Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

03.07.2009.

Hukić: Olimpija me više nije mogla plaćati

Doskorašnji kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Jasmin Hukić napustio je Union Olimpiju i nastavit će karijeru u Benetonu iz Treviza. S obzirom na to da je imao važeći ugovor sa slovenskim prvakom, ovaj transfer je za mnoge iznenađujući, ali ne i za Hukića.


- Olimpija je u odnosu na prošlu sezonu prepolovila budžet sa skoro 2,5 na 1,2 miliona eura i rekli su mi da me više ne mogu plaćati. Mogao sam im odgovoriti da to nije moja briga, jer imam čvrst ugovor, ali nisam ni pomislio da pravim probleme.


                                               Raskinuo ugovor


Znam u kakvoj su situaciji i, kada je moj menadžer našao novi klub, raskinuo sam ugovor sa Olimpijom i pristupio Benetonu - objašnjava 30-godišnji krilni igrač (206 centimetara). Rođeni Tuzlak, koji je, nakon Slobode Dite i Olimpije, igrao za Hapoel (Izrael), Hemofarm (Srbija), Ural (Rusija) i Prokom (Poljska), okušat će se i u Italiji. Njegov novi klub nekada je bio među vodećima u Evropi, a sada se pokušava vratiti.


- Nekada su bili euroligaš, posljednjih godina su, uglavnom, u ULEB kupu, ali sada igramo kvalifikacije za Euroligu i nadam se da ćemo ih uspješno proći - dodaje Hukić.


                                               Šansa za Bavčića


U dresu Olimpije zamijenit će ga drugi bh. reprezentativac Edin Bavčić. Hukić kaže da je bivšem kapitenu Bosne to odlična prilika da se dokaže na velikoj sceni.


- Istina, sa manjim budžetom bit će teško proći među 16 u Euroligi, ali Olimpija je ozbiljan klub, sa kvalitetnim trenerom poput Zdovca, u kojem se igrač može nametnuti i u najjačem klupskom takmičenju u Evropi - izjavio je Hukić.


U prošloj sezoni, opterećenoj povredama, Hukić je bilježio prosječno 6,3 poena i 2,3 u Euroligi te 10,6 poena i 3,8 skokova u regionalnoj NLB ligi.


                                               Kriv je i kalendar


Hukić zbog povrede ni ovog ljeta neće igrati za reprezentaciju. Veliki broj novih igrača u dresu BiH tumači i kao neodgodivu smjenu generacija, mada krivi i "antisportski" kalendar takmičenja.


- Završiti sezonu u junu, a potom u naredna dva mjeseca igrati za reprezentaciju pa odmah početi sezonu sa klubom, teško je izdržati mnogima. Prije je bilo mnogo lakše. Dva-tri zimska termina za kvalifikacije tokom sezone igrač i ne osjeti, čak ih dočeka sa zadovoljstvom - kaže Hukić.