Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

03.08.2009.

BH novinari protiv dijaspore iz Luksemburga

BH novinari će sutra odigrati još jednu revijalnu utakmicu, ovaj put u Kalesiji. U Organizaciji KSD Bosna Luksemburg i Nogometnog saveza Kalesija u utorak, na Gradskom stadionu u Kalesiji, odigrat će se tri revijalne utakmice:


1. Reprezentacija Sjeverositočne Bosne U-14 – Reprezentacija Kalesija U - 14 u 16,00 sati


2. Reprezentacija Sjeveroistočne Bosne U – 16 – Reprezentacija Kalesija U – 16 u 17,00 sati


3. BH NOVINARI – Luksemburg (bh. dijaspora) u 18,00 sati


Dolazak su do sada potvrdili sljedeci novinari: Sinan Sinanović, Mirza Trbonja, Elvir Huremović, Marjan Mijajlović, Fahrudin Sinanovic, Admir Muslimovic, Adnan Baka Demić, Fahrudin Bečić, Edin Skokić, Ramo Abidović, Meša Djedovic, Mirza Kusturica, Dino Mujanović, Mirzet Bećirović, Edin Solak, Samir Karić, Almir Šećkanović, Avdo Avdić, Omer Hasanović kao i Senad Hadžić.


Pionirsku i kadetsku reprezentaciju SI BiH predvode Nikola Nikić i Ejub Suljić. Selekciju pionira Kalesije predvodit će Suad Tabalović, Šefik Imamović i Sead Suljkanović, a selekciju kadeta Nihad Hasanović i Asim Atlagić

03.08.2009.

Durmić povećava BH koloniju u Bundess ligi?

Armin Durmić, 22-godišnji fudbaler, koji je proteklu sezonu odigrao za holandski TIK, karijeru bi mogao nastaviti u Njemačkoj. Durmić je prošao fudbalsku Školu holandkog NAC-a, a sredinom ovog mjeseca okušat će se na probi u Borussiji iz Dortmunda.


Individualno treniram u Brčkom, a sredinom ovog mjeseca imam zakazanu probu u Borussiji. Ukoliko ne zadovoljim tu, u nastavku karijere pomoći će mi Faruk Hadžibegić, koji je u kontaktu sa mojim ocem. Durmić je veznjak, koji može igrati na oba krila, s obzirom da u igri koristi obje noge .

 

03.08.2009.

Basler: Misimović poput trnoružice

Mario Basler, trener ambicioznoga njemačkog četvrtoligaša Eintrachta iz Triera, nastavlja sa serijom kolumni u Bildu kojima najavljuje novu sezonu bundesligaškog nogometa. Nakon što je u prošle sedmice iskritikovao Josipa Šimunića i ovaj se put Basler dotakao balkanskih igrača, u svojojoj kolumni nekadašnji njemački reprezenativac je pisao o Felixu Magathu a usput je dao jedno zanimljivo mišljenje o našem Zvjezdanu Misimoviću.


Felix Magath osvojit će naslov sa Schalkeom, ali 2012. godine. Ove će godine biti peti, Ako su izdržali 51 godinu bez naslova prvaka, izdržat će i 54!, tvrdi Basler. Prvak Bundeslige u sljedećoj sezoni neće biti niti branitelj naslova Wolfsburg.


Volfsburžani su ugodno iznenadili produživši ugovore s dvojicom najboljih nogometaša - napadačima Džekom i Grafiteom. No, siguran sam da će obojica otići najkasnije sljedećeg ljeta, i da to neće učiniti kao prvaci.


Jednako važan za momčad Wolfsburga, ako ne i važniji, njihov je kreator igre Zvjezdan Misimović. Moram priznati, nikada mu nisam vjerovao. Meni je uvijek izgledao kao da je sposoban eventualno nositi torbe sa sportskom opremom. Onda ga je Magath probudio iz sna kao što je kraljević probudio trnoružicu, slikovito se izrazio Basler.

03.08.2009.

Sa teniskih terena....

Mervana Jugić-Salkić, naša najbolja teniserka, u odnosu na prethodnu WTA listu skliznula je za jednu poziciju i nalazi se na 157. mjestu. Kada je riječ o dubl konkurenciji, Mervana je na 89. poziciji. Veliki “pad” je zabilježila Sandra Martinović. Sada se nalazi na 407., a bila je 376. Među vodećom trojkom nije bilo promjena. Ruskinja Dinara Safina i dalje "drži" poziciju "broj jedan", a slijede je sestre Williams Serena na drugom mjestu i Venus na trećem.


No, bilo je izmjena među deset najboljih igračica. Jelena Janković i Svetlana Kuznjecova zamijenile su mjesta, baš kao Caroline Wozniacki i Viktorija Azarenka.


Aldin Šetkić, najbolji BH teniser, nalazi se na 462. poziciji nove ATP liste što je njegov ranking karijere. Ovo je veliki uspjeh za bh. tenis, a nedavni rezultati juniora pokazuju da imamo svijetlu budućnost.03.08.2009.

Kadetkinje u četvrtfinalu

Ženska kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u četvrtfinalnu rundu takmičenja na Evropskom prvenstvu B-divizije za igračice do 16 godina u Tallinnu. Mlade bh. košarkašice su u posljednjem kolu prvog kruga EP-a poražena od Luksemburga s 52:56, ali su i pored toga osvojile drugo mjesto u grupi s dvije pobjede i dva poraza.


Isti omjer imaju Slovenija i Luksemburg, ali su BH košarkašice u međusobnom omjeru imale najbolji koš-količnik. Prvo mjesto u grupi osvojila je Danska s maksimalne četiri pobjede. Danska i BiH će nastupiti u četvrtfinalnoj grupi zajedno s prve dvije reprezentacije iz D-grupe u kojoj su Holandija, Portugal, Engleska i Ukrajina.


Rezultati posljednjeg kola C-grupe:

 

Danska - Bugarska        74:47

Luksemburg - BiH         56:52


Tabela:


1. Danska         4 4 0 267:191 8
2. BiH               4 2 2 259:245 6
3. Slovenija       4 2 2 216:216 6
4. Luksemburg 4 2 2 205:209 6
5. Bugarska      4 0 4 160:246 4

03.08.2009.

BH plivači oborili 17 nacionalnih rekorda

U Rimu je od 17. jula do 2. avgusta održano 13. FINA Svjetsko prvenstvo. Na prvenstvu je bilo zastupljeno pet sportova: skokovi u vodu, sinhrono plivanje, vaterpolo, plivanje na otvorenim vodama (plivački maraton) i plivanje. U plivačkim takmičenjima je učestvovala i plivačka reprezentacija Bosne i Hercegeovine koju su činili plivačice Selma Atić, Maida Turnadžić, plivač Ensar Hajder, trener Muhamed Smajlefendić, generalni sekretar Senad Salkić i predsjednik Plivačkog saveza BiH Milorad Vulić. Znači troje plivača i dva člana Saveza, što je za bh. prilike optimalan omjer sportista i sportskih radnika koji putuju na međunarodna takmičenja.

