Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

23.07.2009.

Borac pali motore

Aktuelni BH vicešampioni, rukometaši Borca, danas, tačno u podne, počinju pripreme za sljedeću sezonu, u kojoj ih pored takmičenja na domaćoj sceni očekuje i nastup u EHF kupu. Prvo okupljanje zakazano je za 12 časova u prostorijama kluba, a poslijepodne je planiran i trening.  

 

U odnosu na prošlu sezonu "crveno-plavi" su ostali bez Bojana Unčanina, Vladimira Vranješa, Milovana Pavlovića i Aleksandra Škorića, ali su zato jači za povratnika iz Norveške Aleksandra Međedovića, Faruka Halilbegovića, koji je stigao iz visočke Bosne, te Marka Panića, koji je prošlu sezonu propustio zbog teške povrede koljena.

 

- Uprava kluba, zajedno sa stručnim štabom, još u martu je napravila plan pojačanja i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo ostvarili zacrtano. Vratili smo u naše redove provjereno lijevo krilo Međedovića, doveli perspektivnog lijevog beka Halilbegovića, pa smatram da ekipa može da održi pozitivan trend i nastavi sa dobrim igrama i u sezoni pred nama - rekao je direktor banjolučkog premijerligaša Boris Đogo.

 

I u novom šampionatu tim iz Gospodske ulice predvodiće Goran Malić:

 

- Tradicija kluba kakav je Borac zahtijeva da se uvijek teži ka najvišem plasmanu i trofejima. U ekipi imamo dva nova igrača Međedovića i Halilbegovića i smatram da smo sa njima mnogo dobili na lijevoj strani. No, ne možemo da obećamo trofeje nego samo borbu. Na nama, stručnom štabu i upravi je da damo sve od sebe, a na kraju ćemo podvući crtu i sumirati rezultate. Težićemo da u Kupu odemo korak dalje, da barem zadržimo drugo mjesto, ali smo svjesni da to neće biti nimalo lako, jer imamo jedan front više, Evropu. I druge ekipe su se pojačale, a glavni favorit ponovo je sarajevska Bosna - istakao je Malić. 

 

                                               Pripreme

 

Prvih osam dana priprema rukometaši Borca će odraditi u Banjoj Luci, poslije čega će otići na Taru, gdje će se zadržati do 9. avgusta. Po povratku u grad na Vrbasu slijede kontrolne utakmice, a već su dogovoreni dueli sa visočkom Bosnom i Čelikom. Poslije toga na programu je i Turnir šampiona, a početkom septembra slijedi okršaji sa Eurotekom u EHF kupu.

 

23.07.2009.

Slovan je ipak bio previsoka prepreka

Uvjerljivim porazom u Bratislavi Zrinjski je zaključio svoju evropsku avanturu, koja je trajala samo dvije utakmice. Slovan je u 180 minuta okršaja u drugom pretkolu Lige prvaka pokazao više, možda ne toliko koliko ukupan rezultat (4:1) sugerira, ali to ionako nije toliko važno.


                                   Početni pritisak


Naš prvak imao je priliku da dovede u BiH veliki Olimpijakos, ači se Slovan ipak pokazao kao previsoka prepreka za mladu momčad Zrinjskog, očito premladu i neiskusnu za evropska iskušenja.


- Slovan zasluženo ide u treće pretkolo Lige prvaka, ali mi smo sigurno zaslužili bolji rezultat od 1:4 iz dvije utakmice. Znali smo odakle nam prijeti najveća opasnost, ali nismo izdržali početni pritisak tako da smo već nakon 20 minuta gubili sa 0:2. Nakon toga nismo pali, ali nam realizacija nije bila na željenom nivou. Imali smo tri odlične prilike da smanjimo prednost Slovana, ali nijednu nismo realizirali - izjavio je trener Dragan Jović.


