beats by dre cheap

Đonlagić : I nama je potrebno ograničenje broja stranaca u ligi

Srbijanski košarkaški savez ukinuo je povlašteni status igračima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji će ubuduće biti tretirani kao stranci, što do sada nije bio slučaj, te je odlučio da broj stranaca u Prvoj ligi ograniči na maksimalno četiri. Član Predsjedništva Košarkaškog saveza BiH Mirsad Đonlagić zagovara uvođenje istog principa i u Bosni i Hercegovini. On vjeruje da je sazrelo vrijeme da se igrači iz Srbije i Hrvatske u BH ligi tretiraju kao stranci (trenutno se igrači iz ove dvije države, koji su angažirani prije početka sezone, izuzimaju iz kvote od tri stranca, što mnogi klubovi obilato koriste).


- U jednom periodu fleksibilan stav prema igračima iz susjedstva imao je opravdanje. No, u ovom momentu domaća produkcija skoro je zaustavljena, kvalitet opada, nemamo pravih rivalstava, a time ni većeg interesa medija i sponzora... Vjerujem da će Predsjedništvo KSBiH smoći snage da se suoči sa realnošću - smatra Đonlagić.


Dio klubova, dodaje Đonlagić, dočekat će ovu ideju na nož koristeći argument da slična ograničenja ne postoje na međunarodnoj sceni, počevši od regionalne NLB pa do Eurolige.


- No, kao član Takmičarske komisije Evropske košarkaške federacije, moram naglasiti da je trend da se ide na zaštitu proizvodnje domaćih igrača. I ekonomski faktor sve više ide tome u prilog - ističe Đonlagić.


Promjena propisa pozitivno bi se odrazila i na reprezentaciju. Klubovi ne samo da bi se žestoko borili za svakog kvalitetnog domaćeg igrača nego bi mnogi od njih bili prisiljeni da prestanu sa praksom usmjeravanja bh. talenata u inozemne selekcije.


Definicija domaćeg igrača


Nisu rijetki slučajevi u kojima reprezentativci drugih država u BiH igraju kao domaći košarkaši. Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), međutim, anulirala je novim propisima tu mogućnost, kaže Đonlagić.


- Prema najnovijoj definiciji FIBA-e, domaći igrač je samo onaj igrač koji ima pravo nastupa za reprezentaciju države u kojoj je angažiran. Znači, bitno je jedino košarkaško državljanstvo - objašnjava Đonlagić.

 

 

BH SPORT
http://helpbhsport.blogger.ba
10/07/2009 07:53