Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

06.08.2009.

BiH u grupi sa Rumunijom, Finskom i Velikom Britanijom

Ždrijeb muških rukometnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (SP) 2011. u Švedskoj održan je danas u Beču, a reprezentacija BiH će igrati u Grupi 2 sa selekcijama Rumunije, Finske i Velike Britanije. U Grupi 1 nalaze se Bjelorusija, Švicarska, Kipar i Farska Ostrva, dok su u Grupi 3 Slovačka, Izrael i Bugarska. Holandija, Belgija i Estonija igrat će u Grupi 4, dok će Crna Gora, Grča i Italija biti u Grupi 5.

Grupu 6 sačinjavaju Portugal, Latvija i Luksemburg, dok su u posljednjoj grupi Makedonija, Turska i Litvanija.


Samo prvoplasirane reprezentacija iz sedam grupa izboriće plasman u baraž, u kojem će pobjednike grupa čekati sljedeće selekcije: Hrvatska, Danska, Španija, Mađarska, Island, Rusija, Srbija, Češka, Slovenija, Ukrajina, Norveška, Poljska, Njemačka i Austrija. Najteži protivnik našoj selekciji vjerovatno će biti Rumunija, mada ne treba zanemariti i Finsku, koja je dobila pravo domaćinstva kvalifikacionog turnira.


Ipak, može se dogoditi da Finci ne prihvate organizaciju ovog turnira, te bi tada BiH bila domaćin. Također, propozicije krovne Evropske rukometne federacije (EHF) omogućavaju i dvokružni sistem, gdje bi se igralo kod kuće, ali i u gostima.


Plasman na SP u Švedskoj direktno su izborile Francuska i Švedska, a to će uraditi i tri najbolje reprezentacije s predstojećeg Evropskog prvenstva (EP), koje će se održati u Austriji. Izvlačenje parova za baraž biće održano 31. januara naredne godine u Beču (Austrija).

 

06.08.2009.

Blažević ostao i bez Zlatana Muslimovića

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević u prijateljskoj utakmici s Iranom neće moći da računa na napadača Zlatana Muslimovića, koji je otkazao dolazak zbog povrede, saopćeno je iz Nogometnog saveza BiH.


Muslimović je treći igrač koji je otkazao dolazak u Sarajevu na susret s Iranom 12. augusta. Blažević je ranije ostao bez Zvjezdana Mislimovića i Elvira Rahimića, a naknadno je pozvao Ermina Zeca i Mirnela Sadovića.

 

06.08.2009.

Slavija eliminirana iz Evropske lige

Fudbaleri Slavije iz Istočnog Sarajeva eliminirani su iz UEFA Evropske lige. U uzvratnom susretu trećeg pretkola ovog takmičenja Slavija je u gostima poražena od slovačke ekipe Košice sa 3:1. Strijelac jedinog gola za Slaviju bio je Đermanović u 17. minuti, dok su golove za Košice postigli Novak (2.), Basista (55.) i Cicman (90.). Prvi susretu u Sarajevu završen je također pobjedom Košica 2:0.

06.08.2009.

Mlade BH košarkašice poražene od Holandije

Ženska kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prvom susretu četvrtfinalne runde Evropskog prvenstva B-divizije za igračice do 16 godina u Tallinnu poražena od Holandije sa 49:83 (19:28, 17:18, 10:22, 4:15). U drugom susretu u grupi večeras se sastaju Danska i Portugal.


Drugo kolo četvrtfinalne runde na rasporedu je u četvrtak, a sastaju se: BiH -Portugal i Danska - Holandija. Dvije reprezentacije iz grupe plasirat će se u polufinale.

06.08.2009.

Pobjeda koja donosi zabrinutost

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom (62:56) je otvorila baraž za odlazak na Eurobasket u Poljskoj. Izabranici selektora Mensura Bajramovića pobijedili su Portugal i tako im se osvetili za poraz iz minulih kvalifikacija. Košarkaši BiH večeras su u Portugalu domaćim igračima ocitali lekciju iz košarke i pokazali da su u ovom trenutku ipak kvalitetnija reprezentacija. Ali samo u dvije i pol četvrtine!


BH reprezentacija je od samog početka nametnula svoju igru na parketu, a debitant u nacionalnom dresu Bosne i Hercegovine Ratko Varda postigao je uvodnih pet poena za našu selekciju. Nakon toga, startna petorka za koju se Bajramović odlučio u sastavu: Nemanja Gordić, Nihad Ðedović, Ivan Opačak, Kenan Bajramović i Ratko Varda, počela je „mesti“ Portugalce sa parketa. Domaći su se držali nekako samo do rezultata 11:12. Potom je BiH napravila prvu veliku seriju od 11:0 i otišla do prednosti, koja se u jednom trenutku popela na plus 24.


