Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

09.07.2009.

Hadžirešić karijeru nastavlja u Češkoj?

Mahir Hadžirešić jedan od dragulja bh nogometa koji je bio pred potpisom za engleski West Ham ovih se dana nalazi na pripremama Mlade Boleslav. Hadžirešića je u ovaj Češki klub doveo menadžer Edina Džeke, Irfan Redžepagić.


Struka Mlade Boleslav je i više nego zadovoljna onim što im je prikazao mladi Hadžirešić pa bi kako stvari stoje, naš dragulj uskoro trebao potpisati ugovor sa ovom češkom ekipom. Hadžirešić je jedini u konkurenciji od više hiljada mladih igrača prošao akademiju engleskog prvoligaša West Hama, sa kojim je trebao potpisati profesionalni ugovor ali zbog problema oko dobijanja radne dozvole Hadžirešić, nažalost nije pristupio popularnim čekićarima.


Mahir Hadžirešić bi se u narednim danima trebao očitovati o nastavku karijere u Mladoj Boleslavi, inače matičnom gradu Škoda auto kompanije, koja je i generalni sponzor ovog kluba, prenosi reprezentacija.net

 

09.07.2009.

Ante Mašić u Zagrebu

Potencijalni košarkaški reprezentativac BiH, Ante Mašić (200 cm visine, 1985. godište) napustio je redove Zlatoroga u prešao u Zagreb CO.


Mašić je za sa članom NLB lige potpisao dvogodišnji ugovor, a prošle sezone imao je prosjek od 10.6 poena, 4.5 skoka i 1asistenciju po susretu u slovenačkom prvenstvu.
Mašić je punu afirmaciju stekao u mostarskom Zrinjskom u kojem je bio najbolji igrač. Svojim partijama skrenuo je pažnju i selektora BH tima te je u dva navrata bio na širem spisku reprezentacije BiH.

09.07.2009.

Tri provjere

BH premijerligaši počeli su odigravati prijateljske utakmice na pripremama za iduću sezonu. Sarajevo je u Gradačcu savladalo Zvijezdu sa 1:0 golom Edina Dude. Olimpik je na Kupresu sa 2:0 bio bolji od Čelika. Iskra i Šibenik su remizirali u Bugojnu bez golova.


Zvijezda          0

Sarajevo         1


Stadion Banja Ilidža u Gradačcu. Gledalaca: 350. Sudija: Tarik Halilović (Gradačac). Strijelac: 0:1 - Dudo (11).

ZVIJEZDA: Karić, Brković, Vasilić, Jusić, Krajišnik, Genjac, Savić, Hamzić, Lazić, Ner. Huseinbašić, Omeragić. Još su igrali: Zukić, Haznadar, Dijaliba, Smajlović, Husić, Muslimović, Ned. Huseinbašić. Trener: Ratko Ninković.

SARAJEVO: Alaim, Rizvanović, Belošević, Maksumić, Torlak, Muminović, Janjoš, Dudo, Džakmić, Hadžić, Jahović. Još su igrali: Hamzić, Avdić, Čomor, Pliska, Hamzagić, Mohar, An. Škoro, Lušičkić, Kadić, Šehović, Čampara, Dupovac. Trener: Mehmed Janjoš.


Čelik                           0

Olimpik                       2


Sportski centar Čajuša na Kupresu. Gledalaca: 20. Sudija: Tomislav Čuić (Tomislavgrad). Strijelci: 0:1 - Marinković (10), 0:2 - Marinković (60).

ČELIK: Bilobrk, Radojičić, Šahinović, Stojanov, Isaković, Babić, Deket, Zahirović, Jamak, Salihbašić, Džekson. Još su igrali: Krđalić, Jurić, Ferhatović, Zatagić, Horić, Dilaver, Hatkić i Šišić. Trener: Ivo Ištuk.

OLIMPIK: Vranić, Simičević, Kolarov, Suljević, Subašić, Pelak, Velagić, Kurto, Ristić, Spalević, Marinković. Još su igrali: Makić, Lulić, Prlić, Kušlić, Mladenović, Adilović, Spahović, Zolj i Hasečić. Trener: Husref Musemić. 


Iskra                            0

Šibenik                       0


Gradski stadion Jaklić u Bugojnu. Gledalaca 400. Sudija: Almir Bašić.

ISKRA: Perković, Vrban, Čehaja, Malkić, Drobić, Kmetaš, Nuhbegović, Burina, Duraković, Zukan i Smajić. Još su igrali: Mičić, Fuka, Jusufspahić, Jusufbašić, Husić, Nebić i Behić. Trener: Senad Smajić.

ŠIBENIK: Blažević, Zoričić, Vidić, Budiša, Medvid, Elez, Ademi, Duro, Alispahić, Dajić i Fuštar. Još su igrali: Slavica, Pretenjača, Jakoliš, Jordan, Bačelić-Grgić, Šubić i Husmani. Trener: Ivica Katalinić.

 

09.07.2009.

Osima ne brine igra nego pristup

Prvi dio priprema Željezničar je okončao uvjerljivim porazom od Zrinjskog u Mostaru. Aktuelni šampion Bosne i Hercegovine deklasirao je ekipu sa Grbavice sa 5:1 i tako najavio da potpuno spremno dočekuje utakmice Lige prvaka. S druge strane, trenera Željezničara Amara Osima nije previše zabrinuo visok poraz. On čak smatra da ova utakmica može imati dobre posljedice.


- Znali smo šta nas čeka, ali nismo bježali od utakmice. Njima u vakat, nama u nevakat, razlika je drastična, oni su već spremni za sezonu. Dobro je da su naši igrači vidjeli kako je u duelu sa boljom ekipom, koja kažnjava svaku grešku. Istina je da su bili umorni i griješili više, ali je i to dio priprema. Morali smo pružiti priliku nekim igračima na probi, uigravati se - govori Amar Osim.