 

Ovo su bili jedini plivači iz BiH koji su isplivali normu za ucešće na Svjetskom prvenstvu, a svi su članovi plivačkog kluba Zmaj-Alpamm iz Tuzle. Plivačka takmičenja su se održavala na plivačkom kompleksu Foro Italico u 50 metarskom olimpijskom bazenu. Uz učešće od 180 država iz cijelog svijeta ovo je bilo najmasovnije i najbolje organizovano Svjtesko prvenstvo na kojem je oboreno i najviše svjetskih rekorda, ukupno 43. U svojim nastupima naši reprezentativci su oborili 17 državnih rekorda, od toga Hajder 12 (7 juniorskih i 5 seniorskih), Turnadžić 4 seniorskih i Atić jedan seniorski rekord.


Plivanje u BiH u usponu, ali daleko od svjetskog prosjeka


Ipak, iako je evidentno da su vodeni sportovi u BiH u usponu, uz čak 17 oborenih rekodra plivačka reprezentacija teško da se može pohvaliti rezultatima koji su bili zapaženi na Svjetskom prvenstvu. Tako su u 16 disciplina u kojima su naši takmičari nastupili, samo u dvije bili bolji od polovine takmičara, dok su u preostalih 14 zapali u onu slabiju polovinu. Na žalost, niti u jednom takmičenju bh. plivači nisu se uspjeli plasirati među trideset najboljih, a ukoliko želimo bolje rezultate uslovi u kojima treniraju reprezentativci moraće se popraviti, javljaju iz Plivačkog saveza BiH.


Oba rezultata koja su bh. plivače svrstali u bolju polovinu takmičara ostavrio je Ensar Hajderi i to sa 87. mjestom na 100m slobodno od ukupno 202 takmičara. U ovoj disciplini Ensar je isplivao i normu od 800 bodova (tačnije 807 FINA bodova) koja mu osigurava učešće na sljedećim ljetnim Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Također, sa 86. mjestom na 50m slobodno što je bilo dovoljno za 86. mjesto u konkurenciji od 209 plivača.


Ostali rezutlati koje je Hajder postigao su:


400 slobodno-oborio je juniorski i seniorski državni rekord sa rezultatom 4:05,50 i zauzeo 59. mjesto od 94. plivača,

200 slobodno - oborio juniorski i seniorski državni rekord sa rezultatom 1:53,62 i zauzeo 73. mjesto od 141. plivača,

800 slobodno - oborio juniorski i seniorski državni rekord sa rezultatom 8:35,57 i zauzeo 38. mjesto od 52. plivača,

100 delfin-takođe je oborio juniorski državni rekord sa rezultatom 0:56,17 i zauzeo 95. mjesto od 156. plivača, i

1500 slobodno-oborio je juniorski i seniorski državni rekord sa rezultatom 16:32,01 i zauzeo 35. mjesto od 43. plivača.


Turnadžić Maida postigla je slijedeće rezultate:


100 delfin - oborila je seniorski državni rekorda sa rezultatom 1:01,31 i zauzela 53. mjesto od 90. plivačica. U ovoj disciplini Maida je isplivala i normu od 800 bodova (tačnije 812 FINA bodova) koja joj osigurava učešće na sljedećim ljetnim Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

200 mješovito - oborila je seniorski državni rekorda sa rezultatom 2:26,33 i zauzela 55. mjesto od 73. plivačice,

200 delfin - oborila je seniorski državni rekorda sa rezultatom 2:18,09 i zauzela 41. mjesto od 57. plivačica, i
100 slobodno - oborila je seniorski državni rekorda sa rezultatom 0:58,91 i zauzela 83. mjesto od 161. plivačice.

Atić Selma postigla je slijedeće rezultate:

200 mješovito - zauzela je 62. mjesto od 73. plivačice,

100 prsno - zauzela je 73. mjesto od 94. plivačice,

200 prsno - oborila je seniorski državni rekorda sa rezultatom 2:45,00 i zauzela 54. mjesto od 62. plivačice,

50 delfin - zauzela je 98. mjesto od 132. plivačice, i

50 prsno - zauzela je 69. mjesto od 107. plivačica.


Postignuti rezultati u izvještaju Plivačkog saveza BiH okarakterisani su odličnim, uz kritike upućene medijima koji su od domaćih sportista očekivali više.


- Nažalost veoma smo razočarani izvještavanjem pojednih medija u BiH koji su javnost iznijeli netačne informacije da BiH plivači plivaju ispodprosječne rezultate, što se iz ovog izvještaja vidi da je netačno.", rekao je Senad SAlkić, generalni sekretar Plivačkog saveza BiH. "Umjesto da našim reprezentativcima daju punu podršku i na taj način doprinesu razvoju plivanja i sporta, uzeli su sebi za pravo da kritikuju naše najbolje plivače i jedine predstavnike Bosne i Hercegovine na 13. Svjetskom prvenstvu u plivanju. Na taj način pojedini mediji su pokazali svoju neprofesionalnost i to da su putpuno ne upoznati sa stanjem plivanja u našoj državi."


Plivači u BiH imaju zasluženu pauzu do početka septembra kada počinje nova plivačka sezona. Prvo veliko takmičenje u novoj sezoni će biti Evropsko prvenstvo u plivanju u malim (25 metarskim) bazenima koje će se održati u Istanbulu od 10. do 13. decembra.

03.08.2009.

Abdulah Ibraković : Možemo još bolje

Početak za pet. I rezultat i igra i ambijent. Navijači Veleža nisu mogli ni poželjeti bolje otvaranje od uvjerljivog trijumfa njihovih ljubimaca sa 5:0 protiv Travnika. Plus 40 u hladu u Mostaru nije smetalo igrače, a ni navijače "Rođenih", da još jednom naglase ambicije ove sezone.


Brzo, agresivno...


Nakon utakmice, Abdulah Ibraković je bio zadovoljan, ali je naglasio da Velež može igrati još bolje.


- Želimo igrati brzo, jednostavno i agresivno. Forsirat ćemo igru s puno kratkih dodavanja. Sve ono što radimo na treningu samo želimo prenijeti na teren. To smo uspjeli u subotu i kao plod takve igre stigla je visoka pobjeda - kaže Ibraković.


Ne želeći dodatno podgrijavati ionako već veliku euforiju u Mostaru, trener Veleža ipak potcrtava još jednu stvar:


- Ono što je za mene možda i najvažnije jeste pokazatelj da se publika vraća na naš stadion. Vidio sam da su navijači zadovoljni prikazanom igrom. Želim da tako bude uvijek - dodaje Ibraković.


Bitka na sredini


Prema njegovim riječima, Velež je protiv Travnika dobio bitku boljom igrom na sredini terena.


- Veliki dio posla obavila je trojka Zaimović -  Osmanagić - Majkić. Sa ovom ekipom i sa ovakvom igrom i timovi koji su znatno jači od Travnika imat će velikih problema protiv nas. Krenuli smo dobro i sada jednostavno moramo iskoristiti ovaj zamajac - zaključuje Ibraković.


