Click here for Myspace Layouts

BH SPORT

Dobrodošli na Blog koji ima za cilj da ukaže na sve negativnosti kao i na sve pozitivne stvari u našem sportu

29.08.2009.

Dvije pobjede na pripremama

Košarkaši Bosne ASA BH Telecoma danas se vracaju u Sarajevo, nakon 12-dnevnih priprema u Rogaškoj Slatini. Ekipi se priključio i plej Zlatko Jovanovic, koji je zbog obaveza u reprezentaciji BiH propustio prvih pet dana priprema u Sloveniji.

 

- Nismo nezadovoljni, pripreme su protekle jako dobro. Naročito je povoljna okolnost da su igrači, koji su u finišu prošle sezone imali problema sa povredama, nekima je čak bila neophodna i operacija, sada spremni za najveće napore - ističe Admir Bukva, direktor KK Bosna.

 

Završnu fazu boravka u Rogaškoj Slatini obilježile su kontrolne utakmice. "Studenti" su u prvoj, koja je ipak više ličila na nešto jači trening, savladali lokalnu ekipu Rogaške Slatine sa uvjerljivih 91:58. Sinoć, sarajevski košarkaši su odmjerili snage sa ukrajinskom Politehnikom i zabilježili pobjedu od 86:60.

 

- Oduševio je pristup igrača koji je bio zaista na vrhunskom nivou. Igrači su izvukli pouke iz meča sa Rogaškom Slatinom jer je bilo nekih slabih dionica. Nakon povratka u Sarajevo dočekat ćemo 5. septembra Dubrovnik, a 9. Budućnost. U Mađarsku na jedan jak turnir idemo 16. septembra. Za 25. smo zakazali utakmicu zatvorenog tipa protiv Panionisa, a dva dana kasnije počinje Memorijalni turnir "Mirza Delibašić" - rekao je Bukva.

 

Iz kluba najavljuju da će se tokom iduće sedmice ekipi priključiti i centar Rašid Mahalbašić, koji trenutno nastupa za reprezentaciju Austrije u diviziji B. Bosnini prvotimci će po povratku u Sarajevo dobiti dva slobodna dana. Nastavak priprema zakazan je za 1. septembar.

 

29.08.2009.

Velež savladao Leotar u gostima

Rezultati petog kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine:

 

Laktaši - Olimpik    4:0

Zvijezda - Borac     1:1

Leotar - Velež        0:1

Čelik - Modriča      1:0

 

U nedjelju igraju: Slavija - Željezničar, Zrinjski - Rudar i Široki Brijeg - Sloboda, a u ponedjeljak Sarajevo - Travnik.

 

Tabela:

 

1. Velež   15:3 13 , 2. Borac   9:3 13 , 3. Modriča   8:5 8 , 4. Laktaši  10:9 7 , 5. Željezničar   4:3 7, .....

29.08.2009.

Spahić možda već na okupljanju

Emir Spahic, koji, prema navodima francuskih medija, boluje od svinjske gripe, uspješno se oporavlja, izvijestio je doktor Montpelliera Rene Raimondi.

 

Dr. Raimondi je dodao i to kako je klub, zbog našeg reprezentativca, testirao i ostale igrače Montpelliera na virus H1N1, ali su nalazibili negativni.

 

- Spahić se trenutno nalazi kod kuće i osjeća se dobro, saopšteno je na web stranici francuskog kluba...

 

Igrač je bio u kontaktu sa suigračima do 26. avgusta i stoga je moguće da su neki igrači kontaminirani. Ipak, testiranje provedeno na njima je negativno, ali ćemo morati sačekati još nekoliko dana da vidimo hoće li se neko požaliti na simptome slične virusu H1N1, kazali su iz Montpelliera. Prema posljednjim informacijama do kojih smo došli posredstvom francuskih kolega, Spahić nema klasične simptome svinjske gripe, ali u krvi ima virus H1N1. To bi u prevodu moglo značiti da njegov organizam neće biti toliko iscrpljen, tako da nema straha hoće li moći biti u kadru pred nastupajuće kvalifikacione duele protiv Armenije u Erevanu (5.septembar) i Turske u Zenici (9.septembar).

