Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

13.08.2009.

Željo će ipak igrati u Eurokupu

Ženski košarkaški klub Željezničar ipak će u narednoj sezoni igrati u Eurokupu FIBA, kaže član Predsjedništva Košarkaškog saveza BiH Mirsad Đonlagić.


Nakon razgovora sa čelnicima Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa), sa generalnim sekretarom Narom Zanolinom i sportskim direktorom Kostom Ilijevom, Đonlagić je dobio potvrdu nastupa našeg prvaka na međunarodnoj sceni. Tome je prethodio nesporazum na relaciji FIBA - KSBiH - Željezničar zbog kojeg sarajevski klub nije bio ni prijavljen za takmičenje. Žrijeb za Eurokup obavljen je još prošlog mjeseca.


- Drago mi je da su čelnici Evropske košarkaške federacije pokazali maksimalno razumijevanje. Prema dogovoru, Željezničar će igrati u grupi u koju su, također naknadno, uvrštena još dva kluba iz Ukrajine i Slovačke - rekao je Đonlagić.


U klubu su nam potvrdili da su iz FIBA Evrope dobili dokumentaciju na osnovu koje će se prijaviti za Eurokup.

 

13.08.2009.

Alaim: Protiv Veleža odgovara samo pobjeda

Pauza od sedam dana trebala je fudbalerima Sarajeva kao suho zlato. Ekipa je u Modriči bila na izmaku snaga, a ovu sedmicu iskoristit će da se igrači oporave i pripreme za nove naporne mečeve. Dok se trener Mehmed Janjoš liječi od prehlade, igrači lagano treniraju, a prema riječima Muhameda Alaima, već jučer sve je izgledalo mnogo bolje.


Puni snage


- Momci su, zaista, bili preumorni, ali su u srijedu djelovali dosta svježije. Čini se da dolaze sebi. Mislim da ćemo u subotu biti u punoj snazi - kaže Alaim.


Za vikend, na Koševo u večernjem terminu dolazi Velež. "Rođeni" su u prva dva kola zabilježili dvije domaće pobjede postigavši devet golova. U Mostaru vlada euforija, a Sarajevo očekuje težak meč, ali u njemu ne smije više biti kiksa.


- Podbacili smo dva puta, treći ne smijemo. Svaka čast Veležu na rezultatima, ali ja i dalje stojim iza toga da imamo najbolju ekipu u državi. Svjesni smo u kakvu smo situaciju došli, sve ćemo uraditi da dobijemo meč - govori Alaim.


Uporedo s tim, razmišlja se i o Klužu, koji će bordo tim u okviru plej-ofa za Evropsku ligu UEFA ugostiti pet dana nakon meča sa Veležom. Alaim kaže da informacije stižu, ali da se još čeka na snimke posljednjeg meča Kluža, protiv Steaue, gdje je protivnik Sarajeva dva puta vodio i remizirao sa 2:2.


Historijski podvig


- Tehnički su odlično potkovani i puni snage. U ovom trenutku sigurno su kvalitetniji. Favoriti su, ali takvi ne prolaze uvijek. Ako odigramo približno dobro kao protiv Spartaka i Helsingborga, mislim da imamo šansi da napravimo historijski podvig - kaže Alaim.


Škoro počeo trenirati


Dobra vijest za navijače Sarajeva - Alen Škoro počeo je trenirati. Napadač bordo tima radi prema posebnom programu, ali će mu za puni povratak trebati još vremena. Njegov nastup očekuje se poslije reprezentativne pauze, koja je početkom septembra.

 

13.08.2009.

"Rođeni" spremni za Koševo

Zahuktali Velež u trećem kolu stiže na Koševu, a protivnik mu je stari rival Sarajevo. "Rođeni" su na najbolji način otvorili sezonu ostvarivši dvije visoke domaće pobjede nad Travnikom i Olimpikom.


- Gledao sam Sarajevo u duelu sa Modričom i još jednom sam se uvjerio da bordo tim posjeduje visok kvalitet bez obzira na poraz u tom susretu. Ipak, uvidio sam i neke slabe strane Sarajeva, što ćemo pokušati iskoristiti. Uspjeli smo vratiti publiku na stadion i nema sumnje da ćemo imati veliku podršku u duelu protiv Sarajeva na, nadam se, dobro popunjenom Koševu - govori šef stručnog štaba mostarskog kluba Abdulah Ibraković.

 

Inače, u Veležu najavljuju da bi u narednom periodu na račun kluba trebalo biti uplaćeno, prema pravilima UEFA-e, pet posto od vrijednosti transfera Admira Vladavića u Red bul Salzburg, jer se radi o igraču koji je ponikao među "Rođenima".

13.08.2009.

Ćiro: Pjanića sam izveo zbog povrede

Selektor Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević nakon sinoćnje utakmice nije djelovao pretjerano razočarano i pored činjenice da su njegovi izabranici prokockali dva gola prednosti.

 

- Naravno da nisam zadovoljan, ali ipak se radilo o prijateljskoj utakmici, koje služe upravo da bi se učilo na greškama. Naš je najveći problem protiv Irana bila kratka klupa”, rekao je Ćiro nakon susreta sa Iranom sinoć na Koševu.


