beats by dre cheap

Savez pred raspadom!

Ukoliko danas Izvršni odbor ne izabere sekretara, moglo bi doći do totalnog raspada Saveza. Nije nemoguće da neki u nogometnoj vladi priželjkuju takav ishod. Na današnjoj sjednici u Bihaću, trebalo bi se definitivno okončati sapunica oko izbora generalnog sekretara NSBiH. U igri su ostala četiri kandidata: Munib Ušanović, Fuad Čolpa, Nihad Ovčina i Risto Trivun. Za izbor potrebno je dvanaest glasova. Upitno je hoće li biti kvoruma, a još neizvjesnije koliko će koji kandidat dobiti glasova. Osim Ušanoviću, najteže je Miroslavu Blaževiću. Evo i zašto:

 

- Bojim se da ne dođe do raspada Saveza. Probili smo sve rokove, a sve se ovo davno moglo završiti. Kao papagaj ponavljam da želim samo mir uoči nastavka kvalifikacija. Nemam favorita, nemam svog kandidata. Nije to ni Ušanović, iako si ti napisao “da se više borim za Ušanovića, nego za svog sina Miru”. Možda si ti tako zaključio, ali to nije istina. Ja ne želim dragocjeno vrijeme trošiti na adaptaciju na novog čovijeka. Zato očekujem (re)izbor Ušanovića - izjavio je Miroslav Blažević, koji je jučer bio u Sarajevu, a na sjednicu bi trebao direktno iz Zagreba.

 

I Rodoljub Petković, generalni sekretar NSBiH smatra da se ovo mora jednom završiti.

 

- Ljudi moji, ne smijemo se brukati. Znamo šta od nas traži i očekuje UEFA I FIFA, znamo da smo u nekoj vrsti blokade. Savez ne smije biti ničiji talac. Mi smo ozbiljni ljudi, vrijeme je da više završimo ovu stvar - poručio je Petković.

 

Članove Izvršnog odbora brine što su se razišli u Predsjedništvu NSBiH. Iljo Dominković je za Ušanovića, ali su Bogdan Čeko i Sulejman Čolaković tvrdi, hoće promjene.

 

- Ja želim najbolje rješenje. Koje? Pa, tako da selektoru ne remetimo pripreme uoči kvalifikacija, ali i da slijedimo upute iz UEFA -e i FIFA e . Mislim da je moguće naći kompromisno rješenje.

Čini se da je Savez u ćorsokaku. Brojne su opcije moguće. Po jednoj, koja je malo realna, da Ušanović u Bihaću dobije podršku dvanaest članova Izvršnog odbora. Druga je da niti jedan član ne dobije potrebnu većinu. Treća je da se ne donese nikakva odluka. Naravno, ova je varijanta u igri, ako ne bi bilo kvoruma, makar su svi najavili dolazak. Razmatra se mogućnost i da se imenuje v.d. sekretara. Navodno, većina bi podigla ruku za Jasmina Bakovića, kao v.d. sekretara. I najgora opcija je da se ništa ne odluči, a da pojedini članovi Izvršnog odbora zatraže vanredne izbore. To bi značilo raspuštanje Skupštine, višemjesečnu agoniju bh. nogometa. Ko zna, možda je to najbolje. Da se jednom krene iz početka. No, neizvjesno je kako će se u tom slučaju postaviti selektor Blažević. On želi samo mir, želi kvalitetne pripreme, insistira na zajedništvu, na harmoniji, kako bi u finišu osigurali drugu poziciju i plasman u “baraž”. Njegov vapaj malo ko da čuje.

 

                                   Čiji je prijatelj Silvester Stalone?

 

Zanimljivo je bilo na intervjuisanju kandidata. Risto Trivun, najzanimljiviji lik, biznismen ibivši sudija, sa australskim iskustvom, kao jedan od aduta, potegao je i ovaj.

 

- Moj je prijatelj Silvester Stalone. Radio sam na organizaciji koncetara i sličnih manifestacija i tako se sprijateljio sa Staloneom - pohvalio se Trivun članovima Izvršnog odbora, koji su se našli u čudu. Jedan ga je namjeravao usmjeriti ka Miri Purivatri, direktoru Sarajevo Film festivala, gdje bi bio od veće koristi…

 

                                               Čolpa nudi plaće

 

Ni Fuad Čolpa nije ostao nezapažen. I on je “oborio” s nogu članove nogometne vlade.

 

- Ako mene izaberete za sekretara, uvjeravam vas da će Savez “plivati” u parama, te da će svi zaposlenici i članovi Izvršnog odbora imati visoke apanaže - kazao je Čolpa. Navodno je obećao minimalne plaće od 2. 000 maraka. Ušanović je, između ostalog obećao da će usavršiti engleski jezik… Kandidati su poput političara u predizbornim kampanjama, obećavali kule i gradove. Ne prođu li, vjerovatno će osuti drvlje i kamenje na Savez.

 

                                               Ode Marjanac u politiku

 

Vlada NSBiH uskoro bi mogla dobiti ministra, odnosno zamjenika ministra. Navodno je Živko Marjanac, član Izvršnog odbora, najozbiljniji kandidat za zamjenika ministra odbrane državne vlade. Marjanac slovi kao autoritativan i principjelan član nogometne vlade. Prije nego što ode u politiku, Marjanac će potegnuti pitanje brojnih ugovora, koje su čelnici Saveza potpisivali proteklih godina. Niko pouzdano ne zna ko je i koliko potpisao ugovora sa kojekakvim kućama. Ta tema golica i sve ostale članove nogometne vlade, koji sa nestrpljenjem čekaju “ekspertizu” iz FIFA -e, ali i očitovanje onih koji su potpisivali “sporne” ugovore

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
15/05/2009 08:38