Džafić, Osmanagić i Knežević prava pojačanja


Posebno dobar utisak ostavile su novajlije u ekipi Veleža. Od prve minute priliku su dobili Milan Knežević, Amer Osmanagić i Adin Džafić, koji su potvrdili da će biti velika pojačanja. Osmanagić je držao konce u vezi, Džafić bio kreator prvog i četvrtog, a strijelac trećeg gola, dok je u toj akciji učestvovao i Knežević. Ipak, prvo ime susreta bio je iskusni Dženan Zaimović, koji je postigao prva dva pogotka za Velež.

 

 

03.08.2009.

Selimović preuzeo odgovornost

Čak ni najveći pesimisti nisu očekivali takav debakl Travnika protiv Veleža (0:5). Ako se rezultatu doda činjenica da je jedina svijetla tačka u timu Nedžada Selimovića bio golman Nurković, koji je, osim penala, odbranio još nekoliko zicera, onda je jasno kako su se "Veziri" proveli u Vrapčićima.


- Kompletna ekipa je podbacila, a posebno su me razočarali igrači u odbrani, od kojih sam to najmanje očekivao. Ipak, preuzimam odgovornost za visok poraz. Naš vezni red kao da nije ni postojao, a napadači su pokazali svu smušenost, što je olakšalo posao domaćinu. Pokazalo se da naš tim ne može igrati otvoreno na gostovanjima. Ne smijemo dozvoliti da nam ovo poremeti planove za susret protiv Zrinjskog na Piroti - rekao je Selimović, uz napomenu da je Velež dobar i da će ove sezone mnogima pomrsiti račune.

03.08.2009.

Moraju biti zadovoljni

Makar fudbaleri Olimpika nisu razočarali igrom, njihova jalova terenska inicijativa i tek nekoliko stvorenih prilika nisu bili dovoljni da osvoje sva tri boda na otvaranju Premijer lige BiH. Iako je mladi sarajevski klub imao zapažene nastupe tokom priprema, u prvoj utakmici u Premijer ligi nije pružio ono što se od njega očekivalo. Kao i protiv Željezničara u generalnoj probi sedam dana ranije, i protiv Modričana je izostala potrebna agresivnost, dok se igra uglavnom zasnivala na individualnim pokušajima.


Modriča je, budući da je vodila u dva navrata, bila bliža pobjedi, tako da osvajanjem boda domaći na kraju moraju biti zadovoljni. Jedan od najzaslužnijih za remi "Vukova" bio je Darko Spalević, koji je u 90. minuti pogodio za konačnih 2:2.


- Presretan sam što sam debi u Olimpiku obilježio pogotkom koji nam je donio bod, ali sam tužan što nismo uspjeli stići do pobjede na samom startu. Ipak, nadam se da ćemo izgubljene bodove nadoknaditi na strani - kazao je golgeter prošle sezone u Premijer ligi.

 

Opet pad koncentracije u finišu

 

Kao što su i obećali, fudbaleri Modriče Maxime odigrali su utakmicu na Grbavici protiv domaćeg Olimpika otvoreno i napadački, za gol više. Epilog toga su dva postignuta pogotka i vrijedan bod na startu sezone. Ipak, u redovima "Uljara" žale za pobjedom, koju im je oduzeo Spalević u posljednjim trenucima meča pogodivši za konačnih 2:2.


- Dobro smo odigrali veći dio utakmice, pogotovo prvo poluvrijeme i posljednjih pola sata. Domaćin je imao više od igre samo u otvaranju drugog dijela, kada je imao dvije prilike i pogodio stativu. Kod 1:1 mi smo zapucali dvije odlične šanse. Morali smo biti još hrabriji - kaže trener Zoran Ćurguz te dodaje:


- Ponovo nam je u samom finišu pala koncentracija. Nismo imali ni sreće. Ipak, nisam nezadovoljan bodom. Zahvaljujem se Olimpiku na korektnom dočeku i domaćinstvu, koje ćemo im uzvratiti istom mjerom na proljeće.

03.08.2009.

Mlade BH košarkašice bolje od Slovenki

Ženska kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je drugu pobjedu na Evropskom prvenstvu B-divizije za igračice do 16 godina u Tallinnu. Mlade bh. košarkašice su u trećem susretu na EP-u pobijedile Sloveniju sa 78:70 (11:11, 23:20, 23:16, 21:23).  Najefikasnije u reprezentaciji BiH bile su Milić sa 28, Džebo sa 19 i Šurlan sa 13 poena. U sljedećem kolu u ponedjeljak košarkašice BiH igraju protiv Luksemburga.

03.08.2009.

Sedin Torlak : Igram duplo bolje nego kad me Ćiro zvao!

Si­gur­no je­dan od naj­bo­ljih de­fan­zi­va­ca ko­je je tim s Ko­še­va imao u vre­me­nu po­sli­je agre­si­je na BiH, Se­din Tor­lak, svo­jim igra­ma u bor­do dre­su u po­slje­dnje vri­je­me još je­dnom do­ka­zu­je za­što je već je­dnom bio po­zi­van od stra­ne se­le­kto­ra Ći­re Bla­že­vi­ća. Mla­di sto­per Sa­ra­je­va (24) u me­če­vi­ma Euro­li­ge pru­ža bri­ljan­tne par­ti­je. I po­red vi­si­ne (192 cm) u du­eli­ma pro­tiv brzo­no­gih na­pa­da­ča slo­va­čkog Spar­ta­ka, a po­tom i Hel­sin­gbro­ga, po­ka­zao je da po­sje­du­je i za­vi­dnu brzi­nu, što su ka­ra­kte­ris­ti­ke mo­der­nih sto­pe­ra.

 

- Se­le­ktor Bla­že­vić je vje­ro­va­tno ne­što vi­dio u me­ni kad me je prvi put zvao na oku­plja­nje na­še naj­bo­lje se­le­kci­je. Na nje­mu je da odlu­ču­je ko­ga će zva­ti, a ja sa­mo mo­gu re­ći da sad igram dva pu­ta bo­lje ne­go pro­šle go­di­ne ka­da sam prvi put do­bio po­ziv - ka­že Tor­lak.

 

U me­ču u Hel­sin­gbor­gu, sto­per bor­do ti­ma imao je taj peh da do­đe u kon­takt sa je­dnim pro­ti­vni­čkim fu­dba­le­rom, na­kon če­ga je svi­ran, po mno­gi­ma, ne­pos­to­je­ći pe­nal za Šve­đa­ne, a sto­per Sa­ra­je­va je za­ra­dio žu­ti kar­ton. Odlu­ka su­di­je, ka­že Tor­lak, izne­na­di­la je fu­dba­le­re i Sa­ra­je­va i Hel­sin­gbor­ga.

 

- Ozbi­ljni­jeg kon­ta­kta izme­đu me­ne i nje­ga ni­je ni bi­lo. S ob­zi­rom ka­ko je su­dio ka­sni­je, ste­kao se do­jam da je su­di­ja Vi­tbi is­ko­ris­tio gu­žvu u na­šem še­sna­es­ter­cu i je­dva če­kao da svi­ra pe­nal. Dru­gi žu­ti kar­ton Emi­ra Ja­njo­ša ta­ko­đer je bio smi­je­šan - miš­lje­nja je Tor­lak.