Selektor je donekle u pravu. Protiv Irana nije mogao računati na Berberovića, Misimovića, Rahimića, Vladavića, Muratovića… i to se itekako dalo osjetiti na terenu. Ali zašto se onda iz igre izvadio do tada, uz Edina Džeku, ponajbolji naš fudbaler Miralem Pjanić?


- Veoma sam zadovoljan što je Pjanić odigrao svoju ulogu na jednom veoma visokom nivou. Bio je prodoran i brz, a njegove lopte nalazile su cilj. Međutim, na poluvremenu mi se žalio na povredu, pa nisam mogao rizikovati s njim”, kaže Ćiro.


Zašto Semir Štilić nije dobio ni minute?


- Štiličeve igračke kvalitete su neupitne. On je veliki talent, u to nema sumnje. Međutim, Semir mora na treningu raditi mnogo, mnogo više. Želim od njega agresivnost u igri, želim da izgara od želje i motiva. Kada dođe do tog stadija, dobiće priliku”.


Sinoćnja utakmica sa Iranom pokazala je mnoge slabosti. Adis Nurković bio je daleko ispod očekivanja na golu. Ivan Radeljić i Dario Damjanović, ako je suditi po susretu sa Iranom, više ne bi trebali oblačiti nacionalni dres, a Boris Pandža bi sinoćnju utakmicu što prije trebao zaboraviti. Generalni utisak je da Bosna i Hercegovine ima kratku, prekratku klupu, a pojedini igrači koji su se sinoć nalazili na njoj jednostavno nisu kalibar za reprezentaciju. Ako recimo Štilić, koji igra sjajno u Lechu, nije dovoljan na treningu, kako su nam onda dovoljni igrači koji većinom griju klupu u niželigaškim klubovima ili su čak bez kluba?

13.08.2009.

Ivan Opačak : Bio je neponovljiv osjećaj ponovo zaigrati u Zenici

Novi član zagrebačke Cedevite, Zeničanin Ivan Opačak u subotu je, nakon punih pet godina, zaigrao pred publikom u rodnom gradu. Nastup protiv Belgijanaca, kako sam priznaje, bio je izrazito nabijen emocijama, naravno onim pozitivnim.


- Bio je neponovljiv osjećaj ponovo, nakon toliko vremena, zaigrati pred svojim ljudima. Arena je fenomenalna, a i atmosfera na tribinama je, iako dvorana nije bila puna, bila fantastična. Navijači su nas nosili do pobjede, a nadam se da smo ih zadovoljili angažmanom. Možda naša igra i nije bila najbolja, ali je najvažnije da smo pobijedili, pogotovo zato što se Belgija predstavila u odličnom svjetlu - kaže Opačak.


Što se tiče naredne utakmice, uzvrata za dva dana protiv Portugala, 29-godišnji krilni igrač (201 centimetar) ističe da naša pobjeda ne bi smjela doći u pitanje.


- Portugal jeste opasan protivnik, ali smo ga dobili u prvom meču i pokazali da možemo igrati protiv njega. Uostalom, mi smo ovog puta i u ulozi velikog favorita. Vjerujem da ćemo, uz podršku navijača, ponovo iskoristiti svoju prednost u visini i limitirati njihove opasne šutere iz daljine - kaže Opačak.


Nismo, valjda, toliki baksuzi?


Opačak je prokomentirao i vijest da je svinjska gripa stigla u portugalski tabor.


- Pa nismo, valjda, toliki baksuzi da nam donesu svinjsku gripu. Ipak, igrali su u Belgiji, znači da neko vodi računa o tome - kaže Opačak.

13.08.2009.

Ćatić ubuduće nastupa pod BH zastavom?!

BH pro­fi bo­kser Adnan Ća­tić, ko­ji se na­kon us­pje­šno od­bra­nje­ne ti­tu­le svjet­skog prva­ka na­la­zi na odmo­ru u bli­zi­ni Bla­ga­ja, mo­gao bi ubu­du­će svo­ju šam­pi­on­sku ti­tu­lu u sre­dnjoj ka­te­go­ri­ji bra­ni­ti pod zas­ta­vom Bo­sne i Her­ce­go­vi­ne! Na­ime, Ća­tić, ko­ji nas­tu­pa pod nje­ma­čkom zas­ta­vom i ime­nom Fe­lix Sturm, uru­čio je svom do­sa­daš­njem pro­mo­to­ru „Uni­ver­sum“ pi­sme­ni ot­kaz ugo­vo­ra, iako is­ti va­ži do 16. no­vem­bra ove go­di­ne. Ra­zlo­zi ni­su objav­lje­ni, no, ja­vna je taj­na da je Ća­tić ne­za­do­vo­ljan svo­jim pro­mo­to­rom zbog izbo­ra pro­ti­vni­ka, kao i or­ga­ni­za­ci­jom me­če­va.

 

Ta­ko­đer, Ća­tić je vi­še pu­ta od svog pro­mo­to­ra tra­žio or­ga­ni­za­ci­ju bor­be u BiH, za što šef „Uni­ver­su­ma“ Kla­us Pe­ter Kohl ni­je že­lio ni da ču­je. Ša­pu­će se da je upra­vo Kohl gla­vni kri­vac što na TV pre­no­su ni­je pri­ka­za­no ka­ko Ća­tić drži bh. zas­ta­vu na ko­joj je pi­sa­lo „Dont for­get Sre­bre­ni­ca“ (ne za­bo­ra­vi­te Sre­bre­ni­cu) u znak sje­ća­nja na žrtve ge­no­ci­da.