Međutim, stari problem bh. selekcije izašao je na vidjelo krajem treće i početkom četvrte četvrtine, kada je došlo do naglog pada u igri bh. tima. Domaći su košarkaši u tom periodu igre napravili seriju od 9:0, ali i tada je bilo plus 15 poena na kontu naših košarkaša (53:38). Jazvin tada sa linije slobodnih bacanja prekida seriju, ali prednost BiH se i dalje topi, pa je u 32. minuti rezultat glasio 55:42.


Bajramović zove minutu odmora, a Gordić pogađa i vraća na plus 15 (57:42). Ipak, to nije značilo kraj serije Portugala. Nešto više od pet minuta prije kraja domaći dolaze na minus 10 (47:57).


Minut i 15 sekundi prije kraja, nakon druge uzastopne izgubljene lopte Nemanje Gordića, Ivan Opačak pravi namjeran prekršaj pri rezultatu 59:52 za BiH. Gomes postiže oba bacanja za 54:59, a Elmedin Kikanović uspjeva spriječiti poene domaćih. Gordić potom postiže poen sa linije za slobodna bacanja, ali Gomes prolazi pored Bavčića i poentira sa lakoćom. Pola minute prije kraja BiH je imala samo plus četiri (60:56). I, onda 9,1 sekunde prije kraja Ðedović sa linije slobodnih bacanja ovjerava pobjedu BiH.


Sve u svemu, pobjeda je najbitnija, ali selektora Bajramovića svakako može brinuti veliki pad u igri njegovih košarkaša koji su uspjeli od „gotovog napraviti veresiju“ i već dobivenu utakmicu dovesti u pitanje. Bajramović se najviše pribojavao baš ovog što nam se desilo u drugom dijelu susreta u Portugalu – neiskustva, ali se za nadati da su naši košarkaši iz večerašnjeg dvoboja uspjeli izvući  kakvu pouku.


Najefikasniji u bh. timu bio je Nihad Đedović sa 15, dok je poen manje u svom debiju zabilježio Ratko Varda.

06.08.2009.

Koferi spakovani

Nemanja Supić, golman fudbalske A reprezentacije BiH 4. avgusta odradio je trening sa fudbalerima Željezničara. Iako se armija Željinih navijača nada da bi mogao obući plavi dres od toga neće biti ništa.

 

- Na Grbavici treniram kako bi održao formu uoči predstoje prijateljske utakmice koju ćemo igrati sa Iranom na Koševu. Nakon što sam se vratio sa Kipra razgovarao sam sa selektorom Miroslavom Blaževićem i on mi je sugerisao da se priključim Želji. Ovog ljeta je na Grbavicu stiglo nekoliko igrača koje poznajem iz srbijanske lige, a među njima i moj dobar prijatelj Slaven Kovačević, koji je samo riječima hvale opisao prijem u novu sredinu - rekao je Supić za portal "Sport Sport ba.

 

Supić će vjerovatno nakon meča sa Iranom ponovo spakovati kofere i otputovati u inostranstvo.

 

-Postojala je mogućnost da se čak i vratim u Anorthosis, jer su me iz kluba ponovo zvali, ali od toga nema ništa. Ljudi iz moje agencije trebali bi otputovati na Kipar kako bi se dogovorili oko raskida saradnje. Obzirom da sam u ovom prelaznom roku već potpisao jedan ugovor, prema pravilima UEFA-e, sada mogu samo na posudbu. Na posudbu ću do zime. Pregovori oko novog kluba su u toku, blizu finalizacije i ne bih izlazio u javnost dok se sve to ne završi - izjavio je Supić.

 

06.08.2009.

Pepsi u drugom krugu, čekaju se Musemić, Janjoš i Osim

No­go­me­tni te­nis tur­nir "Pep­si Kup 2009" igra se na Ter­mal­noj ri­vi­je­ri Ili­dža od 1. do 9. av­gus­ta. Ovaj spor­tski do­ga­đaj oku­plja ve­li­ki broj uče­sni­ka u žen­skoj i mu­škoj kon­ku­ren­ci­ji. Sva­ka eki­pa bro­ji po dva ta­kmi­ča­ra sa je­dnom iz­mje­nom. Uta­kmi­ca se igra do 21 po­en (na je­dan do­bi­ven set sa dva po­ena ra­zli­ke). Ge­ne­ral­ni spon­zor tur­ni­ra je Sa­ra­jev­ska pi­va­ra "PEP­SI", dok su or­ga­ni­za­to­ri tur­ni­ra: Spor­tski sa­vez Kan­to­na Sa­ra­je­vo, ŽSFK 2000 Sa­ra­je­vo i Ter­mal­ne ri­vi­je­re Ili­dža. Ka­ko is­ti­ču or­ga­ni­za­to­ri tur­ni­ra, po­slje­dnjeg da­na ta­kmi­če­nja odi­grat će se i re­vi­jal­na uta­kmi­ca izme­đu tre­ne­raNK Že­lje­zni­ča­ra i Sa­ra­je­va, a izme­đu os­ta­lih tre­ba­li bi nas­tu­pa­ti Hu­sref Mu­se­mić i Amar Osim. Fi­nal­na uta­kmi­ca igrat će se 9. av­gus­ta.