Ono što je najviše razočaralo menadžera "Plavih" jeste pristup pojedinih fudbalera.


- Vidio sam da imaju naviku da gube, kao da je to potpuno normalno i očekivano. Bez obzira na to što je ovo bila prijateljska utakmica, takav pristup je neshvatljiv. Kapacitet revolta im je ravan nuli - rekao je Osim.


U subotu protiv Lokomotive


Ekipa Željezničara danas se vraća iz Međugorja u Sarajevo, a u subotu će učestvovati na turniru u Slavonskom Brodu. Protivnik Želje je novi hrvatski prvoligaš Lokomotiva iz Zagreba. Završni dio priprema najvjerovatnije će biti obavljen ponovo u Međugorju, uz odigravanje nekoliko utakmica.

09.07.2009.

Jović može i bez "nezamjenjivih"

Ako je utakmica protiv Željezničara bila generalna proba za Slovan, onda se može konstatirati da je Zrinjski potpuno spreman za nastup u drugom pretkolu Lige prvaka. To najbolje potvrđuje trijumf rezultatom 5:1 (a mogao je biti i uvjerljiviji)! Jasno, Dragan Jović bio je vrlo zadovoljan prikazanim.


- Nakon Olimpika, rekao sam da će naša igra sigurno biti bolja, a utakmica protiv Željezničara je to potvrdila. Najviše me raduje to što znam da još imamo dosta prostora za napredak - izjavio je Jović.


Najzanimljivije od svega je to što je Zrinjski počeo utakmicu bez nekoliko standardnih igrača iz prošle sezone. Staniša Nikolić i Velibor Đurić već odavno treniraju sa novim klubovima, Ante Serdarušić i dalje je u potrazi za novim angažmanom, Damir Džidić, Mladen Žižović i Igor Musa su ozlijeđeni, a prvi strijelac Krešimir Kordić ušao je u igru tek kod rezultata 4:0.


- Kadar za Slovan je definiran. Nažalost, Ganci Afedzije i Princ, koji sa nama treniraju već desetak dana, neće se naći na spisku, ali vjerujem da će potrebna dokumentacija za njihovu registraciju uskoro biti prikupljena - dodao je Jović


Dragičević još gleda prema inozemstvu


Dva gola protiv Željezničara postigao je Mate Dragičević (30), bivši napadač Dinama i Hajduka, koji je doputovao u Mostar nekoliko sati prije utakmice u utorak. Ovaj igrač još nije potpisao ugovor s obzirom na to da se dogovorio sa klupskim rukovodstvom da će ostati u Zrinjskom samo ako ne pronađe zadovoljavajući angažman u inozemstvu.

09.07.2009.

Njegovi golovi su uvijek odlučujući

Sa­ra­jev­sko pri­grad­sko na­se­lje Hra­sni­ca 1995. go­di­ne još uvi­jek ni­je bi­lo po­tpu­no si­gur­no od me­ta­ka i gra­na­ta s agre­sor­skih po­lo­ža­ja oko gra­da. Ipak, to ni­je spri­je­či­lo, ta­da 10 - go­diš­njeg, Se­di­na Tor­la­ka da sva­ki dan odla­zi na sta­di­on Fa­mo­sa i tre­ni­ra fu­dbal. Na­kon de­se­tak go­di­na pro­ve­de­nih u Fa­mo­su, te krat­ke epi­zo­de u SAŠK Na­pret­ku, pri­je go­di­nu da­na po­tpi­sao je za Sa­ra­je­vo, klub za ko­ji na­vi­ja od ma­lih no­gu.

 

- Pro­veo sam u SAŠK-u, oko go­di­nu i pol da­na, a on­da su iz Sa­ra­je­va do­šli po me­ne. Ta­da je tre­ner u Sa­ra­je­vu bio Še­ner Baj­ra­mo­vić, ko­ji je on pre­po­znao po­ten­ci­jal u me­ni. Kad sam sti­gao na Ko­še­vo brzo sam zai­grao za prvi tim - pri­ča nam 192 cen­ti­me­tra vi­so­ki sto­per Sa­ra­je­va.

 

Tor­lak igra na po­zi­ci­ji kla­si­čnog sto­pe­ra, a na­vi­ja­či Sa­ra­je­va već ga sma­tra na­slje­dni­kom je­dne od iko­na s Ko­še­va, Mu­hi­di­na Zu­ki­ća. Do sad je pos­ti­gao dva go­la za Sa­ra­je­vo, oba pu­ta po­bje­dni­čka.

 

- Prvi gol u dre­su Sa­ra­je­va pro­tiv Mo­dri­če na Ko­še­vu, u po­slje­dnjoj mi­nu­ti uta­kmi­ce, ni­kad ne­ću za­bo­ra­vi­ti. Emir Obu­ća je izvo­dio kor­ner, te vi­kao i ma­hao ru­ka­ma pre­ma me­ni, tje­ra­ju­ći me u še­sna­es­te­rac. On je na­ba­cio, a ja po­go­dio. Su­ze su mi kre­nu­le na oči. Dru­gi gol za­bio sam Če­li­ku, ta­ko­đer, na Ko­še­vu.

 

Me­đu­tim, bi­lo je i onih tu­žnih mo­me­na­ta.

 

- Ni da­nas mi ni­je ja­sno ka­ko smo glu­po iz­gu­bi­li po­slje­dnji der­bi na Grba­vi­ci.

 

Ka­že da je atmo­sfe­ra u ti­mu sjaj­na pred me­če­ve 2. pret­ko­la Euro­li­ge, pro­tiv bo­ljeg iz du­ela Spar­tak Trna­va - In­ter Ba­ku.