 

Me­đu­tim, Sa­ra­je­vo je sku­po pro­da­lo ko­žu u Šved­skoj. Te­ško se po­vri­je­dio naj­bo­lji igrač i ka­pi­ten Hel­sin­gbor­ga, Hen­rik Lar­son. Naš su­go­vor­nik se ne sla­že s kon­sta­ta­ci­jom ne­kih od akte­ra me­ča u Šved­skoj, po ko­ji­ma je šved­ski tim, na­kon izlas­ka nji­ho­vog ka­pi­te­na, bo­lje zai­grao.

 

- Ka­da je on iza­šao, nji­ho­va igra se do kra­ja prvog po­lu­vre­me­na ra­spa­la. Ni­su ima­li pre­vi­še ide­je u igri jer je Lar­son taj ko­ji or­ga­ni­zu­je na­pa­de. Ka­ko god, nje­gov izos­ta­nak ne zna­či da gos­ti do­la­ze u Sa­ra­je­vo sla­bi­ji. Iona­ko, bo­lje igra­ju u gos­ti­ma, to ne smi­je­mo za­bo­ra­vi­ti - re­kao je Se­din Tor­lak u raz­go­vo­ru za "San", is­ta­kav­ši na kra­ju ka­ko mu je žao Lar­so­na ko­jeg, ka­ko ka­že, izu­ze­tno ci­je­ni jer on je evrop­ska fu­dbal­ska ve­li­či­na i le­gen­da.

 

                                     Ja­ho­vić upi­tan i pro­tiv Šve­đa­na?

 

Na­pa­dač Sa­ra­je­va Adis Ja­ho­vić, ko­ji je u du­elu pro­tiv Hel­sin­gbor­ga po­vri­je­dio sko­čni zglob, ni­je igrao u si­noć­njem me­ču pro­tiv Slo­bo­de na Ko­še­vu. S ob­zi­rom da mo­ra mi­ro­va­ti do utor­ka, tre­ner Ja­njoš ka­zao je da je upi­tno je ho­će li bi­ti spre­man i do čet­vrtka za meč pro­tiv Hel­sin­gbor­ga. Do­bra vi­jest je da se Fa­ruk Ihi­ti­ja­re­vić opo­ra­vio od po­vre­de li­ca i bit će u kom­bi­na­ci­ji za meč Euro­li­ge.

 

                                   Ala­im okon­čao Lar­so­no­vu ka­ri­je­ru?!

 

Izvor bli­zak 37 - go­diš­njem Hen­ri­ku Lar­so­nu, u izja­vi za šved­ski list «Spor­tbla­det», trvdi da je šved­ski as odlu­čio da, na­kon što je slo­mio ča­ši­cu ko­lje­na u me­ču pro­tiv Sa­ra­je­va ba­kon du­ela s gol­ma­nom Ala­imom, ka­že ko­na­čno zbo­gom fu­dba­lu.

 

- Hen­rik je i pri­je ozlje­de bio 95 pos­to si­gu­ran da će na kra­ju ove se­zo­ne go­di­ne okon­ča­ti ka­ri­je­ru. Me­đu­tim, na­kon ove ozlje­de odlu­čio se odmah po­vu­ći - tvrdi ne­ime­no­va­ni izvor, iako su li­je­čni­ci na­ja­vi­li da bi se na­kon vi­še­mje­se­čnog opo­rav­ka mo­gao vra­ti­ti na te­ren.

 

                                   Ci­je­ne ula­zni­ca pet i 10 KM

 

Na­vi­ja­či Sa­ra­je­va za re­vanš meč tre­ćeg pret­ko­la Euro­li­ge pro­tiv Hel­sin­gbor­ga mo­rat će iz­dvo­ji­ti is­tu svo­tu nov­ca kao za uta­kmi­cu pro­tiv Spar­ta­ka. Ovo nam je pot­vrdio i di­re­ktor klu­ba, Ni­had Ba­ljak. Da­kle, ula­zni­ce na is­to­čnu, za­pa­dnu i ju­žnu tri­bi­nu (u slu­ča­ju do­las­ka na­vi­ja­ča Hel­sin­gbor­ga) ko­štat će 10 KM, dok će naj­va­tre­ni­ji na­vi­ja­či Sa­ra­je­va za ulaz na sje­ver pla­ti­ti pet KM.

03.08.2009.

Šaranović matirao Hajduk

Igrači Zadra večeras su u dalmatinskom derbiju nadigrali Hajduk na praznom Poljudu. Gol za tri neočekivana, ali zaslužena boda postigao je Edin Šaranović, bivši igrač Sarajeva koji je u 68. minuti na lijepu asistenciju Ljubičića matirao Subašića. Zadar je igrao zatvorenu varijantu, a Hajduk bio previše indisponiran da probije bunker.

03.08.2009.

Mladi košarkaši BiH osvojili osmo mjesto

Muška juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je osmo mjesto na Evropskom prvenstvu B-divizije za igrače do 18 godina u Sarajevu. U susretu za sedmo mjesto mladi bh. košarkaši poraženi su od Estonije sa 63:81 (13:17, 12:17, 18:23, 20:24).03.08.2009.

Asmir Begović : Novi BH pasoš i dijete promijenit će mi život

U centru pažnje sportske javnosti u našoj zemlji posljednjih dana ponovo se našao Asmir Begović, golman engleskog Portsmuta. Dvadesetdvogodišnji Trebinjac želi ostvariti svoj san i zaigrati u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali ga i Kanađani, za koje je nastupao u mlađim selekcijama, žele zadržati u svojim redovima.


                                               Najsretniji čovjek


- Odlučio sam da igram za nogometnu reprezentaciju BiH i to nije sporno. U kontaktu sam sa generalnim sekretarom Nogometnog saveza BiH Munibom Ušanovićem, koji se redovno čuje i sa mojim roditeljima Amerom i Ajnijom. Svi se nadamo pozitivnom ishodu i da ću što prije dobiti bh. pasoš i zaigrati u dresu reprezentacije BiH. Tada ću biti najsretniji čovjek na svijetu - govori Begović, koji je sa Portsmutom na pripremama u portugalskom Gimarešu. Asmir želi doći na okupljanje naše reprezentacije za prijateljsku utakmicu protiv Irana 12. avgusta, ali još nije siguran hoće li, zbog poroda supruge Nikol (Nicolle), morati odgoditi dolazak u Sarajevu.


- Još ništa nije sigurno. Supruga bi se trebala poroditi oko 12. avgusta i htio bih da budem sa njom. Nadam se da će sve biti u redu i da ću uskoro postati otac. Bh. pasoš i dijete promijenit će mi život i učiniti me sretnijim. Osjećam da će ovo biti moja životna prekretnica - nastavlja golman Portsmuta.


Naš golman je više od dvije godine u ljubavnoj vezi sa Amerikankom Nikol.


