Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

29.07.2009.

Položeno cvijeće na mezar Dine Bilalovića

Polaganjem cvijeća na mezar bh. košarkaške legende, predstavnici Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas su obilježili šestu godišnjicu smrti Sabahudina Dine Bilalovića, najboljeg strijelca Evropskog prvenstva u košarci 1993. godine u Njemačkoj. Na utakmici protiv Latvije postigao je čak 36 koševa i iza sebe ostavio tadašnje velike evropske igrače, a reprezentaciji BiH osigurao osmo mjesto, što je njen najbolji rezultat.

 

Karijeru je počeo sa 17 godina u šampionskoj generaciji Bosne, zatim je igrao u Izraelu, a potom i u Vojvodini. Nastupao je i u reprezentaciji početkom devedesetih na Igrama dobre volje u SAD-u s Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Žarkom Paspaljem, Dinom Rađom i drugim košarkaškim velikanima.

Bio je jedan od najboljih košarkaša koje je BiH imala, kako zbog fenomenalnih sportskih nastupa, kojima je predstavljao našu zemlju u najboljem mogućem svijetlu, tako i zbog skromnosti i veličine po kojima će ga pamtiti njegovi prijatelji, ali i svi Bosanci i Hercegovci, saopšteno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.