 

Ipak, Ća­ti­ću bi naj­ve­ću gla­vo­bo­lju mo­gla za­da­ti stav­ka iz ugo­vo­ra po ko­joj „Uni­ver­sum“ bez nje­go­vog pris­tan­ka mo­že pro­du­ži­ti ugo­vor za do­da­tne tri go­di­ne.

 

- Obje stra­ne su bo­ga­to pro­fi­ti­ra­le. Mi­slim da je sa­svim nor­mal­no da na­po­kon sta­nem na vlas­ti­te no­ge. Na­mje­ra­vam osno­va­ti svoj vlas­ti­ti tim, ko­ji će se is­ključivo fo­ku­si­ra­ti na me­ne i ko­ji će tre­ni­ra­ti po naj­mo­der­ni­jim tre­ning me­to­da­ma.Sa „Uni­ver­su­mom„ sam za­vršio i pri­je ću se pres­ta­ti ba­vi­ti pro­fe­si­onal­nim bo­ksom ne­go što ću opet nas­tu­pa­ti za njih - ka­te­go­ri­čan je Ća­tić.

 

Iz „Uni­ver­su­ma“ su pot­vrdi­li da su pre­ko Ća­ti­će­vog advo­ka­ta do­bi­li pi­sme­ni pre­kid ugo­vo­ra. Ipak, tvrde da ih to ni­ma­lo ni­je uz­drma­lo, jer po­sje­du­ju va­že­ći ugo­vor ko­ji mo­ra bi­ti ispo­što­van. Ja­sno je da se „Uni­ver­sum“ne­će la­ko odre­ći Ća­ti­ća, tim pri­je što je on nji­hov na­jus­pje­šni­ji bo­rac. Sve je spre­mno za ve­li­ku bor­bu, ali ne u rin­gu već u su­dni­ci.

 

Bor­ba za TV no­vac

 

Ća­ti­ćev me­na­džer Ro­nald Be­bak, već je an­ga­žo­vao tri naj­ve­ća advo­kat­ska ure­da u Nje­ma­čkoj (us­pje­šno zas­tu­pa­li bra­ću Klit­schko u spo­ru pro­tiv „Uni­ver­su­ma“) i svi su se slo­ži­li da je spor­na stav­ka iz ugo­vo­ra ne­mo­ral­na. Uko­li­ko Ća­tić uspi­je u svo­joj na­mje­ri i osa­mos­ta­li se, smje­še mu se ve­li­ki nov­ci. TV ku­ću ZDF ko­ja je do sa­da pre­no­si­la nje­go­ve bor­be mo­gao bi za­mje­ni­ti pu­no bo­ga­ti­ji RTL iz ko­jeg su već pot­vrdi­li in­te­res za na­šim bor­cem.

13.08.2009.

Karalić je kod nas bio na rehabilitaciji

Vla­di­mir Ka­ra­lić na­pa­dač La­kta­ša het - tri­kom, po­to­pio je Slo­bo­du na do­ma­ćoj pre­mi­je­ri ovo­go­diš­njeg prven­stva. U ra­spo­nu od 27 do 43 mi­nu­te pos­ti­gao je tri po­god­ka i tra­sio put svom ti­mu ka prvom ovo­se­zon­skom tri­jum­fu.

 

U go­to­vo svim no­vin­skim iz­vje­šta­ji­ma na­gla­še­no je ka­ko je Ka­ra­lić, po­la go­di­ne no­sio «crve­no - crni» dres, te da kod ta­daš­njeg «co­ac­ha» Sa­ki­ba Mal­ko­če­vi­ća, ni­je do­bio pra­vu pri­li­ku.

 

- Ka­ra­lić je kod nas bio na re­ha­bi­li­ta­ci­ji na­kon po­vre­de. Ni­je odra­dio pet čes­ti­tih tre­nin­ga zbog pro­ble­ma sa po­vre­dom. Ko­li­ko se sje­ćam igrao je u du­elu sa Sa­ra­je­vom na Ko­še­vu i pro­tiv Fa­mo­sa u Voj­ko­vi­ći­ma. Ne tre­ba­mo mi da gle­da­mo zbog če­ga u Slo­bo­di ni­je Vla­di­mir Ka­ra­lić, ne­go tre­ba da gle­da­mo zbog če­ga ni­smo do­ve­li Ale­na Me­ša­no­vi­ća - ka­zao je Sa­kib Mal­ko­če­vić i do­dao.

 

- Ne znam zbog če­ga me ne os­ta­ve na mi­ru. Mo­žda sam kriv i što Sa­fet Su­šić svo­je­do­bno ni­je os­tao u Slo­bo­di. Ne­ka me po­šte­de, ali i ne­ka do­bro zna­ju da je me­ni Slo­bo­da broj je­dan, i da je sva­ki po­raz Slo­bo­de i moj po­raz - is­ta­kao je Mal­ko­če­vić, ko­jem je ru­ko­vod­stvo klu­ba odre­di­lo tro­mje­se­čni pla­će­ni odmor.