Naš prvak doputovao je u Bratislavu sa veoma tankim igračkim kadrom, koji su prorijedili odlasci nekih važnih igrača iz prošle sezone (Nikolić, Serdarušić, Đurić), ozljede (Džidić, Žižović) i problemi sa vizama (Afedzi, Bobi), dok je tek oporavljeni Musa ostao na klupi.


                                                  Sve bolji


- Ne treba tražiti alibi. Sa istim sastavom smo krenuli u Mostaru pa smo u toj utakmici pokazali da se možemo nositi sa Slovanom. Naši igrači su i u drugoj utakmici dali maksimum, ali imamo mladu momčad koja je tek u formiranju i koja će s vremenom biti sve bolja i bolja - dodao je Jović.


Nogometaši Zrinjskog su u utorak nakon utakmice prenoćili u Bratislavi, a jučerašnji dan su proveli u putu za Mostar. Umjesto priželjkivanih utakmica protiv grčkog Olimpijakosa u Mostaru i Atini, "Plemići" će prve dvije sljedeće službene utakmice igrati u Gradačcu i Travniku.


                                               Navijači za primjer


Nogometaše Zrinjskog u Bratislavi je s tribine bodrilo tristotinjak navijača koji su naišli na veliko gostoprimstvo, baš kakvo su dobili navijači Slovana u Mostaru. Iako su o obje navijačke skupine nerijetko pisale i crne hronike, atmosfera na najvećem slovačkom stadionu bila je za primjer svima. Nakon utakmice, navijači su izmjenjivali navijačke rekvizite, a brzo su nastajale i zajedničke pjesme.

23.07.2009.

Sramotno: Djeca postala taoci Nogometnog saveza BiH

Taman kada smo pomislili da je Nogometni savez BiH iscrpio sve načine da unazadi najpopularniji sport, ispostavilo se da debelo griješimo. Odluka Izvršnog odbora da jedinstveno takmičenje juniora i kadeta smanji sa četverokružnog na dvokružni sistem ravna je fudbalskom samoubistvu, jer su jedino svjetlo u našoj fudbalskoj močvari upravo mladi. Edin Džeko je ponikao u Željezničaru, a danas je svjetska zvijezda i najbolji igrač šampiona Njemačke Volfsburga, Boris Pandža je iz Širokog Brijega stigao do Hajduka, Dalibor Pandža iz Sarajeva u Dinamo, a Semir Štilić iz Željezničara i Jasmin Burić iz Čelika do poljskog Leha...


                                   Besmislena odluka


Ako počnemo nabrajati sve one koji su prošli omladinske škole bh. klubova, a zatim napravili solidne evropske karijere, trebat će nam nekoliko stranica novine. Poenta je jasna, iz ovakve, žalosne Premijer lige, sa klubovima koji grcaju u dugovima i koji su većinom vođeni loše, talenti se, ipak, rađaju svake godine. No, nakon besmislene odluke Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, ta djeca će od naredne sezone odigrati dvostruko manje utakmica. Kakav harakiri!


- Ako ova odluka zaista bude provedena, to će biti pravo ukopavanje bh. fudbala dva metra pod zemlju. Ne znam kome takva ideja uopće može pasti na pamet. Napraviti fudbalera za 16 utakmica, apsolutno je nemoguće. Optimum za omladinca je da odigra godišnje između 35 i 40 utakmica. Prema ovom sistemu, djeca bi igrala četiri mjeseca, a osam pauzirala. To je potpuno neshvatljivo. Ogorčeni su svi klubovi koje smo kontaktirali. Razmišljamo i o incijativi da bojkotujemo takvu ligu - kaže Mensur Dogan, šef omladinske škole Željezničara.


Irfan Redžepagić, sportski menadžer, koji je posljednjih godina u Radniku iz Hadžića pomogao omladinsku školu, odakle je nekoliko mladića pronašlo evropske angažmane, kaže kako je ovo čin protiv fudbala.