 

- Ako se sve po­klo­pi, i uz ma­lo sre­će, ovaj tim ko­ji ima­mo mo­že po­bi­je­di­ti obje ove eki­pe. Ide­al­no bi bi­lo ka­da bi se ti­mu po­red ju­ni­ora, pre­ka­lje­nog špi­ca Ale­na Av­di­ća, pri­klju­čio i sto­per Dže­nan Ho­šić. Sa Ho­ši­ćem sam to­kom pri­pre­ma igrao u od­bra­ni i to je de­fi­ni­ti­vno igrač od ko­jeg mo­že­te mno­go na­uči­ti i ko­ji zna svoj po­sao.

 

Za Sa­ra­je­vo je ugo­vo­rom ve­zan još dvi­je go­di­ne. Ka­da bi su­tra mo­gao bi­ra­ti u ko­ju li­gu da pre­đe, to bi bi­la nje­ma­čka Bun­de­sli­ga.

 

- Do­pa­da mi se nji­hov stil igre, iako ne sim­pa­ti­šem ni­je­dan klub u Nje­ma­čkoj. Na­vi­jač sam Bar­ce­lo­nu, i ve­li­ki fan ve­li­kog Pa­ola Mal­di­ni­ja.

 

Na te­re­nu do­bro sa­ra­đu­je sa svi­ma. Van nje­ga, ve­li­ki je pri­ja­telj sa Ane­lom Ško­rom, ko­jeg zna još iz SAŠK-a, gdje su igra­li za­je­dno. Vo­li zai­gra­ti so­ker na "Play Sta­ti­onu", i ne vo­li gu­bi­ti.

 

- Ta­kav sam i na te­re­nu. Po­bje­da je po­bje­da. Po­red igri­ca, vo­lim obi­ći i pri­ro­du. Čes­to s dje­voj­kom odle­tim do Bu­ne i Kra­vi­ca u bli­zi­ni Mos­ta­ra. To mjes­to me fas­ci­ni­ra- ka­zao je Tor­lak u raz­go­vo­ru za "San Sport".

 

                                               Sa­mo Ši­ro­ki ide da­lje

 

Osim Ši­ro­kom Bri­je­gu, os­ta­lim bh. eki­pa­ma u Evro­pi, Tor­lak ne da­je mno­go šan­si za pro­laz.

 

- Ši­ro­ki će pro­ći Ar­men­ce, mno­go su ja­či od Ba­nan­tsa i mi­slim da su u već prvom me­ču ri­je­ši­li pi­ta­nje pro­la­zni­ka. Sla­vi­ja, re­al­no, ne mo­že pre­ko sna­žnog Al­bor­ga, kao ni Zrinj­ski pre­ko slo­va­čkog prva­ka Slo­va­na - miš­lje­nja je Tor­lak.

 

09.07.2009.

Bosanci traženi od Inđije do Milana

Nema sumnje da je ovaj ljetni prijelazni rok pokazao koliko su cijenjeni bh. igrači. Sve je više bosanskohercegovačkih igrača u "Ligama petice". Nikad više nije bilo jagme za igrače, kako one u bh. ligi, tako i za provjerene nogometne klase, kakve su; Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević, Emir Spahić, Senijad Ibričić...

 

Zanimanje bogatih nogometnih mecena, renomiranih klubova, moćnih menadžere, za bh. nogometaše, posljedica je sjajnih rezultata naše reprezentacije pod vodstvom Miroslava Blaževića. Naša je selekcija svojevrsno osvježenje na međunarodnoj sceni. Naši su internacionalci, posebno bundesligaši, osim u reprezentativnom dresu, blistali u svojim klubovima, što im je dodatno podiglo cijenu na svjetskoj nogometnoj berzi. Naprije, Džeko je prije samo godinu - dvije, vrijedio dva-tri miliona eura. No, danas njegovi papiri vrijede tridesetak miliona eura. Sa novom bundesligaškom sezonom i nastupima, nadajmo se pobjedama i golovima u dresu reprezentacije, Džeko, ali i Ibišević, Misimović i ostali, bit će među najtraženijim igračima u narednom prijelaznom roku na nogometnoj berzi.Eto, i to je moguće, iako naša liga slovi kao jedna od najgorih na svijetu.

 

Sretna je okolnost što naši asovi u inostranstvu imaju prilika dodatno se usavršavati, te što u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Turskoj, nema unaprijed upisanih pobjeda i gdje klubovi na gostovanja ne idu na izlet, kao što je slučaj u bh. fudbalu. Nažalost, ima i druga, tamnija, strana kada su u pitanju ljetni transferi. U danima kada se Čelzi i Milan utrkuju ko će više ponuditi za Džeku, a Volfsburg, ni po koju cijenu ne želi pustiti bh. dijamanta, neki bh. igrači traže spas u srbijanskoj ligi. Nije problem zemlja, već klubovi u kojima namjeravaju nastaviti karijeru.

 

Prosto je neshvatljivo da se recimo dvojica veznjaka iz Slobode, koja je prošle godine bila nadomak osvajanja Kupa BiH, te na sportskom polju izborila nastup u Evropi, raduju odlasku u Inđiju. Tačno tako! Muhamed Omić i Adnan Jahić, dokazani veznjaci, sretni su što će igrati u prvoligašu (rang ispod elitne lige) Inđiji. Jer će tamo imati redovno plaću! Baš nas zanima šta je to što Inđija može, a Sloboda ne može ponuditi Jahiću i Omiću, koji su nesumnjivo kvalitetni igrači. Primjera radi, igrači njihova kalibra u Hrvatskoj ne žele u Izrael, Mađarsku, Češku, Poljsku, smatrajući da iz HNL mogu u jače lige. Moguće da je i do menadžera koji ne mogu dalje dobaciti od našeg govornog područja. Još je jedan primjer iz Tuzle ilustrativan. Mirza Mešić je presretan što karijeru nastavlja u velenjskom Rudaru iz Slovenije, makar se svaki skaut i menadžer koji ga je gledao posljednjih mjeseci naprosto "zaljubio" u stil igre koji preferira Mešić, bivša nada francuskog Nanta.