 

Ka­ra­lić: Do­bri odno­si sa Mal­ko­če­vi­ćem

 

Egze­ku­tor iz La­kta­ša, Vla­di­mir Ka­ra­lić, ka­že da je uvi­jek bio u ko­rek­tnim odno­si­ma sa tre­ne­rom Sa­ki­bom Mal­ko­če­vi­ćem.

 

- Pri­je do­las­ka na Tu­šanj, ope­ri­sao sam bruh i u Slo­bo­di su zna­li da mo­ram je­dno vri­je­me mi­ro­vat i da će mi tre­bat vre­me­na da se vra­tim. Kad sam se opo­ra­vio, sla­bo sam igrao, ali za to ne kri­vim Mal­ko­če­vi­ća. Ne­ke dru­ge «stru­je» su tu utje­ca­le. Ka­ko god, po­tpi­sao sam je­dno­go­diš­nji ugo­vor sa La­kta­ši­ma i odmah sam po­ka­zao da se na me­ne uvi­jek mo­glo ra­ču­na­ti - ka­že Ka­ra­lić.

 

Ku­du­zo­vić po­čeo tre­ni­ra­ti

 

El­mir Ku­du­zo­vić, pro­šle se­zo­ne je­dan od naj­bo­ljih li­je­vih bo­čnih igra­ča u BiH, na­kon kra­će pa­uze po­či­nje tre­ni­ra­ti sa Slo­bo­dom. Ku­du­zo­vić je imao ne­ko­li­ko inos­tra­nih po­nu­da, ali su se sve kom­bi­ja­ci­je izja­lo­vi­le. Ku­du­zo­vić će os­ta­ti i da­lje član Slo­bo­de sa mo­gu­ćnoš­ću tran­sfe­ra pod od­go­va­ra­ju­ćih uslo­vi­ma. Ovaj izu­ze­tno spre­tni lje­vak bi već za ko­lo dva mo­gao za­uze­ti svo­je mjes­to u ti­mu. Pro­lje­tos je igrao za A re­pre­zen­ta­ci­ju kod Mi­ro­sla­va Bla­že­vi­ća u su­sre­tu sa Uzbe­kis­ta­nom.

 

13.08.2009.

Njemački reprezentativac i bosanski zet postaje Ćirina uzdanica ?!

Bh. re­pre­zen­ta­ci­ja de­fi­ni­ti­vno je u tren­du. Dok do pri­je go­di­nu da­na iz po­zna­tih ra­zlo­ga se­le­ktor De­ni­jal Pi­rić ni­je mo­gao ča­sno sas­ta­vi­ti ni 11 igra­ča (što je opet ve­ći broj od gle­da­te­lja na toj uta­kmi­ci) ko­ji bi nas­tu­pa­li kon­tra Azer­bej­dža­na, da­nas, u eri Ći­re Bla­že­vi­ća stva­ri su dru­ga­či­je. Ite­ka­ko! Igra­či se nu­de, do­ka­zu­ju i bo­re za se­le­kto­ro­vu paž­nju. I sa­mo naj­bo­lji mo­gu kod Ći­re u re­pre­zen­ta­ci­ju. A je­dnog od naj­bo­ljih igra­ča Bun­de­sli­ge bi bh. se­le­ktor mo­gao do­bi­ti sa­svim (ne)na­da­no. Se­lim Te­ber, biv­ši ka­pi­ten i sai­grač Ve­da­da Ibi­še­vi­ća i Se­je­da Sa­li­ho­vi­ća u Hof­fen­he­imu, da­nas klup­ski ko­le­ga Zla­ta­na Baj­ra­mo­vi­ća u Fran­kfur­tu, mo­gao bi se na­ći na Ći­ri­nom spis­ku za odlu­ču­ju­će uta­kmi­ce kva­li­fi­ka­ci­ja za mun­di­jal 2010. go­di­ne u Ju­žnoj Afri­ci.

 

Te­ber, ko­ji je pre­po­ro­dio igru Fran­kfur­ta (po­bje­di­li na star­tu Wer­der na gos­tu­ju­ćem te­re­nu) ože­njen je bo­san­kom Dže­ne­tom, i sa te stra­ne ne bi bi­lo ni­ka­kvih pre­pre­ka u do­bi­va­nju držav­ljan­stva BiH. Klju­čnu ulo­gu po­red že­ne Dže­ne­te u do­vo­đe­nju Te­be­ra u na­šu re­pre­zen­ta­ci­ju mo­gao bi odi­gra­ti i Se­jo Sa­li­ho­vić, ko­ji je go­di­na­ma bio prvi ko­mši­ja i naj­bo­lji pri­ja­telj po­ro­di­ce Te­ber. Na ne­da­vnom gos­to­va­nju je­dnom nje­ma­čkom TV-u, Te­ber je pri­znao da naj­vi­še vo­li bo­san­sku ku­hi­nju i da mu mno­go fa­li dru­že­nje sa Sa­li­ho­vi­ćem. Za­si­gur­no bi Te­ber, ko­ji je nas­tu­pao za mla­du re­pre­zen­ta­ci­ju Nje­ma­čke (što no­vim za­ko­nom FI­FE vi­še ne pred­stav­lja pro­blem), bio ve­li­ki do­bi­tak za Ći­ru i bh. re­pre­zen­ta­ci­ju.

