Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

24.07.2009.

Mladost odustala, čeka se Kosača

Da je ženski rukomet u Bosni i Hercegovini svakim danom sve bliže „umiranju“ jasno je i pticama na grani, no dešavanja u posljednjih nekoliko dana zasjenila su sva ona prijašnja.

 

Naime, novo prvenstvo je svakim danom sve bliže, ali još uvijek se ne zna koliko klubova će igrati u Premijer ligi u narednoj sezoni. Prvak RS, Mladost iz Banja Luke, odustala je od Premijer lige zbog financijskih problema, ali to nije sve. Ovaj jedan od najstarijih ženskih rukometnih klubova u našoj državi u potpunosti je ugašen, tako da neće igrati u narednoj sezoni niti u 1. Ligi RS.


Ali, da nije samo Mladost u velikim problemima govore i informacije do kojih smo došli, doduše još su uvijek neslužbene, a one nam kažu da najvjerovatnije niti prvak 1. Federalne lige, mostarska Kosača, neće igrati u Premijer ligi, tako da naše elitno takmičenje za sada ima 10 sigurnih klubova, umjesto prošlosezonskih 12.  Rukometnom savezu naše države ostaje da odluči, šta i kako dalje, mada bi možda i smanjenje lige sa prošlosezonskih 12 klubova na 10 bilo najidealnije rješenje za ženski rukomet.


Kada ovim problemima nadodamo podatak da od 5 klubova koji su izborili nastup na evropskoj sceni (Borac, Ilidža, Ljubuški, Zrinjski, Katarina), samo će Ilidža igrati evropske utakmice, onda nam je sve jasno. A, da stvar bude još gora, Ilidža, koja će igrati u Challenge Kupu od državnih organa nije dobila niti marke, dok je banjalučkom Borcu za navodno igranje u nekom od evropskih takmičenja odobreno 10.000 KM od istih tih državnih organa.


Da nije žalosno, bilo bi smješno.