Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

14.08.2009.

BH košarkaši bolji od Portugala

Očekivanu, ali ne i laganu pobjedu, ostvarili su večeras košarkaši Bosne i Hercegovine u Zenici, gdje su porazili Portugalce rezultatom 73:61.

 

Neupitnu razliku u kvaliteti u odnosu na Portugal naši košarkaši su trebali i potvrditi što im je na kraju i uspjelo iako su protivnici zahvaljujući izvrsnom ofenzivnom skoku sve do posljednjih minuta utakmice puhali za vrat. Nakon izjednačene prve četvrtine koju su gosti riješili u svoju korist (23:25) bh. košarkaši su drugih 10 minuta odigrali odlično (18:5) i na odmor otišli sa ugodnih 11 poena prednosti.

 

14.08.2009.

Jeli vrijeme da se ženska liga u rukometu skrati na 8 klubova ???

Ženska rukometna Premijer liga Bosne i Hercegovine nije još ni počela, a već je suočena sa ogromnim problemima. Naime, na izvlačenju takmičarskih brojeva za sezonu 2009/10 predstavnik ŽRK „Jedinstvo“ Brčko obavijestio je komisiju da se njegov klub povlači iz takmičenja zbog nedostatka financijskih sredstava, tako da je izvučeno 11 ekipa. Konačnu odluku o 12-om učesniku Premijer rukometne lige za žene donijet će IO RS Bosne i Hercegovine na sjednici 17. 08.2009. godine.


Aktuelne šampionke i osvajačice kupa naše države, rukometašice banjalučkog Borca, u odbranu titule krenut će iz Mostara, gdje im je u 1. kolu domaćin ekipa Zrinjskog. Možda i jedini pravi konkurent za naslov Banjalučankama, ŽRK Ljubuški, na otvaranju sezone gostovat će u Hadžićima kod Željezničara, dok novi premijerligaš, mostarska Kosača, sezonu otvara u Živinicama.


Izvršnom odboru Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine predloženo je da prvenstvo počne 11. septembra, a konačna odluka o početku nove sezone biće donesena na sjednici IO RS BiH koja će se održati 17. avgusta.


Premijer liga za rukometašice, 1. kolo:

Željezničar – Ljubuški
Zrinjski – Borac
Goražde – Jedinstvo
Živinice – Kosača
Mira – Katarina
Slobodna je Ilidža

14.08.2009.

Jedinstvo s Posušjem otvara sezonu

Nogometaši Jedinstva danas će otvoriti sezonu 2009/2010 prve lige Federacije Bosne i Hercegovine. Crveno - bijeli u prvom kolu dočekuju ekipu Posušja, koja je prošle sezone igrala u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Prema riječima Irfana Demirovića, šefa stručnog štaba NK Jedinstvo, ekipa u ovu sezonu ulazi s dosta promjenjenim sastavom u kojem je dosta novih igrača.


Međutim, uprkos promjenama u igračkom kadru Demirović očekuje pobjedu te uspješno otvaranje nove sezone.     U susretu s Posušjem Jedinstvo bi treblo istrčati u sljedećem sastavu: Kaltak, Vojić, Mulić, Trejić, Šušnjar, Šadić, Jusović, Čahtarević, Mehadžić, Mirvić, Delić.


Susret se igra danas ( petak, 14.08.09 ) s početkom u 17h na stadionu Pod Borićima.

14.08.2009.

Travničani traže iskup protiv Olimpika

Nakon dva odigrana kola Travničani imaju samo jedan osvojen bod kao i njihov naredni protivnik Olimpik. Ekipa Travnika će sa Pirote na Grbavicu putovati u znatno izmjenjenom sastavu, jer trener Nedžad Selimović nije zadovoljan sa pojedinim igračima koji su pokazali vrlo malo u predhodne dvije utakmice, stoga i ne treba da čudi osam primljenih golova u dvije utakmice.


- za nas su dvije veoma loše utakmice stoga se okrećemo jednoj vrlo kvalitetnoj ekipi Olimpika. U našem timu biće nekih izmjena, jer pojedini igrači nisu uspijeli odgovoriti na ono sto je se tražilo od njih pa će stoga priliku dobiti dva mlada igrača: Senad Tabaković, koji je kapiten juniora i igra na poziciji stopera i Nermin Varupa, također junior koji igra veznog. Pokusat ćemo pametnom i strpljivom igrom ostati neporaženi te ostaviti bolji dojam nego u utakmicama protiv Mostaraca, Veleža i Zrinjskog”, kazao je za SportSport.ba Nedžad Selimović.

 

14.08.2009.

Kutalia napustio Slaviju

Levani Kutalia, gruzijski internacionalac i fudbaler premijerligaša iz I. Sarajeva napustio je klub ili tačnije "pobjegao" iz kluba juče u prijepodnevnim satima, te je izvjesno da mladi Gruzijcu, koji je u poslednje vrijeme bio nosilac igre Slavije, neće nastupiti u nedjeljnom duelu protiv Zrinjskog.

 

Radi se o veoma kvalitetnom, univerzalnom fudbaleru sredine terena rođenom 1989. godine, koji se od aprila prošle godine nalazi u Slaviji i koji je sa velikim uspjehom nastupao za ovaj klub. Nekoliko klubova, prije svega iz Turske i Švajcarske, te jedan klub iz Azerbejdžana, pokazali su interes za ovog mladog fudbalera, ali Slavija nije htjela ni razgovarati o njegovoj prodaji.


Da li će uprava kluba i Kutalia uspjeti da nađu kompromis ovih dana ostaje da se vidi, jer prema ugovoru, Gruzijac je još godinu dana igrač Slavije.

14.08.2009.

