beats by dre cheap

Medunjanin, Džaka, Jakupović, Begović, Kučuković u BH dresu ???

Kongres FIFA-e održan jučer i prekjučer na Bahamima uz niz odluka značajnih za unaprijeđenje najvažnije sporedne stvari na svijetu donio je i odluku kojom bi se našoj Bosni i Hercegovini u redove najbolje fudbaslke vrste mogao vratiti niz otuđenih sinova.


Odluka koja je donešena jučer uklonila je dobnu granicu za promjenu nacionalne selekcije za koju će nastupati fudbaleri.

 

Naime, 58% članova kongresa odobrilo je amandman na dosadašnji član 18. Pravilnika o reprezentativnim nastupima Statuta FIFA-e koji govori o promjeni nacionalnog saveza za koji određeni igrač nastupa. Do sada, igrač je mogao promijeniti nacionalnu selekciju za koju nastupa do navršenih 21 godine starosti i to samo jednom. Prema saopštenju za medije objavljenom jučer na web stranicama FIFA-e, Kongres je odlučio da ukloni ovu dobnu granicu s tim da sva ostala pravila o promjeni nacionalne selekcije navedena u članu 18. ostaju.

 

 

U praksi, ovo znači da fudbaleri bosanskohercegovačkog porijekla koji su do sada nastupali za neku drugu selekciju (osim onih koji su nastupali za A selekcije) imaju pravo promijeniti selekciju za koju će nastupati bez obzira na njihovu starost. Za države kao što je naša BiH koja je u vihoru ratnih i poratnih dešavanja bilo “otimačinom” koja je do sada vršena nad bh. talentima, bilo vlastitim nemarom ostala bez niza igrača ovo je veoma pozitivna stvar. I dok bi zemlje koje su vrebale tuđe talente mogle biti na gubitku, naša Bosna i Hercegovina ovim amandmanom može samo profitirati. Primjera radi, za BiH bi sada mogli nastupati Haris Medunjanin, Asmir Begović, Anel Džaka, Mustafa Kučuković, Eldin Jakupović... koji su igrali za mlade reprezentacije drugih država.


Tehničkih prepreka za vraćanje velikog broja kvalitetnih fudbalera pod plavo-žutu zastavu više nema. Sada su na potezu N/FSBiH i selektor Blažević, a da li će se vrata koja su nam se iznenada otvorila i iskoristiti ostaje nam da vidimo. Poznavajući marljivi i predan rad stručnjaka u Savezu, kongres ili ne, odluke, amandmani ili pravilnici – isto nam se piše.

 

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
04/06/2009 18:51