- Sportski radnici, navijači, mediji, svi normalni ljudi, jednostavno, ne smiju prešutjeti ovo što žele napraviti. Pa zar ta djeca, kompletne omladinske škole svih klubova, reprezentativci mladih selekcija, koji će sutra biti nosioci najjačeg državnog tima, smiju biti taoci nekoliko ljudi?


Iako to nikada iz Nogometnog saveza nije potvrđeno, Redžepagić smatra da je motiv odluke to što su FIFA i UEFA blokirale novac koji je namijenjen za troškove omladinskog takmičenja zbog situacije u našem Savezu. Prema našim saznanjima, riječ je o skoro dva miliona KM.


- UEFA daje novac za podršku omladinskoj ligi koji se dijeli svim klubovima koji imaju omladinske škole. Sredstva za naš Savez blokirana su zbog procesa protiv Muniba Ušanovića, koji je vršilac dužnosti generalnog sekretara, a UEFA i FIFA traže da izaberemo generalnog sekretara - tvrdi Redžepagić.


                                               Svi protiv


Generalni sekretar Širokog Brijega Josip Bevanda, iako i sam član Izvršnog odbora NSBiH, u izjavi za naš list kaže da je protiv novog sistema takmičenja.


- Moj stav, kao člana Izvršnog odbora i predstavnika NK Široki Brijeg, je da se takmičenje ne mijenja - kaže generalni sekretar kluba sa Pecare, čiji su kadeti u prošloj sezoni osvojili Premijer ligu. Koordinator omladinskog pogona Čelika Amir Smriko, koji je prošle sezone predvodio juniorski tim do naslova državnog prvaka, dodaje:


- Šesnaest utakmica, koliko će ih biti odigrano u regularnom dijelu prvenstva, je premalo. Tačno je da postoji i kup-takmičenje, ali to je sve zajedno nedovoljno.


                                    Nikolić: Sarajevo neće igrati takvu ligu


Ako je suditi prema izjavama trenera u omladinskom pogonu FK Sarajevo Agima Nikolića, ogorčenja na Koševu je možda i najviše. On tvrdi da Sarajevo, ako liga bude smanjena, neće ni igrati.


- Takva liga nema nikakvog smisla. To je moje mišljenje, a mislim da će biti i zvaničan stav kluba. Liga na nivou države mnogo znači za razvoj djece, donosi nam dodatni kvalitet. I taman kada NSBiH napravi jedan korak naprijed, naprave 10 unatrag - kaže Nikolić.


Trener u omladinskoj školi FK Sarajevo pita se kome služi smanjena liga.


- Ne znam da li postoji zbog Saveza ili klubova. Ako se smanjuje zbog novca koji FIFA ne želi isplatiti zbog neizbora generalnog sekretara, neka, onda, Savez riješi taj problem, šta se to nas tiče? Uostalom, nejasno mi je da NSBiH ne može izabrati generalnog sekretara čak ni ako jedan kandidat dobije 10 ili više glasova - kaže Nikolić.


                                   Čolaković najavljuje poništavanje odluke


Predsjednik Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković tvrdi u izjavi za naš list da je vrlo moguće da odluka Izvršnog odbora bude promijenjena te da stari četverokružni sistem takmičenja ostane na snazi.


- Nikada nije kasno, treba napraviti sve što možemo u interesu fudbala. Ako se klubovi zalažu za to da vratimo četverokružni sistem takmičenja, mi smo to dužni uraditi - kaže Čolaković te napominje da Predsjedništvo ima ovlasti da u hitnim slučajevima donese odluke iz nadležnosti Izvršnog odbora, što bi, kako naglašava, sada mogao biti slučaj.


Na pitanje zašto je uopće promijenjen sistem takmičenja, Čolaković nam nudi objašnjenje koje je teško prihvatiti - da je "kalendar pretrpan i da bi se moglo desiti da se utakmice igraju srijedom, što znači da tog dana djeca ne bi mogla ići u školu".