 

Dakle, s jedne strane imamo pomamu najboljih evropskih klubova (Milan, Čelzi, Lion), koji se otimaju na Džeku, a s druge igrači iz bh. lige zadovoljno trljaju ruke nakon transfera u Inđiju, ili u boljem slučaju ako završe u "Deželi". Sve u godini kada su naši internacionalci blistali u evropskim ligama i kada nam je reprezentacija na korak do baraža i odlaska na SP. Do igrača nije. Ili je do menadžera i kvazimenadžera ili do novokomponovanih sportskih radnika koji su zaposjeli klupske pozicije, koji vedre i oblače u bh klubovima i koji igrače prodaju kao roblje ili kao voće i povrće. Sa sitniš i za svoj džep!

 

                                               Vladavić, Kamber, Božić…

 

Ima i svijetlih primjera, poput Admira Vladavića, koji je potpisao za najbolji austrijski klub Salzburg. Njegovi su papiri "teški" nekoliko milona eura. Iz Austrije će Vladavić zasigurno lakše do Bundeslige, gdje mu je po vrijednosti mjesto. Ovog ljeta je kao "bomba" odjeknuo transfer golobradog Dalibora Pandže, koji je dojučer plaćao članarinu u omladinskoj školi Sarajeva. On je potpisao za Dinamo, ali će igrati u Lokomotivi. Klubove i jače gaže su dobili Đorđe Kamber i Mario Božić, dok je Jusuf Dajić je iz Belgije preselio u Šibenik.

 

                                   Jovanović iz Slavije u Tursku

 

Branislav Jovanović, mladi veznjak Slavije otisnuo se u Tursku. On je klasični primjer kako je moguće uz spretnog menadžera kapitalizirati nastupe u reprezentaciji. Premda je Jovanović sakupio dva nastupa u A-timu, on je našao angažman u Turskoj. Menadžer mu je Zdravko Marić iz Mostara, koji slovi kao jedan od najkorektnijih menadžera u BiH. Sulejman Smajić i Admir Aganović su iz belgijskog Dendera našli bolje klubove. Smajić će igrati u Lokerenu, a Aganović u Ksamaksu.

 

                                   Alispahić, Hurtić, Zečević, Kurtanović...

 

Nekada su, kada niko ozbiljan nije želio, bh. igrači hrlili u Rusiju. Put je trasirao ljudskim i sportskim kvalitetama Elvir Rahimić, koji je preko Anžija dospio u CSKA, čiji je godinama nosioc igre. Dublji trag u Rusiji ostavili su Emir Spahić, Marko Topić, te kratko Senad Repuh, Dženan Hošić, Kabir Smajić… U posljednje vrijeme Azerbejdžan pokazuje zanimanje za naše igrače. Nedavno je Kemal Alispahić našao angažman u ovoj zemlji i sa sobom poveo trenera Almira Hurtića, te Nenada Zečevića i Edisa Kurtanovića. Navodno je najavio angažmane za još neke naše igrače u Azerbejdžanu.

 

                                               Spahić u Francuskoj

 

Godinama bh. igrači nisu mogli "ni primirisati" Francuskoj. Čak i kada su naši treneri imali angažmane u tamošnjim klubovima. Rijetko viđenim talentom, najprije je Miralem Pjanić dobio atraktivan ugovor u Lionu, a potom je Emir Spahić potpisao ugovor sa Monpeljeom. Spahićevu reputaciju osnažuje i to što je kapiten reprezentacije i što je njegov novi klub dobio kvalitetne preporuke od selektora Blaževića. Uvjereni smo da Montpelje nije posljednja Spahićeva stanica. Kada su transferi i uspjesi bh. igrača u pitanju, svjesno ili ne, neki zapostavljaju i zaboravljaju Sašu Papca. Koji je samo upornim radom, bez ičije pomoći uspio prevaliti veliki pud od Bijelog brijega do Škotske. Postao je najbolji defanzivac u Škotskoj, nakupio se trofeja sa Glazgovom. Iako su ga neki željeli ocrniti što ne igra u reprezentaciji, Sašu to čini karakternijim. Drži do riječi. I biva sve bolji i bolji, bez obzira što nije u reprezentaciji. Kapa dole Papcu.

 

                                               Ima nas svugdje

 

Nikad prije nismo imali više reprezentativaca u najjačim ligama. Krenimo redom. U Njemačkoj ove sezone imamo Ibiševića, Džeku, Misimovića, Bajramovića, Salihovića, Husejnovića…, i Piplicu kao trenera-skauta Kotbusa. U Francuskoj su Spahić i Pjanić. U Španiji (Valjadolid) je Haris Medunjanin, potencijalni bh. reprezentativac. Ponosni smo što ćemo i u Engleskoj imati Asmira Begovića, budućeg bh. reprezentativca. U Italiji igra samo Hasan Salihamidžić, koji nažalost ne igra za reprezentaciju. Naših asova ima u, također jakim, ligama kao što su Turska (Hasagić, Nadarević, Jovanović...), zatim u Grčkoj (Muslimović i Jahić), u Austriji (Vladavić, Mravac, Muratović), Hrvatskoj (Ibričić, Zec, Pandža, Dajić, Husić...), u Poljskoj (Štilić, Arifović, Handžić, Burić...), a u Češkoj su proteklih godina blistali Mahmutović, Ljevaković, Vršajević, Merzić…

09.07.2009.

Famos prijeti žalbom UEFA-i i FIFA-i, u Goraždu tvrde da ništa ne znaju!

