Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

28.07.2009.

Anđelić, Demić i Buza najveće nade "Studenata"

Bosnini juniori i kadeti su prvaci BiH, a pioniri su viceprvaci. Da li je to najava da će najtrofejniji bh. košarkaški klub dobiti značajna pojačanja i za seniorski pogon, naročito u vrijeme kada je sve manje novca za inozemna pojačanja?


Trener juniora Bosne ASA BH Telecoma Dženan Podbičanin uvjeren je da će barem petorica njegovih igrača ostaviti značajan trag u najjačoj konkurenciji. Bek Nebojša Anđelić (198 centimetara), krilo Ali Demić (201) i krilni centar Nermin Buza (206) su članovi juniorske reprezentacije BiH, s tim da Anđelić zbog povrede mišića ne može igrati na Evropskom prvenstvu, koje se trenutno održava u Sarajevu.


- Anđelić je najbolji junior u BiH i priključen je prvom timu. Što se tiče ostalih, moguće je da će, za početak, ići na posudbu - kaže Podbičanin.


Bosninu petorku najvećih nada dopunjavaju centar Ernad Mujić (207) te kadetski reprezentativac Crne Gore, bek Amin Hot (191). Podbičanin najavljuje vjerovatni prelazak u Bosnu 17-godišnjeg beka iz Vlasenice Željka Kleštana (198). Iako to u ovom momentu zaista izgleda daleko, Podbičanin kaže da bi najveći bum mogao predstavljati izlazak na seniorsku scenu generacije 1995. i 1996. godišta.


- Ne znam koliko ljudi mogu čekati, ali kada ti dječaci stasaju, Bosna više neće morati uvoziti igrače! Poslije 12 godina trenerskog rada, imam pravo na takvu procjenu.


Za razliku od mnogih sadašnjih seniora, koji do 17. godine nisu organizirano igrali košarku, ovi igrači prolaze sve stepenice: od mini basketa, škole košarke, pionira... Sarajevo je puno talenata, samo im treba pružiti šansu - zaključuje Podbičanin.

28.07.2009.

Pjanić upozorava na fizičku spremu

Reprezentativac Bosne i Hercegovine i igrač francuskog Lyona Miralem Pjanić smatra da njegova ekipa još uvijek nije fizički dovoljno spremna za predstojeću sezonu. Reprezentativac Bih i jedan od naših najvećih fudbalskih talenata odigrao je posljednjih pola sata prijateljske utakmice u kojoj je njegov Lyon remizirao 1:1 sa Besiktasem.


- Počeli smo prilično dobro i stvorili smo nekoliko dobrih prilika, koje ipak nismo uspjeli iskorisiti. Mučila nas je vrućina, iako smo se nastojali prilagoditi”, rekao je Pjanić za zvaničnu stranicu Lyona.


- Pokušaćemo sve što bude u našoj moći da pobijedimo Porto u dvoboju drugog kola. Trebamo još poraditi na automatizmu u igri. Također, fizički još nismo na potrebnom nivou”, dodao je Pjanić.


Lyon će večeras sa početkom u 22:30 igrati drugi meč Peace kupa sa Portom.

28.07.2009.

VELEŽ : Sastav poznat, upitna samo pozicija napadača

Pet dana prije početka prvenstva devedeset posto momčadi Veleža koja će istrčati protiv Travnika poznato je, a jedino otvoreno mjesto je ono u vrhu napada – Abdulah Ibraković u ovom trenutku zbog ozljeda ne može računati niti na jednog klasičnog napadača. Kako će izgledati sastav koji će u subotu Ibraković suprotstaviti Travničanima nije teško pretpostaviti. Prema do sada viđenom, na golu je zajamčeno mjesto za Emira Hadžiđulbića, povratnika u crveni dres, i on će vjerojatno biti broj jedan kroz čitavu sezonu.

 

Kada je u pitanju obrana Rođenih, u odnosu na prošlu sezonu, struka je itekako pojačala konkurenciju. Sada za mjesta u zadnjoj liniji konkurira najmanje sedam nogometaša, no opet ćemo sud donijeti prema onome što smo vidjeli u nekoliko pripremnih utakmica. Tako jedina promjena u odnosu na kraj sezone neće biti na lijevom boku – tamo će i dalje ordinirati Slovenac Edin Šečić, koji je završnicu sezone dočekao u dobroj formi. Na drugoj strani vjerojatno će se naći Milan Knežević, koji je stigao iz Olimpika, dok će stoperske pozicije pripasti Asimu Škaljiću i Admiru Kajtazu, iako konkuriraju još i Adnan Kadrić, odnosno nedovoljno opravljeni Nermin Kadić.


Jedan od plusova kada je u pitanju jačanje zadnjeg reda za Ibrakovića i činjenica da iskusnog Dženana Zaimovića sada može koristiti na njegovoj prirodnoj poziciji zadnjeg veznog, što je i igrao kroz pripremno razdoblje. Uz njega će biti vjerojatno Danijel Majkić, te Amer Osmanagić, no svoje mjesto u sredini traži i Amer Jugo. Mjesto na lijevoj strani zajamčeno je za Elvira Čolića, dok je zbog ozljede Armela Škaljića desno u prvi plan iskočio Marko Jovanović. Tako ostaje upražnjeno tek mjesto u vrhu napada, a kako sada stvari stoje, s obzirom da Ibraković još nije našao pravo rješenje, tamo će zaigrati iskusni Admir Velagić.