                                   Ušanović: Potpuno novi sistem


Komentirajući izjavu da on kao taoca drži cijeli bh. fudbal, Munib Ušanović kaže da je to besmisleno.


- Klubovi u cijeloj sezoni nisu potrošili ni marke za omladinsku ligu. Svi troškovi za kotizacije i službena lica samo se evidentiraju i jedini koji su na određeni način oštećeni su službena lica (sudije, delegati) i Savez za kotizaciju. Odluka je donesena samo zbog toga što je kalendar pretrpan. Vrlo je izgledno da ćemo za sezonu 2010./2011. potpuno promijeniti sistem omladinskog takmičenja. Ideja je da u najvišem rangu igra 48 ekipa, i to premijerligaški i prvoligaški klubovi, te da budu podijeljeni u četiri grupe od po 12 timova - kaže Ušanović.

23.07.2009.

Rudar bolji i od Sutjeske

U Vitkovićima kod Goražda gdje se nogometaši kakanjskog prvoligaša nalaze na osmodnevnim pripremama, "Zeleno-crni" su odigrali četvrtu kontrolnu utakmicu.

 

Nakon remija sa Leotarom (1:1) i pobjeda protiv Azota(2:0) i Drine HE (2:1), Rudar je bio bolji i od prvoligaša RS, ekipe Sutjeske iz Foče. Igralo se dva puta po 60 minuta. Nakon izjednačene igre i neriješenog ishoda prvih sastava, u nastavku su "rezervisti" Rudara bili mnogo bolji i golom Saše Prkića  susret riješili u svoju korist sa 1:0.


Kakanjci se vraćaju sutra poslije podne. Već u subotu imaju novu, najtežu provjeru. Na memorijalnom turniru"Galib Mujičić" u Vitezu igraju protiv Čelika.

23.07.2009.

Erbez ponovo favorizuje Dance

Uoči sutrašnje revanš utakmice drugog pretkola Evropske lige, danas je u Hotelu Beograd u Istočnom Sarajevu održana zajednički press Slavije i Aalborga. Na konferencija za novinare obratili su se predsjednik Slavije Dragan Kulina, trener Zoran Erbez i kapetan Bojan Regoje, te trener Alborga Magnus Person i kapiten danske ekipe Andreas Johanson.


- Izuzetno cijenimo protivnika i njegove evropske rezultate, ali isto tako cijenimo i svoje uspjehe iz prethodne sezone, koji su nas i doveli do ovog takmičenja. Već duže vrijeme imamo dobar rad koji je nagrađen i odličnim rezultatima. To nam daje nadu da se možemo plasirati u narednu rundu Evropske lige. Imamo jaku želju da uspijemo u tome, a zeleni teren će donijeti odluku sutra naveče’’, rekao je predsjednik Slavije Dragan Kulina.


Strateg ’’sokolova’’ Zoran Erbez i pored dobrog rezultata (0:0) u prvom meču, ulogu favorita prepušta Alborgu.


- Nastojaćemo da odigramo utakmicu onako kako smo igrali u Aalborgu. Jasno je da će ovo biti težak meč za nas i očekujem fudbalski spektakl na Koševu. Danci sui  dalje favoriti jer se radi o vrhunskoj ekipi koja nije slučajno redovni učesnik evropskih kupova. Pokušaćemo da im ponovo pariramo na isti način i meč učinimo neizvjesnim do posljednje minute’’, kaže Erbez.


Kapiten ’’plavo-bijelh’’, Bojan Regoje, obećava borbenu igru svog tima.


- U meč s Aalborgom moramo ući hladne glave. Mislim da možemo ostvariti povoljan rezultat i izboriti nastavak takmičenja u ovom renomiranom kupu. To smo pokazali u Danskoj, a i sutra ćemo dati svoj maksimum, pa šta bude. Vjerujemo u sebe, ali neće biti razočarenja ako i ne uspijemo u svojim namjerama’’, izjavio je Regoje.


