beats by dre cheap

Slavija može biti kažnjena i sa 30.000 švicarskih franaka

Delegat revanš-utakmice finala Kupa BiH između Slavije i Slobode Muharem Kurić iz Gornjeg Vakufa, prema službenoj dužnosti, naveo je u izvještaju šta se sve dešavalo dok je intonirana himna Bosne i Hercegovine.


- Na početku izvještaja napisao sam da se desio incident prilikom intoniranja himne, kada je bačeno pet jakih petardi, dok su domaći navijači pjevali "Bože pravde" i skandirali "Srbija, Srbija", što je totalno nepoštivanje himne i države u kojoj živimo. Dalje sam naveo šta se sve dešavalo za vrijeme utakmice i nabrojao sam brojne petarde i "topovske udare" te prekide koji su se desili. Nažalost, bilo ih je mnogo - rekao nam je Kurić.


Nakon što je Kurić u svom izvještaju prijavio šta se desilo, moći će reagirati i Disciplinska komisija Nogometnog saveza BiH i izreći sankcije koje, budu li poštovani propisi, mogu biti drakonske. U članu 74. Disciplinskog pravilnika NSBiH, koji je prepisan od Svjetske fudbalske federacije (FIFA), utvrđene su sankcije za sve oblike diskriminirajućeg ponašanja, u šta se može ubrojati i nepoštivanje himne. Minimalna novčana kazna klubu za koji navijaju vinovnici ovakvog incidenta iznosi 30.000 švicarskih franaka i jednu utakmicu bez gledalaca.


Ovaj je član, prema uputi FIFA-e, isti u svim zemljama, ali kod nas, međutim, još nijednom nije primijenjen, iako je za to itekako bilo povoda. U Savezu se pokušavaju opravdati situacijom u bh. fudbalu s obzirom na to da bi izricanje samo jedne ovakve sankcije prema članu 74. vjerovatno značilo i bankrot kluba, ali zaboravljaju da se nacionalizam, rasizam ili diskriminacija bilo koje druge vrste, očito, nikako drugačije ne mogu protjerati sa bh. stadiona.

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
30/05/2009 20:09