                                               Njemačka i Kanada

 

- Odlično se slažem sa Nikol, a dosta me je promijenio zajednički život. Sve je lakše kada imam nekoga pored sebe - govori Asmir.


Budući bh. reprezentativac imao je sličnu životnu priču kao i brojni naši nogometaši. Kao četverogodišnjak, sa porodicom je otišao iz rodnog Trebinja u Njemačku, a potom u Kanadu, gdje je napravio prve nogometne korake.


- Glavni krivac za moje uspjehe je otac Amer, koji je svojevremeno branio za trebinjski Leotar. Mnogo su mi pomogli očevi savjeti, a na kraju se pokazalo da je učenik nadmašio učitelja. Drago mi je što sam član engleskog premijerligaša mada to donosi veliku odgovornost. Englezi su veliki nogometni fanatici i igrači su pod nemogućim pritiskom - kaže Begović.


                                   Želi upoznati ljepote domovine


Asmir je sa suprugom Nikol prošle godine prvi put bio u Sarajevu.


- Želim se upoznati sa ljepotama svoje domovine. Svako reprezentativno okupljanje koristit ću da posjetim neki grad i da upoznam naše ljude - kaže Asmir.

03.08.2009.

FIBA odlučuje o Mahalbašiću

Rašid Mahalbašić potpisao je još u junu trogodišnji ugovor s Košarkaškim klubom Bosna ASA BH Telecom, ali prelazak jednog od najboljih mladih evropskih igrača i dosadašnjeg člana austrijskog Klagenfurta u redove sarajevskih "Studenata" još nije riješen. Naime, bh. viceprvak još uvijek ne može 18-godišnjeg centra (212 centimetara) registrirati kao svog igrača, jer Austrijski košarkaški savez nije izdao izlazno pismo.


Zahtjev za dokument, kojim se potvrđuje da igrač više nema obaveze prema klubu iz države u kojoj je do tada nastupao, poslan je u Austriju još 24. jula. Kako nije bilo nikakvog odgovora, Košarkaški savez BiH je četiri dana kasnije poslao i urgentni zahtjev, ali ni to nije pomoglo, tvrdi generalni sekretar KK Bosna Stjepan Grubnić.


- Klubovi, kada su u pitanju izlazna pisma, komuniciraju putem matičnih saveza koji bi trebali odgovoriti pozitivno ili negativno. U ovom slučaju, u propisanih sedam dana ništa se nije desilo i KSBiH je, u skladu s propisima, od Evropske košarkaške federacije (FIBA Europa) zatražio da potvrdi prelazak Mahalbašića - kaže Grubnić.


Prema njegovim riječima, FIBA ne bi trebala praviti probleme jer Austrijanci, iako nisu izdali izlazno pismo, nisu naveli ni razlog zbog kojeg bi transfer bio sporan.


- S naše strane, sve je čisto. Mahalbašićev ugovor je takav da on može otići uz fiksno obeštećenje. Klagenfurtu smo uputili zahtjev da nam dostave broj računa na koji bismo uplatili novac, ali ni na to nam nisu odgovorili. Oni možda smatraju da imaju pravo na nešto više, ali to nije naš problem - rekao je Grubnić.


                                               Debitovao za seniore


Mahalbašić je trenutno na pripremama seniorske reprezentacije Austrije, koju očekuju kvalifikacije u B-diviziji, nakon što je kao član mlade selekcije bio najbolji igrač i strijelac Evropskog prvenstva divizije B do 20 godina. U prvom seniorskom nastupu u petak postigao je dva poena u pobjedi nad Švicarskom (79:62). Inače, Mahalbašić je rođen u Sloveniji, odrastao je u Austriji, gdje je i počeo karijeru. Njegovi roditelji rođeni su u BiH.

 

03.08.2009.

Robijaši protiv Uprave i trenera Ištuka

Du­el sta­rih ri­va­la Čeli­ka i Že­lje­zni­ča­ra za­slu­že­no je pri­pao ti­mu »pla­vih» ko­ji je ta­ko pre­ki­nuo ne­ga­ti­van niz na gos­to­va­nji­ma. Su­bo­tnja po­bje­da u Ze­ni­ci po­ka­za­la je da na Grba­vi­ci pu­šu ne­ki no­vi vje­tro­vi i sa­svim si­gur­no da će Že­lje­zni­čar u nas­tav­ku se­zo­ne bi­ti  pre­te­dent za sa­mi vrh ta­be­le. Kraj uta­kmi­ce do­ma­ći na­vi­ja­či, Ro­bi­ja­ši, do­če­ka­li su skan­di­ra­njem; Upra­va na­po­lje...,  Ivo odla­zi..., izra­ža­va­ju­ći ta­ko svo­je ne­za­do­volj­stvo pris­ti­glim po­ja­ča­nji­ma u Čelik i sa­mim ra­dom Upra­ve Ze­ni­ča­na. Na­kon me­ča, tre­ner Čeli­ka Ivo Ištuk, bio je utu­čen.

 

- Pri­bo­ja­va­li smo se je­dnog no­vog Že­lje­zni­ča­ra ko­ji je otvo­re­nom igrom do­šao do ci­je­log pli­je­na u Ze­ni­ci. Ja svo­jim igra­či­ma ne­mam šta za­mje­ri­ti, oni su se bo­ri­li ko­li­ko su mo­gli. Na­dam se da će ova­ko su­đe­nje Čeli­ku bi­ti i u gos­ti­ma jer sa­mo ta­ko mo­že­mo po­di­ći rej­ting na­šeg no­go­me­ta. Na­dam se da će­mo uz opo­rav­lje­ne Smri­ku i Za­hi­ro­vi­ća, te kar­to­ni­ra­ne Mar­ko­vi­ća i Di­la­ve­ra u na­re­dnom me­ču mo­ći na­do­kna­di­ti ove bo­do­ve - ka­zao je Ištuk.

 

03.08.2009.

Rastjerani pravi igrači, bačene pare na anonimuse

Mo­dri­ča je oči­ta­la fu­dbal­sku le­kci­ju Olim­pi­ku na Grba­vi­ci. Osvo­je­nom bo­du s pra­vom se vi­še ra­du­ju do­ma­ći, jer je Mo­dri­ča to­kom 90 mi­nu­ta ima­la vi­še zre­lih šan­si, a i su­di­ja je "na­vla­čio" za do­ma­ći tim. No, to u na­šem no­go­me­tu ni­je ni­šta stra­no. I dok će gos­ti ža­li­ti za pro­pu­šte­nim šan­sa­ma i bo­do­vi­ma, Olim­pik se već na star­tu svrstao me­đu ti­mo­ve ko­ji će se bo­ri­ti za op­sta­nak. Pom­pe­zne izja­ve čel­ni­ka klu­ba, ras­prši­le su se kao mje­hur od sa­pu­ni­ce. Lje­tos su ne­se­le­kti­vno do­vo­đe­na po­ja­ča­nja -na­vo­dno - naj­češ­će bez kon­sul­ta­ci­ja sa tre­ne­rom - a ispos­ta­vi­lo se da su to, izu­zev gol­ma­na Vran­či­ća, ve­znja­ka Ma­rin­ko­vi­ća i Spa­le­vi­ća, sve sa­mi po­lov­nja­ci i no­go­me­tni ano­ni­mu­si. Oči­to je ne­ko­me od­go­va­ra­lo da ras­tje­ra sve za­slu­žne igra­če, ko­ji su Olim­pik uve­li u eli­tno druš­tvo, ka­ko bi do­ve­li de­se­tak igra­ča, ka­kvih ima po ili­džan­skom Igma­nu, Ozre­nu, Bu­tmi­ru, Po­fa­li­čkom...