Reprezentacija BiH: Sami smo sebi zabili nož u leđa

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević upozoravao je uoči utakmice na snagu Irana nazivajući ga azijskim divom. No, na Koševu preksinoć nije trebao nikakav div da nas pobijedi, jer smo dobili sami sebe. Prosto je nevjerovatno da smo u 79. minuti imali velikih 2:0. Umjesto da nokautiramo ošamućenog protivnika, zadamo mu konačne udarce i proslavimo visoku pobjedu za ohrabrenje uoči gostovanja Ermeniji u septembru u veoma važnom kvalifikacionom meču, neshvatljivo se raspadnemo i sami sebi zabijemo nož u leđa.


                                               Raštimana družina


Blažević kaže kako razlog poraza leži u tome što je morao mijenjati igrače koje nije želio vaditi iz igre - Pjanića, Spahića, Supića, Bajramovića, ali se stekao dojam da je izvršio pogrešne izmjene. Previše defanzivaca na terenu donijelo je kontraefekt, dok su na klupi ostali malo ofanzivniji igrači poput Štilića ili Sadovića, koji nisu ni dobili šansu.


- Dok nisam morao mijenjati, sve je bilo kako smo priželjkivali. No, onda se desio preokret. Sa žaljenjem mogu konstatirati kako, nažalost, nemamo dovoljnu bazu igrača koja može iznijeti veliki teret reprezentacije. Imamo ih 12-13. Bojim se da nisam imao dobrih solucija na raspolaganju - kaže Blažević.

Ćiro tvrdi da je bilo i dobrih stvari, kao, naprimjer, to što je vidio da neki igrači ne mogu odgovoriti zahtjevima. Tu, prije svih, misli na one koji su ušli s klupe i djelovali kao raštimana družina.


- Radeljić i Damjanović nisu se snašli, a teško je i očekivati da fudbaleri koji nisu standardni u svojim klubovima odigraju sa željenim učinkom. Nurković je, pak, kriv za, u najmanju ruku, drugi gol - žali se selektor.


                                               Radikalne promjene?


Postavlja se pitanje da li će Blažević praviti radikalnije promjene uoči mečeva sa Ermenijom i Turskom. Da li će ga opomena od Irana natjerati na ozbiljnije zahvate?


- Turska ima više registriranih fudbalera nego mi stanovnika. Bojim se da nemamo tako širok izbor igrača da bih vršio radikalnije promjene. Nastojat ću napraviti ono što je najbolje, vidjet ćemo. Možemo sada pričati sve i svašta, ja od ovog poraza ne mogu napraviti pobjedu. Izgubili smo, koliko god se pozivali na ove ili one stvari. Slučaj je htio da to bude tako. Radije bih da smo pobijedili i Ermencima otišli puni samopouzdanja. Zabrinut bih bio i da smo dobili, ali ovako, još sam to više - rekao je Blažević.


                                                Ko je zaslužio pohvalu


Ćiro je pohvalio Pjanića, koji je veoma dobro zamijenio Misimovića, ali i Džeku, Ibiševića, Jahića, Supića, Spahića i Nadarevića, dok nije imao većih kritika na račun Ibričića.


- Pjanić me ugodno iznenadio, on je razlog za ohrabrenje. Pokazao je lijep nogometni repertoar. Džeko? On je fenomen, svjetska klasa. Šta pričati o njemu...


                                               Ibišević: Nepotreban poraz


Vedad Ibišević odigrao je cijeli meč. Mada nije postigao gol, selektor Miroslav Blažević dao mu je prolaznu ocjenu za nastup.


- Ovo je bio poraz bez ikakve potrebe. U 70 minuta dokazali smo da smo bolji od Irana, ali onda su se počele dešavati greške koje ne smijemo praviti. Ovo je bila opomena pred kvalifikacije - kaže Ibišević.

 

14.08.2009.

Bajramović se boji više svinjske gripe nego Portugala

Ko­šar­ka­ška re­pre­zen­ta­ci­ja BiH, ve­če­ras u Ze­ni­ci igra tre­ću uta­kmi­cu "ba­ra­ža" za pla­sman na Evrop­sko prven­stvo u Polj­skoj 2009. pro­tiv se­le­kci­je Por­tu­ga­la. Pod­sje­ti­mo, na­ši re­pre­zen­ta­tiv­ci u prvom me­ču sa­vla­da­li su Por­tu­gal­ce u gos­ti­ma, a slu­ča­ju ve­če­raš­nje po­bje­de, iza­bra­ni­ci Me­su­ra Baj­ra­mo­vi­ća, se­le­kto­ra BiH re­pre­zen­ta­ci­je bi­li bi vrlo bli­zu pla­sma­na u fi­na­le "ba­ra­ža". Ke­nan Baj­ra­mo­vić, kril­ni cen­tar na­še re­pre­zen­ta­ci­je i igrač Fe­ner­ba­hče Ul­ke­ra na­da se no­vom us­pje­hu u okrša­ju sa Por­tu­ga­lom.

 

- Mi­slim da smo dos­ta bo­lja re­pre­ze­nat­ci­ja, me­đu­tim, pro­ti­vni­ke ni­ka­da ne tre­ba pod­cje­nji­va­ti. Mo­ra­mo na­me­tnu­ti svoj ri­tam igre i održa­ti ga svih 40 mi­nu­ta. Na­dam se da će Are­na u Ze­ni­ci bi­ti ispu­nje­na i da će­mo no­še­ni pu­bli­kom sla­vi­ti ve­li­ku po­bje­du - ka­že Baj­ra­mo­vić.

