Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

23.07.2009.

Sramotno: Djeca postala taoci Nogometnog saveza BiH

Taman kada smo pomislili da je Nogometni savez BiH iscrpio sve načine da unazadi najpopularniji sport, ispostavilo se da debelo griješimo. Odluka Izvršnog odbora da jedinstveno takmičenje juniora i kadeta smanji sa četverokružnog na dvokružni sistem ravna je fudbalskom samoubistvu, jer su jedino svjetlo u našoj fudbalskoj močvari upravo mladi. Edin Džeko je ponikao u Željezničaru, a danas je svjetska zvijezda i najbolji igrač šampiona Njemačke Volfsburga, Boris Pandža je iz Širokog Brijega stigao do Hajduka, Dalibor Pandža iz Sarajeva u Dinamo, a Semir Štilić iz Željezničara i Jasmin Burić iz Čelika do poljskog Leha...


                                   Besmislena odluka


Ako počnemo nabrajati sve one koji su prošli omladinske škole bh. klubova, a zatim napravili solidne evropske karijere, trebat će nam nekoliko stranica novine. Poenta je jasna, iz ovakve, žalosne Premijer lige, sa klubovima koji grcaju u dugovima i koji su većinom vođeni loše, talenti se, ipak, rađaju svake godine. No, nakon besmislene odluke Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, ta djeca će od naredne sezone odigrati dvostruko manje utakmica. Kakav harakiri!


- Ako ova odluka zaista bude provedena, to će biti pravo ukopavanje bh. fudbala dva metra pod zemlju. Ne znam kome takva ideja uopće može pasti na pamet. Napraviti fudbalera za 16 utakmica, apsolutno je nemoguće. Optimum za omladinca je da odigra godišnje između 35 i 40 utakmica. Prema ovom sistemu, djeca bi igrala četiri mjeseca, a osam pauzirala. To je potpuno neshvatljivo. Ogorčeni su svi klubovi koje smo kontaktirali. Razmišljamo i o incijativi da bojkotujemo takvu ligu - kaže Mensur Dogan, šef omladinske škole Željezničara.


Irfan Redžepagić, sportski menadžer, koji je posljednjih godina u Radniku iz Hadžića pomogao omladinsku školu, odakle je nekoliko mladića pronašlo evropske angažmane, kaže kako je ovo čin protiv fudbala.


- Sportski radnici, navijači, mediji, svi normalni ljudi, jednostavno, ne smiju prešutjeti ovo što žele napraviti. Pa zar ta djeca, kompletne omladinske škole svih klubova, reprezentativci mladih selekcija, koji će sutra biti nosioci najjačeg državnog tima, smiju biti taoci nekoliko ljudi?


Iako to nikada iz Nogometnog saveza nije potvrđeno, Redžepagić smatra da je motiv odluke to što su FIFA i UEFA blokirale novac koji je namijenjen za troškove omladinskog takmičenja zbog situacije u našem Savezu. Prema našim saznanjima, riječ je o skoro dva miliona KM.


- UEFA daje novac za podršku omladinskoj ligi koji se dijeli svim klubovima koji imaju omladinske škole. Sredstva za naš Savez blokirana su zbog procesa protiv Muniba Ušanovića, koji je vršilac dužnosti generalnog sekretara, a UEFA i FIFA traže da izaberemo generalnog sekretara - tvrdi Redžepagić.


                                               Svi protiv


Generalni sekretar Širokog Brijega Josip Bevanda, iako i sam član Izvršnog odbora NSBiH, u izjavi za naš list kaže da je protiv novog sistema takmičenja.


- Moj stav, kao člana Izvršnog odbora i predstavnika NK Široki Brijeg, je da se takmičenje ne mijenja - kaže generalni sekretar kluba sa Pecare, čiji su kadeti u prošloj sezoni osvojili Premijer ligu. Koordinator omladinskog pogona Čelika Amir Smriko, koji je prošle sezone predvodio juniorski tim do naslova državnog prvaka, dodaje:


- Šesnaest utakmica, koliko će ih biti odigrano u regularnom dijelu prvenstva, je premalo. Tačno je da postoji i kup-takmičenje, ali to je sve zajedno nedovoljno.


                                    Nikolić: Sarajevo neće igrati takvu ligu


Ako je suditi prema izjavama trenera u omladinskom pogonu FK Sarajevo Agima Nikolića, ogorčenja na Koševu je možda i najviše. On tvrdi da Sarajevo, ako liga bude smanjena, neće ni igrati.


- Takva liga nema nikakvog smisla. To je moje mišljenje, a mislim da će biti i zvaničan stav kluba. Liga na nivou države mnogo znači za razvoj djece, donosi nam dodatni kvalitet. I taman kada NSBiH napravi jedan korak naprijed, naprave 10 unatrag - kaže Nikolić.


Trener u omladinskoj školi FK Sarajevo pita se kome služi smanjena liga.


- Ne znam da li postoji zbog Saveza ili klubova. Ako se smanjuje zbog novca koji FIFA ne želi isplatiti zbog neizbora generalnog sekretara, neka, onda, Savez riješi taj problem, šta se to nas tiče? Uostalom, nejasno mi je da NSBiH ne može izabrati generalnog sekretara čak ni ako jedan kandidat dobije 10 ili više glasova - kaže Nikolić.


                                   Čolaković najavljuje poništavanje odluke


Predsjednik Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković tvrdi u izjavi za naš list da je vrlo moguće da odluka Izvršnog odbora bude promijenjena te da stari četverokružni sistem takmičenja ostane na snazi.


- Nikada nije kasno, treba napraviti sve što možemo u interesu fudbala. Ako se klubovi zalažu za to da vratimo četverokružni sistem takmičenja, mi smo to dužni uraditi - kaže Čolaković te napominje da Predsjedništvo ima ovlasti da u hitnim slučajevima donese odluke iz nadležnosti Izvršnog odbora, što bi, kako naglašava, sada mogao biti slučaj.


Na pitanje zašto je uopće promijenjen sistem takmičenja, Čolaković nam nudi objašnjenje koje je teško prihvatiti - da je "kalendar pretrpan i da bi se moglo desiti da se utakmice igraju srijedom, što znači da tog dana djeca ne bi mogla ići u školu".


                                   Ušanović: Potpuno novi sistem


Komentirajući izjavu da on kao taoca drži cijeli bh. fudbal, Munib Ušanović kaže da je to besmisleno.


- Klubovi u cijeloj sezoni nisu potrošili ni marke za omladinsku ligu. Svi troškovi za kotizacije i službena lica samo se evidentiraju i jedini koji su na određeni način oštećeni su službena lica (sudije, delegati) i Savez za kotizaciju. Odluka je donesena samo zbog toga što je kalendar pretrpan. Vrlo je izgledno da ćemo za sezonu 2010./2011. potpuno promijeniti sistem omladinskog takmičenja. Ideja je da u najvišem rangu igra 48 ekipa, i to premijerligaški i prvoligaški klubovi, te da budu podijeljeni u četiri grupe od po 12 timova - kaže Ušanović.