Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

29.07.2009.

Samovolja predsjednika boksačkog Saveza

Situacija u bokserskom savezu Bosne i Hercegovine dostigla je vrhunac, poslije kojega bi samo nekoliko dana pred put na svjetsko prvenstvo u Milano moglo doći do raspada sistema. Situacija nikad od nastanka ovoga saveza nije bila napetija. Najveće nezadovoljstvo članova saveza nastalo je samovoljom Blaže Buljića, predsjednika krovnog saveza, predsjednika BS Republike Srpske, predsjednika BK Slavije, direktora Stočara i ko zna čega još.


Očito je ovome čovjeku malo funkcija i fotelja koje je zaposjeo, jer mu je pala u oči funkcija selektora i direktora reprezentacije BiH. Kako statutom BS BIH reprezentacija i aktivnosti reprezentacije nisu u domenu njegovih nadležnosti, već članom 39. statuta BS BiH poslove rukovođenja državnom reprezentacijom obavlja direktor reprezentacije, u saradnji sa selektorom i trenerima reprezentacije, a koji je samostalan u svome radu, predsjednik je odlučio da iste smjeni i otjera iz saveza, kako bi napokon preuzeo i nadležnost i nad reprezentacijom.


Još gora je činjenica da gladni predsjednik nije ni pročitao statut, a da jeste znao bi da direktora i selektora smjenjuje upravni odbor glasanjem o nepovjerenju, a ne nezakonito sam predsjednik. Također, bi trebao znati da se novi selektor bira i postavlja raspisivanjem konkursa, o kojem odlučuje ponovo upravni odbor, a ne vadi predsjednik selektora iz rukava.


Ništa smješnija nije činjenica da je na zadnjoj sjednici, kao i na dosadašnjim, sam postavljao pitanja na koja je sam odgovarao i donosio odluke bez glasanja ostalih članova upravnog odbora koji kao da nisu ni postojali, a obrazlažući im, da na to ima pravo i da se mogu žaliti ministarstvu civilnih poslova ako nisu zadovoljni.


Nezadovoljni članovi upravnoga odbora su jedan po jedan napustili sjednicu, ali je uporni predsjednik i dalje donosio odluke sam i jednoglasno. U jednom momentu sekretar saveza ga je upitao zna li da donosi već sedmu odluku samostalno i nezakonito, ali se predsjednik nije dao zbuniti, samo je vikao: žalite se, žalite se.


Razlog svemu je nastao kada je selektor Hamid Guska sačinjavajući spisak reprezentativaca za odlazak na Svjetsko prvenstvo izostavio članove Slavije Darka Kučuka i Predraga Kovačevića, a na njihova mjesta stavio imena Džemala Bošnjaka iz Ilidže i Velibora Vidića osvajača bronzane medalje sa Mediteranskih igara iz Peskare, boksera Radnika.


Tog momenta je predsjednik odlučio smijeniti selektora i na njegovo mjesto postaviti nekadašnjeg osvajača zlatne olimpijske medalje, Antu Josipovića iz Banjaluke, a za selektora mlađih selekcija Milorada Savkovića, takođe iz Banjaluke.


Ovim činom bi sve funkcije u krovnom savezu pripale Banjalučanima. Predsjednik, dva selektora i trener reprezentacije, a mjesto direktora Bijeljincu, koji bi na taj način upravljali kompletnim krovnim savezom.

Time bi Federalni savez bio drastično oštećen, jer njihovi članovi ne bi imali ni jednu funkciju iako imaju tri puta više klubova. Na bezrazložnu i nezakonitu smjenu selektora najburnije je reagovao direktor reprezentacije Milenko Tomić, smatrajući da postoji zakonski način kao jedina mogućnost, i da selektora ne može mijenjati samovoljno predsjednik, već upravni odbor, ali također da nije vrijeme pred odlazak na svjetsko prvenstvo.


Šta će se desiti u narednome periodu i da li ce BiH bokseri vidjeti Milano saznat će se u narednih nekoliko dana, a možda će i sam ministar rješavati pitanje ovoga saveza
.