- Prijelazni rok traje do 1. rujna i sve do tada ćemo mi tražiti pravog, klasičnog napadača. Situacija je takva kakva jest i moramo improvizirati. To smo činili u pripremnim utakmicama po sjevernoj Bosni, gdje je u vrhu napada igrao Admir Velagić, objašnjava Ibraković.


Teško je očekivati da će netko drugi dobiti priliku pred protivničkim golom, kada se zna da su Adis Obad i Armel Škaljić ozlijeđeni, a eventualno pojačanje ne bi se moglo uklopiti za samo nekoliko dana treniranja, tako da Ibraković kao najveći strah ističe problem slabe realizacije.


                                               Bratstvo pregaženo


U subotu su Rođeni odigrali prvu utakmicu na turniru u Jelahu, gdje su svladali Bratstvo iz Gračanice s uvjerljivih 5:0. Strijelci su bili Čolić dva puta, te Majkić, Jugo i Duraković, ali Ibraković poslije utakmice nije bio previše zadovoljan.


- Nije to još uvijek ono što ja zamišljam, dva-tri segmenta igre su loša i to moramo ispraviti. I opet ponavljam, ubija nas nedostatak brzog i agresivnog špica, ali to je priča za sebe, zaključuje Ibraković.

 

 

28.07.2009.

Poraz košarkaša od Crne Gore

U prvom pripremnom susretu sa Crnom Gorom, naša košarkaška selekcija poražena je rezultatom 73:58. Naši košarkaši dobro su otvorili susret, na kraju prve četvrtine imali +7 (10:17), ali se prednost istopila već na isteku prvih 20 minuta, pa se na odmor otišlo kod 35:29 za domaću ekipu. Do kraja treće četvrtine Crnogorci su imali +15 (57:42), što je i razlika koju su uspješno održavali do kraja susreta.


Najbolji BH košarkaši sa reprezentacijom Crne Gore odigraće još jednu trening utakmicu i to već sutra, a onda se vraćaju u Zenicu gdje će nastaviti pripreme za utakmice baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo.


                                               Crna Gora - BiH 73:58

                                               10:17, 25:12, 22:17, 16:16


KOLAŠIN - Sudije: Raičević, Sundić, Savović

CRNA GORA: Jeretin 2, Savović 7, Šćepanović 11, Borisov 11. Golubović 9, Cook 4, Vraneš, Drobnjak 5, Koljević 2, Peković 15, Maraš 2, Subotić 5. Trener: Duško Vujošević.

BOSNA I HERCEGOVINA: Jovanović 9, Opačak, Tuljković, Gordić 9, Milošević 2, Bavčić 3, Jazvin 12, Kikanović 4, Varda 8, Rizvić, Đedović 5, Bajramović 6, Popović. Trener Mensur Bajramović.

28.07.2009.

Senad i Muhamed Mujić strah i trepet za golmane

Ša­bo­vi­ći, Sa­lih (pred­sje­dnik) i Adem (klup­ski me­na­džer) lje­tos su i pri­je vre­lih jul­skih da­na do­ži­vje­li svo­je­vrsni udar. Šok je sti­gao iz kan­ce­la­ri­je NS BiH. Slo­bo­di je za­bra­njen nas­tup u Evro­pi. Ša­bo­vi­ći su bi­li na po­du, u no­gda­unu. Su­di­ja ni­je sti­gao iz­bro­ja­ti do de­vet, ni­ti je ba­čen pe­škir u ring. Is­ti­na, pro­te­klih je da­na bi­lo sve­ga na Tuš­nju. Naj­pri­je je od­stu­pio Enes Me­ša­no­vić sa po­zi­ci­je spor­tskog di­re­kto­ra. Ka­da je shva­tio da je re­agi­rao is­hi­tre­no, či­me je os­ta­le u klu­bu amnes­ti­rao, vra­tio se u klub. Naj­pri­je u mar­ke­ting, a sve se gla­sni­je pri­ča da će Me­ša­no­vić na sta­ru po­zi­ci­ju. Ko­ja je kao ukle­ta! Mer­sed Ko­va­če­vić, Slo­bo­di­na igra­čka le­gen­da, sa­mo je krat­ko bio spor­tski di­re­ktor. Za to vri­je­me na­ja­vio je broj­ne pro­mje­ne na­bo­lje. Ne­kim se to ni­je svi­dje­lo pa je po­pu­lar­ni Mes­ke od­stu­pio, ne že­le­ći bi­ti ni­či­ji pi­jun. Oti­šao je uz­di­gnu­ta če­la. I, ka­da se či­ni­lo da je "idi, do­đi" sa­mo pro­la­zna bo­lest, od­stu­pio je Sa­kib Mal­ko­če­vić.