 

Bh. re­pre­zen­ta­ti­vac sma­tra da će po­slje­dnja uta­kmi­ca u gru­pnoj fa­zi ba­ra­ža ko­ju će na­ša se­le­kci­ja igra­ti pro­tiv Bel­gi­ja­na­ca 17. av­gus­ta bi­ti i odlu­ču­ju­ća.

 

- Uz­vrat sa Bel­gi­ji­om odlu­čit će fi­na­lis­tu ba­ra­ža iz na­še gru­pe. Oni su nam za­da­li dos­ta mu­ka na do­ma­ćem par­ke­tu i tre­ba ih sva­ti­ti ozbi­ljno. Oče­ki­vao sam da će pro­tiv Por­tu­ga­la sla­vi­ti ubje­dlji­vi­ju po­bje­du, me­đu­tim, ma­lo su za­ka­za­li.

 

Baj­ra­mo­vić je miš­lje­nja da ne­ma po­tre­be za pa­ni­ku, iako su dvo­ji­ca ko­šar­ka­ša Por­tu­ga­la za­ra­že­ni svinj­skom gri­pom.

 

- Li­jek pro­tiv ove bo­les­ti pos­to­ji, ta­ko da pre­vi­še ne bri­nem. Izme­đu os­ta­log, pre­tpos­tav­ljam da će od­go­vor­ni lju­di iz FI­BA i Ko­šar­ka­škog sa­ve­za Por­tu­ga­la ovo shva­ti­ti ve­oma ozbi­ljno i da im ne­će do­zvo­li­ti do­la­zak. Da me­ne pi­ta­ju ja bih ih izo­lo­vao - is­ta­kao je je­dan od naj­bo­ljih ko­šar­ka­ša u dre­su na­še re­pre­zen­ta­ci­je.

 

Ro­đe­ni Ze­ni­ča­nin ko­ji je je­dno vri­je­me igrao i u eki­pi sa­ra­jev­ske Bo­sne slo­bo­dno vri­je­me u Ze­ni­ci pro­vo­di sa po­ro­di­com.

 

- Po­ro­di­ca mi je naj­ve­ća po­drška u sve­mu što ra­dim. Dru­žim se i sai­gra­či­ma, ali nas­to­jim što vi­še vre­me­na pro­vo­di­ti­ti kod ku­će. Ovo je moj grad, mo­ji na­vi­ja­či ta­ko da sam ov­dje do­ma­ći...

 

Ke­no ne kri­je ri­je­či hva­le za no­ve re­pre­ze­na­tiv­ce.

 

- Var­da, Jo­va­no­vić, Po­po­vić... su pro­fe­si­onal­ci ta­ko da su ih svi do­bro pri­hva­ti­li. Ne­ma tu šta pu­no da se pri­ča. Ko­šar­ka je nji­hov ži­vot što sa ma­ksi­mal­nim za­la­ga­njem po­ka­zu­ju i na par­ke­tu.

 

Baj­ra­mo­vić že­li nas­tvi­ti ka­ri­je­ru u ve­li­kom klu­bu...

 

- Mno­go se pri­ča o mom da­ljem an­ga­žma­nu. Is­ti­na, ima ne­kih po­nu­da, ali za sa­da ni­šta kon­kre­tno. Vi­dim se u klu­bu ko­ji ga­ji ve­li­ke am­bi­ci­je u do­ma­ćem prven­stvu i na Euro sce­ni.

 

Baj­ra­mo­vić se re­do­vno ču­je i sa re­pre­zen­ta­ti­vnim ko­le­gom Mir­zom Te­le­to­vi­ćem ko­ji je ot­ka­zao nas­tup u ba­ra­žu zbog po­vre­de.

 

- Mir­za mi je čes­ti­tao na­kon po­bje­de u Ze­ni­ci. On se ter­nu­tno odma­ra a us­ko­ro bi tre­bao po­če­ti sa pri­pre­ma­ma u dre­su Tau Ce­ra­mi­ce, ko­ja će od ju­la ove go­di­ne nas­tu­pa­ti pod no­vim ime­nom Ca­ja La­bo­ral Bas­ko­ni­ja - za­vrša­va Baj­ra­mo­vić. Po­bje­dnik gru­pe A i B igra­ju "maj­sto­ri­cu" u dvi­je uta­kmi­ce za pla­sman na EP.

 

                                               Gru­pa A

 

Ra­spo­red pre­os­ta­lih uta­kmi­ca: Ze­ni­ca (14. av­gust): BiH - Por­tu­gal (20.15); An­tver­pen (17. av­gust): Bel­gi­ja - BiH (20); Ko­im­bra (20. av­gust) Por­tu­gal - Bel­gi­ja (21.30).

1. BiH              2          2          0          144:133           4

2. Bel­gi­ja         2          1          1          141:140           3

3. Por­tu­gal        2          0          2          114:126           2

 

                                               Gru­pa B

 

Ra­spo­red pre­os­ta­lih uta­kmi­ca: Po (14. av­gust): Fran­cus­ka - Ita­li­ja (20); Van­ta (17. av­gust): Fin­ska - Fran­cus­ka (19); Por­to san Đor­đo (20. av­gust): Ita­li­ja - Fin­ska (20.30).

1. Fran­cus­ka                            2          2          0          162:149           4

2. Ita­li­ja                       2          1          1          154:155           3

3. Fin­ska                     2          0          2          147:159           2

 

14.08.2009.