 

Lju­bav na prvi po­gled

 

Lju­ba­va­vna pri­ča Te­be­ro­vih pro­gla­še­na je za naj­lje­pšu u Bun­de­sli­gi. Se­lim i Dže­ne­ta su se upo­zna­li u ško­li i za­lju­bi­li. No nji­ho­vu ve­zu pre­ki­nu­la je Dže­ne­ti­na de­por­ta­ci­ja ko­ja je pre­se­li­la u da­le­ku Ame­ri­ku. Ipak, lju­bav je po­bje­di­la bi­ro­kra­ti­ju. Se­lim je odlu­čio oti­ći po svo­ju Dže­ne­tu u Ame­ri­ku i ože­ni­ti je što je ri­je­ši­lo nji­ho­vu ne­vo­lju. Te­be­ri su svo­ju lju­bav do­ka­za­li na ne­obi­čan na­čin. Umjes­to vjen­ča­nog prste­na na de­snoj ru­ci su is­te­to­vi­ra­li ini­ci­ja­le svog bra­čnog par­tne­ra. Sa­da je sve na Ći­ri. Ta­kvog ka­pi­tal­ca po­že­lio bi sva­ki tre­ner.

 

13.08.2009.

Elvir Čolić : Treneri su me šetali od beka do napadača

Ri­jet­ki su fu­dbal­ski gur­ma­ni, ko­ji su u de­ce­ni­ja­ma iza nas os­ta­li ra­vno­du­šni na Mos­tar­sku ško­lu fu­dba­la. Ri­jet­ki su odo­lje­li go­lo­vi­ma Ba­je­vi­ća i Ha­lil­ho­dži­ća, od­bra­na­ma Ma­ri­ća, maj­sto­ri­ja­ma i fu­dbal­skim lu­kav­šti­na­ma Vla­di­ća, Sli­ško­vi­ća, Kaj­ta­za, Tu­cea. Ta­kav šarm, pri­znat će mno­gi, pos­to­jao je sa­mo Pod Bi­je­lim bri­je­gom. I sve pod pa­li­com le­gen­da po­put Ze­ke Će­ma­lo­vi­ća, Ze­ke Se­li­mo­ti­ća, Sa­le­ma Ha­lil­ho­dži­ća, Lea Hrvi­ća. „Pri­zvuk“ Mos­tar­ske ško­le pri­su­tan je os­tao sve do da­nas, is­ti­na u ma­njoj mje­ri ne­go za vri­je­me po­me­nu­tih le­gen­di, ali i na­kon ra­ta Evro­pom su ha­ra­li i ha­ra­ju Ko­dro, Bar­ba­rez, Sa­li­ha­mi­džić, Čus­to­vić, Vla­da­vić...ro­di­li su se ne­ki no­vi klin­ci po­put Ser­da­re­vi­ća, bra­će Ška­ljić, Ko­dre, Ćo­ri­ća, Čoli­ća, De­mi­ća...

 

Iz Ve­le­žo­vog ra­sa­dni­ka

 

Od­ga­ja­li su se i fu­dbal­sku abe­ce­du uči­li na šlja­ci u Sje­ver­nom lo­go­ru, jer svi­ma je ja­sno da je Ve­le­žu sva imo­vi­na Pod Bi­je­lim bri­je­gom, do­slo­vno odu­ze­ta. Uprkos ma­njku uslo­va, sa mno­go vo­lje i že­lje i sa bes­kraj­nim ta­len­tom, ka­ra­kte­ris­ti­čnim za mos­tar­sko po­dne­blje, na ve­li­ku sce­nu su je­dan za dru­gim do­la­zi­li po­bro­ja­ni mla­di­ći. Pre­dvo­dnik mla­đe gar­de, igrač ko­ji je još uvi­jek vje­ran dre­su Ve­le­ža je brzo­no­gi na­pa­dač El­vir Čolić, igrač sa sta­tu­som po­ten­ci­jal­nog re­pre­zen­ta­tiv­ca, strah i tre­pet za pro­ti­vni­čke gol­ma­ne. Mi­nu­lu po­lu­se­zo­nu je blis­tao, odlu­čio mno­ge klju­čne me­če­ve, u Ve­le­žo­voj grče­vi­toj bor­bi za op­sta­nak, a sja­jan niz nas­ta­vio je i u no­voj se­zo­ni.

 

- Bi­lo ne po­no­vi­lo se, za po­če­tak - ka­že Čolić te nas­tav­lja gdje je stao.

 

- Nes­hva­tlji­vo je te­ško igra­ti ka­da ti je sva­ka uta­kmi­ca od po­čet­ka do kra­ja po­lu­se­zo­ne klju­čna. Im­pe­ra­tiv po­bje­de u sva­kom me­ču je uzro­ko­vao ogro­man pri­ti­sak na sve igra­če, što je bi­lo go­to­vo ne­snoš­lji­vo. Za­mi­sli­te ka­ko je bi­lo tek mla­đim igra­či­ma po­put Ka­za­zi­ća, De­mi­ća, Du­ra­ko­vi­ća, Zo­lja, ko­ji­ma je to bi­la prva pra­va se­ni­or­ska se­zo­na. Ka­da sve­mu to­me do­da­te ne­re­gu­lar­nos­ti i mu­tne ra­dnje ko­ji­ma su se slu­ži­li dru­gi klu­bo­vi, tek tad shva­ti­te ko­li­ki po­dvig smo na­pra­vi­li.