Predstavnici Aalborga su direktno sa sarajevskog aerodrome stigli na press i izrazili razočarenje rezultatom iz prve utakmice.


- Pozitivno smo iznenađeni velikim medijskim interesovanjem za sutrašnju utakmicu, što pokazuje i vaše masovno prisustvo na ovoj press konferenciji. Moram da kažem das am razočaran rezultatom iz prve utakmice. Igrali smo dobro, ali se ispostavilo da nismo imali sreće u završnici. Očekujem tešku utakmicu i da ćemo mi uz dosadašnje veliko iskustvo u evro kupovima odnijeti pobjedu. Dobro je i što nismo primili gol na svom terenu’’, rekao je trener Alborga Magnus Person.


Sličnog mišljenja bio je i kapiten Danaca, Andreas Johanson.


- Složio bih se s trenerom da samo bili razočarani rezultatom iz prve utakmice u kojoj smo imali 6-7 odličnih prilika, ali nismo uspjeli da ih iskoristimo. S druge strane nije ni loše, jer nismo primili pogodak kod kuće, jer je i Slavija imala svoje šanse. Imamo puno poštovanje prema svom rivalu koji je pokazao da ima tehnički potkovane igrače. Ipak uvjeren sam u trijumf svog tima’’, kazao je Johanson.


Predstavnici Slavije iskoristili su priliku da se zahvale FK ’’Željezničar’’ na čestitci upućenoj poslije uspjeha u Aalborgu, kao i navijačima koji su na Koševu za vrijeme utakmice između Sarajeva i Trnave aplauzom pozdravili rezultat iz Alborga.


Meč između Slavije i Aalborga igra se na stadionu ’’Asim Ferhatović-Hase’’ na Koševu s početkom u 20,15 časova.

23.07.2009.

Desetkovani protiv Estonije

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH (U 19) danas počinje svoj put na Evropskom prvenstvu B Divizije u Sarajevu. Prvi protivnik u Grupi A biće selekcija Estonije (16.45 sati) koja je prije dvije godine igrala u elitnom razredu evropske košarke.


Naš stručni štab suočava se sa velikim problemima. Za Anđelića i Halilovića je prvenstvo već završeno, a još četvorica igrača imaju stomačnu gripu i teško je kazati da li će biti spremni za današnji duel.

 

- Imamo dosta problema i zaista je nezahvalno davati prognoze. Da smo kompletni, vjerojatno bi smo se borili za polufinale. Ovako, teško je procijeniti našu snagu, ali i snagu protivnika iz grupe o kojima imamo šture informacije. No, za razliku od nekih ranijih sezona u juniorskoj evropskoj košarci je napravljen veliki pomak. Selekcije se ozbiljno pripremaju za takmičenje i nema više autsajdera, timova koje možeš dobiti sa 30 i više poena razlike, kazao je selektor bh. juniora Ivan Velić.


Prije susreta BiH - Estonija u našoj grupi biće odigrana dva meča. Snage će odmjeriti Mađarska - Danska i Norveška - Bjelorusija.

 

23.07.2009.

Goražde 16. ''federalac''

Izvršni odbor Nogometnog saveza Federacije BiH konačno je donio odluku da 16. član Prve lige Federacije BiH za sezonu 2009/10 bude FK Goražde.

 

Iako je Komisija za zaštitu zakonitosti i propisa NSF BiH, uvidom u svu raspoloživu dokumentaciju, donijela odluku da je Apelaciona komisija pogriješila kada je utakmicu Goražde – Orlić registrovala 3:0, IO nije prihvatio mišljenje članova te komisije, na snazi je ostala odluka Apelacione komisije kojom je potvrđena odluka komesara za takmičenje Druge lige Centar F BiH Mirsada Drljevića o službenom rezultatu 3:0 u korist Goražda.