Blažević priznao da je forsirao igrače koji nemaju klub

Mol­da­vi­ja, Es­to­ni­ja, Li­tva­ni­ja, Ma­đar­ska.., sa­mo su ne­ke od no­go­me­tnih "ve­le­si­la" ko­je su Ko­še­vo na­pu­šta­li uz­di­gnu­tih ru­ku. Iran je mo­žda naj­ve­ća pljus­ka. Bez že­lje za oma­lo­va­ža­va­njem su­par­ni­ka, ipak, Iran­ci bez Ma­hde­vi­kie, Ka­ri­mia, Al Daia, su tre­će­ra­zre­dna se­le­kci­ja. Oni su ni kri­vi ni du­žni uze­li ono što im se po­nu­di­lo. Naj­pri­je su ucje­nji­va­li bh sa­vez tu­žbom pre­ma FI­FA -i zbofg ne­odi­gra­va­nja pro­šlo­go­diš­nje uta­kmi­ce, on­da na­pra­vi­li sja­jan po­sao.

 

- Ok, igrat će­mo u Sa­ra­je­vu uz sve pla­će­ne tro­ško­ve - bio je zva­ni­čni od­go­vor iz Te­he­ra­na. Ne­zva­ni­čno, ni­je ne­mo­gu­će da je u "pre­bi­ja­nje" ušao i po­vo­ljan re­zul­tat. Mo­gu­će da se su­di­ja ote­o kon­tro­li, a po­se­bno iran­ski na­in­for­mi­ra­ni na­pa­dač ko­ji je u su­dij­skom vre­me­nu pos­ti­gao tre­ći, po­bje­do­no­sni gol za Iran. I ba­cio Bla­že­vi­ća u očaj.

 

Na­kon uta­kmi­ce se­le­kto­pra su tje­ši­li li­je­va i de­sna ru­ka Di­no Be­gić i Men­sud Be­čić Crni, dok je Ham­do Ab­dić, bio dos­ta kri­ti­čan. Tri mo­bi­te­la is­pred Bla­že­vi­ća, sa­mo je­dan uklju­čen, dvi­je ku­ti­je ci­ga­re­ta i gro­bna ti­ši­na.

 

- Ja sam kriv. Ne tre­ba me­ni ni­ko ni­šta go­vo­ri­ti, tra­ži­ti oprav­da­nje, sa­mo sam ja kriv.

 

Evo i za­što?

- Za­to što sam zvao ne­ke ko­ji ne igra­ju i ne­ma­ju klub, a ja sam ih ope zvao.

 

Za­što ako ste zna­li?

- Mi­slio sam da su ka­ra­kter, da će još je­dnu šan­su shva­ti­li kao pri­li­ku, kao na­gra­du, ali oni su li­mi­ti­ra­ni. I njih vi­še ne­će bi­ti.

 

Ko­ga, ko­ji su to igra­či?

- Ra­de­ljić, pa me ma­li Pan­dža ra­zo­ča­rao, Da­mja­no­vić. Da­ri­ju ka­žem igrat ćeš ovo, a on uđe u te­ren i ka­že Ja­hi­ću; Šef ti je re­kao idi na dru­go mjes­to, a ja ću na tvo­je... Ugo­dno me izne­na­dio na ne­kim uta­kmi­ca­ma, ali sa­da je pre­tje­rao, a ja ho­ću da mu po­mo­gnem.

 

O Baj­ra­mo­vi­ću?

- On je ko­lo­sa­lan kad je spre­man. Na­ža­lost, još uvjek je na po­la sna­le.

 

Gol­ma­ni?

- Zar tre­bam šta re­ći. Su­pić je bio do­bar do po­vre­de, us­tva­ri vrlo­do­bar. Nur­ko­vić se, ka­ko mi ne­ko re­če, na­vi­ka­va na por­ci­ju od tri ko­ma­da. Ko­ga zva­ti, ka­ko na­ći pre­ko no­ći no­vog gol­ma­na.

 

O ve­znja­ci­ma?

- Pja­nić je do­bi­tak. Prvog da­na sam pi­tao: u ka­kvoj je for­mi. Po­ka­zao je da je ko­lo­sa­lan. On i Dže­ko su sjaj­no sa­ra­đi­va­li.

 

Sa­li­ho­vić je spu­tan. Za­što?

- Za­to što ne igra svo­ju pri­ro­dnu po­zi­ci­ju, bli­že go­lu. Stal­no če­kam uta­kmi­cu gdje ću ga ta­mo sta­vi­ti.

 

Čemu za­mje­ne, zar je tre­ba­lo va­di­ti naj­bo­lje...?

- Vi mi stav­lja­ti ra­nu na sol; pa ni­kad ne bih mi­je­njao Su­pi­ća, Spa­hi­ća i Pja­ni­ća, da sva tro­ji­ca ni­su tra­ži­la za­mje­nu. Oni vi­še ni­su mo­gli. A, ovi što su ušli su ne­do­ra­sli. Pa da sam imao Ha­sa­gi­ća, Ber­be­ro­vi­ća, Mu­ra­to­vi­ća, Ra­hi­mi­ća, Mi­si­mo­vi­ća, pe­to­ri­ca ko­ja su po­če­la, uči­ni­li bi klu­pu ja­čom, a ovi što su sje­di­li i ušli, ne bi do­šli ni do klu­pe.

 

Šti­lić, ula­zi u su­dij­skom vre­me­nu ili ni­ka­ko. Za­što, ako svi tvrde da se ra­di i pre­fi­nje­nom igra­ču, kre­ativ­cu...

- Vi­dim svi me to pi­ta­te, a da li bi to­li­ko po­ten­ci­ra­li Šti­li­ća da je os­ta­lo 2:0. Ni­ko ga se ne bi sje­tio. Ja ga gle­dam sva­ki put, znam da pu­no mo­že, ali mi dje­lu­je mla­ko.

 

Mo­gu­će da se va­ma ta­ko či­ni na klu­pi, ali na te­re­nu što do­ka­zu­je u Polj­skoj su­ve­re­no vla­da sre­di­nom.