Skan­da­lo­zna si­tu­aci­ja oko spo­ra izme­đu dru­go­li­ga­ša FK Fa­mos i FK Go­ra­žde, gdje se i da­lje ne zna ko će bi­ti no­vi prvo­li­gaš, ka­ko sa­da stva­ri sto­je, do­ći će do kro­vne ku­će bh. fu­dba­la.

 

Na po­slje­dnjoj sje­dni­ci Iz­vršnog odbo­ra NS FBiH, ko­ja je održa­na pro­šlog pet­ka, po­red os­ta­lih ta­ča­ka dne­vnog re­da, cen­tral­na te­ma bio je slu­čaj «Fa­mos - Go­ra­žde». Na­kon sko­ro šest sa­ti sas­tan­če­nja IO je do­nio ne­za­pa­mće­nu odlu­ku. Na­kon što ni­su us­pje­li za­uze­ti čak ni stav po pi­ta­nju ci­je­log slu­ča­ja, pre­zen­to­vav­ši ta­ko svu svo­ju ne­spo­so­bnost i ne­do­ra­slost u obav­lja­nju za­da­ta­ka u fe­de­ral­noj ku­ći fu­dba­la, čla­no­vi IO ura­di­li su ne­što što se ma­lo ko na­dao. Po­ni­šti­li su ta­be­lu Dru­ge li­ge - Cen­tar.

 

Ka­ko nam je re­kao se­kre­tar u NS FBiH, El­din Ba­ko­vić, odlu­ka ko­ja je do­ne­še­na je de­fi­ni­ti­vna i bi­će po­sla­na na adre­se su­ko­blje­nih stra­na, Fa­mo­sa i Go­ra­žda ko­je ka­sni­je, ako že­le, mo­gu da se ža­le i kro­vnoj ku­ći bh. fu­dba­la, No­go­me­tnom sa­ve­zu BiH.

 

Spor­tski di­re­ktor Fa­mo­sa, Me­vlu­din Tur­ku­šić, žes­to­ko je osu­dio ovaj, ka­ko ga on na­zi­va, još je­dan kri­mi­na­lan po­tez lju­di u NS FBiH. Na­ime, IO NS FBiH po­ni­štio je ne­da­vno sop­stve­nu odlu­ku ko­jom je pot­vrđen re­zul­tat spor­ne uta­kmi­ce 28. ko­la, izme­đu Go­ra­žda i Or­li­ća, a ko­ja je za­vrše­na re­zul­ta­tom 2:2. Pri­je to­ga, iz Go­ra­žda su tvrdi­li da igrač Or­li­ća, Alen Mu­mi­no­vić, ni­je bio re­gis­tro­van za svoj tim, pa je uta­kmi­ca re­gis­tro­va­na sa 3:0 za Go­ra­žde. Na kra­ju prven­stva, Go­ra­žde je za­uze­lo prvo mjes­to na ta­be­li, s bo­dom vi­še od Fa­mo­sa.

 

- Čim do­bi­je­mo odlu­ku iz NS FBiH, mi ide­mo na sud u NS BiH. A, ka­sni­je, ako bu­de tre­ba­lo i na UEFA i FI­FA - u. Kao što sam i ra­ni­je na­ja­vio, ci­je­li slu­čaj će za­vrši­ti u kro­vnoj ku­ći bh. fu­dba­la. Ali, ne smi­je se za­bo­ra­vi­ti još ne­što, vrlo bi­tno. Ako je odlu­ka fe­de­ral­nog Sa­ve­za, ko­jom se po­ni­šta­va ta­be­la Dru­ge li­ge - Cen­tar, de­fi­ni­ti­vna, ovaj skan­dal će se pro­ši­ri­ti i na dru­ge ni­voe ta­kmi­če­nja. Dok mi če­ka­mo odlu­ku o to­me ho­će­mo li ući u Prvu li­gu FBiH, kan­to­na­lac Žu­pča, ta­ko­đer če­ka rje­ša­va­nje ovog spo­ra, jer ni oni ne zna­ju da li će kao prvak sa­ra­jev­skog kan­to­na ući u Dru­gu li­gu - Cen­tar - re­kao nam je Tur­ku­šić.

 

Ako slu­čaj «Fa­mos - Go­ra­žde» i za­vrši na adre­si NS BiH, gdje bi ta­da od­go­vor­ni or­ga­ni Sa­ve­za po­ku­ša­li ri­je­ši­ti ci­je­li spor, to bi mo­glo po­tra­ja­ti ja­ko du­go. Jer, ko­li­ko su lju­di i u kro­vnoj ku­ći bh. fu­dba­la upu­će­ni u ci­je­li slu­čaj, po­ka­zu­je od­go­vor čla­na Iz­vršnog odbo­ra NS BiH i pred­sje­dni­ka FK Go­ra­žde, Di­ne Raš­či­ća, na mol­bu da nam pro­ko­men­ta­ri­še nas­ta­lu si­tu­aci­ju u ko­ju je di­rek­tno umi­je­šan i klub i nje­go­vog kan­to­na.

 

- Ne­mam poj­ma o če­mu pri­ča­te?! Ne znam šta je spor­no. IO NS FBiH je, ko­li­ko znam, odbio već je­dnu žal­bu Fa­mo­sa. Što se Go­ra­žda ti­če, tu ne­ma ni­ka­kvog spo­ra. Mi se ni na šta do sa­da ni­smo ža­li­li. Ako Fa­mos jes­te, ne­ka je. Oni ne­ka ša­lju ar­gu­men­te ko­je ima­ju u NS BiH, ma­da prvi put ču­jem i to da bi sve mo­glo za­vrši­ti u NS BIH. Kad je bi­lo gla­sa­nje u NS FBiH, če­ti­ri čla­na bi­la su suz­drža­na, dva za to da os­ta­ne re­zul­tat 3:0 za nas pro­tiv Or­li­ća, a če­ti­ri čla­na bi­la su za to da se vra­ti re­zul­tat 2:2. Da bi Fa­mos do­bio ci­je­li slu­čaj, tre­ba­lo je to­kom gla­sa­nja bi­ti 7:3 u nji­ho­vu ko­rist. A, to da ni­je usvo­je­na ta­be­la Dru­ge li­ge - Cen­tar, ko ka­že da ni­je?! Vje­ruj­te mi, vi ste prvi no­vi­nar ko­ji me je na­zvao zbog ove te­me - od­go­vo­rio je Raš­čić za "San Sport".

