beats by dre cheap

Emir Obuća: U Teheranu za pet maraka naspem pun rezervoar goriva

Emir Obuća, bivši fudbaler Sarajeva u sezoni 2007/2008 igrao je za Hamadan, iranski fudbalski klub gdje je postigao devet golova u prvenstvu i tri u Kupu. Naredne sezone vratio se na Koševo i odigrao polusezonu u kojoj je Sarajevo igralo veoma loše. Drugi iranski premijerligaš Rah-Ahan bio je zaintersovan za usluge vrsnog napadača, te ga je u zimskom prijelaznom roku doveo u svoje redove. Obuća je po drugi put otišao u Iran... Kada si stigao kući i kakvi su prvi utisci nakon povratka iz Irana?

 

- Vratio sam se iz Teherana prije petnestak dana i još se osjećam pomalo umorno. Proveo sam polusezonu u Rah-Ahanu iz Teherana, koji je završio prvenstvo na 11 mjestu na tabeli. Kada sam došao, plovinom decembra prošle godine, zauzimali su 17 poziciju koj ih je vodila u niži rang takmičenja - kaže Obuća u razgovoru za "San Sport".

 

Prvenstvo je završeno, jesu li u klubu zadovoljni urađenim?

 

- Uspjeli smo izboriti opstanak u društvu najboljih što je zapravo i bio cilj kluba. Igrali smo i u finalu Kupa protiv Zobahana na dvije pobjede. Prvu smo dobili kod kuće rezultatom 1:0, dok dok smo na gostovanju poraženi sa visokih 5:1.

 

Ostao si relativno kratko u Iranu, da li je bilo nekih nesporazuma?

 

- Ne. Nakon provedene polusezone u Sarajevu 2008/09, u prijelaznom roka uprava iranskog premijerligaša Rah-Ahan ponudila mi je ugovor na godinu i pol dana, ali ja nisam želio da se vezujem. Pristao sam da odigram polusezonu kako bih vidio kakva je situacija u klubu.

 

Poznato je da si imao problema sa radnom dozvolom?

 

- Prva dva kola nisam ni igrao, jer sam čekao papire. Ukupno sam odigrao 10 utakmica, dok sam tri bio povrijeđen. Nisam igrao kao napadač već po bokovima ili iza napadača. Kao i u svakoj drugom nogometnom prvenstvu i tamo su veoma bitni golovi. Ja nisam postigao niti jedan, ali sam nekoliko puta bio asistent.Međutim, kada bih mogao vratiti vrijeme unazad, gledajući iz ove perspektive, ne bih ni potpisao ovoj ugovor, niti otputovao u Iran.

 

Zašto?

 

- Nedostajala mi je porodica, tako da mi je bilo veoma teško igrati, iako smo bili u stalnom kontaktu. Sve se brzo odigralo oko potpisivanja ugovora, pa zbog toga nisam na vrijeme uspio izvaditi pasoš za svog sina. Kada sam stigao na aerodromom u Iran otišao sam pravo na trening . Sada sam sretan što sam ponovo sa porodicom.

 

Ugovor ti je istekao, šta sada planiraš dalje?

 

- Želim se odmoriti i posvetiti porodici, bar na kratko. Što se tiče nastavka karijere, očekujem ponovo poziv iz Teherana. Ukoliko postignemo dogovor, vratio bih se još jednu sezonu da odigram, što bi ujedno bila i moja posljednja sezona u inostranstvu.

 

Da li si pratio nastupe FK Sarajevo kada si otišao u Iran?

 

- Da. Svakodnevno sam pratio informacije na internetu. Sarajevo je klub koji mi leži nasrcu. Mislim da je Čala (Mehmed Janjoš) preporodio ekipu i drago mi je što će Sarajevo igrati u pretkolu Kupa UEFA.

 

Je li u Iranu drugačije?

 

- Tamo je ljepota igrati nogomet. Dobiješ buket cvijeća prije utakmice kao znak poštovanja. Igrači se grle na terenu prije i po završetku meča, i kada gube i kada pobjeđuju. U Bosni te pljuju, psuju ti, prijete, nokautiraju te..., eto to je bh. nogomet.

 

U inozemstvu ima mnogo igrača iz BiH, da li ima još Bosanaca u Iranu?

 

- Neki od mojih suigrača iz Sarajeva igraju za iranske klubove kao što su Tolja, Fejzić koji igra u Drugoj ligi i brani izvrsno. Njegov tim se bori se za ulazak u Prvu ligu. Tu su i Avdić, Timkov..., ima ih još u nižem rangu.Cijeli svijet je zahvaćen recesijom, osjeti li se u iranskom nogometu ekonomsku krizu?- Iran je svijet za sebe. Vrlo su moćni u svakom pogledu. Za pet konvertibilnih maraka naspeš pun rezervoar goriva. Komunalije su skoro pa džaba. Imaju sve i ne treba im tuđa pomoć, ali kriza se ipak osjeti... Finansijske situacije u klubovima prvenstveno zavise od uspjeha iranske nogometne reprezentacije. Sve su prilike da se neće plasirati na Svjetsko prvenstvo 2010 tako da će će budžet klubova biti manji za narednu sezonu.

 

Mnogi ljudi se plaše ove islamske države u kojoj vlada šerijatski zakon...

 

- Onaj ko je kriv ima razloga i da se plaši, dok oni drugi čiste savjesti mirno spavaju. Droga, prostitucija, krađa, ubistva, sve je to u Iranu strogo kažnjivo. U većini slučajeva, izvršava se smrtna kazna. Zabranjen je i noćni život, mada se dosta toga radi u tajnosti - kazao je za "San Sport" Emir Obuća, bh. internacionalac koji svoj hljeb zarađuje u Iranu.

 

                                    Italijanska kunjinja

 

Kakva je hrana, je li ti nedostajala mamina, odnosno suprugina kuhinja i bosanski specijaliteti?- U početku mi se bilo teško navići na tradicionalnu iransku hranu, ali kasnije sam se prilagodio. U Teheranu ima raznih restorana, tako da ima za svakoga ponešto. Ja preferiram italijansku kuhinju, a špageta ima u cijelome svijetu...

 

                                   Vratio bi se na Koševo

 

Ukoliko ne produžiš saradnju sa Rah-Ahanom, hoćeš li možda ponovo obući bordo dres?- U tom slučaju, svakako, prvi moj izbor bio bi tim sa Koševa, ostvario bih kontak sa njima pa onda šta bude..., mada je još prerano o tome govoriti. Nisam ni ja više mlad, niti u formi kao nekad. Zasito sam se i fudbala. U BiH je sve politički izrežirano...

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
05/06/2009 08:47