- Bit će ve­li­kih pro­mje­na za meč sa Ar­me­ni­jom i Tur­skom. Ve­li­kih, vi­dje­će­te.

 

Bri­ne ga po­bje­da Tur­ske u Ukra­ji­ni i po­raz Ar­me­ni­je...

- Tur­ci su pre­ga­zi­li Ukra­jin­ce. Ni­je mi ugo­dno. Vi­še sam vo­lio da je Ar­me­ni­ja po­bje­di­la, ova­ko će po sva­ku ci­je­nu že­lje­ti po­pra­vni, da se va­de na na­ma.

 

I za kraj...

- Ako po­bje­di Bel­gi­ja, a ja imam "šu­hu" da ho­će Špan­ce...

 

- ... u Špa­ni­ji..?

- Da, ako ih ma­znu Bel­gi­jan­ci mi će­mo bi­ti prvi - izja­vio je Bla­že­vić, se­le­ktor re­pre­zen­ta­ci­je, sat na­kon što su nam iran­ski ama­te­ri oči­ta­li pra­vu le­kci­ju.

 

Iran, Oman, Li­ban...

Na­vi­ja­či su, uz Spa­hi­ća, Dže­ku i Pja­ni­ća bi­li naj­bo­lji dio ko­šev­ske uta­kmi­ce. Tran­spa­ren­ti su ja­sno po­ka­za­li šta na­vi­ja­či mi­sle o uta­kmi­ca­ma sa "atra­kti­vnim" su­par­ni­ci­ma. Ne­ka­da smo bi­li po­že­ljni spa­ring par­tne­ri za Ar­gen­ti­nu, Ita­li­ju, Nje­ma­čku, Bra­zil, Fra­cus­ku, a sa­da se na na­ma iživ­lja­va­ju "azij­ski gi­gan­ti". Čel­ni­ci Sa­ve­za i (li) oni ko­ji do­ga­va­ra­jo ove "ho­kus po­kus" uta­kmi­ce, tre­ba­li bi ja­vno pri­zna­ti ko­li­ko se do­bi­je do­la­ra ili če­ga već, ka­da se spa­rin­gu­je Oma­nu, Uzbe­kis­ta­nu, Ira­nu...

 

Ugo­vo­ri pod ve­lom taj­ne

Ni­ka­ko ne mo­gu shva­ta­ti me­na­džment onih tvrtki ko­ji po­tpi­su­ju ugo­vo­re sa Sa­ve­zom. Ili su pro­fe­si­onal­ni "na­iv­ci" ili su pre­go­va­ra­li za­vrta­li ru­ke par­tne­ri­ma. I ju­čer je u pri­ze­mlju je­dne hrvat­ske kom­pa­ni­je u sre­di­štu gra­da po­tpi­san je­dan ta­kav. Na­kon po­tpi­sa po­le­tje­li su po­tpi­sni­ci je­dni dru­gi­ma u za­grljaj, pljes­ka­lo se, po­zi­ra­lo... Da stvar bu­de go­ra, po­tpi­si­va­nju su svje­do­či­li kao "ma­ne­ke­ni" gol­ma­ni Su­pić i Nur­ko­vić, ko­je su čel­ni­ci Sa­ve­za izlo­ži­li do­da­tnom mal­tre­ti­ra­nju. Mi­ro­slav Bla­že­vić, Mi­ro Bla­že­vić i Mu­nib Uša­no­vić, za­do­vo­ljno su trlja­li ru­ke... Ugo­vor je pod ve­lom taj­ne. Ta­kva je pra­ksa u Sa­ve­zu. Kao što je ja­vna taj­na da sko­ro svi u Sa­ve­zu zna­ju ko je, sto­ti­ne ki­lo­gra­ma te­šku ka­su, iznio iz Sa­ve­za.

 

Me­na­dže­ri uni­šta­va­ju se­le­kto­ra

Ja­vna je taj­na da se po­je­di­ni me­na­dže­ri vi­še pi­ta­ju za izbor igra­ča, ne­go­li asis­ten­ti Bar­ba­rić i Sre­do­je­vić. I se­le­ktor je to pri­znao ka­da je na­kon prvog tre­nin­ga za­ga­la­mio na Mir­ne­la Sa­do­vi­ća.

- Ko mi te po­slao - ur­lao je na tre­nin­gu Bla­že­vić. Sa­do­vić je vje­ro­va­tno pre­ko re­da do­šao na spi­sak, ali što je sa os­ta­li­ma, ko­ji su pret­pla­će­ni da se sva­ki put po­jav­lju­ju. Po­je­di­ni me­na­dže­ri idu do­tle, da se­le­kto­ri­ma pra­ve crne lis­te u no­vi­nar­skim re­do­vi­ma. Na­ža­lost, se­le­ktor ih čes­to uva­ža­va, što mu se vra­ća kao bu­me­rang.

14.08.2009.

BiH prvi put na Evropskom prvenstvu u brzom rolanju

Na Evropskom prvenstvu u brzom rolanju u Belgiji bh. reprezentivac Kerim Balić u starosnoj kategoriji kadeti u cestovnoj utrci 200 m (na hronometar) zauzeo je 30. mjesto. Osim ovog mjesta u utrci 5.000 m (na poene) zauzeo je 31. mjesto, dok je u trci na 1.000 m ostvario svoje najbolje vrijeme u kvalifikacijama 1:42,705. Prvenstvo u brzom rolanju održano je u belgijskom gradu Ostende od 29. jula do 8. augusta, a Kerim Balić, takmičar Klizačko-rolerskog kluba SKATE, učestvovao je prvi put.