Dakle, ova odluka je konačna i protiv nje, kako kažu u saopštenju IO NSFBiH, nije dopuštena žalba, a sve utakmice Druge lige Centar registrovane su odlukom nadležnih organa prema propozicijama takmičenja i prema pravilniku o nogometnim takmičenjima BiH.

 

23.07.2009.

Rekontsrukcija Bilinog polja

Rekonstrukcija terena stadiona Bilino polje, koja je podrazumijevala ugradnju sistema za navodnjavanje, promjenu 300 m2 trave i izgradnju novog bunara je završena. Prema najavama investitora Općine Zenica i izvođača radova teren će u potpunosti biti spreman za utakmicu prvog kola Premijer lige BiH, koja će biti odigrana 01.08. između Čelika i Željezničara.


Izvođači radova na promjeni pokrova na zapadnoj tribini stadiona Bilino polje takođe su počeli sa aktivnostima. Očekuje se da će većina poslova na realizaciji ovog projekta biti završena do utakmice BiH – Turska. Uporedo se tim, biće završeni i radovi koji se odnose na sanaciju mokrih čvorova i klupa na tribinama.

23.07.2009.

Grahovac: Smailagić ne trpi improvizaciju

Ako se po jutru dan poznaje, rukometaši Bosne Sunce osiguranja na samo da će pucati od snage nego će biti ozbiljna i respektabilna družina i na evropskom nivou. Od samog starta priprema u ponedjeljak trener Irfan Smailagić zadao je takav tempo da su igrači, nakon više od dva sata treniranja, jedva sebi dolazili. A Smailagić i njegovi pomoćnici Danijel Riđić i Nenad Njeradi pokazali su igračima od samog starta šta znači raditi studiozno i ozbiljno. Dok je Njeradi lomio rukometaše, Smailagić je zapisivao kako ko vježba.


- Sudeći prema onome na šta liči prvi trening, trenirat ćemo vrhunski. Ovi ljudi ne trpe improvizaciju i nerad. To nam je trener stavio do znanja i na prvom sastanku. Od nas samo zahtijeva disciplinu, a sve ostalo ide nakon toga - kazao je reprezentativni golman Nebojša Grahovac posmatrajući svoje suigrače na prvom treningu. On nije vježbao zbog bolesti, a van stroja je i desni bek Mladen Čačić nakon operacije ligamenata. U pogonu su 24 igrača, od kojih su petorica juniora. Na nikada brojnijoj prozivci novinare i ostale zanimalo je ko su nova lica.


Budući da je Bosna ostala bez skoro svih lijevih bekova (otišli Nadoveza i Rađenović), Smailagić je angažirao dvojac iz Zagreba Ristu Arnaudovskog i Josipa Nekića, koji su posljednju godinu proveli na posudbi u Perutnini, odnosno u Splitu, a koje je novi trener proveo kroz mlađe selekcije hrvatske reprezentacije. Ugovor će potpisati i najbolji igrač Poreča, desni bek Vedran Banić te dešnjak Dušan Bozoljac, kojeg su u Bosni već dugo iščekivali. Da li će sa ekipom nastaviti saradnju i naša dvojica reprezentativaca Vladislav Veselinov i Damir Doborac, bit će poznato do 26. jula, kada će Smailagić objaviti spisak putnika na 15-dnevne pripreme na Roglu.


Matošević pod upitnikom


Što se tiče Doborca, jedan od najboljih igrača slovenskog prvenstva proteklih godina je dugogodišnja želja čelnika Bosne, ali će posljednju riječ o njegovom angažmanu dati upravo trener, dok je dolazak iskusnog golmana Valtera Matoševića još pod znakom pitanja iako klub sa njim intenzivno pregovara. Također, tokom jučerašnjeg dana na probu je trebao stići i izvjesni pivot iz Poreča s obzirom na to da je tim bh. prvaka deficitaran i na toj poziciji.