 

                                   Mal­ko­če­vić odla­zi (ne)za­do­vo­ljan

 

Iako i pti­ce na gra­ni zna­ju da je Mal­ko­če­vić ne­za­do­vo­ljan mno­gi­ma stva­ri­ma (mi­sli da ni­je do­bio pra­va po­ja­ča­nja, lo­ši uslo­vi za rad itd...), biv­ši tre­ner tvrdi da je nje­gov odla­zak iza­zvan po­ro­di­čnim stva­ri­ma, ali i pro­fe­si­onal­ne na­ra­vi.

 

- Otac mi je bo­les­tan i to je naj­ve­ći ra­zlog što sam od­stu­pio. Ta­ko­đer, že­lim pri­ves­ti kra­ju ško­lo­va­nje za pro­fi-li­cen­cu, jer su sve ko­le­ge iz mo­je ge­ne­ra­ci­je za­vrši­le ško­lo­va­nje. Ni­sam imao ni­ka­kvih su­ko­ba sa lju­di­ma u klu­bu. Sma­tram da sam uvi­jek imao po­dršku pred­sje­dni­ka Sa­li­ha Ša­bo­vi­ća, ko­ji se pu­no žrtvu­je za klub - obja­snio je Mal­ko­če­vić ra­zlo­ge svog odlas­ka.

 

Se­zo­nu će na klu­pi za­po­če­ti Adnan Osman­ho­džić, klup­ski voj­nik, uz Me­ša­no­vi­ća, po­naj­bo­lji po­li­je­ra­tni igrač Slo­bo­de i biv­ši A-re­pre­zen­ta­ti­vac BiH. Nje­mu će asis­ti­ra­ti Mir­sad De­dić, tre­ner spe­ci­ja­lis­ta i biv­ši pro­slav­lje­ni gol­man Slo­bo­de, Sa­ra­je­va i bh. re­pre­zen­ta­ci­je.

 

Već u pri­pre­mnim uta­kmi­ca­ma Slo­bo­de, ko­je su sa klu­pe vo­di­li Mal­ko­če­vić i Osman­ho­džić, da se na­slu­ti­ti ka­ko će Slo­bo­da igra­ti za­pa­že­nu ulo­gu, bez ob­zi­ra što su Tu­šanj na­pus­ti­li naj­va­žni­ji igra­či iz pro­šle se­zo­ne, po­put Me­ši­ća, Pro­da­no­vi­ća, Mi­ke­li­ni­ja, Ku­du­zo­vi­ća... Vra­tio se Se­nad Mu­jić, ili "Man­džu­kić sa Tuš­nja", ka­ko is­ku­snog gol­ge­te­ra eti­ke­ti­ra Adem Ša­bo­vić. Se­nad i nje­gov pre­zi­me­njak Mu­ha­med bit će naj­ve­ća opa­snost za su­par­ni­čke gol­ma­ne. Iza tan­de­ma "MM" sta­jat će sjaj­ni ve­znja­ci; Sa­raj­lić, Ha­sić, Oka­no­vić... Mu­ji­ći su i u Ja­nji, na pri­pre­mnoj uta­kmi­ci, sjaj­no su­ra­đi­va­li. I od­bra­na će bi­ti sta­bil­ni­ja, ma­kar će te­ško na­do­mjes­ti­ti, pro­šle se­zo­ne naj­bo­ljeg igra­ča, El­mi­ra Ku­du­zo­vi­ća. Gol­man De­nis Muj­kić je po­naj­bo­lji, ako ne i naj­bo­lji "por­tir" u BiH. Na sto­per­skim po­zi­ci­ja­ma sa­da su Gra­di­mir Crno­go­rac i no­vaj­li­ja Da­mir Me­mi­še­vić. Oni će za­mi­je­ni­ti Pro­da­no­vi­ća i Mi­ke­li­ni­ja, ko­ji su bi­li naj­bo­lji stri­jel­ci Slo­bo­de.

 

 

- Slo­bo­da će ove se­zo­ne pro­mi­je­ni­ti stil igre, jer smo do­bi­li sto­pe­re (Cno­go­rac i Me­mi­še­vić), ko­ji zna­ju igra­ti. Već na Ko­še­vu pro­tiv Sa­ra­je­va pu­bli­ka će vi­dje­ti no­vo li­ce Slo­bo­de. Iz­drža­li smo te­žak šok, a sa­da mi kre­će­mo žes­to­ko od prvog ko­la. Že­li­mo bi­ti prva­ci BiH. Ni­ko nas vi­še ne mo­že za­us­ta­vi­ti na pu­tu za Evro­pu - op­ti­mis­ti­čki je ra­spo­lo­žen Ša­bo­vić.

 

                                   Bra­zil­ci kao atra­kci­ja

 

Va­lja spo­me­nu­ti i odli­čne bo­čne, Kra­si­ća i Re­ki­ća, ali i izu­ze­tno na­da­re­nog ve­znja­ka Mal­ki­ća, ko­ji je pro­šao sve mla­đe klup­ske i re­pre­zen­ta­ti­vne se­le­kci­je. Mal­kić je u pri­pre­mnim uta­kmi­ca­ma po­ka­zao da na nje­ga tre­ba na­jo­zbi­ljni­je ra­ču­na­ti. Ka­da su mla­đe sna­ge u pi­ta­nju, svoj po­ten­ci­jal na­ja­vi­li su per­spe­kti­vni gol­man Div­ko­vić i na­pa­dač Šmi­ga­lo­vić.