Imajući u vidu da je ovo prvo učešće bh. takmičara na takmičenju u brzom rolanju te da su navedeni plasmani najbolji u odnosu na rezultate takmičara iz regije, Kerim Balić je uspješno predstavio BiH, ostvario izvanredan uspjeh i otvorio vrata svim budućim takmičarima, saopćeno je danas iz Asocijacije brzog rolanja BiH. Na takmičenju u starosnim kategorijama kadeti, juniori i seniori, učestvovalo je više od 400 takmičara iz 24 zemlje. Na završnoj rang listi BiH je zauzela 20. mjesto.

 

14.08.2009.

Čelik: Noćna utakmica protiv Borca

Ovog vikenda na rasporedu su utakmice 3. kola Premijer lige BiH. Nogometaši Čelika nakon gostovanja u Prijedoru naredni duel imaju protiv Borca u subotu, 15.augusta sa početkom u 20 sat. Ovaj meč i ostale aktuelnosti iz kluba bio je tema današnje konferencije za novinare.


- U Prijedoru smo zaslužili pobjedu no nismo i došli do nje. Nadamo se da ćemo uz podršku navijača protiv izuzetno kvalitetnog Borca doći do prve prvenstvene pobjede. Podrška nam je zaista potrebna jer u timu ima 7-8 novih igrača. Vjerovatno će meč početi ista postava kao u Prijedoru, naglasio je Amir Japaur, prvi trener kluba.


Prvotimac Bojan Marković istakao je da će svi koji budu igrali dati svoj maksimum kako bi pobijedili Borca. Pošto je i dalje u toku renoviranje zapadne tribine ona niti ovaj put nije dobila zeleno svjetlo od MUP-a za korištenje tokom utakmice. Za sjevernu i južnu tribinu obezbjeđeni su mokri čvorovi rekao je član Uprave Amir Džidić koji se osvrnuo i na status Elvira Čolića.


- Čolić je bio suspendovan i zbog toga nije nastupio za Velež u prvom kolu protiv Travnika. On je više puta naglasio da ne želi igrati u Čeliku pa je prije drugog kola postignut dogovor dva kluba po kojem je Čolić posuđen Veležu na šest mjeseci uz finansijske uslove koje zadovoljavaju Čelik.


Na konferenciji za novinare prisustvovali su i predstavnici Udruženja RVI – amputirci općine Zenica kojima je uručeno 66 godišnjih ulaznica za utakmice Čelika. Gospodin Mirsad Redžić se njihovo ime zahvalio se upravi Čelika na ulaznicama i poželio mnogo sportskih uspjeha u nastavku prvenstva.

14.08.2009.

Nadali smo se da će Portugal izdržati u Belgiji

Sa velikim nestrpljenjem u našem taboru iščekivali su u utorak navečer ishod duela u Antverpenu, gdje je Portugal propisno namučio favoriziranu Belgiju. I pored zaostatka od šest poena na poluvremenu (26:32), domaćini su, ipak, uspjeli na kraju pobijediti istom razlikom (64:58).


Niža ekipa


No, iako prosječno dosta niža ekipa, Portugal je nadskakao svoje domaćine (skokovi 28-32), a uz to je i na samo 11 poena limitirao najboljeg domaćeg košarkaša Aksela Hervela.


- Nadali smo se da će Portugal, koji je na momente vodio i sa devet poena razlike, uspjeti izdržati u Belgiji, što bi nama, onda, omogućilo da sutrašnjom pobjedom nad Portugalom i završimo posao. No, domaćini su ipak, sretno ili spretno, to ćemo tek vidjeti kada dobijemo i pregledamo snimak, dobili ovu utakmicu. Nema veze, ponovo je sve u našim rukama - kaže pomoćnik selektora Mensura Bajramovića Senad Muminović te ističe da sutra moramo dobiti Portugal.


Da znamo igrati protiv tako uporne i šuterski opasne ekipe, pokazali smo u prvom meču u Varžimu, gdje smo pobijedili sa 62:56.


- Ako uopće želimo razmišljati o prvom mjestu, moramo dobiti Portugal. Nakon toga u Belgiji možemo i izgubiti, ali sa manjom razlikom od pet poena - podsjeća Muminović te ističe da smo u prvom meču u Portugalu dobro iskoristili našu prednost u visini.


Velika želja


- Agresivnom odbranom i velikom željom uspješno smo riješili tu utakmicu, a isti recept moramo primijeniti i ovog puta. Ne smijemo ih pustiti da se razigraju, jer ne treba napominjati da svi igraju košarku. Uostalom, Portugal je nadskakao Belgiju u Antverpenu, što pokazuje da njima motiva i želje nikada ne nedostaje, ali i da posjeduju kvalitet - kaže Muminović.


Bolovi u leđima Jazvina i Gordića


Uoči današnje utakmice sa Portugalcima u Areni u našem taboru vlada dobra atmosfera, ističe Muminović, ali se na manje bolove u leđima žale vrlo bitan centar za rotaciju Ermin Jazvin i plejmejker Nemanja Gordić.


- Propustili su nekoliko treninga, ali bi najkasnije danas trebali ponovo početi raditi sa ekipom. Njihov nastup ne bi trebao doći u pitanje - kaže Muminović.


Đedović prelazi u Obradoiro


Naš najmlađi, ali i vodeći igrač u baražu za EP (prosjek 16,5 poena, 4 skoka) Nihad Đedović, po svemu sudeći, narednu sezonu će provesti u ekipi Obradoiro. Riječ je o novom španskom prvoligašu u kojem bi 19-godišnji bek naše reprezentacije trebao imati jednu od važnijih uloga. Đedović bi i dalje ugovorom ostao vezan za prvaka Španije Barcelonu, ali bi kao posuđeni igrač igrao za Obradoiro. Uskoro se očekuje zvanična potvrda ovog transfera.