 

Vi ste i u ta­kvim uslo­vi­ma us­pje­li pos­ti­ći de­set go­lo­va u če­trna­est me­če­va te izbo­ri­ti sta­tus re­pre­zen­ta­tiv­ca...

 

- Uvi­jek sam bio čvrst, znao ko­li­ko vri­je­dim i ko­li­ko mo­gu. U sve­mu je tre­ba­lo i ma­lo sre­će. Mo­ji go­lo­vi su plod igre ci­je­log ti­ma.

 

Za­ni­mlji­vo je da ste u omla­din­skim ka­te­go­ri­ja­ma igra­li sto­pe­ra, po­ne­kad de­snog bo­čnog...

 

- Da, bio sam u naj­vi­še na­vra­ta sto­per, i do­bro se sna­la­zio na toj po­zi­ci­ji. Bio sam dio je­dne od naj­bo­ljih po­sli­je­ra­tnih ge­ne­ra­ci­ja Ve­le­ža. U ju­ni­or­skoj kon­ku­ren­ci­ji smo bi­li dru­gi iza Ši­ro­kog bri­je­ga, ma­lo je fa­li­lo da bu­de­mo prva­ci. Dio te ge­ne­ra­ci­je osim me­ne bi­li su još i Oma­no­vić, Mu­jić, Ve­le­dar, Me­mić, Ha­dži­ome­ro­vić, Brkan, Krhan...Tre­ner nam je bio Enes Spa­hić.

 

Kod Še­šli­je bek

 

Prvi ste igrač iz te ge­ne­ra­ci­je ko­ji je sa Ve­le­žom po­tpi­sao pro­fe­si­onal­ni ugo­vor...

 

- Već na­re­dnog lje­ta, ka­da mi je is­te­kao ju­ni­or­ski staž, pri­klju­čen sam prvom ti­mu. Ta­daš­nji tre­ner Mi­lo­mir Še­šli­ja me iz po­čet­ka for­si­rao na de­snom bo­ku, a na­kon par tre­nin­ga i test uta­kmi­ca us­ta­lio sam se u prvih je­da­na­est. Te go­di­ne smo se pro­še­ta­li Prvog li­gom FBiH, i izbo­ri­li po­vra­tak u Pre­mi­jer li­gu.

 

U na­re­dne dvi­je se­zo­ne ste bi­li ve­ći­nom stan­dar­dan te izbo­ri­li po­ziv u mla­du re­pre­zen­ta­ci­ju BiH...

 

- Igrao sam i kod Še­šli­je i kod Ka­ra­be­ga, s tim što me Ka­ra­beg for­si­rao bli­že pro­ti­vni­čkom go­lu za ra­zli­ku od Še­šli­je. Po­ziv u mla­du re­pre­zen­ta­ci­ju je do­šao na­kon mo­jih do­brih iga­ra, i vje­či­to sam za­hva­lan se­le­kto­ri­ma Zu­ka­no­vi­ću, Ni­ki­ću, te Tu­li­ću.

 

U me­đu­vre­me­nu ste ima­li je­dan kra­ći izlet u Ze­ni­čki Čelik.

 

- Si­tu­aci­ja u Vel­žu u to do­ba ni­je bi­la sjaj­na, ni­je bi­lo nov­ca, igra­či su ma­hom odla­zi­li. Ja sam do­bio po­nu­du Čeli­ka, ko­ja je bi­la pri­ma­mlji­va i odlu­čio sam da odem. U Ze­ni­ci sam os­tao je­dnu po­lu­se­zo­nu. Bi­lo mi je li­je­po, ali ipak Ve­lež je Ve­lež i Mos­tar je Mos­tar, pa sam se odlu­čio za po­vra­tak.

 

Ibra­ko­vić i Spa­hić

 

Pos­to­ji li ne­ki tre­ner ko­ga is­ti­če­te u svo­joj ka­ri­je­ri?

 

- Svi tre­ne­ri s ko­ji­ma sam ra­dio su bi­li do­bri struč­nja­ci i do­bri lju­di. Ja bih ipak iz­dvo­jio sa­daš­njeg tre­ne­ra Ab­du­la­ha Ibra­ko­vi­ća. Pod nje­go­vom pa­li­com sam se pre­po­ro­dio. Ta­ko­đe mo­ram spo­me­nu­ti i tre­na­ra iz mla­đih da­na Ene­sa Spa­hi­ća-Ši­cu, s ko­jim sam os­tao u izvan­dre­dnim odno­si­ma, ta­ko da smo da­nas ve­li­ki pri­ja­te­lji.

 

Odi­gra­li ste meč za A re­pre­zen­ta­ci­ju u Uzbe­kis­ta­nu, po­tom bri­lji­ra­li u dre­su no­vi­nar­ske se­le­kci­je...

 

- Za­hva­lan sam se­le­kto­ru Bla­že­vi­ću što mi je uka­zao po­vje­re­nje u Uzbe­kis­ta­nu. Za­do­volj­stvo je bi­lo ra­di­ti s njim tih se­dam da­na. Na­dam se da će u bu­du­ćnos­ti bi­ti još po­zi­va.