 

Ako Sa­vez što pri­je ne ri­je­ši ovaj pro­blem, po­slje­di­ce bi mo­gle bi­ti fa­tal­ne za ni­ži ra­zred bh. fu­dba­la, kon­kre­tno za Prvu li­gu FBiH, Dru­gu li­gu - Cen­tar i Li­gu sa­ra­jev­skog kan­to­na...

 

                                   NS ZE-DO po­držao NS KS

 

U No­go­me­tnom sa­ve­zu Kan­to­na Sa­ra­je­vo da­nas je tre­ba­la bi­ti održa­na van­re­dna Sje­dni­ca Pred­sje­dniš­tva, a je­dna od te­ma tre­bao je bi­ti i slu­čaj «Fa­mos - Go­ra­žde». Ipak, Sje­dni­ca je od­go­đe­na do dalj­njeg.

 

U NS KS re­kli su nam da na ras­pra­vu još uvi­jek ni­je dos­tav­lje­na lis­ta us­pje­šnos­ti su­da­ca iz Pre­mi­jer li­ge BiH i Prve li­ge FBiH, ko­ji do­la­ze s po­dru­čja sa­ra­jev­skog kan­to­na. Ka­ko sa­zna­je­mo, NS ZE-DO pru­žio je po­dršku NS KS po pi­ta­nju slu­ča­ja «Fa­mos - Go­ra­žde».

 

                                   Ždri­jeb Prve li­ge FBiH

U ho­te­lu «Sun­ce» u Vo­goš­ći, da­nas će, s po­čet­kom u 12 sa­ti, bi­ti obav­lje­no žri­je­ba­nje pa­ro­va Prve li­ge FBiH za se­zo­nu 2009./10.. U zdje­li za iz­vla­če­nje na­ći će se 15 eki­pa umjes­to pro­pi­sa­nih 16 jer se če­ka pred­sta­vnik iz Dru­ge li­ge - Cen­tar.

 

Čini se da to za NS FBiH ne pred­stav­lja ne­ki ve­li­ki pro­blem. Ako se ta­be­la Dru­ge li­ge - Cen­tar i de­fi­ni­ti­vno po­ni­šti, u Prvoj li­gi FBiH nas­tu­pa­lo bi 15 eki­pa, da­kle, ne­pa­ran broj. Ta­ko bi je­dan tim uvi­jek bio slo­bo­dan.

 

09.07.2009.

Vujasin pokrenuo Slogu

Fudbaleri Sloge iz Trna počeli su s pripremama za novu sezonu prozivkom koju je obavio trener, Milan Vujasin. Kako bi što spremnije dočekali jesenje izazove u prvoligaškom društvu, fudbaleri treniraju dva puta dnevno, a kompletne pripreme biće obavljene u Trnu.

 

Na prvom treningu pojavila su se neka nova lica, priključeno je nekoliko mladića iz juniorskog pogona, a očekuje se i dolazak nekoliko novih fudbalera.

 

- Tu su Kremenović i Despotović, a uskoro će nam se priključiti i Urukalo. Prvom timu smo dodali i nekoliko juniora i na njma je da se pokažu. Ukoliko uspiju u tome ostaće u našim redovima. Još uvijek nismo završili s dovođenjem igrača, a trenutno smo u potrazi za fudbalerom koji igra na poziciji štopera - kaže trener Sloge, Milan Vujasin.

 

Za sada je sigurno da će povratnik u Prvu ligu uzeti učešće na dva turnira.

 

- Planirano je da idemo na Turnir prvaka koji organizuje Krajina, a koji se igra 25. i 26. jula. Poslije toga idemo na smotru u Brestovčini koja je na programu 1. i 2. avgusta. U međuvremenu vjerovatno

će biti dogovorena i još neka kontrolna utakmica - ističe trener Trnjana.

 

Prvenstveni cilj Milana Vujasina jeste stvaranja jednog stabilnog prvoligaša koji poslije ulaska u novo društvo ne bi igrao epizodnu ulogu.

 

- Akcenat je stavljen na opstanak. Međutim, naš posao se ne završava samo na tome. Želimo da stabilizujemo klub i stvorimo jakog prvoligaša, a lično bih bio zadovoljan pozicijom oko šestog mjesta - objašnjava kormilar Sloge.

 

Šmanja na čelu

 

Prvom treningu prisutvovali: Šmanja, Tepić, Đurić, Stanivuković, Barović, Majkić, Kukić, Čegar, Kosić, Travar, Šipovac, Despotović, S. Bašić, Kremenović, Antonić, Racanović, Kopanja, Karanović, D. Bašić, Teodorović i Nakić.

09.07.2009.

Romanija ipak u Prvoj ligi

Fudbalski klub Romanija će u narednoj sezoni igrati u Prvoj ligi Republike Srpske, iako je osvojila 2. mjesto iza Napretka iz Donjeg Šepka. Disciplinska komisija FSRS juče je objelodanila odluku u "slučaju Napredak" zbog nepravilnog nastupa igrača Danijela Milojevića. Klubu iz Donjeg Šepka je oduzeto šest bodova, što automatski znači da je ekipa iz Pala prvak Druge lige, grupa istok i prelazi u viši rang.