 

Za uvo­znu "škart" ro­bu iz srbi­jan­skih klu­bo­va pla­će­no je sto­ti­ne hi­lja­da ma­ra­ka. Na­vo­dno, zbog to­ga sa­da gun­đa­ju i oni ko­ji su di­za­li ru­ku da Olim­pik do­bi­je ne­što "crka­vi­ce" iz bu­džet­skih sred­sta­va općin­ske i kan­to­nal­ne ka­se. Svi ko­ji su bi­li u su­bo­tu na Grba­vi­ci, uvje­re­ni su ka­ko bi Olim­pik sa igra­či­ma ko­ji su otje­ra­ni; Ra­do­nja, Kaj­taz, Ku­ći, Ge­njac, Čulov, Raš­čić, Ko­zi­ca, Ala­gić, Fa­tić.., igrao za­pa­že­nu ulo­gu na bh. sce­ni. Kao što su uvje­re­ni da se Olim­pi­ku crno pi­še sa ovim ka­drom.

 

Ne­ma tre­ne­ra ko­ji mo­že pre­ko no­ći ui­gra­ti igra­če od ko­jih ne­ki ni­su pro­šli ni osno­vnu fu­dbal­sku abe­ce­du. Olim­pik se ni­je ri­je­šio sam za­slu­žnih igra­ča, već i ne­ko­li­ci­ne tre­ne­ra ko­ji su u krat­ko vri­je­me na­pra­vi­li re­da u omla­din­skoj ško­li. Da stvar bu­de go­ra, ne­ki su tre­ne­ri iz Mu­se­mi­će­vog okru­že­nja li­ko­va­li na­kon re­mi­ja, uvje­re­ni ka­ko sa­daš­nji tre­ner ne­će iz­drža­ti do pe­tog ko­la. Ba­rem ta­ko su na­ga­đa­li sat na­kom uta­kmi­ce. I dok je Mu­se­mić, ka­kav već jes­te, emo­ti­vno pro­živ­lja­vao re­mi, po­je­din­ci iz Olim­pi­ka mu sa­pu­nja­ju das­ku. No, to je pro­blem i po­sao za Ni­ja­za Gra­ci­ća, al­fu i ome­gu klu­ba, ko­ji je na­jav­lji­vao bor­bu za Evro­pu. Ka­ko i Sa­ra­je­vo i Že­ljo u su­sre­ti­ma sa Olim­pi­kom ra­ču­na­ju na gos­tu­ju­će bo­do­ve, "vu­ko­vi­ma" sa Oto­ke, ne pi­še se do­bro. I ono ma­lo na­vi­ja­ča što je bi­lo na Grba­vi­ci, sta­di­on je na­pus­ti­lo ra­zo­ča­ra­no.

 

 

03.08.2009.

Osim nas je ubijedio da možemo

Der­bi 1. ko­la Pre­mi­jer li­ge Bi­Ho­di­gran je u Ze­ni­ci, a Bi­li­no po­lje sre­tni­ji i za­do­vo­ljni­ji na­pus­ti­li su igra­či Že­lje­zni­ča­ra, ko­ji su go­lom Ale­na Me­ša­no­vi­ća do­šli do mi­ni­mal­ne ali vri­je­dne po­bje­de od 1:0. Bio je to prvi tri­jumf Že­lje­zni­ča­ra u gos­ti­ma na­kon 804 da­na. Pod­sje­ti­mo, "pla­vi" su po­slje­dnji put po­bje­di­li ne­kog u gos­ti­ma 19. ma­ja 2007. go­di­ne, ka­da su u uta­kmi­ci bez ika­kvog re­zul­tat­skog zna­ča­ja sa­vla­da­li Ora­šje sa 3:1. Po­bje­dom u Ze­ni­ci, Že­lje­zni­čar se na­me­tnuo u je­dnog od fa­vo­ri­ta za osva­ja­nje ti­tu­le ove se­zo­ne. Alen Me­ša­no­vić raz­ga­lio je na­vi­ja­čka srca, po­ka­zao da je Amar Osim na­pra­vio pra­vi po­tez nje­go­vim do­vo­đe­njem. Dan na­kon uta­kmi­ce Alen se sa sai­gra­čem El­vi­som Me­ši­ćem upu­tio u Bi­hać.

 

- Do­bi­li smo slo­bo­dno dva da­na, pa odoh da vi­dim su­pru­gu, si­na i pri­ja­te­lje - ka­zao nam je na po­čet­ku na­pa­dač "pla­vih".

 

- Ovo je Bo­ži­je da­va­nje, šta dru­go da ka­žem. Vrlo sam sre­tan zbog po­bje­de, zbog to­ga što sam ja dao gol. Sre­tan sam zbog na­vi­ja­ča ko­ji su u Ze­ni­cu do­šli da nas bo­dre. Da mi je ne­ko re­kao da ću u 33. go­di­ni ži­vo­ta bi­ti ova­ko sre­tan i za­do­vo­ljan igra­ju­ći no­go­met, re­kao bi mu da je smi­je­šan. Ali, vje­ruj­te da sam sre­tan i po­no­san.

 

Me­ša­no­vić je go­vo­rio o to­me ka­ko je Že­ljo odi­grao so­li­dnu uta­kmi­cu, ka­ko ni­je bi­lo ne­ke lje­po­te, ali je "ta­kti­čki eki­pa dje­lo­va­la vrlo do­bro".

 

- Amar nas je do­bro pos­ta­vio, re­kao nam šta da ra­di­mo. Ubi­je­dio nas je da mo­že­mo, da se ne smi­je­mo una­pri­jed pre­da­ti. Me­ni je re­kao da igram sam u na­pa­du. "Bo­ri se, mo­raš da se ode­reš", ta­ko mi je re­kao.

 

Ale­nu je va­žno zbog mla­dih igra­ča u ti­mu da su osje­ti­li da mo­gu, da će sa­da ima­ti ve­li­ko sa­mo­po­uz­da­nje.

 

- Dra­go mi je zbog Še­hi­ća, ma­log Čoli­ća, Co­ca­li­ća, "Ba­đa Me­hi­ća", Be­kri­ća..., ko­ji su u naj­bo­ljim go­di­na­ma i os­ta­lih da ih ne na­bra­jam sve. Oni su sa­da vi­dje­li da mo­gu, da ni­je ba­uk do­bi­ti ne­ko­ga na stra­ni. Po­no­san sam na svo­je sai­gra­če ko­ji su Bi­li­no po­lje na­pus­ti­li s osmi­je­hom na li­cu, a i ja za­je­dno s nji­ma.

