Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

29.06.2009.

Četiri dana izgubljena u putu!

Iako je utakmica 1. pretkola Europske lige sa Banantsom na rasporedu u četvrtak, ekspedicija Širokog Brijega za glavni grad Armenije krenula je još jučer. Ispostavilo se da je Ivica Barbarić bio u pravu kada je nakon ždrijeba kazao da je bolje prvo igrati kod kuće. Rekao je to strateg Širokobriježana odmah po završetku ždrijeba, istakavši kako mišljenje temelji prije svega na iskustvima iz prošlosti – spominjao je put u Bjelorusiju u sezoni 2006./2007. i komplikacije koje su se tada javile pri organizaciji puta, no Široki je s istim rasporedom kao s Banantsom, prva utakmica na strani, tada prošao Šahtjor. Trebao je Široki ovog puta igrati prvo kod kuće, no onda je organizatorima puta život zagorčala vijest iz UEFA-e kojom je raspored odigravanja utakmica okrenut.


Šanse umanjene 


Na prvi pogled, glede šansi za prolaz dalje, bolja opcija, no kada se zna da će Široki do Armenije i nazad izgubiti četiri dana samo u putu slika postaje nešto drukčija. Bez puno razmišljanja zaključujemo da se i šanse glede plasmana u 2. pretkolo osjetno mijenjaju. Armenci će dočekati Široki, a zatim izgubiti samo dva dana u putu, a Širokobriježni će do uzvrata na Pecari odraditi četiri!

 

Tu svakako treba ubrojiti presjedanja, potencijalne komplikacije... I dalje je živo sjećanje kada je Široki, upravo s Barbarićem, u sezoni 2004./2005. morao na granici Albanije ostaviti svoje Brazilce, tada vrlo važne pojedince u momčadi, jer domaćin Teuta nije ispunila obećanje da će riješiti potrebnu papirologiju. Postavlja se pitanje, da li UEFA radi pravi posao sa sparivanjem protivnika, odnosno svrstavanjem određenih momčadi s različitih krajeva svijeta u iste bubnjeve?


Razmjena snimaka


Uz ovu nepoznanicu od puta Široki muči i nepoznavanje protivnika. Iako trener Barbarić ističe da je u takvoj poziciji da se želi skoncentrirati samo na svoju momčad, jasno je da bi svakako volio osmotriti način igre Banantsa. To će mu, čini se, biti omogućeno.

 

- Dogovoreno je da razmijenimo snimke utakmica, mi ćemo njima dati našu protiv Zrinjskog i još jednu, a oni nama također dvije, rekao je glavni tajnik kluba Josip Bevanda.


Da li će to i koliko će pomoći u nastojanju da Široki dođe do pozitivnog rezultata, još ćemo vidjeti. Na kraju, može se slobodno reći da je trener Barbarić okružen nepoznanicama, krenuvši od vlastite momčadi koju je mogao upoznati kroz petnaestak dana priprema i dvije provjere, odnosno dva remija sa Osijekom i Zagrebom.


Bez TV prijenosa


Očekivano, navijači Širokog Brijega, a i svi oni koji žele vidjeti novu europsku utakmicu ovog kluba u Europi bit će uskraćeni za prijenos iz Armenije.


- Armenska televizija će to prenositi, ali kod nas očito nema interesa, rekao je tajnik Bevanda.

Podsjećamo, prijenos iz približno jednako udaljenog Azerbajdžana, a u kojem je Široki igrao u sezoni 2004./2005. sa Nefčijem iz Bakua, bio je upriličen. Inače, početak utakmice zakazan je za 17 sati.


Pobjeda Banantsa u prvenstvu


Široki protiv sebe ima protivnika koji odigrao već 14 prvenstvenih utakmica. U posljednjoj, odigranoj u subotu navečer, Banants je na gostovanju kod pretposljednje momčadi prvenstva, Kilikije (također iz Erevana), slavio 2:0. Golove su postigli Gyozalyan (76.) i Melkonyan (84.). Bila je to deveta pobjeda Banantsa, koji je u preostalih pet utakmica poražen. Utakmicu pratio i predsjednik NK Široki Brijeg Zlatan Mijo Jelić, a Banants je okarakterizirao kao mladu momčad s kojom se može nadigravati, s tim da joj je predao ulogu favorita.