14.08.2009.

Konkurencija prednost daje Drini i Kozari

Nova sezona u Prvoj ligi Republike Srpske počinje u subotu, 15. avgusta, a pred start trke za bodove većina prvoligaša prednost za osvajanje titule daje zvorničkoj Drini i Kozari iz Gradiške. Kada su u pitanju ambicije ostalih klubova, uglavnom se radi o što ranijem očuvanju prvoligaškog statusa. Dolaskom iskusnog trenerskog stručnjaka, Mile Milanovića, uprava Drine iz Zvornika za cilj je postavila plasman u Premijer ligu BiH.

 

- Mislim da je došlo vrijeme da naš grad konačno dobije premijerligaša. Doveli smo dosta kvalitetnih igrača, a nema sumnje da su ambicije osvajanje prvog mjesta. Velikog konkurenta u borbi za elitu vidim u Kozari i Proleteru - rekao je prvi čovjek zvorničkog prvoligaša, Miodrag Jevtić.

 

Iako je Kozara po mnogima favorit za ulazak u viši rang takmičenja, Vinko Marinović, trener ekipe iz Gradiške misli malo drugačije.

 

- Prije svega želimo da stvorimo ekipu za naredni period, tako da napad na Premijer ligu nije primaran. Prednost dajem Drini iz Zvornika, BSK-u, Proleteru, Radniku, Sutjesci, krugu od pet ili šest klubova - objašnjava Marinović.

 

Provjereni veznjak Proletera Predrag Dolić ističe da će Teslićani imati ambicije da budu u samom vrhu tabele.

 

- Pokušaćemo da budemo u gornjem dijelu tabele, imamo kvalitetnu ekipu, a ukoliko nam se ukaže prilika, napašćemo i tron. Mislim da još kvalitetnu ekipu imaju Kozara i Sloga iz Doboja - kazao je Dolić.

 

Milan Vujasin, kormilar povratnika u Prvu ligu, Sloge iz Trna, kaže da su ambicije u ovom klubu - postati stabilan prvoligaš.

 

- Imamo dosta mladu ekipu koju predvodi nekoliko iskusnih igrača. Za osvajanje prvog mjesta najviše šansi dajem Kozari, Proleteru i Radniku - mišljenja je Vujasin.

 

Iskusni i dugogodišnji prvotimac Ljubića Dragomir Prodanović želi da njegov tim što ranije osigura opstanak.

 

- Teška finansijska situacija u klubu daje nam za pravo samo da se nadamo da osiguramo opstanak u ovom rangu takmičenja. Moj favorit za ulazak u Premijer ligu jeste Kozara. Čini mi se da ove sezone visoke ambicije ima i zvornička Drina - kaže Prodanović.

 

Šef struke BSK-a, Željko Vranješ, želi da što ranije osiguraju opstanak.

 

- Trudićemo se da nam se ne ponovi situacija iz prošle sezone, kada smo do pred kraj strahovali za svoju sudbinu. Čitajući po novinama, najviše šanse dajem Zvorničanima, Kozara standarno ulazi u red favorita, a iz drugog plana bi se vrlo lako mogao ubaciti i Proleter - istako je Vranješ.

 

Kormilar Mladosti iz Gacka, Željko Popović, očekuje plasman u gornjem dijelu tabele, a za prvo mjesto, prema njegovim riječima, najveći kandidat jeste Kozara.

 

- Imaju uvijek kvalitetnu ekipu i zato njih vidim na vrhu - kazao je Popović.

 

Zbog nedostatka novca u Famosu je promijenjen gotovo cijeli tim. "Motoristi" žele da ostanu u ovom rangu takmičenja, ali priznaju da će biti teško.

 

- Pravimo tim za budućnost, tako da želimo što ranije osigurati opstanak. Ozbiljni kandidati za plasman u Premijer ligu jesu Proleter, BSK i Kozara - kazao je Momčilo Stanić.

 

Napadač dobojske Sloge Slaviša Đukanović kaže da idu u vrh, a ako se ukaže prilika, neće odustati ni od borbe za prvu poziciju.

 

- Pokušaćemo da izborimo plasman oko četvrtog ili petog mjesta, mada nećemo propuštati prilike ni za vrh. Drina iz Zvornika jeste najozbiljniji kandidat za ulazak u viši rang, vjerujem da je i Vinko Marinović dobro posložio Kozaru, a tu je i novajlija Sloga iz Trna, koja ima dobru ekipu - kaže Đukanović.

 

Prvoligaš iz Novog Grada nije u dobroj situaciji, toga je svjestan i Zoran Lukač, igrač Slobode, ali i pored toga očekuje plasman u gornji dio tabele.

 

- Trenutno stanje u klubu nije najbolje, imamo finansijskih problema, ali mislim da bi se to trebalo popraviti. I pored toga, očekujem plasman među prvih šest ili sedam ekipa, jer nam je tu mjesto. Kozara je glavni favorit, imaju najbolji sastav, i BSK je jak, dok su ostale ekipe podjednake - kaže Lukač.

 

Aleksandar Milović, vezni fudbaler Drine HE, akcenat stavlja na opstanak.

 

- To je naš glavni cilj za ovu sezonu. Što se tiče favorita, prednost dajem Kozari, tu je i Sutjeska, kao i naš imenjak iz Zvornika, koji je potrošio mnogo novca na pojačanja - kaže Milović.

 

Dragan Radović, trener novog prvoligaša Romanija, vjeruje da njegova ekipa može opstati u ovoj konkurenciji.

 

- Opstanak, to je najvažnije. Želimo da stvorimo jednog stabilnog prvoligaša, vjerujem da imamo ekipu za to. Što se tiče samog vrha, prednost dajem Drini i Proleteru - kaže strateg Paljana.