 

Me­ša­no­vić go­vo­ri da ni­je osje­tio ni­ka­kve emo­ci­je u Ze­ni­ci, s ob­zi­rom na to da je svo­je­vre­me­no igrao za Čelik.

 

- To je po­sao, ne­ma emo­ci­ja. Is­ti­na, ni­sam se ja du­go ni za­držao u Ze­ni­ci. Ali, emo­ci­je me sa­da no­se, u Že­lji se osje­ćam fan­tas­ti­čno. Svi su fi­ni, svi mi po­vla­đu­ju, tru­de se da mi ugo­de. Ka­ko je to li­je­po...

 

                                    Ši­ro­ki pred pu­nim tri­bi­na­ma

 

Gol i po­bje­da u Ze­ni­ci, ka­ko smo i na­jav­lji­va­li pret­ho­dnih da­na, od Grba­vi­ce će u idu­ćem ko­lu, ka­da sti­že Ši­ro­ki, na­pra­vi­ti pra­vu ko­šni­cu. Ne­ma su­mnje, na tri­bi­na­ma će bi­ti ti­je­sno.

 

- Bit će to pra­vi spe­ktakl. Oče­ku­je­mo pun sta­di­on, fan­tas­ti­čnu atmo­sfe­ru ka­kvu sa­mo Že­lji­ni na­vi­ja­či mo­gu na­pra­vi­ti. Sa­da smo po­ka­za­li svi­ma da re­zul­ta­ti u pri­pre­mnim uta­kmi­ca­ma ne mo­ra­ju ni­šta da zna­če. Ovo su sa­da pra­ve uta­kmi­ce. Ide­mo na po­bje­du pro­tiv Ši­ro­kog. Ide­mo na po­bje­du pro­tiv sva­ke dru­ge eki­pe, bi­lo na stra­ni, bi­lo na Grba­vi­ci. Jer, naš cilj je ja­san, a to je da priu­šti­mo na­šim na­vi­ja­či­ma za­do­volj­stvo i, ako Bog da, da po­ku­ša­mo uze­ti ti­tu­lu - za­klju­čio je Me­ša­no­vić.

 

                                               Pre­mi­je

 

Dva da­na pri­je uta­kmi­ce u Ze­ni­ci, prvi čo­vjek "pla­vih" Sa­ba­hu­din Žu­jo, bio je vrlo ja­san i pre­ci­zan ka­da je na­gra­đi­va­nje igra­ča u pi­ta­nju.

 

- Po­bje­de li u Ze­ni­ci, pre­mi­je će do­bi­ti već u to­ku na­re­dne se­dmi­ce. Po­bje­de li dvi­je na star­tu i osvo­je šest bo­do­va, do­bit će ek­stra pre­mi­ju za ko­ju smo već na­šli spon­zo­re - zbo­rio je pred­sje­dnik Žu­jo u čet­vrtak u "pla­vom sa­lo­nu"

 

Igra­či i stru­ka su svo­je odra­di­li, na po­te­zu je Žu­jo i nje­go­va eki­pa.

03.08.2009.

Begovića još korak dijeli od nastupa za BiH

Čini se da je sapunica oko Asmira Begovića došla do samog kraja koji će kako stvari stoje biti sretan za navijače Bosne i Hercegovine. Naime, nakon odugovlačenja kanadskog nogometnog saveza, papiri o nastupima Asmira Begovića za selekcije Kanade su konačno pristigli u sjedište NS BiH.


- Na spisku nema niti jednog nastupa za A selekciju Kanade. Više nema nikakvih prepreka, nadamo se da će FIFA veoma brzo donijeti odluku da Begović može braniti za BiH, te da će selektor Blažević moći na njega računati za mečeve s Ermenijom i Turskom u septembru - rekao je Munib Ušanović za Dnevni avaz.


Od ranije je poznato da se Begović neće odazvati za meč sa Iranom iz razloga
jer čeka prinovu u porodici ali ga sa nestrpljenjem očekujemo u septembarskim utakmicama koje bi mogle biti ključne za plasman naše reprezentacije u baraž za svjetsko prventsvo 2010. u Južnoj Africi.

03.08.2009.

Hrvači Haris i Kemal Tajić odbili poziv Austrije

Naš izbor bila je Bosna i Hercegovina, rekao je Kemal Tajić, rvački reprezentativac naše zemlje. Nakon što su od djetinjstva boravili u Austriji, gdje su se počeli baviti rvanjem, braća Tajići su dobrim nastupima na turnirima za mlađe kategorije privukli pažnju austrijskih sručnjaka koji su im nudili da nastupaju za njihovu selekciju.

 

- Nastupi za BiH moj su izbor i dužnost. Rođeni smo u Sarajevu i bilo bi nepošteno kada ne bismo nosili dres naše zemlje, bez obzira što smo prve rvačke zahvate naučili u Austriji. Bio sam presretan kada sam se na Mediteranskim igrama u Peskari okitio bronzanom medaljom čime sam pokazao da, bez obzira što ne živim u ovoj državi, mogu donijeti dobre rezultate bh. sportu", rekao je Kemal Tajić, a

 

Haris je dodao:

 

- Nastupajući u Austrijskoj ligi upoznao sam mnogo boraca iz Evrope. To poznanstvo i iskustvo može pomoći da ostvarim visoke plasmane za reprezentaciju. Iako imam problema sa povredama, nadam se da ću u svoj rodni grad donijeti medalju s nekog od najvećih međunarodnih takmičenja."

 

BH reprezentativci nastupaju za Horbranc iz Austrije, koji je 2005. bio državni prvak. Nastupajući za svoj klub, Kemal Tajić je u svojoj kategoriji osvojio titulu najboljeg rvača u grčko-rimskom načinu rvanja, dok njegov stariji brat brani naslov u slobodnom stilu.

 

- Nemoguće je porediti nivo na kojem se ovaj sport nalazi u Austriji i u BiH. Za klubove s kojima se mi takmičimo u domaćoj ligi nastupaju pojedinci koji su najbolji u Evropi. Imamo borbe sa osvajačima evropskih i svjetskih medalja. Radimo u jednoj jakoj konkurenciji koja zahtijeva naporne treninge i pripreme. Mislim da u BiH rvači nemaju uvjete koji su potrebni za visoke evropske i svjetske rezultate. Kao i svaki sport, tako i rvanje zahtijeva podršku od svih nivoa sportskih i državnih organizacija", kazao je Haris Tajić.

 

Nakon što su odbili ponudu da nastupaju za Austriju, i nakon nekoliko velikih takmičenja u dresu naše zemlje, braća Tajići se nisu pokajali.

 

- Braniti boje naše reprezentacije moja je konačna odluka nakon koje se nikada nisam pokajao. Imam dobre uvjete za rad u Austriji i cilj mi je da svoju zemlju predstavljam na najbolji mogući način. Vrijedno treniram i uvijek se nadam velikom uspjehu. Mislim da je svakodnevan rad uvjet za ispunjenje cilja", zaključio je Kemal Tajić.