 

- U prvom redu smo se bazirali na zaštitu regularnosti takmičenja. Igrač Milojević je registrovan u FS Kanade i nije imao pravo nastupa za Napredak. Kad bi igrači mogli tako da iskaču iz sistema, došlo bi do opšteg haosa. Nepravedno je da neko ubira rezultate na račun tuđeg igrača. Propisi su više nego jasni - rekao je predsjednik Disciplinske komisije FSRS Čedo Raković.

 

Ova odluka je donesena još u prošli četvrtak, ali tek je juče objelodanjena.

 

- Trebalo je još da prikupimo određene argumente, a vodeći se činjenicama i prikupljenim materijalima ljudi iz Napretka su jednostavno morali da znaju gdje im je igrač u toku jesenjeg dijela sezone. FK Napredak ima pravo žalbe u narednih deset dana na ovu odluku Apelacionoj komisiji - kazao je Raković.

 

Predsjednik FK Napredak Radivoj Lazarević je na jučerašnju odluku ima sljedeći komentar:

 

- Čestitam Romaniji ulazak u Prvu ligu RS i želim joj puno sreće u novoj sezoni. Ma kakav god savez bio, legalista sam i poštovaću svaku odluku FSRS, s obzirom na profesiju kojom se bavim. Odluku još nismo napismeno dobili, a da li ćemo se žaliti vidjećemo. Naš klub želi da dođe do rješenja ove situacije.

 

Prvi čovjek drugoligaša iz Donjeg Šepka je istakao i ovo:

 

- Sve me ovo podsjeća na vrijeme kada je sve i svja u FSRS bio Savo Popović i kada se desio "slučaj Janja". Napredak čista obraza nastavlja takmičenje u okvirima FS Republike Srpske, bez obzira o kojem se rangu radi.

 

U Romaniji tvrde da je pravda zadovoljena.

 

- To što smo bili inicijatori rješenja ovog slučaja nema nikakve veze s našim plasmanom. Želimo da se poštuju fudbalska pravila i propisi. Igrač Milojević nije ima pravo nastupa za Napredak. našom žalbom smo prije svega željeli da pomognemo FSRS da zavede red. Od prvog trenutka smo imali veliko povjerenje u instituciju zvanu FSRS - rekao je predsjednik Romanije Dragan Petković. 

 

Sloga DIPO u minusu

 

Disciplinska komisija FSRS izrekla je kaznu i drugoligašu Slogi DIPO iz Gornjih Podgradaca. Zbog "švercovanja" fudbalera Jablanice, Veljka Tendžerića, na susretu drugoligaškog zapada u Omarskoj. Podgradčani će morati da plate 1.000 maraka. U narednoj sezoni startovaće sa minus šest bodova. Predstavnik Sloge DIPO na pomenutom meču Radenko Petrović suspendovan je godinu dana, kao i delegat istog Darko Mišić iz Šamca.

09.07.2009.

Potpisali Brečić i Planinić

Da će biti prvi favorit u Ligi Herceg Bosne, odnosno najveći kandidat za ulazak u Prvu ligu BiH, čitlučko Brotnjo već je pokazao postavivši za prvog trenera mostarskog stručnjaka Nedjeljka Zeleniku koji je ime stekao uspješno vodeći mostarski Zrinjski i Vitez. Plodovi dogovora sa Zelenikom već se vide, pa je svojim ugledom u Čitluk doveo dva prva zvučna pojačanja.

 

Potpis s Brotnjom stavili su bek šuter Milan Brečić i krilo Mario Planinić. Brečić je posljednjih godina igrao u Zrinjskom, dok je Planinić prošlu sezonu završio u Posušju. Zajedničko obojici je što su u karijeri surađivali sa Zelenikom i vjerojatno je to presudilo što su pristali nositi dres jednog niželigaša. Vrlo ambicioznog, ali svejedno niželigaša.


- Pristali su doći u Brotnjo i za to mogu zahvaliti Upravi kluba. Ljudi iz vodstva Brotnja su mi dali otvorene ruke da dovodim koga god želim. Zadovoljan sam jer vidim da sam došao u zdravu sredinu, kaže Zelenika, koji je s Brečićem i Planinićem popunio osjetljiva mjesta u momčadi.


- Sagledali smo što nam nedostaje i njih dvojica uklopit će se odlično u momčad. Gledat ćemo da dovedemo još dva zvučna pojačanja ako bude bilo potrebe. Odnosno, sačekat ćemo kakvi će biti rosteri ostalih konkurenata, a moram vidjeti i kad su prijelazni rokovi u Ligi Herceg Bosne jer mi je to natjecanje dosad bilo nepoznato, dodaje Zelenika.


Brečić i Planinić dodatno će osnažiti momčad koja je prošle sezone dominirala u ovom natjecanju sve do, praktično, posljednje utakmice prvenstva kada je senzacionalno izgubila u finalu doigravanja od Čapljine. Njih dvojica, uz iskusnije postojeće igrače poput Buhača, Leske ili Buntića, bit će jamstvo da će Brotnjo ponovno konkurirati na prvo mjesto. To jest glavni cilj čitlučkog kluba, ne i jedini.


- Davat ćemo priliku mlađim igračima i svi smo suglasni u želji da ovo ne bude projekt na jednu godinu, nego na duge staze, zaključio je Nedjeljko Zelenika.


Pripreme Brotnja službeno će početi 16. kolovoza.

 

09.07.2009.

Ibričić presudio Riedu

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Senijad Ibričić ponovo je potvrdio dobru formu pred nadolazeću sezonu pa je i danas bio glavna karika Hajdukove igre, za prvi gol je asistirao iz kornera a pobjedu Hajduku donio je golom sa bijele tačke. Ried je već u 5. minuti poveo preko Rodrigueza koji pogađa na asistenciju Salihija nakon što je pogriješio Maloča.


