Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

17.08.2009.

Sramotan poraz u Belgiji

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u utakmici koja je mogla odlučiti o prvom mjestu u grupi je poražena od Belgije rezultatom 102-79. Naši košarkaši večeras su pobjedom ili porazom manjim od 5 razlike mogli ovjeriti prvo mjesto u grupi koje znači prolaz dalje i odlučujući susret sa Francuskom za plasman na evropsko prvenstvo.


Početak utakmice pripao je našim košarkašima, već u prvoj četvrtini naša reprezentacija je imala seriju od 8-0 što je ulijevalo nadu u dobar rezultat. Prva četvrtina završena je u našu korist rezultatom 23-21. U nastavku su Belgijaci zaigrali nešto ozbiljnije, već u 12. minuti reprezentacija Belgije imala je nevjerovatnih 8 skokova, međutim naši košarkaši nisu zaostajali, sjajni Gordić je odlično predvodio naše napade, igralo se koš za koš da bi naša reprezentacija na odmor otišla sa poenom prednosti (46-47).


Nažalost, tradicionalno prokletstvo treće četvrtine po naše košarkaše neizbježno je bilo i večeras u Belgiji kada je kao i svaki put u ovim dodatnim kvalifikacijama došlo do neobjašnjivog pada u igri naših košarkaša. Treća četvrtina bila je kobna za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Već u 3. minuti nastavka, Gordić je zbog povrede iznešen sa terena, nakon čega se više nije vraćao u igru.


Nakon izlaska sa parketa, našeg glavnog organizatora igre, kola su krenula niz brdo, Belgijanci su pogađali sve što su šutirali, velike probleme u odbrani je imala naša reprezentacija a prednost Belgijanaca se povećavala iz minute u minut. U tim trenucima u naše košarkaše se uvukla velika nervoza, pred kraj trećeg dijela ostali smo bez Bajramovića koji je zbog 5 ličnih grešaka morao napustiti teren.


Gotovo nepogriješivi su bili Van Der Jonkchede i Beghin a odličan je bio i Lauwers. Ovu četvrtinu, reprezentacija Belgije je riješila u svoju korist rezultatom 30-11 što je možda i odlučilo pobjednika večerašnje utakmice pa je u nastavku do povoljnog rezultata bilo gotovo nemoguće doći.


Na kraju su Belgijanci slavili visoku pobjedu rezultatom 102-79, pa su sada šanse za odlazak na eurobakset svedene na minumum. Najefikasniji u našem sastavu bio je Ratko Varda sa 17 i Kenan Bajramović sa 14 ubačenih poena, sa 20 poena u belgijskoj reprezentaciji najbolji je bio Van Der Jonkchede. O našoj sudbini odlučuje reprezentacija Protugala koja je odavno izgubila sve šanse za prolaz dalje a za tri dana će na domaćem terenu dočekati Belgijance koji će se pobjedom pokušati domoći prvog mjesta u grupi, ipak, nada posljednja umire...