 

Ve­lež je u no­vu se­zo­nu kre­nuo fu­rio­zno...

 

- Ima­mo za­is­ta do­bar tim, sa­či­njen od dva­de­se­tak izvan­re­dnih po­je­di­na­ca, pra­vi spoj is­kus­tva i mla­dos­ti. U Osma­na­gi­ću, Dža­fi­ću, Asi­mu Ška­lji­ću, Ha­dži­đul­bi­ću, Kne­že­vi­ću, Kaj­ta­zu smo do­bi­li pra­va po­ja­ča­nja. Tre­ner Ibra­ko­vić je sve po­slo­žio na naj­bo­lji mo­gu­ći na­čin, Upra­va ra­di odli­čno, ta­ko da ve­li­ki re­zul­tat u ovoj se­zo­ni ne­će bi­ti slu­ča­jan, op­ti­mis­ta je Čolić.

 

El­vir Čolić je ovog lje­ta bio naj­tra­že­ni­ji igrač Pre­mi­jer li­ge, ali je ipak odlu­čio da os­ta­ne u Ve­le­žu.

 

- Prvo ti­tu­la sa Ve­le­žom, pa odla­zak u inos­tran­stvo - ot­krio je svo­je že­lje za "San Sport" El­vir Čolić. Po­pu­lar­ni Čola je ovog lje­ta bio na me­ti Jang Boj­sa, Araua, Ži­li­ne, Bur­sa­spo­ra, a imao je i po­nu­de Sa­ra­je­va i Že­lje­zni­ča­ra.

 

Mos­tar­ski Dže­ko i Mis­ke

 

- To je već ma­lo te­že pi­ta­nje. Igrao sam sa mno­go ve­li­kih maj­sto­ra fu­dba­la, po­put Za­imo­vi­ća, Oba­da, Ve­la­gi­ća, Ša­bi­ća. Obad mi je mno­go po­mo­gao u mo­joj ka­ri­je­ri. Ipak ja bih iz­dvo­jio mla­dog Ri­ada De­mi­ća, s ko­jim se naj­bo­lje ra­zu­mi­jem na te­re­nu. Od pro­šlo­se­zon­skih de­set go­lo­va ko­je sam pos­ti­gao on je mi je asis­ti­rao u šest na­vra­ta, pa su nas ne­ki no­vi­na­ri po­če­li upo­re­đi­va­ti sa Dže­kom i Mi­si­mo­vi­ćem. To je igrač pred ko­jim je ve­li­ka ka­ri­je­ra i ve­li­ka je šte­ta što je da­nas zbog bo­les­ti van te­re­na. Ina­če van te­re­na se naj­vi­še dru­žim sa re­zer­vnim gol­ma­nom Mi­li­jem Ha­dži­ome­ro­vi­ćem
13.08.2009.

Supić završio u bolnici

Prvi golman naše reprezentacije Nemanja Supić završio je u bolnici nakon što je zamijenjen na prijateljskoj utakmici protiv Irana. Podsjetimo, Supić je izašao u 63. minuti žaleći se na bolove u leđima nakon grubog starta jednog gostujućeg igrača.


Umjesto njega na gol je stao Nurković, koji je u nepunih pola sata tri puta morao vaditi loptu iz svoje mreže. Kako neslužbeno saznajemo Supiću je napuklo rebro i zbog toga je prevezen u sarajevsku bolnicu. Nadamo se da se ne radi o ozbiljnijoj ozlijedi, te da ćemo Supića uskoro vidjeti među stativama
.

 

13.08.2009.

Merdžanić karijeru nastavlja u Austriji

Adela Merdžanić, dugogodišnja vratarka ženske rukometne reprezentacije i trenutno prva zvijezda ŽRK Ilidža, najvjerovatnije napušta Premijer ligu i karijeru nastavlja u Austriji. Nezadovoljna svojim statusom i odnosom ljudi iz njenog sadašnjeg kluba, Adela Merdžanić, odlučila je sreću potražiti u Austriji.


- Ne mogu više igrati za „klikere“ i pusta obećanja. Svaki dan mi obećavaju isplatiti dugovanja, ali uvijek me dočeka novo razočarenje. Ljudi koji vode ženske rukometne klubove u našoj državi, samo misle na svoju korist. U rukometu sam 12 godina i u kojem god sam klubu nastupala, prevarena sam. Stvarno to više ne mogu trpiti. Trenutno sam u Austriji i pregovaram s jednim prvoligašem iz ove zemlje. Nadam se da ću do petka potpisati ugovor i napokon samo misliti o treniranju i igranju, a ne o tome kako naplatiti svoje novce, koje sam pošteno zaradila. Doista mi je žao, ali ženski rukomet vode ljudi koji nemaju blage veze sa sportom i ti isti odvest će ga u konačnu propast“, rekla je u jednom dahu najbolja vratarka Bosne i Hercegovine za naš portal.


Odlaskom Merdžaničke sarajevski premijerligaš u narednoj sezoni imat će velikih problema, jer upravo je ova rukometašica najzaslužnija za uspjehe Ilidže u prošloj sezoni.

13.08.2009.

