Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

07.08.2009.

Sarajevo pobijedilo Helsingborg na penale!

Klupski fudbal Bosne i Hercegovine ostaje u Evropi, a za to treba zahvaliti FK Sarajevo, koje je sinoć na Koševu režiralo veličanstvenu noć i u dramatičnoj utakmici protiv Helsingborga nadljudskim naporima, nakon izvođenja jedanaesteraca, izborilo prolaz u četvrto pretkolo Evropske lige UEFA.


                                                           Šok na startu

 

U 120 minuta lavovske borbe, junaci su bili svi igrači Sarajeva koji su zakoračili na teren, ali u izvođenju penala presudio je Muhamed Alaim, koji je odbranio penal Ekstrandu, dok su svi igrači  Sarajeva bili precizni. Šveđani su u Sarajevo došli braniti pobjedu od 2:1 iz prve utakmice, a u 2. minuti stekli su dodatni gol prednosti, kada je Jonson (Jonsson) u prvoj akciji Helsingborga volej udarcem sa 10-ak metara savladao iznenađenog Alaima. Nije moglo početi lošije, ali nakon prvih pola sata moglo je biti i gore, jer je Tambura pogodio prečku, a Makondale stativu, dok je Alaim vrhovima prstiju odbranio udarac Jonsona (Jonsson) i spasio gol Sarajeva.


U tom periodu, naš predstavnik nije uspijevao pronaći put do gola lidera švedske lige. Činilo se da Sarajevo nema nikakve šanse. Prelomni trenutak desio se u 38. minuti, kada je Hadžić, vjerovatno najboljim udarcem u karijeri, sa 30 metara, "probušio" Hansonovu mrežu i vratio Sarajevu život, što je dovelo do erupcije oduševljenja na tribinama.


U drugom poluvremenu, kao da su u bordo dresovima izašli drugi fudbaleri. Na početku, smjenjivale su se šanse pred oba gola, ali u posljednjih pola sata, sve je bilo u znaku Sarajeva. Počelo je prilikom Hamzagića, koji je glavom prebacio gol. Potom, Torlak i Maksumić se nisu najbolje snašli na vrhu šesnaesterca, dok je malo kasnije Hadžić zakasnio na loptu Muminovića. Pritisak Sarajeva ipak je urodio plodom. U 78. minuti, igrači u bordo majicama izveli su odličnu akciju, koju je počeo Rizvanović, nastavio Muminović, a na kraju u gol pretvorio Avdić, na što je Koševo proključalo.


Napori su iscrpili Sarajevo, koje je do kraja meča, a i u produžecima, više pazilo na svoj, nego željelo ugroziti protivnički gol, a tim primjerom vodili su se i Šveđani, pa je meč otišao do penala, gdje je našeg predstavnika čekala, ruku na srce, zaslužena sreća.  


                                    Velika pobjeda kolektiva


Mehmed Janjoš bio je mokar kao čep, kao da je sam igrao utakmicu. Nakon što su ga propisno izgrlili svi na koje je naišao, smogao je riječi da nešto kaže, ali na početku nije baš bio "otvoren" za razgovor.


- Neka igrači kažu kako je bilo. Oni su igrali i oni su ovo iznijeli na svojim plećima. Ja neću ništa kazati - rekao je Janjoš.


Ipak je progovorio.


- Šta da kažem, kada smo u drugoj minuti primili gol, to je značilo da u ukupnom rezultatu gubimo sa 1:3. Međutim, koliko god da nas je to šokiralo, uspjeli smo se oporaviti i ogromnim naporima doći do prolaza. Ovo je velika pobjeda u kojoj su presudili fantastičan kolektiv, želja i htijenje. A kada se tako igra, ništa nije nemoguće. Ovo je bila već četvrta utakmica zaredom koju smo gubili s 0:1, ali smo se u svakoj vraćali, što dovoljno govori o karakteru ekipe - rekao je Janjoš.


Upitan koga bi volio za protivnika u današnjem žrijebu, trener Sarajeva je neodređeno rekao:


- Na to ne možemo utjecati. Trebamo se oporaviti od ove utakmice, pa ćemo vidjeti - rekao je Janjoš.


                                      Nilson ostao bez riječi


Ostali smo uskraćeni za mišljenje trenera Helsingborga Boa Nilsona. Čovjek je šepajući izašao s terena, a zamoljen da nam nešto kaže, jednostavno nije mogao reći ništa.  I to nam je kazalo više od riječi.

 

                                   Alaim: Kao da sam znao da ćemo proći

Sinoć je svaki od igrača Sarajeva bio junak večeri, ali dovoljan je bio samo jedan potez da Muhamed Alaim ipak pobere najveće ovacije. Odbrana penala u drugoj seriji otvorila je ekipi put četvrtog pretkola.


- Ja sam odbranio samo jedan penal, a momci su realizovali pet. Moj učinak nije ništa bolji od njihovog. Moram reći da sam tokom noći i uoči utakmice imao lijep predosjećaj, kao da sam znao da ćemo proći - rekao je Alaim.