06.08.2009.

Golmani zabrinuli Blaževića

Zvjez­dan Mi­si­mo­vić je ot­ka­zao do­la­zak na pri­ja­telj­ski meč sa Ira­nom, Asmir Be­go­vić na­ja­vio je još ra­ni­je da ve­li­ki znak pi­ta­nja sto­ji po­red nje­go­vog de­bi­ja za BiH pro­tiv ove azij­ske re­pre­zen­ta­ci­je, Admir Vla­da­vić je po­vri­je­đen, kao i Ra­hi­mić ko­ji je ot­ka­zao do­la­zak na oku­plja­nje. Ovo su pro­ble­mi s ko­ji­ma se su­očio se­le­ktor Mi­ro­slav Bla­že­vić uoči oku­plja­nja drža­vnog ti­ma u po­ne­dje­ljak 10. av­gus­ta u Sa­ra­je­vu.

 

Ge­ne­ral­ka bez Mi­si­mo­vi­ća, Ra­hi­mi­ća, Ber­be­ro­vi­ća...

 

Mis­ke će ''iz po­ro­di­čnih ra­zlo­ga'' pres­ko­či­ti Iran, a Ći­ro Bla­že­vić na nje­ga sva­ka­ko ne­će mo­ći ra­ču­na­ti u prvom du­elu kva­li­fi­ka­ci­ja pro­tiv Ar­me­ni­je. Na Zvjez­da­no­vo mjes­to mo­gao bi us­ko­či­ti Mi­ra­lem Pja­nić ili even­tu­al­no Se­mir Šti­lić, za­vi­sno od se­le­kto­ro­vih pla­no­va. I je­dan i dru­gi su ra­sni i kla­sni ve­znja­ci, že­ljni igre. I oba su kod Bla­že­vi­ća na ka­pa­ljku do­bi­va­la šan­su. Is­ti­na, na ru­ku im ne ide što je Zvjez­dan Mi­si­mo­vić, ve­znjak, plej svjet­ske kla­se. Za­to va­ljda i la­kše po­dno­se klu­pu. Je­dan od njih dvo­ji­ce, vje­ro­va­tno će zai­gra­ti pro­tiv Ira­na, a mo­gu­će da oba bu­du u pos­ta­vi, bu­du­ći da je osim Mi­si­mo­vi­ća, ot­ka­zao i is­ku­sni ve­znjak El­vir Ra­hi­mić.

 

Prem­da ve­za ze­za, ipak, naj­vi­še pro­ble­ma mo­glo bi bi­ti na go­lu; Ha­sa­gić se opo­rav­lja od po­vre­de, Su­pić tre­nu­tno ne­ma klu­ba, dok je Be­go­vi­ćev do­la­zak pod zna­kom pi­ta­nja. Pos­tav­lja se pi­ta­nje; da li će Ći­ro po­se­gnu­ti za pro­vje­re­nim De­ni­som Muj­ki­ćem?!

 

- Muj­kić je naj­bo­lji gol­man u Pre­mi­jer li­gi BiH i on sva­ka­ko za­slu­žu­je po­ziv u re­pre­zen­ta­ci­ju - ka­že tre­ner spe­ci­ja­lis­ta u Slo­bo­di, Mir­sad De­dić, pro­slav­lje­ni bh gol­man, stru­čan i kom­pe­ten­tan da (pr)oci­je­ni kva­li­te­te Ći­ri­nih kan­di­da­ta.

 

Bla­že­vić je za­do­vo­ljan što se ka­pi­ten Emir Spa­hić izbo­rio za mjes­to u Mon­pe­ljeu, što su Pan­dža, Mra­vac i Na­da­re­vić zdra­vi. Odlu­čio je još je­dnom pro­ba­ti Da­mi­ra Mir­vi­ća, ko­ji igra stan­dar­no za Ro­se­la­riu. Na spis­ku je po­no­vo Da­rio Da­mja­no­vić, iako u po­slje­dnjoj uta­kmi­ci ni­je igrao za Ka­izer­sla­utern.

 

Zla­tan Baj­ra­mo­vić će do­ći u Sa­ra­je­vo, a da li će do­bi­ti mi­nu­te na Ha­se­to­vom sta­di­onu, di­le­ma je ko­ja mu­či i Bla­že­vi­ća. Još se ne zna u ka­kvom je sta­nju ve­zis­ta Aj­ntra­hta. No, Zla­tan je do­bi­tak čak i ka­da ni­je u pu­noj for­mi. Ri­jet­ki su ta­kve ljud­ske i spor­ske mar­ke.

