Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

09.07.2009.

Bosanci traženi od Inđije do Milana

Nema sumnje da je ovaj ljetni prijelazni rok pokazao koliko su cijenjeni bh. igrači. Sve je više bosanskohercegovačkih igrača u "Ligama petice". Nikad više nije bilo jagme za igrače, kako one u bh. ligi, tako i za provjerene nogometne klase, kakve su; Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević, Emir Spahić, Senijad Ibričić...

 

Zanimanje bogatih nogometnih mecena, renomiranih klubova, moćnih menadžere, za bh. nogometaše, posljedica je sjajnih rezultata naše reprezentacije pod vodstvom Miroslava Blaževića. Naša je selekcija svojevrsno osvježenje na međunarodnoj sceni. Naši su internacionalci, posebno bundesligaši, osim u reprezentativnom dresu, blistali u svojim klubovima, što im je dodatno podiglo cijenu na svjetskoj nogometnoj berzi. Naprije, Džeko je prije samo godinu - dvije, vrijedio dva-tri miliona eura. No, danas njegovi papiri vrijede tridesetak miliona eura. Sa novom bundesligaškom sezonom i nastupima, nadajmo se pobjedama i golovima u dresu reprezentacije, Džeko, ali i Ibišević, Misimović i ostali, bit će među najtraženijim igračima u narednom prijelaznom roku na nogometnoj berzi.Eto, i to je moguće, iako naša liga slovi kao jedna od najgorih na svijetu.

 

Sretna je okolnost što naši asovi u inostranstvu imaju prilika dodatno se usavršavati, te što u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Turskoj, nema unaprijed upisanih pobjeda i gdje klubovi na gostovanja ne idu na izlet, kao što je slučaj u bh. fudbalu. Nažalost, ima i druga, tamnija, strana kada su u pitanju ljetni transferi. U danima kada se Čelzi i Milan utrkuju ko će više ponuditi za Džeku, a Volfsburg, ni po koju cijenu ne želi pustiti bh. dijamanta, neki bh. igrači traže spas u srbijanskoj ligi. Nije problem zemlja, već klubovi u kojima namjeravaju nastaviti karijeru.

 

Prosto je neshvatljivo da se recimo dvojica veznjaka iz Slobode, koja je prošle godine bila nadomak osvajanja Kupa BiH, te na sportskom polju izborila nastup u Evropi, raduju odlasku u Inđiju. Tačno tako! Muhamed Omić i Adnan Jahić, dokazani veznjaci, sretni su što će igrati u prvoligašu (rang ispod elitne lige) Inđiji. Jer će tamo imati redovno plaću! Baš nas zanima šta je to što Inđija može, a Sloboda ne može ponuditi Jahiću i Omiću, koji su nesumnjivo kvalitetni igrači. Primjera radi, igrači njihova kalibra u Hrvatskoj ne žele u Izrael, Mađarsku, Češku, Poljsku, smatrajući da iz HNL mogu u jače lige. Moguće da je i do menadžera koji ne mogu dalje dobaciti od našeg govornog područja. Još je jedan primjer iz Tuzle ilustrativan. Mirza Mešić je presretan što karijeru nastavlja u velenjskom Rudaru iz Slovenije, makar se svaki skaut i menadžer koji ga je gledao posljednjih mjeseci naprosto "zaljubio" u stil igre koji preferira Mešić, bivša nada francuskog Nanta.

 

Dakle, s jedne strane imamo pomamu najboljih evropskih klubova (Milan, Čelzi, Lion), koji se otimaju na Džeku, a s druge igrači iz bh. lige zadovoljno trljaju ruke nakon transfera u Inđiju, ili u boljem slučaju ako završe u "Deželi". Sve u godini kada su naši internacionalci blistali u evropskim ligama i kada nam je reprezentacija na korak do baraža i odlaska na SP. Do igrača nije. Ili je do menadžera i kvazimenadžera ili do novokomponovanih sportskih radnika koji su zaposjeli klupske pozicije, koji vedre i oblače u bh klubovima i koji igrače prodaju kao roblje ili kao voće i povrće. Sa sitniš i za svoj džep!