 

U svla­či­oni­ci se pri­ča ra­znim je­zi­ci­ma, ima tu igra­ča iz omla­din­ske ško­le, igra­ča iz Srbi­je, po­vra­tni­ka (Mu­jić, Re­kić, Slo­mić), pri­no­va (Če­ha­jić) iz su­sjed­stva, ali i "di­ja­spo­ra­ca" kao što je ta­len­ti­ra­ni sto­per Kri­že­vac, ko­ji je do­šao iz Švi­car­ske na pre­po­ru­ku "ska­uta" iz Evro­pe. Ipak, na Tuš­nju će naj­ve­ću atra­kci­ju pred­stav­lja­ti dvo­ji­ca Bra­zi­la­ca. Je­dan je ve­znjak, dru­gi li­je­vi bek. Mo­gu­će da ne­ki od njih bu­de od ko­ris­ti tre­ne­ru Osman­ho­dži­ću. Ne­ma su­mnje da se ra­di o sjaj­nim te­hni­ča­ri­ma, prem­da u Bra­zi­lu i ču­va­ri par­kin­ga sjaj­no ba­ra­ta­ju lop­tom.

 

Na­kon sjaj­ne pro­te­kle se­zo­ne, ka­da su Tu­zla­ci igra­li fi­na­le Ku­pa, izbo­ri­li po­zi­ci­ju ko­ja vo­di u Evro­pu, gdje su im me­še­ta­ri iz NS BiH sta­vi­li ram­pu, te bur­nog lje­ta gar­ni­ra­nog os­tav­ka­ma, Slo­bo­da u no­vom ru­hu do­če­ku­je start prven­stva. Meč na Ko­še­vu je pr(a)vi ispit da se tes­ti­ra vri­je­dnost pod­mla­đe­nog ti­ma, ali i no­vog tre­ne­ra.

 

                                    Re­pre­zen­ta­tiv­ci sa Tuš­nja

 

Go­di­na­ma je De­nis Sa­di­ko­vić, ne­umor­ni tre­ner, stva­rao prvo­tim­ce, ali i re­pre­zen­ta­tiv­ce. I u na­re­dnim go­di­na­ma, se­le­kto­ri će se mo­ći oslo­nu­ti na pro­vje­re­ne igra­če sa Tuš­nja. U mla­doj re­pre­zen­ta­ci­ji stan­dar­dni je na­pa­dač Mu­ha­med Mu­jić, ko­jeg po­vre­me­no ko­ris­ti i Zo­ran Bu­ba­lo, se­le­ktor ju­ni­or­ske re­pre­zen­ta­ci­je. Bra­ni­mir Tu­lić mo­že ra­ču­na­ti na već do­ka­za­nog ve­znja­ka Ha­si­ća, te na tur­bo be­ka (lje­vak) Be­ki­ća, ali i na Mal­ki­ća, Ka­sa­po­vi­ća... Ka­da je A-re­pre­zen­ta­ci­ja u pi­ta­nju, na Tuš­nju se na­da­ju da će bi­ti is­prav­lje­na ne­prav­da pre­ma Muj­ki­ću, ko­ji je za­slu­žio pra­vu šan­su kod Bla­že­vi­ća. Re­pre­zen­ta­ti­vnog dre­sa ni­su se odre­kli ni Me­mi­še­vić i Crno­go­rac... Kad smo kod tre­ne­ra, za­slu­ge za afir­ma­ci­ju mla­dih igra­ča sva­ka­ko idu na adre­su Mal­ko­če­vi­ća, na­jus­pje­šni­jeg po­sli­je­ra­tnog tre­ne­ra Slo­bo­de.

 

28.07.2009.

Meho Kodro : Imamo sve uslove za uspjeh, samo nam treba reda

Kada bi se kojim slučajem netko sjetio napraviti nešto poput Kuće slavnih bh. nogometa jedno mjesto u njoj bilo bi rezervirano za legendu mostarskog Veleža, kasnije Real Sociedada, ali i igrača velike Barcelone, Tenerifea, Alavesa i Maccabija, te u svoje vrijeme kapetana bh. nogometne reprezentacije Mehu Kodru. Čovjek je to čije je ime zlatnim slovima upisano u povijest Veleža, no isto tako i Real Sociedada, u kojemu ima status legende. Igrač koji je sudjelovao u izgradnji reprezentacije Bosne i Hercegovine, i koji se na kraju krajeva početkom 2008. odlučio vratiti u svoju domovinu i pokušati kao izbornik reprezentacije izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

 

                                   Razlaz sa Savezom


No, ova zemlja sama po sebi ne cijeni svoje legende – umjesto barem figurativnog mjesta u nekakvoj Kući slavnih i ako ništa poštovanja prema imenu Mehe Kodre, nogometni anonimusi koji vode ovaj sport u našoj zemlji odlučili su Kodru potpuno nepravedno otjerati s mjesta izbornika, i to prvenstveno kako bi pokazali javnosti da su ipak oni danas vlasnici lopte sa šesterokutovima u Bosni i Hercegovini.