U prekoret je malo ko vjerovao jer je Miše večeras izveo kombiniran sastav u kojem nije bilo mnogo standardnih prvotimaca Hajduka. U nastavku je Hajduk konsolidovao svoje redove, počele su se redati prilike, najprije Skoko, Tomasov a sredinom prvog dijela bilježimo dobar šut Ibričića glavom koji brani golman Rieda.


Pred kraj prvog poluvremena, korner za Hajduk, izvodi ga ko drugi nego Senijad Ibričić te pronalazi Gabrića u kaznenom prostoru koji izjednačava na 1-1. Nekoliko trenutaka kasnije Ibričić je strijelac za Hajduk ali se Ibro po mišljenju sudije našao u nedozvoljenoj poziciji.


Ipak, naš reprezentativac je u drugom poluvremenu doveo Hajduk u vodstvo golom iz jedanaesterca nakon što je u kaznenom prostoru Rieda srušen Hajdukov napadač Paraiba. Konačan rezultat utakmice ostao je 2-1, Miše sasvim sigurno može imati razloga za zadovoljstvo jer su njegovi izabranici prikazali dobru igru iako oslabljeni za nekoliko standardnih igrača.

09.07.2009.

Veh: Imali smo sreću u nesreći

Na treningu u utorak prijepodne Andrea Barzagli neoprezno ozlijedio svoga skupocjenog suigrača Edina Džeku. Desni je gležanj ipak izdržao...

 

Ligamenti su tek istegnuti, te će strijelcu 26 bundesligaških golova prošle sezone biti dovoljan dvotjedni odmor i rehabilitacija prije nastavka treniranja.


Kakvo sr...! - na najkraći je način za Bild prokomentirao nesreću frustrirani Džeko, dok je treneru Vehu laknulo: Bogu hvala da ništa nije puklo. Imali smo sreću u nesreći.


Drugi talijanski branič aktualnoga njemačkog prvaka, Cristian Zaccardo, za radijsku je postaju Antennu 3 izjavio da se Džeko ove sezone definitivno neće priključiti Milanu.


Džeko je vrlo dobar igrač. Milan bi s njim napravio pravi posao. No, Wolfsburg ga ne želi prodati - rekao je Talijan nastavivši: Svi mi u klubu moramo biti sretni i čestitati klupskim dužnosnicima što su uspjeli zadržati Džeku. Htio je u Milan, ali su ga uvjerili da mora ostati. Dobar je momak i siguran sam da zbog svega skupa neće praviti probleme. U svakom slučaju, mislim da ga u Milanu mogu prekrižiti.

09.07.2009.

Vladavić: U Austriji smo Manchester United

Nešto više od 24 sata nakon što je poptisao ugovor sa austrijskim šampionom, Red Bull Salzburgom, Admir Vladavić, naš standardni fudbalski A reprezentativac debitovao je za „crvene bikove“. Njegov novi tim u kontrolnom meču savladao je njemački Unterhaching rezultatom 2:0, a Vladavić je meč započeo od prve minute i učestvovao je kod vodećeg gola Salzburga. Naš reprezentativac polako se prilagođava novoj sredini, a u tome mu pomažu i srbijanski internacionalci Saša Ilić i Milan Dudić.

 

- Prezadovoljan sam, jer sam došao u pravi klub, koji je u Austriji kao Manchester United u Engleskoj. Danas tokom dana imao sam obaveza preko glave. Bio sam na kursu njemačkog jezika, nakon toga sam ima pres konferenciju, pa slikanje za klupske karte... Sve je isplanirano u minutu. Smješten sam u hotelu koji je udaljen pet kilometara od grada i tu ću ostati dok ne nađem stan. Većina mojih saigrača živi van grada, pa ću vjerovatno i ja potražiti kuću u pregrađu“, rekao je Vladavić, naglasivši da mu u savladavanje njemačkog jezika i „prepreka“ s kojim se suočio u novoj sredini pomaže i jedan Zeničanin koji od prije rata živi u Salzburgu:


- Ovdje ima dosta naših ljudi i svi su mi na usluzi. Mnogi su mi pomogli, pomažu mi još uvijek i zahvaljujem im se na tome.“


Vladavić je prezadovoljan i prijemom u svlačionici, a posebno su ga oduševili trener Huub Stevens i Thomas Linke, pomoćnik sportskog direktora.


- Bez lažne skromnosti, svi se prema meni ponašaju kao prema velikoj zvijezdi. Ovdje se sve poštuje. Za mene su platili milionsku odštetu, svjesni su toga, pa me tako i tretiraju. Već u prvom nastupu dobio sam velike ovlasti u ekipi. Izvodio sam sve prekide, a nakon jednog „mog“ kornera pao je i gol. Nisam dirtektno asistirao, ali je nakon centaršuta na prvu stativu jedan igrač prebacio loptu, a gol je postigao Schiemer“, kaže Vladavić, koji smatra da će Salzburg i u narednoj sezoni voditi glavnu riječ u austrijskoj Bundesligi:


- Ne vjerujem da nam neko može pomrsiti račune. Nisam upoznat u kvalitet ostalih ekipa, ali vjerujem da možemo ponoviti uspjehe iz prošle sezone, pa čak otići i korak unaprijed.“


Dvije najveće zvijezde Red Bull Salzburga su Alexander Zickler i Marc Janko.


- U svlačionici se skidam pored Zicklera. Nije igrao u meču sa Unterhachingom, vjerovatno zbog lakše povrede, ali bez sumnje radi se o velikom igraču. Što se tiče Janka on se ne razlikuje mnogo od drugih igrača. Nije neki poseban tehničar, ali je visok i jak, a uz to ima osjećaj za gol. Nije nikakvo čudo što je u prošloj sezoni zabio 39 golova“, ističe Vladavić.   


Naredni prijateljski susret Vladavićev Salzburg odigraće u petak (10. jula) protiv Bayern Minhena, a stadion Red Bull Arena već je rasprodan i na tribinama će biti 30. 000 navijača.