03.08.2009.

Anton Josipović: Rezultati su jedini kriterij

Nekada zlatni olimpijac Anton Josipović nedavno je imenovan za novog selektora bokserske reprezentacije Bosne i Hercegovine. O boksu na ringu zna sve, što je i dokazao mnogo puta, a vrhnac je bio 1984, kada je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu oko vrata stavio najsjajnije odličje. Boksajući za banjalučku Slaviju, osvojio je prvenstvo Jugoslavije 1982. godine, da bi, godinu dana kasnije, osvojio titulu prvaka Balkana. Sada se našao sa druge strane ringa i sada svojim ogromnim iskustvom treba nove generacije boksera da dovede bar blizu onoga što je on ostvario.

 

Sa njim su razgoravale kolege iz Nezavisnih novina i evo šta su zabilježile :

 

Postali ste selektor bokserske reprezentacije BiH. Jeste li zadovoljni tim angažmanom? Da li je do toga došlo iznenada?

 

- Bokserskom savezu BiH ljudi se uvijek oko nečega usaglašavaju. Uvijek je riječ o selektorima, bokserima i klubovima. Minuli period bez rezultata prouzrokovao je određene promjene u reprezentaciji. Moj angažman nije došao iznenada, jer sam uvijek bio prisutan u bh. boksu i pratio događanja. Nadam se da uz pomoć nadležnih institucija koje vode računa o sportu možemo krenuti boljim putem i osigurati selekciju koja će imati pojedince spremne za mečeve na najvećim međunarodnim turnirima. BiH je zemlja koja je imala i još ima borce ogromnih potencijala koje valja iskoristiti na najbolji mogući način. Ne smijemo dozvoliti da naši bokseri svoje egzistencijale probleme rješavaju radeći kao izbacivači po diskotekama. U tom slučaju možemo se pomiriti sa propašću.

 

Kako komentarišete da se na čelnim pozicijam u Bokserskom savezu naše zemlje nalaze ljudi iz Republike Srpske? Da li to utiče na izbor bh. selekcije?

 

- Mislim da, zahvaljujući Ustavu BiH, imamo takvu strukturu ljudi na predsjedničkim i drugim funkcijama. To za mene ne predstavlja problem kada se radi o obavljanju poslova koji su u njihovim nadležnostima. Problem nastaje kada se ljudi iz Saveza, koje ja smatram i zovem političarima, počnu miješati u selektorov izbor boksera za reprezentaciju. Garantujem da mi niko neće određivati imena naših predstavnika na evropskim i svjetskim takmičenjima. Moji kriteriji su sportski rezultati i neki drugi momenti, kao što je psihološki sklop borca ili njegov karakter.

 

Mislite li da su ranije pravljene greške kada je u pitanju izbor reprezentativaca?

 

- Nije pošteno da o tome govorim. Tvrdim da u trajanju mog mandata na mjestu selektora reprezentacije nijedan bokser neće biti na spisku ukoliko nije pokazao kvalitet kojim će dostojno predstavljati bh. boks u svijetu. Ako me neko bude primoravao da takmičare biram prema nacionalnom ključu, istog ću momenta napustiti sadašnju funkciju. Jer sport je nešto što ne može ulaziti u takve okvire.

 

Regionalna bokserska liga vjerovatno će startati početkom sljedeće sezone, kako je potvrđeno na prošlosedmičnom sastanku bokserskih stručnjaka iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH?

 

- Na sastanku u Puli skoro je sve dogovoreno. Osnivanje jedne takve lige bio bi veliki korak za boks na ovim prostorima. Radi se o tome da se kroz jednu jaču i konkurentniju ligu pokuša reafirmirati vrijednost ovog sporta. Srbija i Hrvatska imaju nekoliko vrhunskih boraca i Crna Gora također. Ako bokser ima mogućnost da često u ring izlazi sa dobrim protivnicima, onda i on ima velike šanse za napredak. Boks je krvav sport, koji zahtijeva rad i dobru borbu. Vjerujem da će, ukoliko bude organizovana i dobije podršku, Regionalna liga pokrenuti boks na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Kako vidite sadašnju situaciju u boksu u odnosu na vrijeme bivše Jugoslavije?

 

- To nije moguće porediti. Jugoslavija je uvijek kotirala između trećeg i petog mjesta na svijetu. Jugoslavija je uzela tri medalje na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. Danas je sve daleko od toga. To ne znači da stvari ne mogu biti bolje. Naprotiv, ako dobro budemo analizirali situaciju i krenemo ispočetka, radeći neprestano iz dana u dan, možemo reafirmirati boks i vratiti ga na nivo na kojem je bio osamdesetih. Ovdje ima potencijala u koji treba ulagati, a ako mi to želimo, možemo mnogo toga promijeniti.

 

Koje stvari moraju biti ostvarene i rekonstruirane da bi predstavnici naše zemlje donijeli medalju s najvećih bokserskih smotri?

 

- Prije svega, svi ljudi u ovom sportu moraju ostati na okupu. Moramo imati dobro obučene trenere koji će poznavati karakter svojih boksera. Potrebni su nam jaki klubovi koji će imati dobru međusobnu saradnju. Boks mora imati podršku od strane države. Svaki takmičar mora proći naporne i vrhunske pripreme kako bi došao u rang najvećih na svijetu. Boks je takav, traži mnogo krvi i mnogo ulaganja.

 

Kako vidite budućnost bh. sporta?

 

- Da bi sport bio na vrhunskom nivou, pogrešno postavljene stvari treba primijetiti i rješavati ih jednu po jednu. Mislim da je društvo ključni faktor za sport. Ako dozvolimo da našim "klincima" idoli budu bande, droga i kriminlci, onda smo izgubili sport. Moramo raditi na tome da se djeca koja ovdje žive dive sportistima, sportskim radnicima i umjetnicima. U tom slučaju dobijamo duplu krunu. Dobro društvo i dobar sport.

 

Ćiro zna sve o fudbalu

 

Iako je stručnjak za boks, Josipović se osvrnuo na fudbalsku reprezentaciju BiH i selektora Miroslava - Ćiru Blaževića.

 

- Ćiro zna sve fudbalu. On je kroz razgovor, motivaciju i taktiku uspio napraviti reprezentaciju koja ima izgledne šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo. Sleketor mora imati podršku u svom radu. Nadam se da poslije neće ostati potop i da će fudbal napokon krenuti naprijed", rekao je Josipović.

 

Mate Parlov

 

Josipović se sjetio Mate Parlova, legende jugoslovenskog boksa i bivšeg selektora reprezentacije Jugoslavije.

 

- Dok sam bio u reprezentaciji Jugoslavije, selektor je bio Mate Parlov. Taj je stučnjak u svakom trenutku svom bokseru znao reći konkretne i pouzdane savjete. Na pripremama reprezentacije prišao mi je samo dva puta i rekao mi na koje stvari moram obratiti pažnju. To su stvarno bila dva konkretna prijedloga koja su mi kasnije pomogla. Svaki selektor mora znati na pravi način da razvija svog boksera", rekao je Josipović.