Nešto više od godinu dana je prošlo od kada se Kodro povukao “u ilegalu”, vratio u Španjolsku i potpuno zatvorio za medije. Danas radi u juniorskom pogonu Real Sociedada, i kako kaže, “prebolio” je sve ono što se dogodilo u njegovom izborničkom mandatu.


- Mislim da je sve ispričano kada je u pitanju taj naš otkaz i sve što se događalo u to vrijeme. Istina je da ne volim pričati o tome, jednostavno nema smisla, kazao je na početku razgovora za Dnevni list Kodro, no ipak i pokušao objasniti što se sve događalo i kako je ustvari nastao “slučaj Iran” zbog kojeg je dobio otkaz.


- Nije bila u pitanju samo ta utakmica s Iranom. Ljudi iz Saveza jesu dogovorili tu utakmicu bez znanja nas u stručnom stožeru, no to je bila samo jedna kap koja je prelila čašu. Imao sam jednu viziju kako treba funkcionirati nogometna reprezentacija, i ona se očigledno razlikovala od one koju imaju ljudi u Savezu. Ponavljam, mi smo mogli otići u Iran i odigrati tu utakmicu, ali je problem bio način na koji su se oni ponijeli i kako su donijeli odluku. Ja sam u pregovorima za dolazak na mjesto izbornika postavio samo jedan uvjet, a to je da se nitko ne miješa u rad s reprezentacijom – preuzeo sam na sebe apsolutnu odgovornost za rezultat, ali sam isto tako želio biti taj koji će, sa svojim suradnicima, imati prvu i posljednju riječ kada je u pitanju momčad. A kada netko ugovori utakmicu koja nam u tom trenutku nikako ne odgovara, naravno da se miješa u moj rad, i između ostalog, to je jedan od razloga zašto se sve završilo kako jest, objašnjava Kodro.


                                   Izbornička pozicija


Današnja reprezentacija, koja je pod vodstvom Ćire Blaževića došla na korak od baraža za SP, ustvari mnogo se ne razlikuje od zamisli koje je imao Kodro. Kako kaže, nitko nije mogao očekivati da će pojedini nogometaši ovako eksplodirati, ali je bilo jasno da postoji potencijal i zato je pred sebe u startu postavio cilj plasmana na SP.


- Ovo su ustvari nogometaši koji su zajedno sa mnom ušli u projekt kvalifikacija za SP. Naravno, mi smo mala zemlja, i da dođe bilo tko za trenera, ne bi mogao napraviti previše promjena. Liči li ovo na moju viziju reprezentacije? Naravno, jer već od prvog treninga prepoznao sam potencijal, vidio da ti igrači mogu odvesti ovu reprezentaciju daleko. Danas imamo veliku šansu da se plasiramo u baraž i ja ovim momcima želim sve najbolje, poručuje Kodro.


Zanimljivo je s koliko optimizma, bez obzira na sve što mu se događalo posljednjih godina, Meho Kodro govori o bh. nogometu. Zato je pomalo nevjerojatno zvučao odgovor na pitanje bi li se opet preuzeo trenerske palice u našoj zemlji.


- Naravno da bi. Kada je u pitanju reprezentacija, imam neki osjećaj da sam započeo jedan projekt kojeg nisam uspio dovršiti, a ja nisam čovjek koji voli stvari ostavljati nedovršenim. Jednog dana želim opet biti izbornik Bosne i Hercegovine i ostvariti veliki rezultat s reprezentacijom svoje domovine, naravno ako bi se neke stvari promijenile, a ja mislim da hoće. I ne samo to, ja sam Veležovo dijete, i nije nemoguće da bi jednog dana sjeo na klupu kluba u kojem sam počeo karijeru, kako bismo zajedno možda ostvarili velike ciljeve. Bh. nogomet je i dalje kvalitetan, ovdje i dalje rastu vrhunski talenti, imamo i stručnjake, ali nam nedostaje reda i to je najveći problem, koji će se nadam se nekada riješiti, ističe Kodro.


Ipak, sadašnjost je daleko od takvog scenarija i Kodro svoju trenersku karijeru gradi u drugoj domovini – Španjolskoj. U San Sebastianu ima status klupske legende, tamo je trenutačno trener U19 momčadi, ali ambicije su mnogo veće.


- Moram priznati da se u San Sebastianu osjećam jednako dobro kao u Mostaru. Tamo sam već skoro dvadeset godina, najbolje dane igračke karijere proveo sam u Realu, i uživam u ovom gradu. Trenutačno radim s U19 ekipom, a nakon što sam u BiH završio prva dva stupnja trenerske licence, u Španjolskoj sam dobio i profi licencu, tako da mogu voditi profesionalne momčadi. Ambicije? Recimo da ne volim govoriti mnogo unaprijed. Naravno da imam neke svoje ciljeve i želje, ali ono što mislim da je realno u ovom trenutku jest da bi volio voditi Real Sociedad. Mislim da bi se to moglo dogoditi u skorije vrijeme i da bi to bila dobra polazna točka za daljnji razvoj moje karijere, zaključuje Meho Kodro.