23.07.2009.

Dogovorena dva meča u Kolašinu

Do 5. avgusta u Portugalu, kada počinje baraž za Evropsko prvenstvo u Poljskoj, naša košarkaška reprezentacija ipak će imati još dvije provjere, jer je selektor Crne Gore Duško Vujošević prihvatio prijedlog kormilara bh. tima Mensura Bajramovića da u Kolašinu odigramo dvije, a ne samo jednu utakmicu.


- Drago mi je što ćemo odigrati i taj drugi meč, jer će nam dobro doći za uigravanje tima. Naši domaćini su izrazili želju da promijenimo termine. Tako ćemo prvu utakmicu, koja je bila na rasporedu u nedjelju, 26. jula, igrati u ponedjeljak, a drugu u utorak - kaže Bajramović.


Naš stručni štab prati nastupe konkurenata, prije svih Portugala i Belgije, sa kojima ćemo se susresti u grupnoj fazi, dok su, barem za sada, Francuzi i Italijani, mogući rivali u finalu baraža, u drugom planu.


- Uspjeli smo dobiti snimke nastupa Portugala. Sada ćemo ih pregledati i analizirati - kaže Bajramović.


Nakon što je sanirao povredu leđa koju je zadobio u petak u susretu protiv Mađara, sa ekipom od jučer ujutro ponovo trenira i Edin Bavčić. Sinoć se u trenažni proces ponovo trebao uključiti centar Ermin Jazvin, koji je zbog privatnih razloga dobio slobodan dan. Naši reprezentativci danas će se od 12 do 14.30 sati na Vrandučkoj tvrđavi družiti sa svojim zeničkim domaćinima i novinarima.


Vujošević okupio 20 igrača


Pripreme za takmičenje u B-diviziji, odnosno za nastup u kvalifikacijama za plasman u A-diviziju, u kojima će igrati protiv Holandije, Islanda, Austrije i Danske, Crnogorci su počeli u ponedjeljak.


Duško Vujošević na popisu ima 20 vrlo kvalitetnih i poznatih košarkaša. To su: Ivan Koljević, Goran Jeretin, Boris Bakić, Vlado Šćepanović, Vladimir Dašić, Ivan Maraš, Predrag Drobnjak, Slavko Vraneš, Nikola Peković, Žarko Rakočević, Vladimir Golubović, Milko Bjelica, Sead Šehović, Miloš Borisov, Omar Kuk (Cook), Nikola Vučević, Nikola Mirotić, Đuro Ostojić, Boris Savović i Bosnin centar Ivan Ivanović.

23.07.2009.

Kinez preko Slavije "oprao papire"

U Slaviju je u maju ove godine stigao kineski fudbaler Dai Lin. Riječ je o talentiranom stoperu koji je igrao za olimpijsku reprezentaciju i bio član kluba Lijaoning. Dva mjeseca poslije kineski list "China Daily" donosi priču o nevjerovatnim transferima ovog igrača, kojem je bh. premijerligaš bio samo prolazna stanica kako bi "oprao papire".


 Ima li odšteteŠta se sve izdešavalo u ta dva mjeseca u sklopu kojih je Dai Lin odradio samo nekoliko treninga, ali nije odigrao nijednu utakmicu za Slaviju?


"China Daily" piše da je Lin prvo odbio produžiti ugovor sa Lijaoningom te da je stavljen na transfer-listu sa cijenom od 586.000 američkih dolara (4 miliona juana). Klub iz Šangaja Šenhua bio je zainteresiran, ali su pregovori propali. Dai Lin se ubrzo, kao slobodan igrač (kako slobodan?), iznenada obreo u Slaviji. Dva mjeseca poslije - novi transfer. Dai Lin, čistih papira, prelazi u Šangaj, Slavija, navodno, dobiva 73.000 dolara odštete, tako barem tvrdi kineski list, a Šenhua željenog igrača za relativno mali iznos.


