beats by dre cheap

Čolaković: Savjest mi nije dozvolila da glasam za Ušanovića

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, koja je održana jučer u Bihaću, nije donijela ništa novo. Munib Ušanović do daljnjeg ostaje vršilac dužnosti generalnog sekretara. Odluka o izboru nije donesena, jer su Predsjedništvo i Izvršni odbor bili podijeljeni prilikom glasanja. Od četvorice kandidata najbliži izboru bio je desetogodišnji generalni sekretar Ušanović, koji je dobio 10 glasova, dok su protiv njega bila petorica članova Izvršnog odbora, i to Čolaković, Čeko, Cvijić, Marjanac i Vujić.


                        Izbor konsenzusom


Prije sjednice, Čolaković i Marjanac rekli su kako će se prikloniti većini, a Vujić je u posljednji čas promijenio mišljenje i glasao protiv Ušanovića. Ostala trojica kandidata Ismet Ovčina, Fuad Čolpa i Risto Trivun nisu dobili nijedan glas.


- Odlučili smo da više neće biti konkursa nego ćemo tražiti kandidata kojeg ćemo izabrati konsenzusom - rekao je predsjednik Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković.


Čudno zvuči konstatacija da je dignitet sačuvan iako je podjela među petnaestoricom članova nogometne vlade duboka kao bezdan.


- Mislio sam na to da nije bilo napuštanja sjednice ili žučnih tonova - neuvjerljivo je zvučalo Čolakovićevo objašnjenje.


Predsjednik NSBiH tvrdi da mu savjest nije dozvolila da glasa za novi Ušanovićev izbor.


- IZ FIFA-e i UEFA-e dobili smo jasna uputstva da su potrebne promjene i zato nisam glasao za Ušanovića - pojasnio je Čolaković uprkos našim informacijama da je za vrijeme sastanka rekao kako su iz Svjetske i Evropske nogometne asocijacije, ustvari, tražili samo da generalni sekretar bude izabran.


                                   Nove sankcije


NSBiH je, dakle, nakon dva konkursa i izbornog procesa koji traje već godinu, i dalje bez generalnog sekretara. Sankcije FIFA-e i UEFA-e ostaju na snazi. Na računima u Švicarskoj blokirano je skoro 9 miliona eura. Poslije neuspješne sjednice u Bihaću, ostaje samo pitanje da li će iz Niona i Ciriha stići nova kazna. Očito je da Izvršni odbor u ovakvom sastavu ne može voditi Nogometni savez i jasno je da su potrebne korjenite promjene i vanredni izbori, što nam je rekao i član Izvršnog odbora Muhidin Raščić.

- Krajnje je vrijeme da se dovedu ljudi koji mogu donijeti neku odluku - kazao je Raščić.

 

                                    Kazna za Genk 50.000 franaka


Disciplinski komitet FIFA-e, kojim predsjedava Paolo Lombardi, zbog nereda koje su izazvali navijači Bosne i Hercegovine na utakmici sa Belgijom u Genku, kaznio je Nogometni savez sa 50.000 švicarskih franaka. U dosadašnjem dijelu kvalifikacija za SP 2010. godine NSBiH je, zbog navijačkih incidenata, platio 16.500 franaka. Disciplinski komitet FIFA-e zaprijetio je oduzimanjem bodova ili izbacivanjem iz takmičenja u slučaju novih incidenata.


                                   U planu meč sa Uzbekistanom


U toku su posljednji dogovori o gostovanju reprezentacije BiH u Uzbekistanu 1. juna. Selektor Miroslav Blažević razmišlja da u Taškent povede igrače koji su u dvomeču sa Belgijom sjedili na klupi za rezerve ili na tribinama. U Uzbekistan bi se letilo preko Istanbula, a povratak je planiran za 2. juni. Inače, Izvršni odbor jednoglasno je usvojio izvještaje selektora Blaževića sa utakmica protiv Belgije u Genku i Zenici.


                        Sloboda nema pravo na reprogramiranje duga


Član Izvršnog odbora Jozan Laštro iznio je na sjednici tvrdnje da je nadležna Porezna uprava izdavala Slobodi fiktivne potvrde kako bi klub iz Tuzle dobio licencu za nastup u evropskim takmičenjima. Laštro navodi da je Sloboda 30. maja 2008. godine napravila sporazum sa nadležnom Poreznom upravom da će 81.500 KM plaćati u mjesečnim ratama do 30. aprila 2011. godine. No, do sada nisu platili ništa. Time se, prema Laštrinom tumačenju člana 57 Zakona o Poreznoj upravi, poništava prethodni sporazum i nije moguće sklopiti novi o reprogramiranju duga. Sloboda duguje ukupno 3.200.000 KM.

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
16/05/2009 12:38