Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

03.08.2009.

FIBA odlučuje o Mahalbašiću

Rašid Mahalbašić potpisao je još u junu trogodišnji ugovor s Košarkaškim klubom Bosna ASA BH Telecom, ali prelazak jednog od najboljih mladih evropskih igrača i dosadašnjeg člana austrijskog Klagenfurta u redove sarajevskih "Studenata" još nije riješen. Naime, bh. viceprvak još uvijek ne može 18-godišnjeg centra (212 centimetara) registrirati kao svog igrača, jer Austrijski košarkaški savez nije izdao izlazno pismo.


Zahtjev za dokument, kojim se potvrđuje da igrač više nema obaveze prema klubu iz države u kojoj je do tada nastupao, poslan je u Austriju još 24. jula. Kako nije bilo nikakvog odgovora, Košarkaški savez BiH je četiri dana kasnije poslao i urgentni zahtjev, ali ni to nije pomoglo, tvrdi generalni sekretar KK Bosna Stjepan Grubnić.


- Klubovi, kada su u pitanju izlazna pisma, komuniciraju putem matičnih saveza koji bi trebali odgovoriti pozitivno ili negativno. U ovom slučaju, u propisanih sedam dana ništa se nije desilo i KSBiH je, u skladu s propisima, od Evropske košarkaške federacije (FIBA Europa) zatražio da potvrdi prelazak Mahalbašića - kaže Grubnić.


Prema njegovim riječima, FIBA ne bi trebala praviti probleme jer Austrijanci, iako nisu izdali izlazno pismo, nisu naveli ni razlog zbog kojeg bi transfer bio sporan.


- S naše strane, sve je čisto. Mahalbašićev ugovor je takav da on može otići uz fiksno obeštećenje. Klagenfurtu smo uputili zahtjev da nam dostave broj računa na koji bismo uplatili novac, ali ni na to nam nisu odgovorili. Oni možda smatraju da imaju pravo na nešto više, ali to nije naš problem - rekao je Grubnić.


                                               Debitovao za seniore


Mahalbašić je trenutno na pripremama seniorske reprezentacije Austrije, koju očekuju kvalifikacije u B-diviziji, nakon što je kao član mlade selekcije bio najbolji igrač i strijelac Evropskog prvenstva divizije B do 20 godina. U prvom seniorskom nastupu u petak postigao je dva poena u pobjedi nad Švicarskom (79:62). Inače, Mahalbašić je rođen u Sloveniji, odrastao je u Austriji, gdje je i počeo karijeru. Njegovi roditelji rođeni su u BiH.