 

Ko je ko­ga pre­po­ru­čio?

 

Ve­dad Ibi­še­vić na­kon du­ge, de­ve­to­mje­se­čne pa­uze vra­ća se u drža­vni tim. Po­slje­dnji nas­tup gol­ge­ter Ho­fen­haj­ma imao je pro­tiv Slo­ve­ni­je u 20. no­vem­bra pro­šle go­di­ne, ka­da je bio dvos­tru­ki stri­je­lac na Ljud­skom vrtu. Na­kon (ne)oče­ki­va­nih ot­ka­za, se­le­ktor je akti­vi­rao tur­bo na­pa­da­ča Er­mi­na Ze­ca. Ko­ji, do­du­še, još ne­ma klub, ali pi­ta­nje da­na ka­da će se skra­si­ti. Nje­gov me­na­džer­ski tim tra­ži naj­ga­lan­tni­jeg kup­ca. Spo­mi­nju se Haj­duk, Di­na­mo, ali i Ham­brug, Sal­zburg.... Po­zvan je i Mir­nel Sa­do­vić. Na oku­plja­nju će se­le­ktor vi­dje­ti ka­kvog su mu igra­ča pre­po­ru­či­li ra­zno­ra­zni "ska­uti", me­na­dže­ri itd...

Na Bla­že­vi­će­vom spis­ku se na­la­ze: Ne­ma­nja Su­pić, Asmir Be­go­vić, Adis Nur­ko­vić, Emir Spa­hić, Ivan Ra­de­ljić, Sa­nel Ja­hić, Da­mir Mir­vić, Bo­ris Pan­dža, Sa­fet Na­da­re­vić, Adnan Mra­vac, Da­rio Da­mja­no­vić, Sa­mir, Mu­ra­to­vić, El­vir Ra­hi­mić, Se­jad Sa­li­ho­vić, Mi­ra­lem Pja­nić, Zvjez­dan Mi­si­mo­vić, Zla­tan Baj­ra­mo­vić, Se­ni­jad Ibri­čić, Se­mir Šti­lić, Zla­tan Mu­sli­mo­vić, Edin Dže­ko, Ve­dad Ibi­še­vić, Admir Vla­da­vić, Er­min Zec i Mir­nel Sa­do­vić.

 

Mi­si­mo­vić u Wol­fsbur­gu do 2013. go­di­ne

 

Zvjez­dan Mi­si­mo­vić, playma­ker nje­ma­čkog prva­ka, os­tat će do 2013. go­di­ne u Wol­fsbur­ga. Prvo­bi­tni ugo­vor je tra­jao so 2012. go­di­ne. Pro­te­kle se­zo­ne Mi­si­mo­vić je u dre­su Wol­fsbur­ga bri­lji­rao, odi­grao je 33 li­ga­ške uta­kmi­ce (od uku­pno 34), pos­ti­gao se­dam go­lo­va i 20 pu­ta asis­ti­rao. Bio je to do­vo­ljan ra­zlog za čel­ni­ke Wol­fsbur­ga da po­pu­lar­nom igra­ču pro­du­že ugo­vor. Ta­ko će biv­ši igrač Bayern Mun­che­na, Boc­hu­ma i Nur­nber­ga u gra­du auto­mo­bi­la os­ta­ti do 2013. go­di­ne.

 

FI­FA rang lis­ta: BiH na 44. mjes­tu

 

Na­ša naj­bo­lja se­le­kci­ja na naj­no­vi­joj lis­ti naj­bo­ljih svjet­skih re­pre­zen­ta­ci­ja, ko­ju sva­kog mje­se­ca objav­lju­je FI­FA, za­uzi­ma 44. mjes­to. Na­pre­do­va­li smo za je­dnu po­zi­ci­ju u odno­su na pro­šli mje­sec.

Iza­bra­ni­ci se­le­kto­ra Mi­ro­sla­va Ći­re Bla­že­vi­ća ni­su osvo­ji­li ni­ti iz­gu­bi­li ni­ti je­dan bod (680), a na­pre­dak su os­tva­ri­li za­hva­lju­ju­ći Hon­du­ra­su, ko­ji je na­za­do­vao za se­dam po­zi­ci­ja.

Od re­pre­zen­ta­ci­ja iz na­še kva­li­fi­ka­ci­one gru­pe, Špa­ni­ja je naj­bo­lja na dru­gom mjes­tu, Tur­ska je os­ta­la na 28., a Bel­gi­ja je na­pre­do­va­la za je­dno mjes­to i sa­da je 62. Es­to­ni­ja je na 112. po­zi­ci­ji, a Ar­me­ni­ja je pla­si­ra­na na 123. mjes­to.