- Siguran sam da ovdje nisu čista posla. Kako da se igrač vrati nakon samo dva mjeseca, a nije odigrao nijednu utakmicu? Zašto se posao sa Šangajem smanjio na samo 73.000 dolara? - pita se Sui Jan (Yan), zamjenik generalnog direktora Lijaoninga, u izjavi za "China Daily".


Propisi nisu prekršeni


Kineski nogometni savez odobrio je cijeli posao, jer propisi, navodno, nisu prekršeni, ali je jedan zvaničnik priznao da ubuduće neće tolerirati slične transfere.


- Dai je iskoristio rupe u pravilniku. Ako neki drugi klub bude uradio isto, reagirat ćemo potpuno drugačije. Donijet ćemo propis koji zabranjuje ovakve poslove. Nadam se da će kontroverze u vezi sa Daijevim transferom donijeti nešto dobro, jer ćemo morati poboljšati propise - izjavio je zvaničnik Kineskog saveza Žu Hejuan (Zhu Heyuan).


Radonja: Nismo ništa zaradili


Direktor Slavije Željko Radonja rekao nam je kako Slavija od Daija Lina neće ništa zaraditi.

 

- Nama je trebao stoper i dobili smo ponudu da igrač dođe na probu. Kako je zadovoljio, registrirali smo ga kao amatera. Otišao je u Kinu i trebao se vratiti na početak priprema kako bismo potpisali profesionalni ugovor.No, to se nije desilo. Dai Lin obavijestio nas je da se ne želi vraćati, jer mu se ovdje ne sviđa i ne može zaraditi. Njegovi dokumenti su još kod nas. Slavija na ovom igraču ništa nije zaradila - tvrdi Radonja.


        Za NSBiH sve čisto


U Nogometnom savezu BiH rekli su nam kako je, što se njih tiče, stvar sa Daijem Linom potpuno čista.


- Iz Kine smo dobili certifikat i igrač je za Slaviju registriran kao amater. Sada iz Kine traže certifikat za igrača, ali mi im ne možemo izdati taj dokument, jer nemamo ispisnicu i brisovnicu iz područnog saveza u kojem je on registriran - rekao nam je generalni sekretar Munib Ušanović.

 

23.07.2009.

Edin Džeko 17. igrač na planeti

Iako je sezona 2008/09 već odavno iza nas, a igrači i klubovi se pripremaju za nove izazove, priznanja na račun naših internacionalaca i dalje stižu jedno za drugim. Nakon što je Edin Džeko, napadača Wolfsburga u izboru Eurosporta zauzeo visoko 32. mjesto, ista pozicija pripala je i Zvjezdanu Misimoviću, njgeovom saigraču iz Wolfsburga u izboru fudalskog portala Goal.com.


Međutim, tu nije kraj. Edin Džeko je u izboru najboljih igrača prošle sezone koju provodi Goal.com plasiran na 17. mjesto, a iza našeg internacionalca ostala su velika imena kao što su David Villa, Thierry Henry, Carles Puyol, Rio Ferdinand, Grafite...


Goal.com piše kako niko nije mogao naslutiti da će Džeko eksplodirati u ovoj sezoni nakon što je u prvoj bundesligaškoj sezoni postigao osam golova. Takođe, naglašeno je kako je Džeko zajedno sa Grafiteom postao najbolji napadački tandem Bundeslige svih vremena, te da je sa sedam golova u pet utakmica dao veliki doprinos uspjesima reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je na pragu plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričku Republiku.


- Milan, Arsenal i Chelsea su ovog ljeta iskazali interesovanje za Džekine usluge, a ako nastavi u ovom ritmu neće se dugo zadržati u Wolfsburgu i karijeru će nastaviti u nekom od najjačih evropskih klubova, piše Goal.com.