bez obzira što je to bila utakmica bez značaja, bio sam presretan.


Da li je bilo menadžera koji su pokazali interesovanje da vas zastupaju?


- Danas ima više menadžera nego nogometaša, rijetko koji radi za korist nogometaša.Naravno da ih je bilo ali moj otac je bivši sportski radnik, i on odlučuje o svemu što se tiče moje karijere.


Uvijek ima onih zavidnih, da li vas je neko pokušao udaljiti sa pravog kolosijeka?


- Ma toga ima i previše, takve stvari često unište mladog igrača, zbog sličnih stvari fudbal u BiH jeste lošeg kvaliteta. Dešavalo se nekad da ja i bolji igrači u timu budemo izostavljeni a da šansu dobiju oni tatini sinovi ali bez obzira na sve, to mi je samo dalo snagu da dalje nastavim uporno.


Zaigrali ste i za U-19 reprezentaciju BiH?


- Sa 17 godina sam dobio poziv i zaigrao protiv Hrvatske, šta da vam kažem? To je nešto što je san svakog igrača, najveća čast je nastupiti za reprezentaciju svoje domovine.


Pratili su vas brojni evropski timovi?


- Na Grbavici su bili skauti Maniza, Freiburga, Schalkea, Leverkusena, Red-Bull Salzburga, Dinamo Zagreba... Dobijao sam neke ponude ali u konsultaciji sa mojim ocem odlučio sam da pričekam još malo...


Na kraju ste se odlučili za Slaviu iz Praga?


- Odjednom je stigla ponuda Slavije, sa ocem sam razmotrio tu ponudu i vidio da nude zaista sjajne uslove, otputovali smo u Češku i uvjerili smo se da je sve perfektno, nakon toga nisam imao više nikakve dileme, potpisao sam četverogodišnji ugovor sa Slaviom. Zbog adaptacije ću u početku igrati za B tim Slavije a trudom i radom ću se nametnuti stručnom štabu te se nadam da ću vrlo brzo preći u prvi tim.


Idete stopama Edina Džeke, kao jako mladi napuštate Grbavicu i odlazite ni manje ni više nego u Češku?

- Još samo da su Teplice, sa osmijehom kaže mladi Karić.


- Pa eto to je neka slučajnost da i ja kao Džeko odlazim u Češku, nedavno sam imao priliku upoznati Edina, rekao mi je da dolazim u dobar klub i dobru sredinu, poželio mi je sreću, ja se nadam da ću nastaviti njegovim stopama.


Kako kaže u budućnosti se vidi u A timu Bosne i Hercegovine…


- Zašto da ne? Svjetsko prventvo je naredne godine, uvjeren sam da ćemo se plasirati. Na meni je da igram najbolje što mogu a onda kao najmlađi dobijem poziv te sa Džekom u tandemu poharam Južnu Afriku, ozbiljan je Mahir Karić.