 

Inače, kapiten bh. selekcije od srijede se nalazi u kućnoj izolaciji, gdje će ostati do nedjelje, a ukoliko testiranje koje će biti ponovljeno u subotu pokaže da je Spahić blizu oporavka, naš internacionalac će se pojaviti na okupljanju reprezentativaca BiH i, nadajmo se, predvoditi naš tim u nadolazeća dva susreta, koja bi mogla biti i presudna za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku.

 

29.08.2009.

Na Policima iskušenje za Velež

Fudbaleri Veleža danas stižu na Police kao drugoplasirani sastav prvenstva, kao jedno od dva najugodnija iznenađenja do sada, ali i kao ekipa koja je oslabljena neigranjem dvojice igrača, Dženana Zaimovića i Amera Osmanagića.

 

Svi koji su u dosadašnjem dijelu prvenstva gledali ekipu Veleža znaju o koliko važnim igračima se radi. Obojica su sjajni kreatori, a Zaimović je u ovoj sezoni odigrao svih 360 minuta, a postigao je i tri gola - dva Travniku i jedan Laktašima, dok je Osmanagić uz Zaimovića odradio veliki dio posla u sredini terena.Osmanagić je u susretu sa Sarajevom zaradio crveni karton.


O duljini njegove suspenzije disciplinska komisija NS-a BiH nije raspravljala prošle sedmice jer je čekala dodatne izvještaje službenih osoba. S obzirom da sjednica nije održana niti ove sedmice, suspenzija Osmanagića je automatski produžena do daljnjeg. Koliko toliko Abdulaha Ibrakovića ohrabruje činjenica da se u ekipu vraćaju golman Emir Hadžiđulbić odnosno Milan Knežević.


- Nedostaju nam dva vrlo važna igrača, Zaimović i osmanagić i nema sumnje da nas očekuje teška utakmica, možda čak i teža nego što je to bila ona u Sarajevu. Znamo šta se dešavalo lani u Trebinju i ovaj put moramo biti spremni na sve i zato nam trebaju igrači koji će ostati čvrsti do kraja bez obzira šta se bude dešavalo u toku utakmice. Leotar je klasična domaćinska ekipa koja teško bodove gubi na svom terenu, pa će naš posao biti dodatno otežan. U svaku utakmicu ulazimo sa istim ciljem, da pobjeđujemo da igramo što bolje pa će tako biti i ovaj put -
ističe u najavi današnjeg susreta Abdulah Ibraković

29.08.2009.

Džeko je siguran

Veliko zadovoljstvo i radost vladali su jučer kod igrača njemačkog bundesligaša Wolfsburga nakon što je jučer okončan ždrijeb skupina Lige prvaka. Između ostalih izjave su dali i naši reprezentativci Edin Džeko i Zvjezdan Misimović.


Misimović: Zadovoljan sam. Manchester je favorit, a sa Bešiktašem i moskovskim CSKA smo ravnopravni.


Džeko: I ja sam sasvim zadovoljan. Naš cilj je proći dalje. To su tri veoma zanimljive momčadi. O Manchesteru se nema sta reći, ali drugo mjesto je naše.

29.08.2009.

Uspješno odrađene pripreme

Re­pre­zen­ta­ci­ja BiH u sje­de­ćoj odboj­ci, ju­čer se vra­ti­la sa osmo­dne­vnih pri­pre­ma u Foj­ni­ci, gdje su se iza­bra­ni­ci Mir­ze Hrus­te­mo­vi­ća, se­le­kto­ra na­še re­pre­zen­ta­ci­je, pri­pre­ma­li za Evrop­sko prven­stvo u El­bla­du (Polj­ska) ko­je će se održa­ti u 19. do 27. sep­tem­bra. Sa­ba­hu­din De­la­lić, ka­pi­ten re­pre­zen­ta­ci­je BiH u sje­de­ćoj odboj­ci za­do­vo­ljan je uslo­vi­ma ko­ji su na­ši "zla­tni" mom­ci ima­li u Foj­ni­ci i for­mom igra­ča.

