Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

13.07.2009.

Adnan Ćatić : Srebrenica se nikada ne smije zaboraviti

- Svijet ne smije zaboraviti šta se desilo u Srebrenici 11. jula 1995. godine - ovim nam je riječima Adnan Ćatić objasnio zašto je u ring na megdan izazivaču iz Ermenije Korenu Gevoru (Khoren) izašao u šortsu sa natpisom "Srebrenica" i zašto je poslije meča raširio zastavu BiH s takvom porukom.


- Nisam boksovao za sebe nego za sve ljude koji su stradali nevini. Ova je pobjeda namijenjena njima i njihovim porodicama iako im ne može biti nikakva utjeha - dodao je naš bokser, koji je preksinoć u Nirnbergu po sedmi put odbranio titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji u verziji WBA.


Adnan nam je povjerio da je na ideju da pobjedu posveti stradalnicima srebreničke tragedije došao gledajući TV reportažu.


- Ja sam u poziciji da moju poruku mogu vidjeti ljudi širom svijeta, brojne prominentne ličnosti i zato sam osjećao obavezu da ih podsjetim da nikada ne zaborave - rekao je.


Prljava borba


Sa Adnanom, koji se bori pod imenom Feliks Šturm (Felix Sturm), razgovarali smo jučer, neposredno nakon utrke Formule 1 u Nirburgringu, na kojoj je bio počasni gost. Noć ranije, on je u novoizgrađenoj Areni u sklopu čuvene staze ugostio brojne zvijezde najbržeg cirkusa na svijetu i mnoge druge svjetski poznate ličnosti. Više od 5.000 gledalaca u dvorani, među kojima je bio i veliki broj naših ljudi, svjedočio je 33. pobjedi u karijeri mladića rođenog u Njemačkoj, koji nikada nije izgubio veze sa Bosnom i Hercegovinom i Blagajem, odakle su mu roditelji.


- Od pete runde sam ga demolirao. Do tada je on bio aktivan, ali se borio veoma prljavo. Da bi postao šampion, mora učiniti nešto više, a ne samo udarati glavom - rekao je Ćatić o borbi sa Gevorom.


O odlasku na bolnički tretman nakon meča, kazao je: "Ništa strašno."


- Napravio mi se ugrušak koji su ljekari jednostavnim zahvatom odstranili.


Ferari bez uspjeha


Već jučer Adnan se posvetio novom spektaklu - utrci za VN Njemačke, na kojoj Ferari, za koji navija, i nije imao kakvog posebnog uspjeha, a za kraj jula najavio je dolazak kući.


- Blagaj, Sarajevo pa Dubrovnik. To mi je plan za ovo ljeto.


Moram se malo čuvati


Bila je ovo Ćatićeva druga odbrana titule ove godine, a kako dodaje i posljednja.


- Moram se malo čuvati. Sada ću duže odmarati i pripremati se za nove izazove dogodine. Borbu protiv Gevora morao sam odraditi s obzirom na to da je bio prvi izazivač na listi. Sada imam pravo da biram protivnika, ali ću o tome razmišljati tek nakon odmora.