 

Sutjeska u novu sezonu ulazi s namjerom da ostvari plasman u gornjem dijelu tabele.

 

- Imamo dosta mladih igrača u ekipi iz našeg omladinskog pogona. Vjerujem da bi u društvu s nekoliko iskusnijih fudebalera trebalo da izbore plasman u gornji dio tabele, a ukoliko situacija dozvoli, pokušaćemo da uradimo i nešto više. U organizacionom smislu mislim da Kozara odskače od ostatka konkurencije i da je glavni favorit za viši rang takmičenja - objašanjava Duško Rašević, fudbaler ekipe iz Foče.

 

14.08.2009.

Šampionski snovi

Iako je Nemanja Stjepanović u prijateljskim utakmicama izborio mjesto u prvom timu Modriča Maksime, zbog povrede nije igrao ni na jesenjoj premijeri s Olimpikom na "Grbavici", a ni na domaćem terenu u okršaju sa Sarajevom.

 

- Nisam imao sreće. Obezbijedio sam mjesto u prvoj postavi i kada sam nestrpljivo očekivao debi u Prvenstvu, osjetio sam bol u listu noge. Očekivao sam da će brzo proći, međutim, on se onda preselio u predio kičme. Iako sam počeo trenirati i sad kuburim sa tim, ali se nadam da bih mogao nastupiti u subotnjem okršaju s Laktašima, jedva čekami novi debi u žutom dresu - riječi su Nemanje Stjepanovića, veziste "uljara".

 

Upravo iz Laktaša on se vratio u staru sredinu, Modriča Maksimu.

 

- Godinu dana igrao sam u Laktašima, dobro su me prihvatili u toj sredini. Trudio sam se da na svakoj utakmici dam svoj maksimum, mislim da ih nisam razočarao. Kad me je u prelaznom roku trener Zoran Ćurguz pozvao da se vratim u Modriča Maksimu, nijednog trenutka nisam se dvoumio.

 

Za Modriča Maksimu vežu ga lijepe uspomene, s ovim klubom osvojio je šampionsku titulu u Premijer ligi.

 

- Imali smo sjajan tim, svi su nad nas strepjeli. Tripić, Vasić, Bogičević, Jolović, Kraljević, Nikolić, Purić, Savić... zasluženo su se okitili šampionskim počastima. A, onda se preko noći raspala ta ekipa, na jednu stranu otišao je golgeter Nikolić, na drugu Tripić, ja sam izabrao Laktaše, da bih se poslije jedne sezone provedene u tom klubu vratio u staru sredinu.

 

I ponovo sanja  fudbalske uspjehe.

 

- Mislim da imamo dobru ekipu, što smo potvrdili rezultatima u prva dva jesenja kola. Odlično smo radili u pripremnom periodu, trener Ćurguz nas je dobro pripremo, moram pohvaliti i klupsko rukovodstvo, koje se maksimalno trudi da nam obezbijedi sve neophodne uslove. U klubu vlada sjajna atmosfera, to bi morali iskoristiti, siguran sam da ćemo biti u samom vrhu. Zašto da krijem, sanjam da se ponovi fudbalska godina kada smo bili šampioni. Volio bih tu radost, tu sreću još jednom doživjeti - mišljenja je Nemanja Stjepanović, fudbalska radilica Modriča Maksime, ali i igač koji se nalazi na meti mnogih klubova.

14.08.2009.

Rasterećeno na Čelik

Dobro otvaranje šampionata i ostvarene dvije pobjede i šest bodova na kontu Borca dali su zamajac ekipi s Gradskog stadiona za nastavak premijerligaške trke. U ekipi vlada dobra atmosfera, trener Velimir Stojnić ima na raspolaganju sve fudbalere, osim Stojana Vranješa, koji se nalazi u Rusiji na probi. Stojnićeva ekipa u Zenicu na megdan domaćem Čeliku (subota, 20 časova) putuje raterećeno, ali ne odustaje unaprijed od dobrog rezultata.

 

- Spremamo se kao i za svaku drugu utakmicu. Rasterećeni smo i mislim da idemo na noge protivniku koji ima kvalitet, a pri tome dobar ambijent i odlične uslove za igru. I pored toga, očekujem dobru partiju u kojoj ćemo nastojati da ostvarimo dobar rezulat - kaže trener Borca, Velimir Stojnić.

 

Ne da se trateg Banjolučana zavarati podatkom da je Čelik na svom terenu poražen u prvom kolu od Željezničara, kao ni činjenicom da je u posljednjoj utakmici prošlosezonskog prvenstva Borac slavio u Zenici, bilo 1:2.

 

- Sada su okolnosti drugačije. Čeliku ta utakmica nije ništa značila, prvenstvo je praktično več bilo riješeno, a pri tome je došlo i do promjene igračkog kadra. Tamo su sada neka nova lica, tako da je teško porediti ove dvije utakmice - objašnjava Stojnić.

 

Trener Banjolučana uveo je praksu igranja prijateljskih utakmica utorkom za fudbalere koji nemaju mnogo prilika da igraju u najjačem rangu bh. takmičenja.

 

- To je logično. Imamo na raspolaganju 25 igrača i ne mogu svi da igraju. Oni koji ne igraju takmičarsku utakmicu subotom ili nedjeljom svoju prilikom dobiju svakog utorka kroz prijateljske utakmice. Na taj način održavamo njihovu formu, pratimo ih kroz te prvjere. Ovo je prvenstvano važno za mlade fudbalere, a dobrim partijama kroz te provjere mogu dobiti svoju šansu i u Prvenstvu - ističe Stojnić.