Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

28.06.2009.

Mario Bazina: U Širokom ne bih imao motiva

Saga oko Maria Bazine i njegovog povratka na Pecaru okončana je iznenadnom viješću da se ovaj Širokobriježanin ipak oprašta od nogometa. No, kako nam je rekao, nije isključeno da ostane uz nogomet, a to za bivše nogometaše znači ili trenerski poziv ili neka od funkcija u klubu, u njegovom slučaju Širokom Brijegu. Iako je jedno vrijeme njegovo priključenje momčadi Ivice Barbarića djelovalo kao nešto što treba očekivati svakog dana, Bazina nam je otkrio kako je zapravo više razmišljao o odmoru, nego o napornim treninzima.

 

- Iskreno govoreći, u prvom trenutku povratak na teren mi nije ni bio u planu, ali u razgovoru s ljudima u Širokom počeo sam i to razmatrati. Ali na kraju sam donio odluku koju sam donio, prvenstveno iz razloga jer mislim da ne bi mogao pronaći sebi tu motiv. U klubu su bili korektni i shvatili su me.


Presudila obitelj


Nakon osam godina u Austriji, u kojoj mu je posljednji klub bio bečka Austrija, kaže kako je u Bundesligi mogao još, ali...

 

- Ipak je prevagnula želja za povratkom kući, mada je postojala mogućnost da još ostanem. Došlo je do zasićenosti, a s ovime što sam napravio svaki bi nogometaš lako mogao reći zbogom nogometu. Naravno, tu je i obitelj, sin Matej, kojem je deset godina...


Široki Brijeg, Hrvatski dragovoljac, Dinamo, GAK, Rapid, Austrija. To su redom bili klubovi za koje je Bazina, u jednoj utakmici i hrvatski reprezentativac, nastupao. Kako nam je rekao, lijepih uspomena je dosta, no jedan je period ostao urezan u sjećanje.


- Bilo je dobro, na sreću zaobilazile su me ozljede, igrao sam za dobre klubove, postigao sam toliko da nogometaš više i ne treba više tražiti. Zaista mi je svugdje bilo zadovoljstvo igrati, a možda je ljepše nego drugdje bilo u Grazu. Radi kvalitete života, blizine Hrvatske, svega...


Pecara – srednjoeuropska klasa


Na red je došla i tema Široki Brijeg, iz kojeg je Bazina otišao kao mladac, prethodno kao posudba Hajduka odradivši sezonu u Ligi Herceg Bosne. Za ostanak na terenu možda je kasno, no Mario kaže kako nije isključeno da se jednom okuša i funkcijama oko terena. Neki su spominjali da ga na Pecari čeka pozicija sportskog direktora.


- Sada je prerano o tomu govoriti, jer sve se ovo odigralo prebrzo. Međutim, ništa nije isključeno.


Kako mu je Pecara blizu, kada je u Širokom stanuje zapravo jako blizu stadiona, ta će mu se pomisao zasigurno vrtjeti po glavi. Inače sam stadion osjetno se promijenio od njegovih prvih nogometnih koraka u Širokom.


- Dolazim često, ali kada o tome razmislim, zaista je napravljen ogroman pomak. Što se tiče infrastrukture Široki je zaista srednjoeuropska klasa, u Austriji bi bio solidan klub. Mislim da je organizacijski dosegao maksimum, ali naravno tu je uvijek sportska strana, a tu uvijek može bolje.
Na kraju, rekao nam je da ćemo se čuti, vidjeti, jer vrtjet će se on oko kluba. Ne sumnjamo ni da će Široki imati što protiv, jer Bazina je ima prezime koje u nogometnom svijetu ipak nešto znači.


Sturm nije nepremostiva prepreka


Boljeg sugovornika nismo mogli pronaći za procjenu šansi Širokog u eventualnom srazu sa Sturmom. Austrijanci čekaju u 2. pretkolu, a naravno prije toga čeka i 1. pretkolo i armenski Banants.


- Trener Barbarić kao trener i čovjek ulijeva optimizam svojim ponašanjem i radom, ali imali su jako malo vremena za pripreme i još nisu u natjecateljskoj formi, tako da je teško ocijeniti kakve su im šanse da prođu 1. pretkolo... Mada vjerujem u prolaz, kaže Bazina i dodaje: A dođu li do Sturma, neće biti bez šansi, iako će protiv sebe imati objektivno kvalitetnijeg protivnika. Njihova najjača strana je što tri godine imaju istog trenera, što za razliku od naših klubova između sezona promijene jednog-dva igrača, pa igraju takoreći na pamet. Solidna momčad, ali ponavljam, Široki će ako dođe do 2. pretkola imati svoje šanse.