 

- Mi­slim da smo ispu­ni­li sve zah­tje­ve ko­je je pred nas sta­vio stru­čni štab. Kao ka­pi­ten, mo­ram is­ta­ći da su šes­to­ri­ca ju­ni­or­skih re­pre­zen­ta­ti­va­ca ko­ji su bo­ra­vi­li sa na­ma po­ka­za­li za­vi­dno zna­nje i za­la­ga­nje (Mu­ha­med Li­ga­ta, Alen Pra­šo­vić, Edin Mu­jić, Be­niz Ka­drić, Ja­smin Brkić i Đi­no Edin). Ne­ki od spo­me­nu­ti igra­ča pu­to­vat će sa na­ma u Polj­sku. Ko­na­čnu odlu­ku o to­me do­ni­jet će se­le­ktor Mir­za Hrus­te­mo­vić i stru­čni štab re­pre­ze­nat­ci­je - ka­zao je De­la­lić.

 

Ka­pi­ten re­pre­zen­ta­ci­je BiH miš­lje­nja je da BiH ne oče­ku­je ni­ma­lo la­gan za­da­ta­ka u od­bra­ni ti­tu­le ko­ju su 2007. osvo­ji­li u Ma­đar­skoj.

 

- Ima­mo izu­ze­tno ja­ku gru­pu. Na­ši gla­vni kon­ku­ren­ti za me­da­lje bit će Ru­si­ja, Srbi­ja i re­pre­zen­ta­ci­ja Nje­ma­čke. Me­đu­tim, sve osim fi­na­la bio bi ne­us­pjeh, ta­ko da se na­dam da će­mo u BiH do­ni­je­ti de­ve­to zla­to ka­da je u pi­ta­nju ovaj sport. Spoj mla­dos­ti i is­kus­tva bit će naš re­cept za us­pjeh u Polj­skoj.

 

Vi­je­će mi­nis­ta­ra BiH iz­dvo­ji­lo je 15.000 kon­ver­ti­bil­nih ma­ra­ka za pri­pre­me re­pre­zen­ta­ci­je BiH za pred­sto­je­će EP. Me­đu­tim, ka­ko is­ti­če De­la­lić po­tre­ba­na su zna­tno ve­ća fi­nan­sij­ska sred­stva, što si­gur­no ovi mom­ci i za­slu­žu­ju.

 

- Mi­slim da je ovo prvi put da nam ova in­sis­tu­ci­ja po­ma­že. Ka­ko god, ovaj iznos je sim­bo­li­čan u odno­su na na­še tro­ško­ve. Na osno­vu do­sa­daš­njih re­zul­ta­ta, mi­slim da za­slu­žu­je­mo mno­go vi­še. Ipak, na­dam se da će­mo od ja­nu­ra na­re­dne go­di­ne i mi kon­ku­ri­sa­ti za do­dje­lu do­ži­vo­tne na­gra­de po par­vil­ni­ku Za­ko­nu o spor­tu BiH. Ispu­nja­van­mo sve uslo­ve, ta­ko da oče­ku­je­mo kon­kre­tne po­te­ze. Že­lim is­ta­ći da je Mi­nis­tar­stvo kul­tu­re i spor­ta BiH, na če­lu sa mi­nis­trom Emi­rom Ha­dži­ha­fi­zbe­go­vi­ćem, do sa­da iz­dvo­ji­lo naj­vi­še nov­ca za naš ko­le­ktiv - za­vrša­va De­la­lić.