                                    Nisam očekivao promjene


Na inicijativu Kodre, Bolića i drugih bh. legendi, te nekolicine novinara, 1. lipnja 2008. na Koševu je odigrana utakmica Spasimo bh. nogomet. Stadion je bio dobro popunjen, Kodro je dobio podršku većine ljubitelja nogometa, no ništa se nije promijenilo. Je li očekivao više?


- Prije svega, moram reći da nisam očekivao velike promjene u Savezu. Jednostavno, tamo je gotovo nemoguće promijeniti promjene, s obzirom na način na koji funkcionira sam Savez. Ipak, možda sam očekivao neke druge posljedice, no to danas više nije važno. Što je tu je, ističe Kodro.
Nije želio više govoriti o reprezentaciji, očito ne želeći kvariti dobru atmosferu koja trenutačno vlada, no jasno je aludirao da se ustvari ništa nije promijenilo i da su trenutačni rezultati samo prekrili sve negativnosti koje vladaju u našem nogometu.


                                      Velež...

- To je moj klub i moja velika ljubav. Tu sam počeo karijeru, prvo kod Salema Halilhodžića, a kasnije kod Zejnila Zeke Selimotića. Njega nikada ne mogu zaboraviti, on je znao način kako da dadne snagu i volju mladom igraču, i iz ovog ugla mogu reći da mi je jako puno pomogao u karijeri, ističe Kodro.


Za Rođene je debitirao u Prištini 12. svibnja 1985., odigrao ukupno 135 prvenstvenih utakmica, zabio 48 golova, 23 puta bio kapetan...


- Dobro se sjećam debija za prvi tim. U igru me uveo još jedan veliki trener, danas moj veliki prijatelj, Duško Bajević. On je uvijek davao šansu mladim igračima. Tada je stadion u Prištini bio pun, pravi pakao za igrača. Sjećam se da je bilo više od 20.000 ljudi, da sam se potpuno izgubio, ušao sam desetak minuta prije kraja umjesto Juričića. Dvije minute prije kraja primili smo gol, strijelac je bio Vokri i izgubili smo. Mogu reći da mi je ta utakmica, svaki detalj, ostao duboko u sjećanju. Kasnije sam sve češće dobivao priliku, a prvi gol sam zabio dvije utakmice kasnije, protiv Sarajeva (12. lipnja 1985., nap.a.). Gubili smo kući 2:0, ali smo se vratili, a ja sam zabio pogodak za poravnanje, u jednom dahu prepričava drage trenutke u crvenom dresu Meho Kodro, koji je pohvalio rad današnje uprave, koja po njemu ponovno vodi Velež u pozitivnom smjeru.


                                       Real Sociedad...


- Moram priznati da je Real Sociedad uz Velež moja velika ljubav. Znate onaj osjećaj kada osjetite da ste se s nekim našli u pravom trenutku, tako je bilo sa mnom i Realom. Sezonu prije sam u Veležu igrao odlično, postigao mislim 17 golova, i bilo je nekoliko ponuda. Spominjao se Nantes, donekle konkretna je bila Borussia M'Gladbach, ali ja sam se odlučio probati u Španjolskoj. U Realu sam proveo najbolje igračke dane, stekao status legende i mogu reći da je za mene bio pravi pogodak izbor ovog kluba. Tamo se rodilo dvoje od troje moje djece i za sebe slobodno mogu reći da sam polubaskijac.


                                               Barcelona...

- Barca je jednostavno priča za sebe. Istina, ne mogu biti zadovoljan onim što sam postigao kada je u pitanju moja igra. Zabio sam devet golova, a to za Barcu nije dovoljno. Uz to, bili smo drugi. Ipak, ne mislim da sam pogriješio s izborom Camp Noua. Igrati za ovaj klub je jedno ogromno iskustvo – navijači, suigrači, treneri, sve što okružuje Barcelonu je najbolje na svijetu. Utakmica s Realom je možda i najveća koju sam igrao. Zabio sam dva pogotka u derbiju, tada je na Nou Camp moglo stati više od 100.000 ljudi, mislim da je bilo 109.000. Taj osjećaj je neopisiv, pogotovo što smo se tom pobjedom vratili u utrku za Atleticom, koju smo kasnije nažalost izgubili. S Barcom sam se rastao prijateljski – stigao je Robson umjesto Cruyffa, oni su doveli Ronalda i meni rekli da će on biti u prvom planu, što meni nije odgovaralo. U svakom slučaju, moji dani u Barceloni su nešto o čemu ću pričati unucima.

                                               Tenerife...

- I tada sam imao tri konkretne ponude – tražila me je Benfica, te Ajax, ali ja nisam želio napuštati Španjolsku. Zato sam izabrao treću ponudu, Tenerife. Oni su sezonu ranije igrali izvrstan nogomet i izborili plasman u Kup UEFA, gdje smo kasnije ispali nesretno u polufinalu od Schalkea. Uživao sam i u igranju na Tenerifeima, kao i svugdje. I tamo su me sjajno prihvatili, ja sam igrao solidan nogomet, no na kraju smo ispali iz Primere i morao sam potražiti novu sredinu.