 

                                               Vladavić, Kamber, Božić…

 

Ima i svijetlih primjera, poput Admira Vladavića, koji je potpisao za najbolji austrijski klub Salzburg. Njegovi su papiri "teški" nekoliko milona eura. Iz Austrije će Vladavić zasigurno lakše do Bundeslige, gdje mu je po vrijednosti mjesto. Ovog ljeta je kao "bomba" odjeknuo transfer golobradog Dalibora Pandže, koji je dojučer plaćao članarinu u omladinskoj školi Sarajeva. On je potpisao za Dinamo, ali će igrati u Lokomotivi. Klubove i jače gaže su dobili Đorđe Kamber i Mario Božić, dok je Jusuf Dajić je iz Belgije preselio u Šibenik.

 

                                   Jovanović iz Slavije u Tursku

 

Branislav Jovanović, mladi veznjak Slavije otisnuo se u Tursku. On je klasični primjer kako je moguće uz spretnog menadžera kapitalizirati nastupe u reprezentaciji. Premda je Jovanović sakupio dva nastupa u A-timu, on je našao angažman u Turskoj. Menadžer mu je Zdravko Marić iz Mostara, koji slovi kao jedan od najkorektnijih menadžera u BiH. Sulejman Smajić i Admir Aganović su iz belgijskog Dendera našli bolje klubove. Smajić će igrati u Lokerenu, a Aganović u Ksamaksu.

 

                                   Alispahić, Hurtić, Zečević, Kurtanović...

 

Nekada su, kada niko ozbiljan nije želio, bh. igrači hrlili u Rusiju. Put je trasirao ljudskim i sportskim kvalitetama Elvir Rahimić, koji je preko Anžija dospio u CSKA, čiji je godinama nosioc igre. Dublji trag u Rusiji ostavili su Emir Spahić, Marko Topić, te kratko Senad Repuh, Dženan Hošić, Kabir Smajić… U posljednje vrijeme Azerbejdžan pokazuje zanimanje za naše igrače. Nedavno je Kemal Alispahić našao angažman u ovoj zemlji i sa sobom poveo trenera Almira Hurtića, te Nenada Zečevića i Edisa Kurtanovića. Navodno je najavio angažmane za još neke naše igrače u Azerbejdžanu.

 

                                               Spahić u Francuskoj

 

Godinama bh. igrači nisu mogli "ni primirisati" Francuskoj. Čak i kada su naši treneri imali angažmane u tamošnjim klubovima. Rijetko viđenim talentom, najprije je Miralem Pjanić dobio atraktivan ugovor u Lionu, a potom je Emir Spahić potpisao ugovor sa Monpeljeom. Spahićevu reputaciju osnažuje i to što je kapiten reprezentacije i što je njegov novi klub dobio kvalitetne preporuke od selektora Blaževića. Uvjereni smo da Montpelje nije posljednja Spahićeva stanica. Kada su transferi i uspjesi bh. igrača u pitanju, svjesno ili ne, neki zapostavljaju i zaboravljaju Sašu Papca. Koji je samo upornim radom, bez ičije pomoći uspio prevaliti veliki pud od Bijelog brijega do Škotske. Postao je najbolji defanzivac u Škotskoj, nakupio se trofeja sa Glazgovom. Iako su ga neki željeli ocrniti što ne igra u reprezentaciji, Sašu to čini karakternijim. Drži do riječi. I biva sve bolji i bolji, bez obzira što nije u reprezentaciji. Kapa dole Papcu.

 

                                               Ima nas svugdje

 

Nikad prije nismo imali više reprezentativaca u najjačim ligama. Krenimo redom. U Njemačkoj ove sezone imamo Ibiševića, Džeku, Misimovića, Bajramovića, Salihovića, Husejnovića…, i Piplicu kao trenera-skauta Kotbusa. U Francuskoj su Spahić i Pjanić. U Španiji (Valjadolid) je Haris Medunjanin, potencijalni bh. reprezentativac. Ponosni smo što ćemo i u Engleskoj imati Asmira Begovića, budućeg bh. reprezentativca. U Italiji igra samo Hasan Salihamidžić, koji nažalost ne igra za reprezentaciju. Naših asova ima u, također jakim, ligama kao što su Turska (Hasagić, Nadarević, Jovanović...), zatim u Grčkoj (Muslimović i Jahić), u Austriji (Vladavić, Mravac, Muratović), Hrvatskoj (Ibričić, Zec, Pandža, Dajić, Husić...), u Poljskoj (Štilić, Arifović, Handžić, Burić...), a u Češkoj su proteklih godina blistali Mahmutović, Ljevaković, Vršajević, Merzić…