 

Bh. re­pre­zen­ta­tiv­ci će se do 4. sep­tem­bra pri­pre­ma­ti u svo­jim ma­ti­čnim klu­bo­vi­ma, a na­kon to­ga će po dru­gi put otpu­to­va­ti u Foj­ni­cu na za­vršne pri­pre­me, gdje će os­ta­ti do 12. sep­tem­bra. Pre­ma ri­je­či­ma De­la­li­ća, re­pre­ze­nat­ci­ja bi u Polj­sku tre­ba­la le­tje­ti avi­onom 19. av­gus­ta kao se ne bi fi­zi­čki is­crpi­li za izu­ze­tno te­ške uta­kmi­ce ko­je ih oče­ku­ju. Na EP u Polj­skoj re­pre­zen­ta­ci­je uče­sni­ce bit će po­di­je­lje­ne u dvi­je gru­pe. U gru­pi A igrat će Nje­ma­čka, Ma­đar­ska, Hrvat­ska, Ukra­ji­na, Grčka i Ve­li­ka Bri­ta­ni­ja. Na­ši zla­tni mom­ci svrsta­ni su u gru­pu B za­je­dno sa Ru­si­jom, Ho­lan­di­jom, Polj­skom, Tur­skom i Srbi­jom. Pod­sje­ti­mo, na­re­dno Svjet­sko prven­stvo u sje­de­ćoj odboj­ci održat će se u Oklo­ha­mi 2010., dok će se Pa­ra­olim­pij­ske igre održa­ti u Lon­do­nu 2012.

 

Osam zla­tnih

 

Re­pre­zen­ta­ci­ja BiH u sje­de­ćoj odboj­ci je­dan je od na­jus­pje­šnijh spor­tskih ko­le­kti­va u na­šoj ze­mlji. Na do­sa­daš­njim ta­kmi­če­nji­ma bh. re­pre­zen­ta­tiv­ci osvo­ji­li su uku­pno 11 me­da­lja od če­ga 8 zla­tnih, dva sre­bra i je­dno bron­za­no odli­čje. Pa­ra­olim­pij­ske igre u Sydney 2000. ( 2.mjes­to), Ati­ni 2004. (1.mjes­to), Pe­kin­gu 2008. (2. mjes­to). Evrop­ska prven­stva u Tal­li­nu 1997. (3. mjes­to), Sa­ra­je­vu 1999. (1. mjes­to), So­ro­spa­ta­ku 2001. (1. mjes­to), La­pe­ran­ti 2003. (1. mjes­to), Le­vre­ku­ze­nu 2005. (1. mjes­to) Nyiregyha­zi­ju 2007. (1. mjes­to). Svjet­ska prven­stva u Te­he­ra­nu 1998. (3. mjes­to), Egip­tu 2002. (1. mjes­to), Ro­er­mon­du 2006. (1. mjes­to).  

 

29.08.2009.

Novoselac i Kljunić u Potpišćanu

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u malom fudbalu Slaven Novoselac i Milan Kljunić novi su članovi Malonogometnog kluba Potpišćan iz Labina. Tako su se Novoselac i Kljunić priključili drugoj dvojici bh. reprezentativaca u ovom klubu, Draženu Novoselcu i Alenu Laliću, najboljem igraču malog fudbala u Bosni i Hercegovini u izboru portala SportSport.ba.


Slaven Novoselac proteklu je sezonu nastupao za SAS iz Zrenjanina, dok je Milan Kljunić nastupao u dresu kluba Obilić iz Prnjavora.

29.08.2009.

Rukometaši Kaknja znatno pojačani

Rukometaši Kaknja dobili su jedno, ali vrijedno pojačanje. Riječ je o povraniku Nedžadu Zaimoviću, koji je prošle sezone igrao u hrvatskom prvoligašu Moslavini iz Kutine.

 

Zaimović je još zimus trebao pojačati Kakanj, ali klub nije izvršio kompletan iznos sredstava za izdavanje certifikata potrebnog za registraciju i njegov povratak je propao . Zahvaljujući razumijevanju načelnika općine Mensura Jašarspahića i Željka Bošnjaka, danas je na račun Hrvatskog rukometnog saveza uplaćen preostali iznos duga i Zaimović će u ponedjeljak dobiti potrebnu dokumentaciju i biti registriran za Kakanj.


Interesantno je istaći da je Zaimović kompletne pripreme obaviom sa zeničkim Čelikom, ali nezadovoljan minutažom na kontrolnim utakmicama i ponuđenim uvjetima, iznenada se predomislio i umjesto u novom premijerligašu, karijeru će nastaviti u matičnom klubu.