                                               Alaves...

Tada su u Alavesu stvarali jaku momčad, a meni je odgovaralo što je Vitorija udaljena tek stotinjak kilometara od San Sebastiana. Već sam bio na zalasku karijere, želio sam biti što bliže kući i djeci i odabrao Alaves. Nažalost, oni su danas u velikim problemima i čak su ispali u treću ligu.


                                   Maccabi Tel Aviv


Već sam se bio lomio da li da prekinem karijeru, kada je stigla ponuda iz Izraela. Moram priznati da je bila financijski odlična, pa sam rekao sebi: Zašto ne? Ugovor je trajao deset mjeseci, mislio sam odraditi posao i vratiti se. Nažalost, uskoro sam se ozlijedio, odigrao samo devet utakmica i shvatio da više ne mogu. Tada sam se vratio u Španjolsku i rekao zauvijek zbogom nogometu.


                                   Reprezentacija

Uvijek ću se s velikim zadovoljstvom sjećati nastupa za reprezentaciju. Istina, na početku sam imao nekih problema, tadašnji izbornik Fuad Muzurović nije me zvao iako sam igrao u Barceloni, ali kasnije smo se sprijateljili i moram priznati da njega jako poštujem. Za reprezentaciju sam uvijek igrao srcem, i nadam se da su to navijači i prepoznali. Otišao sam nakon utakmice s reprezentacijom svijeta, bez bilo kakve pompe ili oproštaja. Nije istina da sam bio nešto ljut, samo ne volim veliku pompu, to je sve. Osjetio sam da više ne mogu u reprezentaciji dati svoj maksimum, i zato sam se odlučio povući. To je jedini razlog.


                             Osvojeni Kup – neprežaljen


Meho Kodro trebao je biti u sastavu Veleža koji je 1986. osvojio svoj posljednji veliki trofej Kup Maršala Tita. No, te godine napadač Rođenih dobio je poziv u JNA, koju je i služio u Beogradu.


- Neću nikada zaboraviti taj dan. Bio sam s ekipom cijelo vrijeme, u hotelu, u svlačionici, radovao se tom velikom uspjehu, ali čitavo vrijeme razmišljajući o tome da mi je mjesto tamo na terenu. Žao mi je što nisam i igrački bio dijelom svega toga, iako se i danas rado sjećam pobjede nad Dinamom i velike proslave prvo u Beogradu, a kasnije i u Mostaru.


                                   Fantastični Carlos Xavier


Gotovo je nemoguće pobrojati sve zvijezde koje su dijelile svlačionicu s Mehom Kodrom, ali on je izdvojio jedno ime.


- Carlos Xavier, veznjak iz Portugala koji je igrao sa mnom u Real Sociedadu. Fantastičan igrač, koji je imao sjajan centaršut i pas i s njim je bilo užitak igrati. Naravno, glupo bi bilo ne izdvojiti igrače poput Figa, Guardiole, Hagija, Prosinečkog i mnogih drugih, ističe Kodro, koji ipak nije mogao izdvojiti najbolju utakmicu ili najdraži gol.


- Možda je najupečatljivija u mojoj karijeri ona između Barce i Reala o kojoj sam ranije govorio, te već spomenuti debi za Velež u Prištini.


                        Odmor u Mostaru, Blagaju, Neumu...


Teško je u novinski tekst i zbiti sve ono o čemu je pričao Meho Kodro. Čovjek kojeg u medijima nije bilo godinu dana odgovarao je bez ustezanja na sva pitanja, rado se prisjetio svoje karijere, iako smo mu ukrali nekoliko sati posljednjeg dana odmora u domovini. Štoviše, za razliku od današnjih zvijezda, Kodro je održao obećanje i nakon povratka s Jadrana nazvao nas i posvetio nam svoje vrijeme.


- Teško se odmoriti kada dođem u domovinu, jer ovdje imam mnogo prijatelja i obitelji koje želim vidjeti. No, zato se odmorim psihički i spreman sam za sve napore koji me čekaju. Obišao sam Mostar, odmarao se u Blagaju, Neumu, skoknuo do Sarajeva i to je otprilike moja neka ruta preko ljeta. Uvijek je užitak biti u svojoj zemlji.


                                   Ljudi su postali roba


Neizbježna tema svakako je i moderni nogomet. Real Madrid uzdrmao je svijet kupovinom dvojca Kaka-Ronaldo, te iznosima koji se danas troše na igrače.


- Ne samo nogomet, čitav život se posljednjih godina komercijalizirao. Svi samo pričaju o novcu, kako se najbolje prodati. Doduše, nogomet je otišao korak dalje, ljude pretvorio u robu. Iskreno, ne sviđa mi se u što se sve pretvorilo danas i ne znam koliko će dobrog donijeti, zaključuje Kodro.

28.07.2009.

Mladi BH košarkaši u četvrtfinalu

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je petu pobjedu na Evropskom prvenstvu B-divizije za igrače do 18 godina u Sarajevu. Mladi BH košarkaši su u petom kolu A-grupe EP-a savladali Mađarsku sa 75:72. Reprezentacija BiH tako je prvi dio takmičenja okončala bez poraza i s maksimalnim učinkom prošla u četvrtfinale.


