Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

09.07.2009.

Vladavić: U Austriji smo Manchester United

Nešto više od 24 sata nakon što je poptisao ugovor sa austrijskim šampionom, Red Bull Salzburgom, Admir Vladavić, naš standardni fudbalski A reprezentativac debitovao je za „crvene bikove“. Njegov novi tim u kontrolnom meču savladao je njemački Unterhaching rezultatom 2:0, a Vladavić je meč započeo od prve minute i učestvovao je kod vodećeg gola Salzburga. Naš reprezentativac polako se prilagođava novoj sredini, a u tome mu pomažu i srbijanski internacionalci Saša Ilić i Milan Dudić.

 

- Prezadovoljan sam, jer sam došao u pravi klub, koji je u Austriji kao Manchester United u Engleskoj. Danas tokom dana imao sam obaveza preko glave. Bio sam na kursu njemačkog jezika, nakon toga sam ima pres konferenciju, pa slikanje za klupske karte... Sve je isplanirano u minutu. Smješten sam u hotelu koji je udaljen pet kilometara od grada i tu ću ostati dok ne nađem stan. Većina mojih saigrača živi van grada, pa ću vjerovatno i ja potražiti kuću u pregrađu“, rekao je Vladavić, naglasivši da mu u savladavanje njemačkog jezika i „prepreka“ s kojim se suočio u novoj sredini pomaže i jedan Zeničanin koji od prije rata živi u Salzburgu:


- Ovdje ima dosta naših ljudi i svi su mi na usluzi. Mnogi su mi pomogli, pomažu mi još uvijek i zahvaljujem im se na tome.“


Vladavić je prezadovoljan i prijemom u svlačionici, a posebno su ga oduševili trener Huub Stevens i Thomas Linke, pomoćnik sportskog direktora.


- Bez lažne skromnosti, svi se prema meni ponašaju kao prema velikoj zvijezdi. Ovdje se sve poštuje. Za mene su platili milionsku odštetu, svjesni su toga, pa me tako i tretiraju. Već u prvom nastupu dobio sam velike ovlasti u ekipi. Izvodio sam sve prekide, a nakon jednog „mog“ kornera pao je i gol. Nisam dirtektno asistirao, ali je nakon centaršuta na prvu stativu jedan igrač prebacio loptu, a gol je postigao Schiemer“, kaže Vladavić, koji smatra da će Salzburg i u narednoj sezoni voditi glavnu riječ u austrijskoj Bundesligi:


- Ne vjerujem da nam neko može pomrsiti račune. Nisam upoznat u kvalitet ostalih ekipa, ali vjerujem da možemo ponoviti uspjehe iz prošle sezone, pa čak otići i korak unaprijed.“


Dvije najveće zvijezde Red Bull Salzburga su Alexander Zickler i Marc Janko.


- U svlačionici se skidam pored Zicklera. Nije igrao u meču sa Unterhachingom, vjerovatno zbog lakše povrede, ali bez sumnje radi se o velikom igraču. Što se tiče Janka on se ne razlikuje mnogo od drugih igrača. Nije neki poseban tehničar, ali je visok i jak, a uz to ima osjećaj za gol. Nije nikakvo čudo što je u prošloj sezoni zabio 39 golova“, ističe Vladavić.   


Naredni prijateljski susret Vladavićev Salzburg odigraće u petak (10. jula) protiv Bayern Minhena, a stadion Red Bull Arena već je rasprodan i na tribinama će biti 30. 000 navijača.