Rudar iz Kaknja pobjednik kupa ZDK

Nogometaši kakanjskog Rudara pobjednici su Kupa NS ZDK. Nakon pobjede u prvoj finalnoj utakmici u Žepču (2:0), "Zeleno-crni" su i u revanšu bili bolji od žepačkog prvoligaša i zasluženo osvojili pobjednički pehar. Gosti su već u 4. minuti preko Bojana Mandure došli u vodstvo.Izjednačio je efektnim pogotkom mladi Amel Neimarlija u 26. minuti. Bilo je to sve što zavrijeđuje spomenuti iz prvog poluvreemena.


U nastavku domaći igraju brže, borbenije i vratar Žepča bio je na velikim mukama. U 57. minuti štoper Timkov glavom pogađa mrežu gostiju, a konačan rezultat postavlja i druga prinova iz Olimpika, brzonogi Edin Kozica, koji je u 74. minuti postigao najljepši pogodak na ovoj utakmici. Pobjednički pehar kapitenu Rudara Zlatanu Gafuroviću uručio je delegat utakmice Božo Vidović iz Zenice.

13.08.2009.

Janjoš: Savladao nas je umor

Sarajevo se neslavno provelo u Modriči. Rezultat od 3:0 dao je utisak da je bordo tim nadigran i deklasiran, ali prema riječima trenera Sarajeva to se nije desilo.

 

- Velika je šteta što smo ovako izgubili u Modriči, jer ako nismo bili bolji protivnik nismo bili ni slabiji. Imali smo toliko prilika i da smo samo jednom pogodili niko ne zna kako bi se do kraja razvijala situacija. Kod još nerješenog rezultata imali smo odličnu šansu ali smo promašili, a onda  i pravu priliku da izjednačimo, ali smo opet promašili iz pozicije iz koje smo morali postići pogodak."


Janjoš i većina aktera na terenu uvjereni su da je za iznenađujući visok poraz kriv umor. Igrači su u kratkom vremenu prošli nekoliko veoma jakih utakmica i postigli velike uspjehe, pa je i normalno da veliki napori uzmu svoj danak.


- Sigurno da nas je savladao i umor, jer su se igrači bili istrošili protiv Helsinborga. Ipak smo tada na Koševu morali stizati rezultat od prve minute. Poslije utakmice sa Modričom, neki igrači su čak gubili svijest od prevelikih napora. Znam da nam to ne smije biti izgovor, ali ipak je umor učinio svoje. Opet ponavljam da pored svega mi u Modriči nismo nadigrani, ali nam strijelci nisu bili raspoloženi", kaže Janjoš.Na koševo u sljedećem kolu dolazi zahuktali Velež koji priželjkuje pozitivan rezultat i najavljuje da dolazi po tri boda.


- Svako ima pravo na optimizam. ", tvrdi trener FK Sarajeva. "Oni su napravili dobre rezultate do sada, ali mi jednostavno nemamo pravo na još jednu grešku. Protiv Slobode smo kiksali na svom terenu i ako želimo da završimo na visokom mjestu moramo svakoga pobjeđivati na svom terenu. Zato sam siguran da ćemo u sljedećem kolu zabilježiti pobjedu. Poklapa nam se da u naredna četiri kola igramo u Sarajevu i ako ispunimo cilj i tu uzmemo dvanaest bodova, bićemo već na samome vrhu.", zaključio je Mehmed Janjoš na kraju razgovora za SportSport.ba.

 

13.08.2009.

Hasagić otpao za kvalifikacije

Selektor Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević saopćio je jučer loše vijesti - Kenan Hasagić neće moći nastupiti na naredne dvije kvalifikacione utakmice reprezentacije protiv Ermenije i Turske.


- Čuo sam se sa njim. On bi žarko želio doći pa čak i nastupiti pod injekcijama, ali je realnost takva da ga, prema svemu sudeći, nećemo imati na raspolaganju - rekao je Blažević.


Ako Hasagić zaista otpadne, Blažević će se u utakmicama sa Ermenijom 6. septembra u Jerevanu i protiv Turske 9. septembra u Zenici morati osloniti na Nemanju Supića ili Adisa Nurkovića.

 

13.08.2009.

"Vukovi" se okreću Travniku

Fudbaleri Olimpika zaboravili su poraz od Veleža u Mostaru i već su okrenuti narednom kolu, kada na Grbavicu dolazi tim Travnika. "Vukovi" su od "Rođenih" poraženi sa 4:1, ali trener Husref Musemić smatra da to nije odražavalo realan odnos snaga na terenu. Naime, nekoliko faktora presudilo je u korist domaćina.


- Ekipu je presjekao rani pogodak iz slobodnog udarca u 2. minuti. Igračima je nakon toga trebalo vremena da se oporave pa igra nije bila toliko kvalitetna. Uspostavili smo ravnotežu u drugom dijelu i postigli pogodak, ali je, prema mom mišljenju, prestrogo isključenje Suljevića kod rezultata 2:1 za Velež bio dodatni šok za našu ekipu. Taj je moment odveo susret sasvim drugim tokom i poslije se nismo mogli oporaviti - kazao je trener Husref Musemić.


Ekipa će tako na osvajanje prve trice morati pričekati do sljedećeg vikenda.


- Ako protiv Travnika budemo pokazali igru kao u drugom poluvremenu susreta sa Veležom, ne bismo trebali imati problema. Nadam se da smo kvalitetniji i da ćemo ubilježiti pobjedu - dodao je Musemić.