U četvrtfinalnu rundu takmičenja prošlo je osam ekipa, koje će biti podijeljene u dvije grupe. Mladi bh. košarkaši bit će u grupi s Estonijom, Švedskom i Poljskom. U drugoj grupi bit će Crna Gora, Holandija, Engleska i Belgija.


Susreti četvrtfinalne runde na rasporedu su 29. i 30. jula. Polufinalni mečevi bit će odigrani 1., a finale 2. augusta.

 

28.07.2009.

Navijači donijeli Janjošu snimke meča Helsingborga

Kada smo jučer ujutro nazvali Mehmeda Janjoša, već se odmarao od treninga. Nema odmora.


- Moramo se pripremati. Nema odmora - rekao nam je strateg Sarajeva.


Između Spartaka i Helsingborga nema mnogo pauze. Sedam dana je premalo za pripreme, naročito ako u taboru našeg predstavnika još nemaju previše informacija o protivniku.


                                               Mnogo se opustili


Prve su stigle u subotu popodne. Navijači Sarajeva, pripadnici "Hordi zla", donijeli su na trening svoje ekipe snimak utakmice Helsingborga i Zestafonija, u kojoj je švedski tim za dlaku izbjegao eliminaciju iz Evropske lige. Janjoš je odmah pogledao snimak sa svojim saradnicima.


- Oni koji su i ranije gledali Helsingborg, kažu da je to bilo jedno od lošijih izdanja ekipe. Valjda su se opustili nakon pobjede u Gruziji pa u revanš ušli previše komotno. Na kraju su jedva spašavali žive glave. Prema onome što sam vidio, Helsingborg gaji stari otočki stil igre, sa mnogo trke, discipline i dugih lopti. Objektivno, Henrik Larson (Larsson) im je jedan od glavnih igrača, sudjelovao je kod oba gola. Iako nije u cvijetu mladosti, veoma je opasan - govori Janjoš.


                                               Igra na sredini


Upitan koliko takav stil igre odgovara Sarajevu i kako mu se treba suprotstaviti, strateg bordo tima je rekao:


- Još je rano govoriti o tome. Ne može se suditi samo na osnovu jedne utakmice. Mnogo je prijatelja kluba koji su nam obećali pomoć oko informacija i snimaka. Prema onome što sam do sada vidio, protiv takvih ekipa treba uspostaviti igru na sredini terena i onemogućiti im pritisak i napad na prostor - istakao je Janjoš.


Kada je riječ o zdravstvenom biltenu, i dalje se na bolove u koljenu žali samo Edin Dudo, o čijoj će povredi danas biti preciznijih informacija. Očekuje se da Milan Muminović danas dobije pasoš, dok nam je Janjoš potvrdio da za prvu utakmicu sa Helsingborgom, u četvrtak u Švedskoj, nijedan igrač nije suspendovan zbog kartona.


                                               Kako u Švedsku?


Zbog geografske pozicije Helsingborga, u taboru Sarajeva još vagaju opcije putovanja u Švedsku. Janjoš kaže da postoje dvije opcije - ili redovna linija u utorak za neku od obližnjih destinacija (Kopenhagen, Malme ili Geteborg) ili čarter-let u srijedu ujutro.

28.07.2009.

Košice za respekt, ali i mi se pitamo

U taboru Slavije nema straha uoči prvog susreta 3. pretkola Evropske lige protiv slovačkih Košica na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu. Ako se nismo plašili danskog Alborga, zašto bismo Košica?


- Svaka ekipa koja se plasira u treće kolo kvalifikacija zaslužuje respekt, ali i mi se pitamo. Informacije o rivalu polako pristižu i detaljno ćemo biti upoznati sa svim manama i vrlinama rivala - kaže Branislav Arsenijević, junak trijumfa nad Alborgom.


Slavija već dvije utakmice nije izgubila u Evropi.


- Srušili smo prvu prepreku igrajući u Alborgu 0:0, dok smo Dance slomili na Koševu sa 3:1, ali želimo još više. Neka i Slovacima pripadne uloga favorita, kao što smo je pripisali Dancima. Alborg je nije opravdao na terenu. Prekinuli smo njegovu misiju u Evropi nakon samo 180 minuta igre, a ambicije su mu bilo daleko veće. Želimo nastaviti pohod, pokazali smo da se ne plašimo favorita. Učinit ćemo sve da prođemo u naredno kolo. Neće biti lako, ali napredovali smo i pokazat ćemo da nismo slučajno na velikoj sceni - zaključio je Arsenijević.


                                               Stigao Baković


Slavija je dobila još jedno pojačanje. Ugovor je potpisao Branko Baković, koji je rođen 31. avgusta 1981. godine u Kragujevcu. Igra na poziciji napadača i polušpica. Baković je svojevremeno bio član mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore. Ponikao je u Radničkom iz Kragujevca, a igrao je i u OFK Beograd, kineskom Šandong Lunengu, rumunskom Politehniku Jaši, Naftoviku iz Ukrajine, odakle se u julu 2008. vratio u Radnički.