Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

20.07.2009.

Selesković : Od Preldžića očekujemo da postane lider Fenera

Bogdan Tanjević je od Bosninih košarkaša stvarao asove i sa njima 1979. godine osvojio evropsku titulu. Tri decenije kasnije, dok ostali vrhunski klubovi strategiju zasnivaju na kupovini i prodaji, Boša i dalje stvara...


Turski Fenerbahče Ulker, kojeg sa klupe predvode naši treneri Tanjević i njegov asistent Samir Selesković, vjerovatno je jedinstven primjer kluba iz Eurolige koji već tri godine na okupu ima okosnicu od desetak istih igrača.


                                               Različite taktike


- Mi i naš najveći rival u Turskoj Efes Pilsen imamo isti cilj, a to su titule, ali i različite taktike. Dok se oni, uglavnom, oslanjaju na dokazane zvijezde, mi dovodimo mlađe igrače. Emir Preldžić najbolji je primjer - kada je došao u Fener, naši konkurenti su se maltene smijali jer smo na mjesto stranca doveli tako mladog košarkaša. Sada se, međutim, smiju mnogo manje - kaže Selesković i dodaje da se od Preldžića očekuju još bolje partije.


- Mene raduje što Emir želi igrati za našu reprezentaciju, a kako više neće nastupati za slovensku, ovo ljeto ćemo iskoristiti za rad u klubu. Vjerujemo da će postati lider tima. Boša je ranije za njega tražio minutažu na četiri pozicije, a sada bi se, međutim, trebao ustaliti na mjestu "jedinice" - kaže Selesković o 22-godišnjaku iz Žepča (206 centimetara), koji je nedavno draftovan i u NBA ligi.


                                               Bez većih promjena


Fener u prošloj sezoni nije uspio odbraniti titulu - u finalu su poveli sa 2:0, ali i izgubili četiri naredne utakmice od Efesa. U narednoj sezoni Fener želi uzvratiti, i to bez većih promjena u ekipi.


- Uz oporavljenog Gordana Giričeka, koji je trebao biti naš najvažniji košarkaš, ali je zbog povrede propustio plej-of, imamo dovoljno kvaliteta za još jednu dobru sezonu u prvenstvu i Euroligi - dodaje nekadašnji igrač i trener u reprezentaciji BiH.


                                   Mršić igra i narednu sezonu


Bosansku koloniju u Feneru dopunjava naš nekadašnji reprezentativac, 38-godišnji Damir Mršić, koji će igrati i narednu sezonu. Od igrača, u Turskoj je još reprezentativac Mujo Tuljković, novi član Erdemispora.


- Naša dvojica trenera Nihad Izić i Adis Bećiragić angažirana su u stručnom štabu reprezentacije Turske, koju također vodi Tanjević - kaže Selesković.


                                               Interesantan Halilović


Selesković namjerava u Sarajevu posmatrati mečeve predstojećeg Evropskog juniorskog prvenstva divizije B, što je dodatno podgrijalo glasine da je Fener zainteresiran za ponajboljeg mladog igrača u BiH Miralema Halilovića iz tuzlanske Slobode Dite.


- Ne mogu baš reći da pratimo Halilovića, ali je svakako riječ o interesantnom košarkašu nama jako zanimljivog godišta, što je jedan od razloga zbog kojih ću posmatrati Prvenstvo, znači, ne samo našu, nego i ostale selekcije - komentira Selesković.